Skip to content

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Catcalling είναι μια πρακτική παρενόχλησης η οποία εκδηλώνεται με σεξουαλικά υπονοούμενα, απειλητικά ή εκφοβιστικά σχόλια που γίνονται σε κάποιον δημόσια. Μπορεί εππίσης να εμφανιστεί με την μορφή σφυρίγματος στον δρόμο ή ακόμα και με το γνωστό «ψιτ-ψιτ κοπελιά». Τα θύματα είναι νεαρά κορίτσια, γυναίκες και πολύ συχνά άτομα της LGBTQ + κοινότητας ενώ οι θύτες είναι κυρίως άνδρες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει κάποιος όρος συνώνυμος του catcalling. Ίσως στην Ελλάδα το σφύριγμα στον δρόμο θεωρείται ακόμα φλέρτ, ίσως η παράδοση που θέλει τους Έλληνες αρσενικά παλιάς κοπής, greek lovers και όλα τα σχετικά να μην επιτρέπει την γλώσσα να εξελιχθεί και να βρει τις λέξεις που θα περιγράψουν μια συμπεριφορά που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Θυμάμαι πολύ έντονα μια σκηνή από την εφηβεία μου. Πρέπει να ήμουν δώδεκα ή δεκατριών ετών και δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που είχα αρχίσει να φοράω αθλητικά σουτιέν. Ένα απόγευμα, Καλοκαίρι πρέπει να ήταν γιατί θυμάμαι να φοράω λευκό κοντομάνικο, περνούσα με τις φίλες μου από ένα ίντερνετ καφέ. Έξω από το καφέ υπήρχε ένα πεζούλι και πολύ συχνά άραζαν εκεί παρέες και συζητούσαν. Εκείνη την μέσα στο πεζούλι καθόταν μια παρέα αγοριών μεγαλύτερης ηλικίας που συζητούσε μεγαλόφωνα και γελούσε. Την στιγμή που περνούσαμε από μπροστά τους ένας από αυτούς, με κοίταξε και μου φώναξε «τι έγινε, πέταξες και εσύ βυζάκι»; Το είπε δυνατά για να το ακούσουν οι φίλοι του, οι φίλες μου και όποιος βρισκόταν εκεί κοντά. Αιφνιδιάστηκα. Κάποιοι από την παρέα του ξέσπασαν σε γέλια ενώ μια φίλη μου γύρισε, με κοίταξε και με το βλέμμα της ήταν σαν να μου έλεγε «λυπάμαι γι’ αυτό». Κοκκίνησα κατέβασα το κεφάλι και περπάτησα πιο γρήγορα. Ντροπή, μετά θυμός, μετά σενάρια στο μυαλό μου για το τι μπορεί να είχα πει, μετά κλάματα. Ξαφνικά το να γίνεσαι γυναίκα άρχισε να μοιάζει λιγότερο δελεαστικό. Γύρισα σπίτι, έβγαλα το συγκεκριμένο αθλητικό σουτιέν και δεν το ξαναφόρεσα γιατί το θεωρούσα υπεύθυνο για αυτό που μου συνέβη.

Το περιστατικό με το αθλητικό σουτιέν μπορεί να ήταν το πρώτο που θυμάμαι αλλά μετέπειτα και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μου υπήρξαν πολλά ακόμα. Πέρα από τα συναισθήματα της ντροπής και του θυμού, σύντομα ήρθε να προστεθεί και αυτό του φόβου. Να φοβάσαι μήπως αυτός που σε έχει πάρει από πίσω και σου σφυρίζει θα σε ακολουθήσει ως το σπίτι σου, ή μήπως εκείνος που σταμάτησε με το αυτοκίνητο μέσα στην νύχτα να σου πει ότι είσαι πολύ όμορφη θα κατέβει από το αυτοκίνητο και θα σου επιτεθεί, φόβος και αποστροφή. Μετά πάλι θυμός γιατί το υπομένεις αυτό, γιατί δεν μπορείς να τους βάλεις στην θέση τους γιατί καταπάτησαν τα όρια σου και εσύ τους άφησες.

Κάθισα και έψαξα γιατί οι άντρες καταφεύγουν σε αυτήν πρακτική. Οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν ότι στην πραγματικότητα όσοι καταφεύγουν σε αυτήν την πρακτική έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πίσω από το προσωπείο του μάγκα συχνά κρύβεται η αγενής ανατροφή, η έλλειψη παιδείας αλλά και μια μεγάλη απογοήτευση για την ζωή. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το catcalling να γίνεται από ομάδες ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια σου ένας άτυπος διαγωνισμός για το ποιος θα πει την πιο τολμηρή ατάκα και ποιος θα σοκάρει περισσότερο το θύμα. Μεγάλος νικητής στέφεται πάντα ο μεγαλύτερος φαλλοκράτης. Αν ρωτήσεις κάποιον άντρα που επιδεικνύει αυτήν την συμπεριφορά θα σου πει ότι τα σχόλια του είναι κολακευτικά και δεν θα έπρεπε να μας ενοχλούν ούτε θα έπρεπε να το κάνουμε θέμα. Είναι τελικά άγνοια ή παντελής έλλειψη ευγένειας, ενσυναίσθησης και ανάγκη για επιβολή. Ψηφίζω το δεύτερο.

Μετά από κάποιο περιστατικό Catcalling πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να αναρωτιέται τι διαφορετικό θα μπορούσα να είχα κάνει, τι θα μπορούσα να είχα πει σε αυτόν που με παρενόχλησε στον δρόμο, τι έξυπνο θα μπορούσα να πω για να τον κάνω να φάει την γλώσσα του. Ποτέ δεν είμαι σίγουρη για την απάντηση, πάντα βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις, τις αποθηκεύω για να είμαι έτοιμη να τις χρησιμοποιήσω και πάντα την στιγμή εκείνη οι λέξεις δεν βγαίνουν, ο φόβος κάθεται φρουρός στην γλώσσα μου και τις εμποδίζει να βγουν.

Το Stop Street Harassment αναφέρει τους παρακάτω τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.

  1. Απάντηση: Εάν αισθάνεσαι αρκετά ασφαλής για να το κάνεις, απάντησε κατηγορηματικά σε αυτόν που σε παρενοχλεί ήρεμα, σταθερά και χωρίς προσβολές ή προσωπικές επιθέσεις για να τον ενημερώσεις ότι οι ενέργειές του είναι ανεπιθύμητες, απαράδεκτες και λανθασμένες.

  2. Φυλλάδιο: Εάν το να μιλήσεις είναι τρομαχτικό μπορείς να δώσεις ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για την παρενόχληση ή ακόμα και να το αφήσεις σε σημείο που θα το δει. Στο τέλος του post μπορείς να βρεις ένα φυλλάδιο που έχω ετοιμάσει, μπορείς να το κατεβάσεις, να το εκτυπώσεις και να το χρησιμοποιήσεις όπως και όποτε εσύ θέλεις.

  3. Λάβε θέση: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος άλλος παρενοχλείται μπροστά σου. Mπορείς να τον βοηθήσεις να βγει από την κατάσταση και να ενημερώσεις τον θύτη ότι οι ενέργειές του δεν είναι αποδεκτές. Ρώτησε το θύμα αν θέλει βοήθεια αν μπορείς να κάνεις κάτι ή απλώς δες αν είναι όλα εντάξει. Ειδικά αν είσαι άντρας αυτή η τακτική μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματική, καθώς οι άντρες που παρενοχλούν στο δρόμο αποζητούν την έγκριση από άλλους άντρες.

  4. Αναφορά στον εργοδότη: Εάν ο θύτης εργάζεται για μια αναγνωρίσιμη εταιρεία, μπορείς να καλέσεις ή να γράψεις στην εταιρεία για να τους ενημερώσεις ότι οι υπάλληλοί τους παρενοχλούν άτομα και ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Ακόμα και να απειλήσεις κάποιον ότι θα ενημερώσεις την εταιρεία του μπορεί να κάνει την διαφορά.
    ύστερα του έβαλε φωτιά και το έκαψε.

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
IOTA PHI: Ανεξάρτητη και εξωστρεφής, χαράσσοντας ένα ανανεωμένο μουσικό «μονοπάτι»!
Μια κριτική για «Τα ηλιοτρόπια» του εικαστικού Γιώργου Μέριανου.