Skip to content

Anopolis World Music Festival: Μια τριήμερη γιορτή σε στενά και πλατείες της Άνω Πόλης!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Anopolis World Music Festival, ένα μουσικό φεστιβάλ, που αναδεικνύει σύγχρονες εκφράσεις εμπνευσμένες από τις μουσικές παραδόσεις του Ελλαδικού χώρου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων, σας προσκαλεί σε μια τριήμερη γιορτή σε στενά και πλατείες της Άνω Πόλης που περιμένουν να τις ανακαλύψετε!

Μετατρέποντας την ίδια τη γειτονιά σε συναυλιακό χώρο, δημιουργώντας ένα αρμονικό νέο ηχοτοπίο στον παραδοσιακό οικισμό της, το φεστιβάλ φιλοξενεί unplugged μικρά μουσικά σύνολα ή solo παραστάσεις που διεξάγονται ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής.

Στόχος του Anopolis World Music Festival είναι να αποτελέσει χώρο έκφρασης καλλιτεχνών/ιδων που αντλούν έμπνευση από το χώρο των μουσικών παραδόσεων, προτείνοντας μια σύγχρονη ανάγνωση της παράδοσης μέσα από νέες δημιουργίες, πειραματισμό και αυτοσχεδιασμό. Παράλληλα, μέσω της ανάδειξης αυτών των νέων προσεγγίσεων, και σε συνδυασμό με τον ανοιχτό προς όλους/ες χαρακτήρα του φεστιβάλ, στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η αμεσότερη αλληλεπίδραση των μουσικών με το κοινό και η γνωριμία ή και ενασχόληση των νέων με την τέχνη της μουσικής.

Όραμα του φεστιβάλ να καταστεί θεσμός στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, αποτελώντας ζωντανό οργανισμό που περικλείει την κοινωνική πραγματικότητα και εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής.

Δείτε το πρόγραμμα παρακάτω

Ημέρα 1η | 14 Σεπτεμβρίου 2021

Περικλής Βραχνός – Mediterranean Experiments

Μουσική παράσταση βασισμένη στο βιολί/βιόλα, ελεύθερο και οργανωμένο αυτοσχεδιασμό, χρήση fx και loops, στοιχεία μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου, μέσα από το πρίσμα της δημιουργικής ανακατασκευής των ακουστικών βιωμάτων του καλλιτέχνη.

Χώρος διεξαγωγής: «Η διπλή θέα»  (Οδός: Περιάνδρου 43)
Ώρα έναρξης: 21:30
Επιμέλεια: Περικλής Βραχνός – Βιολί, βιόλα


Selanik Turbo Bend

Ένα project που μελετά παλιές και νέες τάσεις στη χορευτική μουσική των Ρομά της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, παρουσιάζοντάς την με έντονα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, ανοιχτές φόρμες και νέους ήχους, διατηρώντας ταυτόχρονα την προσέγγιση στις υπάρχουσες ρίζες του ιδιαίτερου αυτού μουσικού πλαισίου.

Χώρος διεξαγωγής: «Η Ακρόπολη» (Οδός: Επταπυργίου 62)
Ώρα έναρξης: 21:30
Συντελεστές: Laurent Clouet – Σαξόφωνο  | Θάνος Γκουντάνος – Ηλεκτρική κιθάρα | Φοίβος Αποστολίδης – Κρουστά


Απ’ τα ΚΟΥΜΠΑΚΙΑ ανάμεσα

Κλείσε τα μάτια κι άκου! Τι σου ‘ρχεται στο νου;

Γαλλία και Edith Piaf. Αργεντινή και Astor Piazzolla. Αθήνα και Αττίκ. Πορτογαλία και fado. Ιταλία και tarantella. Θράκη, Μακεδονία, Βαλκάνια. Αλλά και ρεμπέτικο και Χατζιδάκις και και και…

Απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα, ξεχύνονται δεκάδες διαφορετικές μελωδίες, όλες μπερδεμένες γλυκά.

Μια μουσική παράσταση με πρωταγωνιστή το ακορντεόν, που διαπερνά τα σύνορα και το χρόνο.

Χώρος διεξαγωγής: «Το πάρκο»  (Οδός: Αγράφων 13)
Ώρα έναρξης: 21:30
Συντελεστές: Έλσα Μουρατίδου – Τραγούδι  | Θάνος Σταυρίδης – Ακορντεόν  | Γιάννης Καρακαλπακίδης – Κοντραμπάσο


Ημέρα 2η | 15 Σεπτεμβρίου 2021

Christos El. Papadopoulos trio

Το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο παρουσιάζει στο πρόγραμμά του κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη κυκλοφορήσει δισκογραφικά στο album «Mysterious train». Είναι ένα είδος κινηματογραφικής μουσικής, με  jazzy αισθητική και πειραματική ενορχήστρωση, στηριζόμενη σε Μεσογειακούς ήχους. Το μουσικό πρόγραμμα συμπληρώνεται από κλασικά κινηματογραφικά θέματα αλλά και σκοπούς των Βαλκανίων καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Χώρος διεξαγωγής: «Τα σκαλάκια» (Οδός: Κυκλώπων 32)
Ώρα έναρξης: 21:30
Συντελεστές: Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος – Κλαρινέτο, πλήκτρα  | Βασίλης Ζιγκερίδης – Κανονάκι  | Στέργιος Κόιας – Κρουστά


Nowruz

Το Nowruz είναι ένα μουσικό σχήμα που ερμηνεύει προσωπικές συνθέσεις του Λευτέρη Ναβροζίδη. Το ύφος των συνθέσεων είναι επηρεασμένο από τη λόγια οθωμανική, τη βυζαντινή μουσική παράδοση, την κλασική περσική μουσική και το αστικό λαϊκό τραγούδι του μεσοπολέμου. Το δε τελευταίο, και ιδιαίτερα η σμυρνέικη συνιστώσα του, αποτελεί για το συνθέτη μια πυξίδα για την αρμονική συνύπαρξη δύο διακριτών κόσμων: της δυτικής πολυφωνίας και της ανατολικής τροπικής μονοφωνίας. Το σχήμα φιλοδοξεί να συνδράμει στη σύγχρονη τροπική δημιουργία που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στα αστικά κέντρα της Ελλάδας, με αναφορά στα τοπικά χαρακτηριστικά του μουσικού δικτύου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευαισθησία στα πολλαπλά μουσικά ερεθίσματα του σύγχρονου ανθρώπου. Η αισθητική του Nowruz απορρέει από την ανάγκη επανοικειοποίησης της τελετουργικής διάστασης της μουσικής, η οποία ενισχύει τους κοινοτικούς δεσμούς, υπερβαίνοντας την εμπορευματοποιημένη και διαμεσολαβημένη μορφή της τέχνης στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία.

Χώρος διεξαγωγής «H μικρή πλατεία» (οδός: Πύδνας 3)
Ώρα έναρξης: 21:30
Συντελεστές: Λευτέρης Ναβροζίδης – ούτι |Περικλής Βραχνός – βιόλα | Δημήτρης Βλέτσης –  κανονάκι


Το Σύμπαν του Νίκου Χρηστίδη

Με φρέσκο δίσκο στις αποσκευές του, με τίτλο «Το Σύμπαν του Νίκου Χρηστίδη», ο Θεσσαλονικιός δημιουργός, ξαναβγαίνει μετά από καιρό στους δρόμους, μαζί με μία εξαιρετική ομάδα συνεργατών – μουσικών, την Ιωάννα Κουρκούδιαλου στο τραγούδι και το βιολί και τον Γιώργο Βαρτσάκη στην κιθάρα.

Ο Νίκος Χρηστίδης παρουσιάζει ένα ακουστικό πρόγραμμα με τραγούδια, κυρίως από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και κάποιες εναλλακτικές προσεγγίσεις στα τραγούδια μεγάλων δημιουργών που τον έχουν διαμορφώσει.

Τα τραγούδια συνοδεύονται από τις ιστορίες που τα δημιούργησαν καθώς και από εξιστόρηση στιγμών της προετοιμασίας του δίσκου, όπως τις έζησε ο δημιουργός, καθιστώντας έτσι το κοινό συμμέτοχο και κοινωνό της ίδιας της δημιουργίας. Από τη σύγχρονη «έντεχνη» σκηνή, στη λαϊκή μας παράδοση, κι από την αισθητική του νέου κύματος στις δημιουργίες της γενιάς του.

Δυναμικές ενορχηστρώσεις, χιούμορ, ιστορίες, αλληλεπίδραση με το κοινό και διάθεση για «μοίρασμα ήχων και συναισθημάτων», χαρίζουν στους θεατές μια εμπειρία μακριά από την τετριμμένη αίσθηση μιας ζωντανής εμφάνισης.

Χώρος διεξαγωγής: «Το δέντρο στον τοίχο» (Οδός: Στεργίου Πολυδώρου 35)
Ώρα έναρξης: 21:30
Συντελεστές: Νίκος Χρηστίδης – Μπουζούκι, τζουράς, κιθάρα, τραγούδι | Ιωάννα Κουρκούδιαλου – Βιολί, τραγούδι | Γιώργος Βαρτσάκης – Κιθάρα, τραγούδι


Ημέρα 3η | 16 Σεπτεμβρίου 2021

Mediterranean, Mare, Akdeniz | Τραγούδια και παραμύθια της Μεσογείου

Με επιλεγμένα λαϊκά παραμύθια και παραδοσιακά τραγούδια, οι δύο τέχνες, η αφήγηση και η μουσική, συναντιούνται για να συμπληρώσουν η μια την άλλη και να μας ταξιδέψουν νοερά στην θάλασσα της Μεσογείου.

Οι χώρες που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου αφηγούνται τον έρωτα, την περιπέτεια, την ξενιτιά, την πίκρα. Τραγουδούν τη σελήνη, την αγάπη, τις δοκιμασίες, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Με ένα φιλντισένιο καραβάκι περιπλανιόμαστε στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου και αφουγκραζόμαστε μύθους και παραμύθια, γευόμαστε τραγούδια, ανταμώνουμε ήρωες, μαθαίνουμε τα πάθη των ανθρώπων της κάθε χώρας και ότι αυτά που μας ενώνουν είναι τελικά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Χώρος διεξαγωγής: «Το βρυσάκι» (Οδός: Λυσσίου 2)
Ώρα έναρξης: 21:30
Συντελεστές: Ανθή Θάνου – Αφήγηση  |  Κατερίνα Δούκα – Τραγούδι  | Αλέξανδρος Μακρής – Μουσική, τραγούδι


Β.Βραχνός – Θ.Μελετέας – J.Wylie

Οι τρεις μουσικοί, προερχόμενοι από διαφορετικές πορείες, θα συμπράξουν μαζί, παρουσιάζοντας κυρίως προσωπικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τις παραδόσεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με φυγόκεντρες -αλλά και αντίστροφα- διαθέσεις, τον ελεύθερο και τζαζ αυτοσχεδιασμό.

Χώρος διεξαγωγής: «Το πέρασμα» (Οδός: Γοργούς 9)
Ώρα έναρξης: 21:30
Συντελεστές: Βαγγέλης Βραχνός – Κοντραμπάσο  | Θωμάς Μελετέας – Ούτι  | James Wylie – Σαξόφωνο


Αναστορούμαι τα παλιά

Ο έντονος παλμός και η δυναμική ρυθμική αγωγή αποτελούν κοινό τόπο στις παλιές ηχογραφήσεις των πρωτομαστόρων της κρητικής μουσικής. Τα στοιχεία αυτά επιχειρούν να αναδείξουν τόσο μέσα από το οργανολόγιο που επιλέγουν, όσο και μέσω της τεχνικής και αισθητικής τους προσέγγισης στη μουσική της Κρήτης, ο Κωστής Κυριτσάκης, ο Μάριος Μπορμπουδάκης και ο Στάθης Παρασκευόπουλος.

Χώρος διεξαγωγής: «Ο πλάτανος»  (Οδός: Αράχθων 5)
Ώρα έναρξης: 21:30
Συντελεστές: Κωστής Κυριτσάκης – Λύρες, μαντολίνο  | Μάριος Μπορμπουδάκης – Λαούτο, μπουλγαρί  | Στάθης Παρασκευόπουλος – Κρουστά

______________________

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Δημήτρης Τσίπας / parallaximag.gr

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την ΑΜΚΕ olipoli, σε συνεργασία με την Γ’ Δημοτική κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Loading...
Το πρώτο trailer του The Matrix: Resurrections κυκλοφόρησε!
Συνέντευξη με το «κινηματογραφικό» σχήμα των ITNA!