Skip to content

Κάνε ένα 5ήμερο roadtrip στη Βουλγαρία! (1.500 χλμ., 2 άτομα, 500€)

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ξεκινάς ένα πρωί και φτάνεις στα σύνορα διασχίζοντας το βόρειο-δυτικό κομμάτι του Νομού Σερρών. Στο Συνοριακό Σταθμό Kulata (ελληνικά διόδια λίγο πριν) ανάβεις τα φώτα σου και ψάχνεις ταυτότητα, πράσινη κάρτα και φυσικά το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ (οι υγειονομικές οδηγίες εισόδου ενδέχεται να έχουν συνεχείς διαφοροποιήσεις). Μια σειρά νταλίκες σε προϊδεάζουν για την κίνηση που θα συναντήσεις προς τον βορρά. Ολιγόλεπτος κοινός έλεγχος προς χώρα ευρωπαϊκής ένωσης κι αμέσως έχεις περάσει το εγκαταλειμμένο πια περίπτερο (Disinfection), όπου παλιά πλήρωνες ένα κέρμα για να διασχίσεις μια λάσπη απολύμανσης. Μπροστά σου υπάρχουν μικρά μαγαζιά  που πουλάνε καπνό, αλκοόλ και snacks, μερικές μόνιμες καντίνες, γραφείο συναλλάγματος, βενζινάδικα και οι πρώτες κυριλλικές επιγραφές. Κάνεις μερικά leva για να έχεις (1€=1,96lev, έχε στον νου σου τα υπολογίζεις σαν την μισή αξία από το ευρώ), έχεις έναν χάρτη (3€), μπόλικο νερό, το εισιτήριο (Vignette K3), μέσω συστήματος αυτοεξυπηρέτησης ή ταμείο που πληρώνει για μία εβδομάδα (7,50€) αντί για διόδια και ξεκινάς ακολουθώντας τα όρια ταχύτητας τουλάχιστον στην αρχή!

Βόρεια, θα περάσεις από το Petrich, μια πόλη με τεράστιο ποσοστό πολυτελών αμαξιών και υψηλότατο εισόδημα, που η ιστορία ορίζει ως κύριο πολιορκητικό κριό του σερβικού εμπάργκο -τουλάχιστον πριν δεκαετίες, καθώς και μέρος των φθηνότερων πληρωμένων εκδικητών στα βαλκάνια. Στη συνέχεια Sandanski και Blagoevgrad, πόλεις που άδικα μεσουρανούν από τα χρόνια της απομόνωσης και των τακτικών επισκέψεων ελλήνων για τζόγο, ψώνια, έρωτα και σπουδές.

Πάνω από το Pirin National Park βρίσκεται το Bansko, λίγο μετά εκτείνεται το Rila National Park με το γνωστό μοναστήρι και στη συνέχεια, φτάνεις στην πρωτεύουσα. Είναι μια απλή και κοινή διαδρομή που γίνεται αυθημερόν, οδηγεί σε μία άνιση και σχετικά ακριβή (για τα ελληνικά πια δεδομένα και σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα) ευρωπαϊκη, πόλη με ενδιαφέρον φυσικά στοιχεία τριγύρω και κάποιες πολιτιστικές στάσεις (τις οποίες δεν θα παρουσιάσουμε τώρα)!

Πρώτη στάση που θα κάνεις, 30’ μετά τα Kulata, είναι το Melnik. Αρχίζεις με το Rozhen, ένα μοναστήρι που μπορείς να το επισκεφτείς και με πεζοπορική διαδρομή μίας ώρας από το χωριό και μετά σταματάς για ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο των Melnik Pyramids (χωμάτινοι ψηλοί όγκοι με γραμμωτές επιφάνειες που θυμίζουν πυραμίδες) λίγο παραέξω.

Το χωριό εκτείνεται σε δύο πλακόστρωτες άκρες ενός ρέματος, είναι γνωστό για το ιδιαίτερο κρασί του κι έχει αρκετές ταβέρνες να δοκιμάσεις τοπικά εδέσματα και ξενώνες για να διαμείνεις (30€ η διανυκτέρευση). Κάποιοι αναφέρουν ότι οι 348 κάτοικοί του είναι οι πιο ευτυχισμένοι της χώρας ή ίσως αυτό είναι ένα ακόμη ουριστικό κόλπο προσέλκυσης πελατείας!

Στη συνέχεια, θα επιστρέψεις στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο με αντίθετη κατεύθυνση γιατί πολλοί από τους τοπικούς δρόμους αυτής της περιοχής οδηγούν σε μεγάλους κρατήρες ή σε αδιέξοδα μετά από αρκετά μη σηματοδοτημένα σταυροδρόμια.

Με κατεύθυνση ανατολική θα περάσεις τον ορεινό όγκο Pirin, περίπου στα 1.800μ., μέχρι τη μικρή πόλη Gotse Delchev, αλλιώς γνωστή κι ως Νευροκόπι. Άλλη μια γρήγορη προσπέραση ενός σημείου ελληνικής καταναλωτικής μανίας και στάση στο γραφικό Dolen. Ένα εξαιρετικά όμορφο χωριό πολιτιστικής και ιστορικής

ανακυρηγμένης σημασίας που θα παρκάρεις για να το εξερευνήσεις και να το φωτογραφίσεις με  τον χρόνο σου. Απομονωμένο και γεμάτο γνήσιο χρώμα επαρχίας, με πέτρινους δρόμους, ξύλινα σπίτια και μια εκκλησία που το καμπαναριό της χτίστηκε επτά φορές μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο -μοναδικά εκκωφαντικός- ήχος. H διαμονή σε έναν από τους τρεις ξενώνες θα σου κοστίσει περίπου 20€.

Καθώς μπαίνεις στην οροσειρά της Ροδόπης θα συναντήσεις τη λίμνη Dospat. Αρχικά, κατευθύνεσαι δυτικά, όπου με εγγύτητα στη λίμνη θα βρεις, τόσο ένα οργανωμένο καινούργιο camping (5-10€), όσο και διάφορα σημεία που μπορείς να παρκάρεις στην άκρη και να επιλέξεις το δικό σου χώρο για να ξεκουραστείς. Η λίμνη είναι η ψηλότερη της χώρας στα 1.350μ. και η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση. Στον βυθό της υπάρχει ακόμα ένα γερμανικό αεροπλάνο από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Το ομώνυμο χωριό έχει περίπου 2.000 πομάκους κατοίκους και μικρά μαγαζιά για να εφοδιαστείς για τη νύχτα σου στην απέναντι πλευρά της λίμνης.

Όπως θα πάρεις ανατολική πορεία θα συναντήσεις πολλά σημεία πανοραμικά της μεγάλης λίμνης και καθώς θα απομακρύνεσαι, το δάσος είναι γεμάτο με μικρά κιόσκια που έχουν πηγές νερού από το βουνό κι εγκαταστάσεις για να ψήσεις.

Θα είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία να ανακαλύψεις το δικό σου σημείο για να στήσεις σκηνή, τόσο κοντά στο νερό ή πιο ανηφορικά αναλόγως με την εποχή της εξόρμησής σου. Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί στην απόλυτη ησυχία της φύσης, κάτω από τα άστρα και με πολύ μεγάλη χαρά για ότι είδες μέχρι τώρα…

______________________

Μέρα Πρώτη:

Θεσσαλονίκη – Kulata: 120km (2 ώρες και 15 λεπτά)
Kulata – Melnik/ Rozhen: 30km (30 λεπτά)
Melnik – Dospat: 130km (2 ώρες και 30 λεπτά)

Κόστος Μεταφοράς (καύσιμα & διόδια): 40€ (δεν θα χρειαστείς άλλα λεφτά για διόδια)
Κόστος Διαμονής: 0€ (ελεύθερη κατασκήνωση στη λίμνη ή στο βουνό)
Κόστος Διατροφής: 15€ (πολλαπλά σημεία για ψήσιμο και φθηνά μίνι μάρκετ, πηγές νερού)

5 ώρες Οδήγησης (280km) / 60€

Αν αυτή η πρώτη μέρα ήταν τραγούδι, θα ήταν το “I’m Gonna Be (500 Miles)” από The Proclaimers!

Το επόμενο πρωινό ξυπνάς στην απίθανη ατμόσφαιρα της ορεινής και υγρής φύσης για να ξεκινήσεις πορεία προς το Borino. Οι ξύλινες καμπίνες καθόλη τη διαδρομή, οι βρύσες με το πικρό βουνίσιο νερό και τα πομακοχώρια της περιοχής εναλλάσσονται μέχρι να συναντήσεις τo εγκαταλελειμμένο σοβιετικό εργοστάσιο όπου παρκάρεις και ξεκινάς το μονοπάτι για το Devils Bridge. Συναντάς την ελιά της τύχης (σύμφωνα με τον ιστορία, εκεί ένας κάτοικος βρήκε κοντά στις 200 χρυσές λίρες τον προηγούμενο αιώνα), κοπάδια από ντόπιες νυσταγμένες αγελάδες που ευχάριστα ποζάρουν, ένα κιόσκι με ξερά ξύλα και κάρβουνα στο ύψος του ποταμού και πολλές κάμερες παρακολούθησης! Σε 30’ έχεις φτάσει μέσα από το πυκνό δάσος στη γέφυρα των 10 μέτρων πάνω από ένα χάσμα βράχων, που μόνο ο διάβολος μπορεί να την περάσει!

Συνεχίζεις το δρόμο σου για το τουριστικό Yagodinska, όπου ακριβώς μετά το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχεις μια εξαιρετική στενή διαδρομή 6 χιλιομέτρων ανάμεσα από κάθετους βράχους,  πυκνή βλάστηση και πολύ νερό. Εδώ υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα σημεία – σπήλαια (Devils Throat και Eagles Eyes), υπηρεσία jeep safari, πληρωμένο parking (2lev) και πολλοί φασαριόζικοι επισκέπτες!

Φεύγεις προς τη λουτρόπολη του Devin. Μεγάλα ξενοδοχεία με κλειστές ιαματικές πισίνες στα 700μ. υψόμετρο, μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Vacha. Aν είσαι λάτρης του ski, μια βόλτα στο γειτονικό Pamporovo (35km ανατολικά) θα σε κάνει ευτυχή. Αλλιώς, προχωράς προς το Mihalkovo που εφοδιάζεσαι με το διάσημο μεταλλικό νερό, ακριβώς έξω από το εργοστάσιο εμφιάλωσής του. Ακολουθείς την πορεία του ποταμού προς τα βόρεια και μετά από αρκετά εκπληκτικά αμφιθεατρικά σημεία, αφήνεις πίσω την πανέμορφη νότια Βουλγαρία για να προσεγγίσεις την Φιλιππούπολη ή αλλιώς Plovdiv.

Αυτή η αρχαία πόλη, χτισμένη πάνω σε επτά λόφους κι έναν ποταμό είναι -δικαίως- το διαμάντι της Βουλγαρίας. Εδώ θα μείνεις ένα βράδυ για να την περπατήσεις, να γεμίσεις χρώματα κι εικόνες και να γευτείς την όμορφη νυχτερινή της ζωή. Στην παλιά πόλη θα δεις τα αρχοντικά, τους δρόμους των αρχιτεκτόνων, πολλά σπίτια που έγιναν μουσεία, τουριστικά παλιατζίδικα, μικρές εκκλησίες, μεικτές θρησκείες, έντονα ελληνικά στοιχεία του προηγούμενου αιώνα, δύσβατα καλντερίμια και ευχάριστο γραφικό χρώμα μιας μεσογειακής και πολύ-πολιτισμικής πόλης!

Στον κεντρικό λόφο (Nebet Hill) να ανέβεις το απογευματάκι για να κατανοήσεις την έκτασή της και να απολαύσεις τα κόκκινα χρώματα της δύσης. Μετά από μια έντονη μέρα, κατέβα προς την Kapana (The Trap) για καφέ και ποτό (κοκτέιλ 3€, μπίρες τοπικές 2€, μπίρες εισαγωγής 2,50€, νερό 0,40€, πίτσα 1€ το κομμάτι).

Μία σύντομη επίσκεψη στην Anastas Gallery για σύγχρονη τέχνη και στο Εθνογραφικό Μουσείο, όπως επίσης και στην Icon Gallery θα  σε χορτάσουν πολιτιστικά. Το Plovdiv ετοιμάζεται να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα του 2019 και φιλοξενεί μόνιμα δύο μεγάλες εκθέσεις το χρόνο, οπότε προγραμμάτισε σωστά την επίσκεψή σου!

______________________

Μέρα Δεύτερη:

Dospat – Borino (20km) – Yagodinska – Devin (40km) – Mihalkovo (30km) – Plovdiv (70km) με αρκετές ενδιάμεσες μικρές οδικές παρεμβάσεις πλούσιου φωτογραφικού ενδιαφέροντος

Κόστος Μεταφοράς (καύσιμα): 20€
Κόστος Διαμονής Plovdiv: 20€ (ξενώνας) / 30-40€ (ενοικιαζόμενο δωμάτιο) / 60-100€ (ξενοδοχείο)
Κόστος διατροφής: Φαγητό 20€ & Ποτά 10€

4 ώρες οδήγησης (200km) / 90€

Αν η δεύτερη μέρα ήταν τραγούδι, θα ήταν το “Ain’t No Mountain High Enough” από Marvin Gaye & Tammi Terrell!

Ξημερώνει και βρίσκεις έναν από τους πολλούς φούρνους για να εφοδιαστείς διάφορα ψωμοειδή εδέσματα για το δρόμο (0,50€ – 1€) και καφέ (0,20€ – 0,50€) από τα πάρα πολλά αυτόματα μηχανήματα που βρίσκονται έξω και μέσα από αρκετά μαγαζιά και ξεκινάς με κατεύθυνση τον βορρά.

Ακολουθείς λίγο την εθνική οδό που πάει προς Κωνσταντινούπολη και στρίβεις για Stara Zagora, την πιο άκυρη πόλη που μπορείς να δεις στην περιοχή! Σε λίγο περνάς το Kazanluk (την πόλη των τριαντάφυλλων και μερικών θρακικών τάφων που θα επισκεφτείς μόνο το αντίγραφο τους!) και πλησιάζεις το Buzludzha monument (Hadzhi Dimitar). Αν η μέρα σου είναι βροχερή ή συννεφώδης, να έχεις τα μάτια σου ψηλά. Σε λιγότερο από 12χλμ. θα εμφανιστεί μπροστά σου!

Βούλγαροι και Οθωμανοί μονομάχησαν το 1868 σ’ αυτό το λόφο, ενώ το 1891 μια ομάδα σοσιαλιστών (Bulgarian Social Democratic Workers Party) συναντήθηκαν εκεί για να καθορίσουν το κομμουνιστικό μέλλον της χώρας. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο (1944) βουλγαρικές δυνάμεις (Communist partisans εναντίον Bulgarian fascists) αλληλοσκοτώθηκαν εκεί, όπου τριάντα χρόνια μετά το σοβιέτ έδωσε την διαταγή σε μονάδες του στρατού, κάτω από τις οδηγίες ενός αγνώστου αρχιτέκτονα, να αναγείρουν ένα μνημείο επί συνεχή δέκα χρόνια! Όταν κάποιος αξιωματούχος είδε στο τέλος τι κατασκευάστηκε, απλά το παράτησαν!

Στην κορυφή των 1.441μ. στέκεται ένας απίθανος τεράστιος ιπτάμενος δίσκος από μπετόν που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για απογείωση! Η θέα καθώς ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια είναι καταπληκτική και δεσπόζει μόνο το πέτρινο σκάφος και ο πύργος ελέγχου του, με ένα τεράστιο σοβιετικό αστέρι ακριβώς δίπλα!

Δυστυχώς, δεν μπορείς πια να μπεις στο εσωτερικό του, μόνο να θαυμάσεις τα κυριλλικά γράμματα-οδηγίες στο γκρι υλικό (Never forget your past!) και να αγγίξεις τα τοιχώματά του. Φωτογραφήσου δίπλα στο λογότυπο Communism με δυτική Coca-Cola τεχνοτροπία και κατέβα τον λόφο μέχρι το μνημείο των δύο γροθιών, όπου έχεις παρκάρει.

Προχωράς προς Shipka και σταματάς σε ένα οροπέδιο με μερικά χάνια-ταβέρνες να τσιμπήσεις κάτι παραδοσιακό και να αναρωτηθείς πως θα ήταν να παραμείνεις ένα βράδυ κάτω από τον τσιμεντένιο όγκο. Μετα την προσπέραση του Gabrovo, κατευθύνεσαι προς το πανέμορφο Veliko Tarnovo.

Η πόλη των τσάρων έχει μια μοναδική αρχιτεκτονική, καθώς είναι χτισμένη πάνω στους λόφους του ποταμού Yantra. Η ιστορία της πάει πίσω 5.000 χρόνια, έχει πολλές εκκλησίες, μοναστήρια τριγύρω, κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κάστρα και γεφύρια, τουριστικά μαγαζιά και μια ιδιαίτερη ομορφιά να απολαύσεις με βόλτες, αφού έχεις καταφέρει να παρκάρεις με πάρα πολύ κόπο κάπου! Η ατμόσφαιρα στην παλιά πόλη (δρόμοι Gurko και Samovodskata Charshia) είναι παραμυθένια και είναι δίκαια η δεύτερη πιο γραφική τοποθεσία της χώρας. Παραέξω, υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια (eco paths) όπως και σε πολλά ορεινά σημεία της Βουλγαρίας, για να απολαύσεις την φύση χωρίς τον κίνδυνο να χαθείς.

110 χλμ. βορειότερα θα προχωρήσεις προς το Ruse ανάμεσα από δύο και μισή λωρίδες αυτοκινητοδρόμου που ενώνει με την Ρουμανία. Με μια μικρή παράκαμψη δυτικά. μπορείς να επισκεφθείς το Troyan, το Lovech και το Pleven και να επιστρέψεις στον κάθετο οδικό άξονα.

Στο φυσικό σύνορο του Δούναβη θα περιπλανηθείς στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ένα μπαρόκ στιλ, ένας τεράστιος εμπορικός πεζόδρομος με πολλά συντριβάνια, παλιά ξενοδοχεία κι αρκετά νεότερα καταλύματα (20€ η διανυκτέρευση σε κάποιο διαμέρισμα) σε ένα μέρος που κυριαρχούν οι σημαίες της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και ανακατασκευάζεται από

άκρη σ’ άκρη. Το Ruse είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί μέχρι την πτώση του κομμουνισμού λόγω της υπερβολικής μόλυνσης από το Ρουμάνικο χημικό εργοστάσιο Verachim. Η μεταλλική «γέφυρα της φιλίας» (Ruse-Giurgiu bridge) ήταν από το 1954 για εξήντα χρόνια η μοναδική οδική σύνδεση 2.200μ. πάνω από το ποτάμι των δύο χωρών. Με 2€ μπορείς να διασχίσεις τον ποταμό και σε 75 χλμ. να φτάσεις στο Βουκουρέστι.

______________________

Μέρα Τρίτη:

Plovdiv – Stara Zagora – Kazanluk (140km)
Buzludzha – Shipka – Veliko Tarnovo (120km)
Ruse (110km) με μερικές ενδιάμεσες μικρές οδικές εκτροπές

Κόστος Μεταφοράς (καύσιμα): 35€

Κόστος Διαμονής Ruse: 15€ (δωμάτιο) / 20-25€ (διαμέρισμα / ξενοδοχείο)
Κόστος Διατροφής: Φαγητό 20€ (στο δρόμο προς Shipka pass)

6 ώρες οδήγησης (370km) / 80€

Αν η τρίτη μέρα ήταν τραγούδι, θα ήταν το “Adventure Of A Lifetime” των Coldplay!

Αφού ξεκουράστηκες στο βορρά της Βουλγαρίας ξεκινάς την ανατολική σου κάθοδο προς τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος). Με ένα πολύ καλό αλλά ανιαρό οδικό δίκτυο,  φτάνεις στο τουριστικό θέρετρο της Βάρνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το κέντρο ενός τουριστικού Las Vegas, με τις περισσότερες παραλίες να είναι περιφραγμένες, τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα, πανεπιστημιακές σχολές, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κι εμπορικό ναυτικό.

Εκεί, έχει βρεθεί και ο αρχαιότερος χρυσός θησαυρός στον κόσμο (4.750 π.Χ.) και σήμερα σφύζει από τουρισμό, γεγονός που την κάνει μια σχετικά ακριβότερη πόλη.

Εσύ αφού περάσεις από την γελοία ονομαζόμενη Golden Sands (μία από τις δύο τοποθεσίες με αγγλικό όνομα σε όλη τη χώρα!) που είναι 20χλμ. βορειότερα, κάνε βόλτα στο μεγάλο πεζοδρομημένο κέντρο της με πλήθος κόσμου, εκδηλώσεων και καφέ να ξαποστάσεις.

Ο κόσμος είναι χαλαρός κι ευδιάθετος, οι υπάλληλοι πιο επαγγελματίες στη συμπεριφορά (σχεδόν μηδενικό ποσοστό ανεργίας!) και οι τιμές παραμένουν φυσιολογικές (καφές 1,5-2€, μπίρες 2-3€, σνακς 2,5-4€). Πλανόδιοι πουλάνε από βιβλία και μπαλόνια, μέχρι μπλουζάκια και παγωτά, ενώ υπάρχουν μουσεία, αστεροσκοπείο και ένα ενυδρείο που μπορείς να επισκεφτείς.

Μετά το μεσημέρι και τη δροσιστική βουτιά σου στη μαύρη θάλασσα, κατευθύνεσαι νότια. Στάσεις μπορείς να κάνεις στο τουριστικό θέρετρο Sunny Beach λίγο πριν το Nessebar, την μοναδική γραφική πόλη με πολύ βυζαντινό χρώμα στα παράλια.

Σε λίγο, έχεις φτάσει στο Burgas, το μέρος που γνωρίζεις για την είσοδο φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με φθηνό διεθνές αεροδρόμιο (Sarafovo), οικονομικά καταλύματα και άναρχη ανοικοδόμηση, αυτή η περιοχή είναι ο τουριστικός παράδεισος για τους ντόπιους.

Παζάρια σε στιλ Ασπροβάλτας και Βρασνών απλώνονται παντού στην περιοχή, εμπόριο γούνας, tax free μαγαζιά, παραλίες αμφιβόλου ποιότητος και φαγητά ιδίας κατάστασης (απέφυγε τα κινέζικα εστιατόρια) σε κάνουν να αποχωρήσεις μετά από έναν φθηνό ύπνο!

______________________

Μέρα Τέταρτη:

Ruse – Varna: 200km (2 ώρες και 10 λεπτά)
Varna – Burgas: 130km (1 ώρα και 30 λεπτά)

Κόστος Μεταφοράς (καύσιμα): 30€
Κόστος Διαμονής Varna: 30€ / Burgas: 20€
Κόστος Διατροφής: Φαγητό 20€ & Ποτά 10€

3,5 ώρες ξεκούραστης οδήγησης (330km) / 90€

Αν η τέταρτη μέρα ήταν τραγούδι, θα ήταν το “Hopeless Wanderer” από τους Mumford & Sons!

Τελευταία μέρα και θα διασχίσεις ένα όμορφο μέρος της νότιας Βουλγαρίας, σχεδόν παράλληλα με τα τουρκικά και ελληνικά σύνορα. Ακολουθείς τον αυτοκινητόδρομο για Plovdiv και σε λιγότερο από δύο ώρες τον εγκαταλείπεις στην έξοδο για Stara Zagora, με κατεύθυνση την πόλη Dimitrovgrad. Εδώ, υπάρχει άλλη μια συχνή ελληνική κίνηση με παζάρια διαφόρων προϊόντων και πολυκαταστήματα, όμως σε απασχολεί ότι αυτό το σύγχρονο μέρος κατασκευάστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο ως σοσιαλιστικό πρότυπο από το κομμουνιστικό κόμμα του λαού (People’s Republic of Bulgaria).

Τα κτίσματα είναι σε στιλ Stalin Baroque και μεγάλοι πεζόδρομοι διασχίζουν την πόλη. Αραιοκατοικημένα οικοδομικά μπλοκ με εσωτερικά πάρκα, όπου ακόμα οι νοικοκυρές μαζεύονται για να απλώσουν τις μπουγάδες τους κάτω από δέντρα και τα παιδιά να παίξουν όλα μαζί στην κοινή παιδική χαρά.

Τα τούβλα διακρίνονται παντού χωρίς να έχουν σκεπαστεί από μπογιές και  τα μπαλκόνια είναι ελάχιστα, όμως πάρκα με λίμνες υπάρχουν διάσπαρτα για τους κατοίκους της. Αφήνεις με ωραίες εικόνες το αδελφοποιημένο με την Καλαμαριά Dimitrovgrad κι επισκέπτεσαι το πολύ πιο μοντέρνο και πολυπληθές Haskovo.

Συνεχίζεις νότια προς Zornitsa, όπου θα θαυμάσεις στο σημείο Beli Plast ένα μικρό εξαιρετικά μοναδικό δασάκι από θεόρατα πέτρινα μανιτάρια. Γνωστοί κι ως table rocks στην Αμερική, αυτοί οι αιωνόβιοι σχηματισμοί πετρωμάτων είναι απλωμένοι σε έναν μικρό λόφο, που είναι και πέρασμα αρκετών αποδημητικών πουλιών. Απο τον μικροπωλητή στην είσοδο μπορείς να πάρεις μερικά πέτρινα σχήματα ζώων (κουκουβάγιες, χελώνες κ.λπ. με 2,5-4€) καθώς και δείγματα διαφόρων ορυκτών (3-20€).

Στην περιοχή δεσπόζει το θρακικό Perperikon, ένας ιερός αρχαιολογικός χώρος με ερείπια παλατιών και ναών, καθώς και ένα ακόμα υποτιθέμενο ιερό του Διόνυσου, παραφιλολογία περί Μεγάλου Αλεξάνδρου και ανεξάντλητων κοιτασμάτων χρυσού.

Τελευταία μεγάλη πόλη πριν τα σύνορα είναι το Kardzhali, σκαρφαλωμένο στην ανατολική οροσειρά της Ροδόπης, πάνω στην ομώνυμη λίμνη κι απέξω από τις όχθες του ποταμού Άρδα. Θρακικές φυλές ήταν οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής και ένα μνημείο που σου άφησαν είναι το τεχνητό σπήλαιο-τάφος στο Nenkovo, όπου όταν ο ήλιος είναι στο ψηλότερό του σημείο, διασχίζει μια σχισμή και πέφτει η σκιά σαν ηλιακός ωρολογιακός δείκτης. Η περιοχή έχει πυκνό τουρκικό πληθυσμό, αρκετά μέρη για να φας κάτι στα γρήγορα, μικρά μαγαζιά να ψωνίσεις πριν εγκαταλείψεις τη χώρα και χωμάτινους σχηματισμούς λίγο πιο έξω γνωστούς ως Kardzhali Pyramids.

Τα τελευταία 50 χλμ. μέχρι το σταθμό ελέγχου και εισόδου στην Ελλάδα κυλούν γρήγορα. Το μόνο που έχεις να διαχειριστείς είναι τις εικόνες, τα χρώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές που σου άφησε το πενθήμερο οδικό ταξίδι σου στη Βουλγαρία.

Γρήγορα εναλλάσσονται μπροστά σου πάλι σοβιετικές υπερ-κατασκευές από μπετόν στη μέση του πουθενά, πόλεις με γεωμετρική  ρυμοτομία, βουλγαρικός, πομακικός, τουρκικός και τσιγγάνικος πληθυσμός και μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες όπως το LIDL. Το ίδιο συχνά όσο τα σαμαράκια στους δρόμους των μικρότερων πόλεων, μιναρέδες και ορθόδοξα τέμπλα, πανάκριβα αυτοκίνητα και κάρα με άλογα ζεμένα, τριανταφυλλιές, παραδοσιακές φορεσιές, αυτόματα μηχανήματα καφέ, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της κομμουνιστικής περιόδου και φύλλα καπνού να ξεραίνονται σε αυτοσχέδια καλύβια, σε μια χώρα που όσο γρήγορα κι απότομα βγήκε από την σοβιετική κατοχή, το ίδιο γρήγορα  μπήκε στην ευρωπαϊκή. Καλό ταξίδι να ‘χεις!

______________________

Μέρα Πέμπτη:

Burgas – Stara Zagora (170km) – Dimitrovgrad  Perperikon – Haskovo – Kardzhali (80km) – Makaza (50km) με αρκετές ενδιάμεσες οδικές παρεμβάσεις πλούσιου φωτογραφικού ενδιαφέροντος

Κόστος Μεταφοράς (καύσιμα): 30€
Κόστος Διατροφής: 20€

3,5 ώρες οδήγησης (320km) / 50€

Αν η πέμπτη μέρα ήταν τραγούδι, θα ήταν το “Time of your Life” των Green Day!

AUTHOR

Δημήτρης Τσιρώνης

Δεν ξέρει ακόμα τι θέλει να κάνει, όμως ονειρεύεται να παίζει με ένα πικάπ και δίσκους βινυλίου πάνω σε ένα βουνό.

Loading...
Το ίδιο ΙΚΕΑ σαλόνι, 70 χρόνια μετά.
H Helena Hauff στο επόμενο μεγάλο πάρτι των Synthetic.