Skip to content

Δtopia: Μια χορευτική ερμηνεία βασισμένη στον ήχο και την τεχνολογία.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ως Δtopia ορίζεται η σύγχρονη παράσταση χορού και ηχητικής τέχνης που χρησιμοποιεί αισθητήρες για να διευκολύνει την αλληλεπίδραση της μετατόπισης και του ήχου, μετρώντας ορισμένα χαρακτηριστικά κίνησης σε πραγματικό χρόνο. Το ηχητικό υλικό προέρχεται από συνεντεύξεις καλλιτεχνών από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις σχετικές με τις έννοιες της μετατόπισης, του χώρου και της απόστασης. Πάνω στην σκηνή, τα δεδομένα της κίνησης χρησιμοποιούνται για την διαμόρφωση, τον επαναπροσδιορισμό της ακολουθίας ή την παραμόρφωση των ηχητικών σημάτων. Οι μετατοπίσεις που προκύπτουν, αντιληπτές σε σημασιολογικό (κείμενο) κι ακουστικό επίπεδο, δημιουργούν τις εντάσεις, τις πυκνότητες και τα abstracts γύρω από τα οποία «χτίζεται» μια βασιζόμενη στον χρόνο ερμηνεία χωρίς κάποια συγκεκριμένη θεματική: Είναι το αποτέλεσμα της αυξομείωσης και της ροής των πληροφοριών κατά τη διαδικασία.

Δtopia είναι ο χώρος, το μέρος όπου οι διαφορές, οι αποκλίσεις, οι μετατοπίσεις, ο ρυθμός αλλαγής και οι αποστάσεις μεταξύ άλλων τόπων εδρεύουν. Το «Δ» που χρησιμοποιείται σχετίζεται με την μεταβλητή που ορίζει την έννοια της διαφοράς στα μαθηματικά. Η αρχή, ωστόσο, της μετατόπισης (ή του εκτοπίσματος, στα Αγγλικά “displacement”) ανακαλύφθηκε από τον Αρχιμήδη από τη βύθιση αντικειμένων σε δοχείο γεμάτο νερό που προκαλούσε την άνοδο του επιπέδου του, παρέχοντας έτσι έναν τρόπο μέτρησης του όγκου τους. Πριν από αυτή την ανακάλυψη, το σχήμα όλων εκτός των πιο απλών αντικειμένων του πραγματικού κόσμου ήταν απλώς μια μορφή, ένα αυστηρά ποιοτικό σύνολο χαρακτηριστικών. Η αρχή αυτή επέτρεψε κάτι το μετρήσιμο για ένα αντικείμενο, ενεργοποιώντας τον καθορισμό συγκεκριμένων ιδιοτήτων τους όπως η πυκνότητα και η ύλη. Η φιλοσοφία και η αισθητική έκαναν μεγάλα βήματα από τότε, όμως η αρχή αυτή διατηρείται σε πολλά επίπεδα: Ο τόπος (το μέρος) μιας δημιουργικής πράξης είναι μια σημαντική αναφορά περιεχομένου, είτε πρόκειται για την γεωγραφία, την αίσθηση του χώρου ή για κάτι αφηρημένο όπως η καταγωγή ή ο προορισμός, η μνήμη ή η φαντασία, η επίκληση μιας εμπειρίας κ.α.

Το Δtopia, που δημιουργήθηκε για το φεστιβάλ Buffer Fringe 20-21 στη Λευκωσία της Κύπρου, είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά έργων του Die Wolke Art Group που εξερευνά τις εφαρμογές της τεχνολογίας στον σύγχρονο χορό και στις ερμηνευτικές τέχνες, ακολουθώντας το “Trajectory of an Idea” και το “Stream: synergy meeting vols. 1 & 2”. Ολόκληρο το showcase μαζί με τις συνεντεύξεις μπορείτε να το βρείτε στο Vimeo του Die Wolke!

______________________

Διαθέσιμη για προβολή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Χορός: Δροσιά Τριαντάκη
Ήχος, μουσική, programming: Dani Joss
Ηλεκτρονικά, programming: Ιωάννης Περισωράτης
Μουσική: Alfonso de Grandis
Φωνές: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μαρία Λουβάρη, Harry Elektron, Δημήτρης Δαλέζης, Εύη Τζώρτζη, Αλίκη Δουρμάζερ
3D design: Ιωάννα Συμεωνίδου
Κοστούμια(τροποποίηση εμφάνισης): Αλίκη Ιωσαφάτ
Κάμερα: Ελένη Χρυσομάλλη, Γιώργος Αλεξάκης, Αλίκη Ιωσαφάτ

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
The Greek Film Festival in Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Βερολίνου επιστρέφει!
Οι Radiohead στο Glastonbury το 1997, μια συναυλία που θα θέλαμε να είμαστε εκεί!