Skip to content

Φαίη Αλεξέλη, η digital artist του ονείρου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Με το έργο της Φαίης Αλεξέλη με έφερε σε επαφή μια φίλη. «Κάνει καταπληκτικά έργα, που σε ταξιδεύουν» μου είπε με τον πηγαίο ενθουσιασμό της. Και είχε δίκιο.

Βασιζόμενη στο συνδυασμό διαφορετικών ψηφιακών μέσων, η ανερχόμενη digital artist χρησιμοποιεί τη φωτογραφία, το φωτομοντάζ, το κολλάζ και τις εγκαταστάσεις προκειμένου να δημιουργήσει εικόνες με ρετρό διάθεση που ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Με τα άχρονα ειδυλλιακά της τοπία, επιχειρεί να μας παρασύρει σε ένα ονειρικό ταξίδι διαφυγής από την καθημερινότητα, συστήνοντάς μας έναν κόσμο όπου το οικείο συνυπάρχει με το εξωπραγματικό και το γνώριμο με το ιδεατό.

Η καλλιτεχνική της φύση βρήκε έκφραση στην ψηφιακή τέχνη όσο η ίδια σπούδαζε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ποικίλα μέσα και προγράμματα δημιουργίας και αναπαράστασης γραφικών, μέσα από τα οποία η αρχική της ενασχόληση με το αναλογικό κολλάζ μεταφέρθηκε στον κόσμο των ψηφιακών μέσων. Φωτογραφίες της Nasa και τυχαίες εικόνες ή πληροφορίες από το διαδίκτυο συνθέτουν μαζί με αποφθέγματα καλλιτεχνών και αποσπάσματα από αγαπημένες της ταινίες το πολύχρωμο κολλάζ του ψηφιακού αρχείου, στο οποίο ανατρέχει για έμπνευση. Το αποτέλεσμα είναι εικόνες στις οποίες η ποπ αρτ και ο σουρεαλισμός ενώνονται με την αμερικανική κουλτούρα (americana) και τα τροπικά στοιχεία για να δημιουργήσουν σκηνές βγαλμένες από μια παράλληλη, ουτοπική πραγματικότητα όπου τα πάντα μοιάζουν δυνατά.

Πάντα παρούσες στα έργα της οι παστέλ αποχρώσεις προσδίδουν σε αυτά μια ατμόσφαιρα γλυκιάς νοσταλγίας, ενώ το ροζ χρώμα –αναπόσπαστο κομμάτι της χρωματικής της παλέτας – προσφέρει με τους ποικίλους συμβολισμούς του πολλαπλές αναγνώσεις στα έργα της.

Στην ερώτηση του πώς ήταν για εκείνη η πρόσφατη συνθήκη του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, εκείνη απάντησε ότι, πέρα από το κομμάτι του άγχους για την υγεία και την οικονομία σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα, σε καλλιτεχνικό επίπεδο η συνθήκη της στασιμότητας της έδωσε μια τρομερή ενέργεια και ηρεμία να σκεφτεί και να υπάρχει χωρίς την αίσθηση του fomo (fear of missing out). Προσέθεσε μάλιστα ότι η αυτή πρωτόγνωρη συνθήκη είχε για εκείνη κάτι το σουρεαλιστικό:

«Αν προηγουμένως σταματούσα για να παρατηρήσω τον κόσμο γύρω μου ως μέρος της καλλιτεχνικής μου πρακτικής» μου είπε, «αυτή τη φορά σταμάτησε ο ίδιος ο κόσμος. Πολύ σουρεαλ!»

Έργα της Φαίης Αλεξέλη θα παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον σε δύο εκθέσεις στις οποίες θα συμμετέχει στη Γαλλία καθώς και σε ένα artfair στο Λονδίνο, γεγονός που λόγω της παρούσας παγκόσμιας συνθήκης σημαίνει ότι για όσους εδρεύουμε στην Ελλάδα, η δυνατότητα της θέασής τους είναι μάλλον περιορισμένη. Η επιλογή ωστόσο της Θεσσαλονίκης ως προσωρινής τουλάχιστον βάσης της, λόγω της αίσθησης οικειότητας που ούτε το Λονδίνο ούτε το Άμστερνταμ όπου διέμεινε για χρόνια μπόρεσαν να της προσφέρουν, μας δίνει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα έργα της από κοντά και να πάρουμε μια γεύση από τους ονειρικούς κόσμους των εικόνων της.

Μέχρι τότε δεν μπορούμε παρά να απολαμβάνουμε τα έργα της σε τόπους διαδικτυακούς, που για τους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη προσφέρουν έτσι κι αλλιώς αυτήν τη στιγμή τη μόνη ευκαιρία επαφής με την τέχνη.

Χάζεψε κι εσύ τα έργα της!
www.feialexeli.com

Facebook: @AlexeliFei | Instagram: feialexeli

AUTHOR

Ιωάννα Μακρυγιάννη

Μια ψυχαναγκαστική δασκάλα που ονειρεύεται τον κόσμο της διανόησης. Η έλλειψη δεξιοτεχνίας την οδήγησε στη θεωρία κι έτσι η ιστορία της τέχνης θα είναι πάντα η περήφανη αγάπη της. Η άλλη, εκείνη για την εκπαίδευση, είναι κρυφή (σςςς).

Loading...
5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Μια Γιορτή του Πολιτισμού στην εσχατιά της Ευρώπης!
Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, οι futurist δράσεις και το εκπαιδευτικό βιβλίο για το μέλλον.