Skip to content

Αυτές είναι οι 6 βασικές θεματικές της φετινής Dutch Design Week!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Από τις 19 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, η Dutch Design Week (DDW) θα διερευνήσει μια ποικιλία θεμάτων, διαφορετικών, προκλητικών και επίκαιρων, δίνοντας προσοχή τόσο σε ιδέες υποθετικές όσο και σε πρακτικές. Φέτος, τα έργα που θα παρουσιαστούν κυμαίνονται από conceptual, ιδιόμορφα και καλλιτεχνικά (τέτοια που κερδίζουν την φαντασία μας και προκαλούν νέες ιδέες και συζητήσεις), μέχρι τελικές και ολοκληρωμένες λύσεις (προϊόντα και τεχνολογίες σχεδιασμένες για την εποχή μας). Ακολουθεί μια πρώτη επιλογή των θεμάτων DDW 2019.

 

Food and sustainable farming

Ο υπέροχος και πρωτοποριακός κόσμος του σχεδιασμού τροφίμων έχει την τιμητική του στο DDW 2019. Το φαγητό εδώ θεωρείται τόσο πρωταρχικό όσο και εκλεπτυσμένο, χειραγωγημένο και ωμό, σχεδιασμένο τόσο από τη φύση όσο και από τον άνθρωπο. Εξετάζεται ως μέσο συντήρησης, ως σηματοδότη για κοινωνικά κίνητρα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας και ως κάτι που πρέπει να αναπτυχθεί και να καταναλωθεί διαφορετικά σε μια εποχή βαθιάς κρίσης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Τρία βασικά σχετικά project που παρουσιάζονται είναι το Agri meets Design, ένα studio/hub όπου σχεδιαστές, αγρότες ή επιστήμονες τροφίμων συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν ένα νέο κυκλικό σύστρημα τροφίμων στην Ολλανδία, το Kaiku Living Colour, ένα σύστημα δημιουργίας χρωμάτων από απόβλημα τροφίμων και το Is het normaal dat? Design Dinner, ένα σεξουαλικό μενού από το social design studio Joes + Manon.

Robotica and AI

Ρομπότ και Ai, ένα πεδίο που προκαλεί δέος και τρόμο και υπόσχεται να φέρει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία. Στην τελική ανάλυση, οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα επικεντρώνονται όχι στην τεχνολογία αλλά στην ηθική. Τα 3 χαρακτηριστικά έργα που θα παρουσιαστούν στο DDW 2019 πρόκειται να μας ενθουσιάσουν. Το Manifestations Festival, που αφιερώνεται στην ανθρώπινη πλευρά της τεχνολογίας, το ζωοκεντρικό ρομπότ Aiml και το Homo Sensorium, που διερευνά την ανθρώπινη αντίληψη προς την τεχνολογία.

Technology & Poetry

Η τεχνολογία δεν είναι πάντα τρομακτική και απόκοσμη. Μπορεί να είναι επίσης ποιητική και όμορφη. Τουλάχιστον, αυτή είναι η τοποθέτηση των 3 σχετικών project του DDW 2019. To Pas de Deux του Studio Yūgō, μια εξερεύνηση του σώματος σε σχέση με το κλασικό μπαλέτο και τις μηχανές, η εγκατάσταση του Studio Drift, ambassador του φετινού Φεστιβάλ και η ηχητική εγκατάσταση Second Verse, που υμνεί την αισθητική, την ποίηση και το συναίσθημα μέσα από την τεχνολογία.

Mobility

Η αύξηση του πληθυσμού, η ταχεία αστικοποίηση και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μας υποχρεώνουν να εξετάσουμε την κινητικότητα με νέους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ζωντανές. Το μέλλον απαιτεί έξυπνες λύσεις όσον αφορά στον σχεδιασμό υποδομών και στις νέες εφαρμογές στον τομέα της κινητικότητας. Τα highlight projects κινητικότητας του DDW 2019 περιλαμβάνουν το Embassy of Mobility, μια συλλεκτική έκθεση για ανοιχτή συζήτηση στο θέμα αυτό, την ταινία A Bus Station Upside Down, την υπηρεσία κράνους ασφαλείας Noggin της Amy Virasak και την παρουσίαση ρομποτικών μηχανών Renault New Mobility.

Smart Spaces/Privacy

Οι απορίες μας σχετικά με τα έξυπνα σπίτια, την τεχνολογία και την ιδιωτική μας ζωή μπορούν να συνοψιστούν στις εξής ερωτήσεις: Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι smart αλλά και φιλικά προς την ιδιωτικότητά μας; Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την κατάθεση όλων των προσωπικών μας στοιχείων κάθε φορά που συνδεόμαστε σε ένα website; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε ψηφιακές και μη-ψηφιακές πηγές έρευνας ισορροπημένα; Στο DDW 2019 θα βρεις μια ευρεία διερεύνηση των ερωτημάτων αυτών, όπως στο κρίτικό project Candle του designer Tijmen Schep και το κοινωνικό ερευνητικό βιβλίο One Click της Julia Janssen.

Gender/Identity

Το φύλο, η πολυπολιτισμικότητα και η ταυτότητα είναι θέματα που εξετάζονται συχνά, τόσο στην κοινωνία και στα σχολεία, όσο και στα media και στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Το ενδιαφέρον για τους designers σε αυτόν τον τομέα συνεχώς μεγαλώνει. Για παράδειγμα, στο DDW 2019, παρουσιάζουν τις σχετικές ερευνητικές δουλειές τους η visual artist και cosmetic doctor
Marsha Wichers και ο σχεδιαστής μόδας Bonne Reijn.

 

Μείνε συντονισμένος στον Beater.gr για περισσότερα θέματα του Dutch Design Week 2019!

Dutch Design Week 2019
19-27 Οκτωβρίου

Δείτε όλο το φετινό πρόγραμμα: www.ddw.nl

Loading...
Εδώ μπορείς να ακούσεις όλο το νέο album του Nick Cave!
Ο Raoul Moretti έρχεται στην Ελλάδα για ένα ιδιαίτερο ηλεκτρονικό live με άρπα!