Το FEAST μπορεί να κάνει το όνειρο σου πραγματικότητα!
Φωτογραφίες: FEAST
Όταν μία κοινωνία περνάει κρίση λένε, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε πνευματική, τότε παρατηρείτε και μία άνθιση της τέχνης. Όταν λοιπόν υπήρχε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνοδευόμενη από αρκετή γκρίνια, την οποία φρόντιζε να μας υπενθυμίζει καθημερινά από αυτό το χαζοκούτι που ονομάζουμε τηλεόραση, ζούσαμε παράλληλα μία φιέστα πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν και ανοιχτές για το κοινό και φυσικά δωρεάν.
Έπειτα, εμφανίστηκε στο λεξιλόγιο μας η λέξη “επιχειρηματικότητα”. Ενώ κάποιοι από τους συνανθρώπους μας βρισκόντουσαν ξαφνικά στο δρόμο, χάνοντας τη δουλειά τους, υπήρχαν κάποιοι άλλοι που κυνηγούσαν τις ιδέες τους, τις έκανα πράξη και ξαφνικά έφτιαχναν από το μηδέν, μία δική τους δουλειά, που για φαντάσου (!), μπορούσε να τους αποδώσει χρήματα.
Όχι, δεν τα λέω κοροϊδευτικά όλα αυτά, τα λέω για να δείτε πως όσο και αν κάποιες καταστάσεις ήταν δύσκολες, πάντα υπήρχε και θα υπάρχει και “η άλλη λύση”. Η Άργυρώ Μπαράτα και η Νίκη Βουίμτα λοιπόν, μάλλον την είχαν βρει και το καλύτερο απ’όλα είναι πως ήθελαν να τη διαδώσουν και σε άλλους, ξεκινώντας κάπως έτσι, ένα χρόνο και κάτι πριν, το FEAST (Funding Entrepreneurship & the Arts with Sustainable Tactics), ένα δημοκρατικό πρόγραμμα δημιουργικής χρηματοδότησης, διαφόρων δημιουργικών project, μέσω της γνωστής πλέων διαδικασίας που ονομάζεται crowdfunding.
Από τότε έκαναν αρκετές απόπειρες για να κάνουν αυτή την ιδέα πράξη και το καλύτερο απ’όλα είναι πως τα κατάφεραν από την πρώτη στιγμή. Απευθυνόμενοι λοιπόν, σε ανθρώπους είχαν απλά μία καλή ιδέα και παρακάμπτοντας κάθε κρατική επιχορήγηση ή γραφειοκρατική διαδικασία, προσπαθούσαν να δώσουν σε ανθρώπους ή ομάδες αυτή την οικονομική άνεση που χρειαζόντουσαν για να κάνουν την ιδέα τους πράξη. Δεν έχει σημασία εάν αυτή η ιδέα προέρχεται από κάποιο καλοστημένο αρχιτεκτονικό γραφείο, κάποια παρέα σπουδαγμένων οικονομολόγων ή κάποιο σκονισμένο θεατρικό εργαστήρι, άλλωστε θα νικάει πάντα ο καλύτερος.
Μία φορά το μήνα λοιπόν, διοργανώνεται ένα κάλεσμα σε δείπνο, όπου καταθέτονται 4-5 ιδέες, αναζητώντας μια μικρή χρηματοδότηση για να γίνουν πράξη. Το κοινό, με μία δωρεά των 10€, συμμετέχει στο δείπνο αυτό και δικαιούται να δώσει μία ψήφο. Οι δημιουργοί έχουν στη διάθεσή τους 10 πολύτιμα λεπτά, για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να εξηγήσουν τους λόγους που αναζητούν τη χρηματοδότηση και να εμπνεύσουν το κοινό, ώστε να διεκδικήσουν την ψήφο του. Στο τέλος της βραδιάς το κοινό ψηφίζει την ιδέα που προτιμά και ο νικητής κερδίζει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τις δωρεές όσων έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο δείπνο.
Το Feast δουλέυει κάπως έτσι λοιπόν και το κυρίως θέμα δεν είναι πως βοήθησε μερικούς ανθρώπους να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, μέσω μιας μικρόεκδήλωσης, αλλά πως έκανε πολλούς ανθρώπους να μπουν στη διαδικασία να ψάξουν, να ενημερωθούν και γιατί όχι, να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του crowdfounding.
Τώρα, αν ψάχνετε ακόμα λόγους για να πάτε να δείτε τι ακριβώς είναι το Feast, θα κάνω μια προσπάθεια να βρω μερικούς.
-Πρώτον, θα νιώσετε καλά όταν η ιδέα που ψηφίσατε βγει πρώτη, καταφέρνοντας έτσι να κάνει το επόμενο βήμα, μαζί με τη δική σας βοήθεια.
-Δεύτερον, θα μπορέσετε επιτέλους να δείτε πως όντως υπάρχουν δραστήριοι άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω, όποιες και αν είναι οι συνθήκες.
-Τρίτον, που ξέρετε; Μπορεί να σκαρφιστείτε και εσείς κάποια καλή ιδέα και να καταφέρετε την επόμενη φορά, μέσω του Feast να κινηθείτε μέσα στην δημιουργική κοινότητα της πόλης και όχι μόνο.