Skip to content

Masterclasses, συζητήσεις κι ένα μεγάλο πάρτι στο 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα διεξαχθεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019 στην Ταινιοθήκη (Αίθουσες A, B) και το Exile Room, με κάποιες από τις δράσεις του να φιλοξενούνται και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο έχει συμβεί στον παγκόσμιο κινηματογράφο και παρακάτω θα βρείτε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης!

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου | 21:15 – 22:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Β
Κάτι τρέχει με την οικογένεια, με τον Δημήτρη Παπανικολάου
Με τον επιμελητή του αφιερώματος Δημήτρη Παπανικολάου, τη Μαρία Κομνηνού, την Μαρία Ευσταθιάδη και την Ιουλία Μέρμηγκα.

______________________
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου | 19:00 – 21:00
Exile Room
Masterclass Ζοάο Ταμπάρα / João Tabarra: Αληθινά ψέματα και άλλοθι

Ο  Ζοάου Ταμπάρα, καθηγητής Κινούμενων Εικόνων στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, θα θέσει προς συζήτηση ζητήματα που αφορούν τη φύση και τη λειτουργία των εικόνων στον σύγχρονο κόσμο. Παρέμβαση από την σκηνοθέτη/φοιτητήτρια Σοφία Σίλερ.

______________________
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου | 12:00
Γαλλικό Ινστιτούτο
Συνέντευξη Τύπου Florent Marcie

15:30 – 17:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α
Masterclass Εύα Στεφανή: Το εμπόδιο στο ντοκιμαντέρ 

Η βραβευμένη σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και καθηγήτρια κινηματογράφου του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών Εύα Στεφανή, θα θέσει προς συζήτηση ζητήματα που αφορούν τα εμπόδια και τη μεταστροφή τους σε πλεονεκτήματα στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Θα προβληθεί απόσπασμα από το έργο της σε εξέλιξη  Μέρες και Νύχτες με τη Δήμητρα Κ.

______________________
Τρίτη 26 Νοεμβρίου | 16:00 – 18:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α / Greek Film Archive, Venue Α
Masterclass Ρόμπερτ Μπίβερς: Η σχέση του κινηματογραφικού εξοπλισμού με τις μεθόδους εργασίας του κινηματογραφιστή

Ο Ρόμπερτ Μπίβερς θα δώσει παραδείγματα από τη δική του εμπειρία με την κάμερα Μπόλεξ και το αναλογικό φιλμ 16mm. Θα αναφερθεί στην ανεξάρτητη παραγωγή, συντήρηση και προβολή των ταινιών του, καθώς και στην επαγγελματική  σχέση του με αρχεία ταινιών και μουσεία. Θα μιλήσει για την επιλογή του ξαναμοντάρει τα πρώτα του έργα στον κύκλο 18 ταινιών,  My Hand Outstretched to the Winged Distance και Sightless Measure. Τέλος, θα αναφερθεί στον Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και στο τελευταίο του έργο Ενιαίος, στο αρχείο Τέμενος στην Ελβετία, καθώς και στο πως έχουν εξελιχθεί οι προβολές του Τέμενος στη Γορτυνία της Αρκαδίας.

______________________
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου | 15:30 – 17:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Β
Masterclass Φλοράν Μαρσί: Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν ακόμη οι εικόνες να είναι επαναστατικές;

Ύστερα από την έλευση της ψηφιακής βιντεοκάμερας πριν από 25 χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο κινηματογράφησης και μετάδοσης των εικόνων. Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ των νέων τεχνολογικών εργαλείων και των λαϊκών εξεγέρσεων που αδιαμφισβήτητα συμβαίνουν ανά τον κόσμο;

______________________
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου | 16:00 – 18:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α
Συζήτηση: Γκαέλ Τζούνς: Ζητήματα παραγωγής και συμπαραγωγής

19:00 – 21:00
Exile Room
Masterclass Μαρί Λοζιέ: Eat my makeup! Πορτρέτα με τη Μαρί Λοζιέ

Η Μαρί Λοζιέ, στην αντεργκράουντ σκηνή της Νέας Υόρκης, βρήκε την κάμερα Μπόλεξ κοντά στη ζωγραφική, που είχε αρχικά σπουδάσει, και κοντά στον ρυθμό της καρδιάς και της ψυχής της. Αυτοδίδακτη, έμαθε να κάνει φιλμ με το να ερωτεύεται αυτούς ή αυτές που συναντούσε. Δεν έχει αποχωριστεί ποτέ την Μπόλεξ και οι περισσότερες ταινίες της προκύπτουν από τον χορό της κάμερας και του σώματός της, την α-συγχρονία ήχου και εικόνας, και από το cut-up εικόνων, ήχων, συναισθημάτων και εκπλήξεων. Θα παρουσιάσει αυτές τις συναντήσεις με τους φίλους και καλλιτέχνες που την ώθησαν να κινηματογραφήσει τα πορτρέτα τους, θα μοιραστεί τη μέθοδο που ακολουθεί στις ταινίες της, καθώς και θα πει ιστορίες από τα γυρίσματα των ταινιών της.

______________________
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου | 16:00 – 18:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α
Παρουσίαση από τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη: Από το JACE στους Afro-Greeks

Παρουσίαση και μύηση από τον σκηνοθέτη των ντοκιμαντέρ Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους Μενέλαο Καραμαγγιώλη, στη διαδικασία της δημιουργίας διαδραστικών ταινιών με αξιοσημείωτους αντιήρωες και ιστοριών  που ακυρώνουν τα στερεότυπα και τα σύνορα.

 

Κι ένα Party! 

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, μετά την προβολή της ταινίας Beats (8 μ.μ.) του Μπράιαν Γουελς στο Διεθνές Διαγωνιστικό (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αίθουσα Α)  συνεχίστε τη βραδιά σας στο ίδιο… beat και ελάτε μαζί μας στο party του STEAM Athens [Ευρυμέδοντος 3, Γκάζι] “Watt with Keith Carnal at Steam”. 

Η είσοδος θα είναι δωρεάν με το απόκομμα τoυ εισιτήριου της προβολής! 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το Madorasindahouse είναι πολλά παραπάνω από μια ομάδα που στήνει parties!
Το Κακό Συναπάντημα επιστρέφει στη σκηνή μ’ ένα μεγάλο live!