15+1 αγαπημένοι Illustrators της Φωτεινής Τίκκου!
1. Η Anna Llenas είναι καταλανή πρώην designer και νυν art therapist. Παντρεύει εκπληκτικά αυτές τις δυο ιδιότητες και δημουργεί υπέροχα και πολύ εύστοχα βιβλία που αφορούν κατά κύριο λόγο την ψυχοσύνθεση των παιδιών και τα συναισθήματα τους.
2. Η Beatrice Allemagna είναι σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες μου εικονογράφους. Λατρεύω τις συνθέσεις, την χρήση μεικτών τεχνικών καθώς και τις θεματικές των βιβλίων της που συνήθως είναι απλές καθημερινές ιστορίες που με τον τρόπο της τις κάνει σπουδαίες.
3. Την δουλειά της πορτογαλίδας Catarina Sobral την γνώρισα στο Φεστιβάλ εικονογράφησης της Μπολόνια. Μου αρέσει η αμεσότητα της δουλειάς της και ο παιχνιδιάρικος τρόπος που μπλέκει τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιεί.
4. Η δουλειά του Christian Robinson χαρακτηρίζεται από την λιτότητα που επιτυγχάνει μέσω της τεχνικής του κολλάζ. Οι εικονογραφήσεις του είναι επίσης πολύ συμπεριληπτικές και ασχολείται συχνά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαφορετικότητα.
5. Την δουλειά της Elena Odriozola της την γνώρισα όταν ζούσα στην Ισπανία. Αυτό που με τράβηξε ήταν η ευαισθησία των εικόνων της που χαρακτηρίζεται από τις αχνές φιγούρες και την περιορισμένη παστέλ χρωματική της παλέτα.
6. Η δουλειά της Elisa Tarantino μοιάζει σαν συλλογή στιγμών βγαλμένων από όνειρα. Με την απαλή της χρωματική παλέτα και τις κατά κύριο λόγο γυναικείες μορφές στις εικόνες της μεταδίδει μια γλυκιά ευαισθησία και μια αίσθηση νοσταλγίας.
7. Ο Eric Carle είναι για μένα μαέστρος στην δημιουργία παιδικών βιβλίων. Η δουλειά του μεταδίδει μια αμεσότητα και με την έκρηξη χρωμάτων καθώς και την χρήση της τεχνικής του κολλάζ που χρησιμοποιεί στα βιβλία του δεν είναι τυχαίο πως λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους σε όλον τον κόσμο.
8. Τη δουλειά του Éric Puybaret τη γνώρισα μέσω της κόρης μου που μίλησε για ένα βιβλίο που της διάβαζαν στον παιδικό σταθμό για ένα αγόρι που προσπαθούσε να σκεπάσει τον φεγγάρι (βλ. Ο Φεγγαροσκεπαστής). Η δουλειά του είναι τόσο τεχνικά άρτια που θυμίζει στυλ εικονογραφήσεων άλλης εποχής που προσδίδει ένα αίσθημα νοσταλγίας στα βιβλία του.
9. Την Fipe Westendorp την θεωρώ ίσως πρόδρομο της Beatrice Alemagna. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα και χιούμορ και ξεφεύγει από τα στενά αισθητικά πλαίσια της εποχής της κάνοντάς την μοναδική.
10. Ο αμερικανός Jon Klassen χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγω την τεχνική του κολλάζ και πολύ περιορισμένη παλέτα στα βιβλία του. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από μια απέριττη λιτότητα και μια διακριτική αίσθηση του χιούμορ που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο του «Έχασα το καπέλο μου» θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιδικά βιβλία που έχω διαβάσει.
11. Η Kveta Pacovska από την Τσεχία, περισσότερο από εικονογράφος είναι μια καλλιτέχνιδα η οποία μεταφέρει την σύγχρονη τέχνη της στα βιβλία της. Η δουλειά της είναι πρωτοποριακή και οι εικονογραφικές της αφηγήσεις προσφέρουν πραγματικά μια δεύτερη, παράλληλη ανάγνωση σε κάθε της βιβλίο.
12. Όταν γνώρισα πριν χρόνια την δουλειά του Miroslav Sasek ενθουσιάστηκα κι όταν έμαθα πως ο κύριος όγκος των βιβλίων του είναι από την δεκαετία του ’60 εντυπωσιάστηκα. Η σειρά των βιβλίων του με διαφορετικές δημοφιλείς πρωτεύουσες του κόσμου είναι εξαιρετική λόγω της μοντέρνας σύνθεσης και της θερμής χρωματικής παλέτας που χρησιμοποιεί προσδίδοντας μια νοσταλγική, ρετρό αίσθηση σαν από παλιές κινηματογραφικές ταινίες.
13. Η Olga de Dios είναι ισπανίδα εικονογράφος η οποία γράφει και εικονογραφεί βιβλία που σαν κύριο θέμα τους έχουν ζητήματα διαφορετικότητας. Με πολύ άμεσο τρόπο μέσω της απλότητας των εικόνων της αλλά και της γραφής της φτιάχνει υπέροχα βιβλία που ασχολούνται με «βαριά» θέματα παραμένοντας όμως παιχνιδιάρικα και «ελαφριά» χωρίς στάλα διδακτισμού κάνοντάς τα ιδιαίτερα αγαπητά σε μικρούς και μεγάλους.
14. Τι να πει κανείς για την Rebeca Dautremer; Η μαεστρία της στην ζωγραφική είναι απαράμιλλη. Δεν είναι τυχαίο που κάποια από τα βιβλία της πήραν χρόνια για να ολοκληρωθούν. Η σημασία που δίνει σε κάθε λεπτομέρεια κάνει κάθε της βιβλίο να αποτελεί ένα μικρό καλλιτεχνικό αριστούργημα.
15. Η δουλειά της αργεντίνας Rebeca Luciani χαρακτηρίζεται από τις έντονες θερμές χρωματικές επιλογές της και μια ελαφρώς σουρεαλιστική προσέγγιση στην εικονογράφηση της. Θεωρώ πως η δουλειά της ξεφεύγει από το «στερεοτυπικά» παιδικό ύφος εικονογράφησης και η ομορφιά ξεχειλίζει μέσα από τις εικόνες της.
15+1. Η Violeta Lopiz είναι ισπανίδα εικονογράφος παιδικών και όχι μόνο βιβλίων. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία τόσο στις μορφές όσο και στις χρωματικές της επιλογές. Οι εικόνες της εμπλουτίζονται σχεδόν πάντα από πληθώρα λουλουδιών και χλωρίδας παντός είδους, κάτι που κάνει το στυλ της αναγνωρίσιμο.
Μεταξύ άλλων, στο illustradays θα δεις τις δουλειές των Elena Odriozola, Éric Puybaret, Rebeca Dautremer και Rebeca Luciani. Το φεστιβάλ σε περιμένει 3-12 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο, με εκθέσεις, ομιλίες, δημιουργικά εργαστήρια και ευφάνταστες δράσεις που απευθύνονται σε νέα ταλέντα αλλά και ολόκληρη την καλλιτεχνική κοινότητα. Τον Σεπτέμβριο έρχονται πολλές πολλές χρωματιστές illustradays!
______________________
Το illustradays 2021: the Next Day θα πραγματοποιηθεί στις 3-12 Σεπτεμβρίου 2021 με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται, επίσης, δωρεάν στον ανοιχτό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δ.Α. «Μελίνα» με συγκεκριμένο αριθμό παιδιών.
Όλες οι πληροφορίες έρχονται στα social media και το site του illustradays:
Site: illustradays.gr
Facebook/Instagram: @illustradays