Skip to content

Το φουτουριστικό brand μόδας FUENF από το Βερολίνο.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφία εξωφύλλου: Spyros Droussiotis, από την σειρά Iterations

Το FUENF είναι ένα νέο και δυναμικό brand με έδρα το Βερολίνο, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 και ισορροπεί μεταξύ street style και μιας ανέμελης κομψότητας, ενώνοντας την ψηφιακή κουλτούρα με την μόδα. Η βιώσιμη προσέγγιση και παραγωγή αποτελούν τον πυρήνα του brand καθώς παρουσιάζει μια εναλλακτική, που καλωσορίζει τη «γρήγορη μόδα» με ιδιαίτερη προσοχή στις μεθόδους της απόκτησης και χρήσης των προϊόντων και των υφασμάτων, αλλά και στη δίκαιη εργασία. Τα ρούχα παράγονται στο Βερολίνο και σε μικρά ατελιέ στην Πολωνία και την Ρωσία, με τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα να αποτελούν βασικούς τομείς.

Με ξεκάθαρα αντιληπτή τη σημασία της φιλικής προς το περιβάλλον και ηθικής παραγωγής, στο FUENF γίνεται προσπάθεια για την αξιοποίηση πρώτων υλών από Ευρωπαίους παραγωγούς και προμηθευτές, διασφαλίζοντας ότι συμπεριλαμβάνονται ανακυκλώσιμα και με περιβαλλοντική πιστοποίηση υλικά. Καθώς το τύπωμα είναι σημαντικό για την αισθητική του brand, αξιοποιείται το digital printing ως μια αναβαθμισμένη πρακτική συγκριτικά με το screen printing, καταφέρνοντας για παράδειγμα την αποφυγή της αλόγιστης χρήσης νερού.

Χωρίς φυλετικές διακρίσεις και αναδεικνύοντας τον γυναικείο δυναμισμό στις συλλογές, εξασφαλίζεται η προστασία ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση σε οποιοδήποτε παραγωγικό στάδιο. Με επίκεντρο το concept και όχι τις τάσεις, υπερνικάτε ο όρος της εποχιακής μόδας παρέχοντας την ελευθερία της επιλογής στους καταναλωτές. Διατηρώντας μια προσαρμοσμένη προσέγγιση στο ρούχο δεν καλύπτονται μόνο οι ανάγκες των πελατών, αλλά αποφεύγεται και η υπερπαραγωγή και συνεπώς η υπερκατανάλωση. Μάλιστα, δουλεύοντας ξεχωριστά με τον κάθε πελάτη δίνεται η δυνατότητα για αλλαγές ή επισκευές του προϊόντος, πράγμα που αυξάνει τη διάρκεια χρήσης του.

Στις δύο κολεξιόν παρακάτω βλέπουμε αναλυτικά το concept της Ekaterina Zdanowicz-Musina, ιδρύτριας και σχεδιάστριας του FUENF.

DIMENSIONS

Στην πρώτη του συλλογή εξερευνά τα fractals, ως φυσικές μορφές όπου μέρος των οποίων επαναλαμβάνει το γενικό σύνολο. Ως «τεχνοτροπίες», μαγεύουν διαρκώς τους graphic designers και τους digital artists με τους υπνωτικούς τους σχηματισμούς και τις τέλειες αναλογίες. Για την Ekaterina τα fractals συμβολίζουν τη σημερινή δυστοπία όπου το ψηφιακό μετατρέπεται στο φυσικό μας περιβάλλον. Γι’ αυτό κιόλας η συλλογή αυτή είναι αφιερωμένη στη διαμάχη μεταξύ της τεχνολογίας και της φύσης, του νέου με το παλιό, του μέλλοντος με το παρελθόν. Δανειζόμενη μοτίβα από την goth «υποκουλτούρα», η προσπάθεια της FUENF επικεντρώνεται στον οραματισμό του στιλ του αύριο – έξυπνο, τολμηρό και απέριττο.

Φωτογράφιση: Michał Andrysiak
MUA: Johi von Bruises
Stylist: Karolina Volbin
Μοντέλα: Elizabeth Ehrlich, Kewin Bo, Søren Drastrup
Ρούχα: FUENF Ekaterina Musina


ITERATIONS

Η δεύτερη συλλογή παραμένει αληθινή στην λατρεία της σχεδιάστριας για τον φουτουρισμό. Η συλλογή «γυρίζει» γύρω από την ιδέα του μέλλοντος, όπως έχει δημιουργηθεί από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και digital artists. Ξεκινώντας από το μοτίβο του πλέγματος, η Ekaterina αναμειγνύει πρωτεύοντα χρώματα, σχέδια εμπνευσμένα από την Ασία και στοιχεία τύπου fractal για να δημιουργήσει μια συλλογή από ρούχα που είναι και πρακτικά και αναζωογονητικά ταιριαστά με το όλο concept. Φανερά αξιοποιημένη κι εδώ η αρχική ιδέα της πρώτης κολεξιόν, αυτή της urban πραγματικότητας ως δυστοπικό σενάριο. Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα, η σχεδιάστρια βρίσκει «ελπίδα» στα cyberpunk μοτίβα, δίνοντάς τους μια ρομαντική πινελιά. Ως έννοια, το cyberpunk προτιμά να βλέπει την κοινωνία του μέλλοντος πλήρως ψηφιοποιημένη, πολυπολιτισμική κι ανοιχτή -γι’ αυτό και τα «κοψίματα» είναι εμπνευσμένα από την μόδα που επικρατεί στην Ανατολή.

Υποστηρίζοντας το ψηφιακό ως τη νέα, φυσιολογική πραγματικότητα, χωρίς φόβο εμπνέει κι ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα. Αυτό κιόλας αποπνέει στην έξυπνη επιλογή των υλικών -αγνό βαμβάκι συνδυασμένο με τεχνητά υλικά, που αναδεικνύει την πιθανότητα της συνύπαρξης μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου. Η ιδέα της σύνθεσης αυτής βρήκε το δρόμο της και στον σχεδιασμό της όλης κολεξιόν στα υπερμεγέθη, κυρίως unisex ρούχα, με τα επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά τους στοιχεία, που δίνουν μια ξεκούραστη εφαρμογή με τολμηρές «πινελιές». Τα κυματιστά μανίκια, τα μοτίβα πλέγματος και οι περίπλοκες περικοπές, δίνουν στην συλλογή Iterations χαρακτήρα με ένα ισχυρό όραμα σύγχρονου streetwear – εκλεπτυσμένου κι άνετου, χωρίς φύλο και φυσικά κομψό.

Φωτογραφίες: Spyros Droussiotis
Μοντέλο: Hanna Anna
MUA: Hermes Pittakos and Nicholas Serenio
Ευχαριστίες: Nastassia Volkus

______________________

Για αγορές και περισσότερα προϊόντα επισκεφτείτε το επίσημο site του Fuenf.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Beater Essentials #5: Το Beater.gr επιλέγει τα τραγούδια της εβδομάδας!
Δείτε το νέο video clip των 1000mods!