Skip to content

Βρες τη «Γαλάζια Λίμνη» και τους καταρράκτες του Σκρα.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Όλα είναι θέμα συνήθειας. Δεν αρκεί μια φορά να σηκωθείς από τον καναπέ και να αποχωριστείς το πληκτρολόγιο, θέλει κάτι παραπάνω. Μία μικρή μελέτη, προετοιμασία και να έρθει η όρεξη. Ειδικά σε έναν τόσο ρευστό (πάλι) χειμώνα χρειάζεται να πας ένα βήμα παραπάνω, ας είναι και κοντινό. Σήμερα ταξιδεύεις οδικώς στη δυτική μεριά του νομού Κιλκίς, σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από τη Θεσσαλονίκη, με εύκολη πρόσβαση και αρκετές ενδιαφέροντες στάσεις.

Ακολουθώντας το δρόμο για Ευζώνους, στρίβεις λίγο πριν τα σύνορα προς Ειδομένη και Πλαγιά Φανό. Εναλλακτικά αν έρχεσαι από Κιλκίς, κατευθύνεσαι προς Πολύκαστρο και μέσα από την Αξιούπολη ακολουθείς βόρεια πορεία προς το χωριό Φανό. Μια μικρή παράκαμψη στον οικισμό Πηγή που είναι ακριβώς δίπλα στον παραπόταμο του Αξιού, Κοτζά – Ντερέ (μεγάλο ρέμα) θα σε δροσίσει και θα σου δώσει την πρώτη αίσθηση της φυσικής ομορφιάς. Επιστρέφεις και αρχίζεις να ανηφορίζεις προς την αετοφωλιά του Φανού. Εκτός από γραφικά ξωκλήσια, πολλά αμπέλια κι ένα καφενεδάκι – παντοπωλείο στην πλατεία η περιοχή δίνει μια πρώτη γεύση του φυσικού πλούτου που θα συναντήσεις στην πορεία σου.

Επόμενη στάση το χωριό Σκρα (Λούμνιτσα), στα 520 μέτρα υψόμετρο και στα 4 χιλιόμετρα απόσταση από τα σύνορα. Να επισκεφτείς το Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου & Μάχης Σκρα όπου θα δεις κειμήλια, φωτογραφίες και διάφορα ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και από την καθοριστική μάχη του Σκρα της 17ης Μαϊου του 1918, μια από τις σκληρότερες του Μακεδονικού Μετώπου. Μετά κάνε μια βόλτα στη μικρή και γραφική πλατεία για να πιεις κι έναν ελληνικό καφέ, όπου πιθανόν να επιστρέψεις για μεσημεριανό γεύμα.

Η σήμανση προς Καταρράκτες είναι επαρκής πράγμα που θα το καταλάβεις από την κίνηση που πιθανόν θα συναντήσεις αν κάνεις την εκδρομή σε μέρες αργίας. Αφήνεις το όχημα στο parking και ξεκινάς την ολιγόλεπτη κατάβαση στα φαρδιά σκαλοπάτια. Από εκεί, σε πολύ λίγα μέτρα ξεκινάει η βλάστηση και ο πανέμορφος ήχων του νερού. Η διαδρομή οδηγεί κάτω από πλατάνια και καστανιές στη Γαλάζια ή Σμαραγδένια λίμνη. Πράσινα νερά, με φυσική σκίαση, βράχοι ολόγυρα και δροσιά όλο το καλοκαίρι. Το καλύτερο σημείο, συνήθως χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας, για να περάσεις μια ζεστή μέρα!

Οι πηγές που ρέουν τριγύρω αλλά και ο καταρράκτης στο τέλος της διαδρομής κάνουν τη λίμνη να διατηρεί όλο το χρόνο αρκετά χαμηλή θερμοκρασία. Το χρώμα της οφείλεται στα ασβεστολιθικά πετρώματα του καταρράκτη και στους απολιθωμένους οργανισμούς του πυθμένα. Ένα απίθανο σημείο χαλάρωσης αλλά και αποτύπωσης πολύχρωμων φωτογραφιών με φυσικά φίλτρα.

Αν έχει αρκετή κίνηση ίσως θα χρειαστεί να περιμένεις για να φωτογραφηθείς στο παγκάκι που είναι μέσα στο νερό και με το σχοινί που θα σε βοηθήσει να βουτήξεις στα βαθιά. Κάτω από το καταρράκτη θα θαυμάσεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και μικρές λιμνούλες.

Ο Δήμος Παιονίας όπου βρίσκεσαι, έχει ακόμα αρκετά σημεία ενδιαφέροντος, όπως τη γραφική πόλη της Γουμένισσας με τα επισκέψιμα οινοποιεία της και το χωριό Λιβάδια (Μεγάλο Λιβάδι) στο οροπέδιο του όρους Πάικο, όπου σε υψόμετρο 1.200 μέτρων είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Μακεδονία και γνωστό για την καλλιέργεια πατάτας. Αυτή είναι μια εύκολη εκδρομή που μπορείς να πραγματοποιήσεις και να βρεθείς μακριά από το γνωστό σου αστικό τοπίο.

Αν αυτό το ταξίδι ήταν ένα τραγούδι, θα ήταν το “Go Your Own Way” των Fleetwood Mac!

AUTHOR

Δημήτρης Τσιρώνης

Δεν ξέρει ακόμα τι θέλει να κάνει, όμως ονειρεύεται να παίζει με ένα πικάπ και δίσκους βινυλίου πάνω σε ένα βουνό.

Loading...
Byways: 50 φωτογραφικά χρόνια του Roger Deakins σε ένα λεύκωμα!
Beater Essentials #51: Τα τραγούδια της εβδομάδας!