Skip to content

Ο Σωτήρης Χατζής είναι ένας από τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από το HOMOphonia – Thessaloniki Pride!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Έχω ένα «φίλο χωρίς φύλο» που με κάλεσε να γιορτάσουμε τα τέταρτα γενέθλια του Thessaloniki Pride. Έτσι, μέσα σε κλίμα υπερηφάνειας, ξεκίνησε η συζήτηση μου με τον Σωτήρη Χατζή, μέλος του HOMOphonia – Thessaloniki Pride: Συλλογικότητα για το Pride Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το  Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα στην πόλη στις 19-20 Ιουνίου.  Φυσικά, μετά από την επιτυχία των τριών προηγούμενων Φεστιβάλ , το Pride έχει καθιερωθεί ως μια γιορτή της πόλης, ένα σταθερό ραντεβού ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν σε μια ζωή χωρίς μίσος, διακρίσεις και προκαταλήψεις.

 

Θέλοντας να συστήσουμε τον θεσμό σε νέο άγνωστο κοινό, ας μιλήσουμε για την αφετηρία της διοργάνωσης.

Η αφετηρία του gay pride είναι μία επέτειος μνήμης απέναντι σ’ ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου 1969. Τότε, στο gay bar Stonewall Inn, υπήρξε εισβολή από βαριά οπλισμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων,σε μια σειρά αλεπάλληλων επιδρομών σε ανάλογα μπαρ της περιοχής κι ενώ η γενική παρενόχληση των ομοφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών ατόμων είχαν καταντήσει ρουτίνα.

Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα .Τον επόμενο μήνα οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.
Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε η «πορεία για στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανσεξουαλικούς της Νέας Υόρκης. Υπό τη στενή έννοια του όρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη μορφή gay pride που υπήρξε ποτέ. Στην 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999, το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς.

Πως εισήχθη η παράδοση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Ελλάδα;

Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης gay pride στην Ελλάδα επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα, οριοθετώντας την κυρίως ως πολιτική εκδήλωση και επαναλήφθηκε δειλά 2 χρόνια αργότερα στο χώρο του Ζαππείου. Την ίδια εποχή στην παραλία της Θεσσαλονίκης γίνονται οι αντίστοιχες διοργανώσεις από την ΟΠΟΘ (Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης). Έτσι φτάνουμε σήμερα, να είμαστε στην τελευταία ευθεία για το 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης.

11419985_10205732853213438_1017937480_n

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του Thessaloniki Pride, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις;

Ένας λόγος για τον οποίο είμαστε περήφανοι τα μέλη της HOMOphonia Thessaloniki Pride είναι ότι η ιδέα του φεστιβάλ υπερηφάνειας – pride της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε σχεδιάστηκε και πρωτοργανώθηκε μέσα στην δική μας συλλογικότητα και το δικό μας μεράκι, μα η διεξαγωγή του Pride δεν είναι ο μόνος σκοπός μας. Με πρωταρχικό μας καθήκον την υπεράσπιση των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων, βρεθήκαμε συναγωνιστές και σε άλλα κινήματα, το αντιρατσιστικό, το αντιφασιστικό ή το εργατικό.

Στις αρχές μας και στην λογική μας η συμπόρευση και η αλληλεγγύη των κινημάτων. Είμαστε πιστοί στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους που τα τελευταία χρόνια τα δικαιώματα τους τσακίστηκαν, είμαστε δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες που η ιμπεριαλιστική πολιτική υπερδυνάμεων τους έδιωξε από τις πατρίδες τους. Δίπλα σε μας και όλοι αυτοί στον αγώνα της ΛεΓκΑΤ κοινότητας της πόλης ενάντια στα ακροδεξιά κηρύγματα μίσους από τον Μητροπολίτη, μαζί μας στην υπεράσπιση τρανς γυναικών από τις επιθέσεις βίας που δέχτηκαν στην πόλη μας, μαζί μας σε κάθε μας δράση που αφορούσε και αφορά την υπεράσπιση των ΛεΓκΑΤ δικαιωμάτων.

Τι άλλες προεκτάσεις έχει το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονικής;

Αξίζει, φυσικά, να αναφερθούμε στο ότι ποτέ δεν ξεχάσαμε τους αγώνες του λαού μας για το συλλογικό του δικαίωμα στην εθνική του ανεξαρτησία και την βίαιη καταπάτηση από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υλοποιούσαν την πολιτική των κυβερνήσεων τους και μία εκ των οποίων ήταν και οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υπεύθυνες και σήμερα για τις διώξεις και τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων
 που εξαιτίας των πολιτικών τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

11427910_10205732851013383_1215737648_n (1)

Ωστόσο, το Αμερικανικό Προξενείο υποστηρίζει με χορηγίες τη φετινή διοργάνωση του Thessaloniki Pride. Δεν αποτελεί οξύμωρο γεγονός;

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της συμμετοχής και παρουσίας του Αμερικανού Προξένου και για τους λόγους που εκφράζουμε παραπάνω, ως συλλογικότητα δηλώσαμε την αντίθεση μας. Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Δήμου,που συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα , η συνδιοργανώτρια συλλογικότητα ”ΑΜΚΕ ThessalonikiPride” μας ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία δική της, εξασφαλίστηκε η χορηγία κάποιου ποσού από το Προξενείο των ΗΠΑ και για αυτόν τον λόγο πρέπει το λογότυπο τους να συμπεριληφθεί στην αφίσα της διοργάνωσης και που βέβαια αυτοί συμφωνούσαν.

Ως HOMOphonia Thessaloniki Pride επίσης συνδιοργανωτές, αντιδράσαμε με αυτήν την εξέλιξη και ζητήσαμε από τον Δήμο να μην δεχτεί την χορηγία αυτή. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, ο Δήμος δέχτηκε την χορηγία αλλά και την ανάρτηση του λογότυπου του Προξενείου των ΗΠΑ στην αφίσα της διοργάνωσης.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης,  πάρα τους ανοιχτούς της ορίζοντες, θεωρείται βαθιά συντηρητική. Πως αντιμετωπίζετε τις αντιδράσεις του κόσμου και την εχθρική στάση των εκπροσώπων της τοπικής Εκκλησίας;

Σε αρκετές περιπτώσεις πολλών πόλεων του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα, εμφανίζονται ομάδες ατόμων που παράλληλα διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στα LGBT pride και στους ομοφυλόφιλους γενικότερα.  Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μέλη Χριστιανικών οργανώσεων και διαδηλώνουν κατά κανόνα ειρηνικά, κρατώντας πλακάτ. Σε περιπτώσεις που οι διαδηλωτές είναι μέλη ακροδεξιών οργανώσεων (κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης), τότε συνήθως επακολουθούν συγκρούσεις. Και για να απαντήσω στην ερώτηση σου, κανείς δεν είναι εκπρόσωπος της εκκλησίας ή της Θρησκείας, παρ’όλα αυτά, να αναφέρουμε πως ο Μητροπολίτης Άνθιμος εκφράζει κάθε χρόνο την δυσαρέσκειά του απέναντι στον θεσμό . Παρά το γεγονός πως υποτίθεται εκφράζει και την αγάπη προς όλους, κάθε άλλο παρά αγάπη εκφράζεται προς την ΛΟΑΤ κοινότητα.

11329573_10205732852933431_1979310456_n

Στον αντίποδα, ο θεσμός του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης βρίσκει και φανατικούς υποστηρικτές. Αν μπορούσατε να ενισχύσετε το δυναμικό του καλώντας οποιαδήποτε προσωπικότητα, εν ζωή ή και όχι ,να συμμετάσχει στη διοργάνωση ποια θα ήταν και ποιος ο ρόλος του;

Σίγουρα δεν μπορώ να αναφέρω όλες τις προσωπικότητες που θα θέλαμε σαν κοινότητα να παρουσιαστούν και να διαδηλώσουν μαζί μας για τα αυτονόητα, παρόλα αυτά θα αναφέρω και ως μικρός σε ηλικία , πως ο Μάνος Χατζηδάκης , και η Μελίνα Μερκούρη θα ήταν οι προσωπικότητες που μας εξέφραζαν, μας εκφράζουν και θα μας εκφράζουν , είτε με τα κείμενά τους ,είτε με τα τραγούδια τους και την προσωπικότητά τους και σίγουρα, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον σπουδαίο συγγραφέα Κωνσταντίνο Καβάφη.

Ποια κρίνετε πως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των μέχρι τώρα αγώνων σας;

Σημαντικές αλλαγές πλέον βλέπουμε και στην νομοθεσία καθώς παλέψαμε για την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης ΥΑ ΓΥ39α/2012 «Ρυθµίσεις που αφορούν τον περιορισµό της διάδοσης λοιµωδών νοσηµάτων». H «Υγειονοµική διάταξη Λοβέρδου», όπως έγινε γνωστή,έχει αποσυρθεί από την πρώην Υφυπουργό Υγείας μετά από ισχυρή πίεση οργανώσεων, φορέων και συλλογικοτήτων. Η διαπόμπευση 17 οροθετικών γυναικών πριν από ένα περίπου χρόνο με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων τους, είχε εξοργίσει, συγκινήσει και κινητοποιήσει. Επιπλέον, βλέπουμε βήματα σταθερά προς τη βελτίωση του Συμφώνου Συμβίωσης, όπου ενώ πριν λίγους μήνες δεν συμπεριελάμβανε τα ομόφυλα ζευγάρια, πλέον περιμένουμε τον Ιούλιο την ψήφιση του. Φυσικά δεν θα σταματήσουμε εδώ, είναι πολλά ζητήματα ανοικτά και σίγουρα δεν θα μείνουμε με κλειστό το στόμα και με δεμένα τα χέρια.

10462755_610284875745394_2512736302727960773_n

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Thessaloniki Pride;

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, είναι ένας θεσμός πλέον, συνεχώς ανοίγει και μεγαλώνει κάθε χρόνο και περισσότερο.  Από την πρώτη χρονιά κιόλας φάνηκε η επιτυχία του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης, με 3.500 χιλιάδες κόσμο, ενώ την επόμενη χρονιά ήταν στο αποκορύφωμά της μέχρι τώρα ύπαρξης του, με 12.000 χιλιάδες κόσμο. Καλούμε και εσάς λοιπόν στο φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης , στις 19-20 Ιουνίου, να παραστείτε, να διαδηλώσετε και να εκφραστείτε ελεύθερα διεκδικώντας και υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, με σύνθημά μας «ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ  ΑΠΑΙΤΩ –  ΓΑΜΟ, ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ».

______________________

Φυσικά, η ομάδα του Βeater.gr αποδέχεται την πρόσκληση και θα πάρει με χαρά μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις για τη δυνατότητα των επιλογών στην οικογενειακή ζωή, για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και υπέρ τη αποδοχής και σεβασμού για τις λεσβίες, τους γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τρανς άτομα (LGBT), καθώς και για κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας!

*facebook.com/SalonikaPride

**Το 4ο Thessaloniki Pride θα γίνει στις 19 & 20 Ιουνίου, στην πόλη της Θεσσλαονίκης!
Παρασκευή 19 Ιουνίου / Friday, June 19th

-17:30-21:30 Pride Forum
Δημαρχιακό μέγαρο, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
Town Hall, Multipurpose Hall
-22:00-2:00 Street Party
Πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα
Morichovou Sq., Ladadika

Σάββατο 20 Ιουνίου / Saturday, June 20th

-12:00-17:30 Ενημέρωση από info kiosk των οργανώσεων και παράλληλες δράσεις από ομάδες της πόλης. / Pride Fair
Πλατεία Λευκού Πύργου
White Tower Sq.
-17:30-18:30 Προθέρμανση με μουσική / Pride Warm Up
Πλατεία Λευκού Πύργου
White Tower Sq.
-18:30-19:30 Χαιρετισμοί από τις συμμετέχουσες οργανώσεις, φορείς και το Δήμαρχο. / Short addresses from the organizations and the Mayor
Πλατεία Λευκού Πύργου
White Tower Sq.
-19:30-21:30 Παρέλαση Υπερηφάνειας / PRIDE PARADE
-21:30-00:30 Συναυλία / Pride Concert
Πλατεία Λευκού Πύργου
White Tower Sq.

***Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και με τουαλέτα για ΑμεΑ. Θα υπάρχει καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, με την ευγενική χορηγία της σχολής νοηματικής γλώσσας Smiyl. Στο περίπτερο μας θα βρείτε το πρόγραμμα μας και σε braille καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά.

11011527_827823587286490_335546778715882377_n

 

 

 

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Εσύ μπορείς να κολυμπήσεις για 26 χιλιόμετρα συνεχόμενα;
Στο νέο video clip της M.I.A. πρωταγωνιστούν 36.000 παιδιά!