Skip to content

Άραγε πώς ήταν η Ελλάδα στα 80’s;

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, την ιστορική και πολιτισμική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με την συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.

Στόχος της έκθεσης, που θα αξιοποιήσει όλους του χώρους της Τεχνόπολης, είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αυτής της επίμαχης δεκαετίας μέσα από 4.000 εκθέματα, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και πάνω από 30 παράλληλες εκδηλώσεις (masterclass, worshops, διαλέξεις, ημερίδες, προβολές, ειδικές εκθέσεις κ.α.).

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί ή να γνωρίσει για πρώτη φορά όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας  τη δεκαετία του Ογδόντα. Από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το ’87, έως τις μεταπτώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, από την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης το ’89, έως τη “νέα δημοσιογραφία” που εισήγαγε το περιοδικό ΚΛΙΚ και από τον μύθο που δημιούργησε ο Μπίλλυ Μπο στο χώρο της μόδας, έως τη φετιχοποίηση του τζιν, η έκθεση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει μέσα από μια ποικιλία εκθεσιακών μεθόδων όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επόμενες.

Επιμελητές-Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έκθεσης είναι οι Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ και Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ. Την ομάδα συμπληρώνουν 30 και πλέον ειδικοί συνεργάτες καθώς και επιμελητές από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, της κριτικής, της τέχνης και της δημοσιογραφίας.

%cf%83%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%b7%cf%82

Στην ιστοσελίδα της έκθεσης www.gr80s.gr, μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά με το περιεχόμενο, το σχεδιασμό, το συλλογισμό, τους συντελεστές και συνεργάτες, καθώς και τους τρόπους συμμετοχής και συνεισφοράς καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμμετοχική έκθεση που οργανώνεται στη χώρα μας. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα το βιβλίο που αποτελεί τη μελέτη και τον «οδικό χάρτη» της διαδικασίας συγκρότησης της έκθεσης, το οποίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα και την υποστήριξη της εταιρίας Στατιστικής και Πληροφορικής, Agilis. Η ιστοσελίδα θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στα αγγλικά καθώς η έκθεση θα είναι δίγλωσση.

Εκθεσιακή κοινότητα και συμμετοχικός χαρακτήρας της έκθεσης

Όλα αυτά θα γίνουν εφικτά μέσα από τον δανεισμό από Ιδρύματα, Μουσεία και Αρχεία καθώς και μέσα από την συνεισφορά του ίδιου του κοινού που καλείται να συμπράξει με τους επιμελητές και να δανείσει προσωπικά του αντικείμενα και φωτογραφίες μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της έκθεσης.

Στο σύνδεσμο http://www.gr80s.gr/index.php/exw-kati-apo-to-ogdonta θα βρείτε τον αναλυτικό κατάλογο των αντικείμενων που αναζητούμε καθώς και τη φόρμα υποβολής πληροφοριών. Υπεύθυνος συλλογών: Γιώργος Μαρκατάς ([email protected])

Περισσότερες πληροφορίες:
Website: www.gr80s.gr
Facebook
Instagram
Twitter

[youtube id=”Ky82O3wdjCw”]

Περισσότερα στοιχεία για την ομάδα διοργάνωσης:

Ειδικοί επιμελητές των επιμέρους περιπτέρων είναι οι: Λεωνίδας Αντωνόπουλος, Βασίλης Βλασταράς, Μελένια Γιαννούση, Φοίβος Δεληβοριάς, Ορσαλία Ελένη Κασσαβέτη, Κώστας Κατσάπης, Λουκάς Κατσίκας, Κωστής Κορνέτης, Αλέξανδρος Ανδρέας Κύρτσης, Διονύσης Νοταράκης, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λαμπρινή Ρόρη, Κώστας Ρουμανιάς, Νικόλας Σεβαστάκης, Κωστής Σταφυλάκης, Κατερίνα Σχινά, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Μαρία Τοπάλη, Κώστας Τσιαμπάος, Έφη Φαλίδα, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Περισσότερες πληροφορίες για κάθε περίπτερο και τους επιμελητές του, θα βρείτε στην ιστοσελίδα.

Διαχείριση διοργάνωσης:

Medianeras | Concepts-Curating-Communication (www.medianeras.gr)

Στην έκθεση συμμετέχουν με τα έργα τους σημαντικοί έλληνες φωτογράφοι όπως ο Νίκος Αποστολόπουλος, ο  Τάσος Βρεττός, ο  Πέτρος Κουμπλής, ο Νίκος Μάρκου και ο Κωνσταντίνος Πίττας. Ακόμα, συνεργαζόμαστε με το Ιστορικό Αρχείο Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη το οποίο έχει ευγενικά θέσει στη διάθεση της έκθεσης το φωτογραφικού του απόθεμα.

%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82_-%cf%80%ce%af%cf%84%cf%84%ce%b1%cf%82

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
God Is An Astronaut στο Fix Factory of Sound | Κερδίστε Προσκλήσεις
«Το Κιβώτιο» έρχεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών!