Εσύ μπορείς να κολυμπήσεις για 26 χιλιόμετρα συνεχόμενα;
Πρόκειται για τη διάπλευση του Τορωναίου Κόλπου από κολυμβητές που δεν χρησιμοποιούν κανένα βοηθητικό μέσο πλεύσης, μιας απόστασης 26 χλμ. Κάθε κολυμβητής, για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος, συνοδεύεται από ένα σκάφος σε όλη τη διαδρομή και εφόσον τερματίσει, βγαίνει από τη θάλασσα στους ώμους δύο νέων, στεφανωμένος τον κότινο της νίκης.
Και εδώ έγκειται η μοναδικότητα της εκδήλωσης που την ξεχωρίζει από μια απλή αθλητική εκδήλωση. ΟΛΟΙ οι τερματίζοντες είναι ΝΙΚΗΤΕΣ, στεφανωμένοι με τον κότινο της νίκης, ιδιαίτερα στη συνείδηση του λαού που παρακολουθεί με μια γλυκιά ανατριχίλα διαρκείας τους τερματισμούς των αθλητών.
Νίκη αποτελεί το αίσθημα της κατάκτησης της φύσης, αφού πρώτα αυτή σε κατέκτησε προκαλώντας την πολύωρη δοκιμασία μαζί της, δοκιμασία της ανθρώπινης θέλησης και αποφασιστικότητας για να την κατακτήσεις.Γι’ αυτό και η εκδήλωση αυτή είναι πέρα από ένα αθλητικό, θα λέγαμε πρώτιστα ένα πολιτιστικό γεγονός.
Ειδικότερα για φέτος, υπάρχουν αρκετες αιτησεις απο το εξωτερικο, καθώς ο κολυμβητικος αγώνας ειναι διεθνους κυρους.
Ως εκ τούτου, μόνο από το πλήθος των συμμετοχών, φαίνεται το κύρος και η δημοσιότητα που έχει λάβει ο αγώνας. Ο Διεθνής Κολυμβητικός διάπλους του Τορωναίου κόλπου μέσα από τις πολύχρονες προσπάθειες των μελών της ΕΕΝΝ “Ο ΣΙΘΩΝ”, έχει περάσει στη συνείδηση των αθλητών μαραθώνιας κολύμβησης σαν ένας αγώνας εφάμιλλος σε κύρος και φήμη με τους αντίστοιχους κολυμβητικούς Μαραθώνιους της Μάγχης, του Μανχάταν, του Νείλου, του Παρανά, του Ροζάριο και άλλων διεθνών διοργανώσεων.
Στον 45ο Διεθνή Διάπλου Τορωναίου Κόλπου θα συμμετέχουν:
1. Αποστολίδης Ανδρέας
2. Αργυριάδου Αργυρώ
3. Βουλγαράκης Γεώργιος
4. Καμπαδάκης Αλέξανδρος
5. Κουκουβίτου Βασιλική
6. Κουτλιάνος Βασίλειος
7. Michle Peter Read (Αγγλία)
8. Μανωλάκης Αναστάσιος
9. Μπενάκης Κωνσταντίνος
10. Ναούμ Μανώλης
11. Ξανθόπουλος Αθανάσιος
12. Πατούνης Αλέξανδρος
13. Πιάχας Θάνος
14. Ravanga Jose Ignacio (Αργεντινη)
15. Sale Savel (Αυστρία)
16. Στεργίου Αλέξανδρος
17. Walter Katrin (ελβετία)
18. Χαραλάμπους Σταύρος (Κυπρος)
19. Χουζούρης Ματθαίος
20. Χατζητσιράκογλου Δημήτριος
Επιλαχόντες
1. Αιβαζόγλου Άννα
2. Μαθάς Γεώργιος
3. Σταυρόπουλος Γεώργιος
4. Σμυρνιώτης Ιωάννης
5. Μόκας Ανδρέας
*Έπειτα απο ακύρωση του Πατούνη Αλέξανδρου, στην 20αδα των κολυμβητών προστίθεται η Αϊβαζόγλου Άννα.
Ο Διεθνής Κολυμβητικός διάπλους του Τορωναίου Κόλπου όμως, δεν είναι ένας απλός αθλητικός αγώνας. Την περίοδο που λαμβάνει χώρα, οργανώνεται τριήμερο πολιτιστικών δραστηριοτήτων με παρουσιάσεις χορευτικών συγκροτημάτων, ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, συναυλίες, φιλοξενία εκθέσεων, ενώ το βράδυ της απονομής ακολουθεί δεξίωση για τους επισήμους και τους αθλητές και γλέντι με ζωντανή ορχήστρα για όλο τον κόσμο.
Έπειτα από όλα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε, ότι ο Κολυμβητικός διάπλους του Τορωναίου Κόλπου είναι μια γιορτή της θάλασσας, με εμβέλεια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.Η οργάνωση της γιορτής αυτής είναι ευθύνη της Εκπολιτιστικής Εταιρείας Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Πριν από 44 χρόνια τον Ιούλιο του 1971, μια παρέα Νικητιανών, με κίνητρο την αγάπη για την θάλασσα, ξεκίνησε και έκανε πραγματικότητα κάτι που για όλους ήταν μια τρέλα, να περάσουν από τη Νικήτη της Σιθωνίας στη Κασσάνδρα, κολυμπώντας τον Τορωναίο Κόλπο.
Το ξεκίνημα των επτά κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Εκτός από μερικούς φίλους κανένας άλλος δεν παραβρέθηκε. Έτσι ρίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς καμιά επισημότητα, με μόνο όπλο την πίστη στη σπουδαιότητα του εγχειρήματός τους, την αγάπη για την θάλασσα και τον πραγματικό αθλητισμό. Το απόγευμα όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές φθάνουν στη ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικοι μη μπορώντας να πιστέψουν ακόμα, έτρεξαν με ότι μέσο διέθεταν για να υποδεχθούν τους ήρωες.
Το γεγονός αυτό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά πιο οργανωμένα. Το 1973 η ίδια παρέα ίδρυσε την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ». Έδρα της η Νικήτη Χαλκιδικής και έμβλημά της η μία όψη του αργυρού τετράδραχμου, η οποία φέρει τη λύρα (σύμβολο του Απόλλωνα και των καλλών τεχνών) γύρω δε απ΄ αυτή τη λέξη Χαλκιδέων, που είχε τεθεί σε κυκλοφορία υπό της ομοσπονδίας των πόλεων των Χαλκιδέων στη Χαλκιδική, υπό την ηγεσία της Ολύνθου. Σκοπός της εταιρίας αυτής είναι η πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της Νικήτης, η συλλογή, διαφύλαξη και προβολή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού του χωριού, καθώς επίσης και η σύσφιξη των σχέσεων όλων των Νικητιανών.
Το 1974 λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ο αγώνας δεν έγινε. Έτσι ο 5ος κολυμβητικός διάπλους έγινε το 1975 και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Από τότε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει το Διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, που πήρε πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα της επιτυχίας αυτής της εκδήλωσης είναι η διεθνοποίησή της με συμμετοχή ξένων κολυμβητών.
ΚΑΝΟΝΕΣ
- Οι κολυμβητές συναντώνται στην παραλία της Νικήτης όπου επιβιβάζονται σε λεωφορείο και μετά από μία ώρα δρόμο φτάνουν στην ακτή της Καλλιθέας στο ξενοδοχείο Pallini Beach.
- Όλοι οι κολυμβητές εξετάζονται από γιατρούς και υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση όπου αναλαμβάνουν την ευθύνη για οτιδήποτε τυχόν προκύψει.
- Κάθε κολυμβητής συνοδεύεται από μια βάρκα όπου βρίσκεται ο συνοδός του και ο βαρκάρης.
- Οι κολυμβητές απαγορεύεται να φέρουν βοηθητικά μέσα πλεύσης παρά μόνο γυαλάκια.
- Οι κολυμβητές απαγορεύεται να πιάνονται από τη συνοδευτική βάρκα.
**Στις 18 Ιουλίου ο σύλλογος Ε.Ε.Ν.Ν ο Σιθων διοργανώνει τον 45ο Διεθνή Διάπλου Τορωναίου Κόλπου στην Νικήτη Χαλκιδικής ενώ από τις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του Beater.gr για περισσότερες πληροφορίες!