Ο AMETHYSTOS και το κτήμα COSTALAZARIDI στη νέα εποχή!
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στον Χάρτη των Γεύσεων στις 30/11 στην Θεσσαλονίκη, το ιστορικό Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη από την Αδριανή Δράμας παρέθεσε ένα δείπνο στο εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα όπου και παρουσίασε στο κοινό τις νέες ετικέτες της σειράς Αμέθυστος με την νέα τους ανανεωμένη εμφάνιση αναγνωρίσιμης ετικέτας στην χώρα μας, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1991 και ακόμα και σήμερα αποτελεί σταθερή προτίμηση για ένα τμήμα του καταναλωτικού κοινού, με φανατικούς θαυμαστές. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως έχει περάσει από κάθε σπίτι σε κάποιο τραπέζι στο πέρασμα των χρόνων και πως αν ψάξεις σε παλιές αποθήκες ή κελάρια συλλεκτών, σίγουρα θα βρεις αρκετές φιάλες ερυθρού Αμέθυστου ξεχασμένες ή να περιμένουν καρτερικά.
Με χαρά λοιπόν αποδέχτηκα την ευγενική πρόσκληση των ανθρώπων του Κτήματος, το οποίο πλέον θα φέρει την ονομασία Estates Costa Lazaridi. Οι νέες φιάλες του Αμέθυστου λευκού και ερυθρού έχουν σκούρο βαθυπράσινο χρώμα ενώ αυτή του ροζέ παραμένει διάφανη για αισθητικούς λόγους. Οι πασίγνωστες ανθρώπινες μορφές χωρίς πρόσωπο -που φιλοτέχνησε κάποτε ο Γιάννης Νάνος- που κοσμούσαν τις λευκές ετικέτες έδωσαν την θέση τους στη λέξη Amethystos με έντονη λευκή γραμματοσειρά η οποία διατηρεί το ίδιο μοτίβο που είχε στις παλιές ετικέτες, σηματοδοτώντας την συνέχεια στην παράδοση της ετικέτας αλλά και την μετάβαση στη νέα της εποχή. Το κάδρο συμπληρώνουν με ανάγλυφα γράμματα η νέα ονομασία του Κτήματος ενώ με κόκκινα γράμματα αναγράφεται το όνομα του κρασιού και η σοδειά, συμπληρώνοντας έτσι την νέα λιτή και απέριττη εμφάνιση που εστιάζει έξυπνα στο όνομα της που αποτελεί ορόσημο.
Σε ό,τι αφορά το γεύμα αυτό καθ’ αυτό, ως καλωσόρισμα σερβιρίστηκε το αφρώδες Βιδιανό του Κτήματος από τον αμπελώνα των 830 μέτρων. Οι άνθρωποι του Κτήματος μαζί με τον σεφ του εστιατορίου Όλυμπος Νάουσα Δημήτρη Τασιούλα, επέλεξαν ένα μενού το οποίο βασίστηκε κυρίως στην ελληνική κουζίνα, θέλοντας έτσι να αναδείξουν το πόσο άρρηκτα συνυφασμένη είναι η σειρά Αμέθυστος με την ελληνική γαστρονομία. Ο Αμέθυστος λευκός που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1992 και εισήγαγε το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής Sauvignon Blanc – Ασύρτικο συνδυάστηκε υπέροχα με γαρίδες σαγανάκι με κρόκο κονφί και αρωματικά χόρτα της θάλασσας.
Η αρωματικότητα και το φρούτο του Sauvignon Blanc εξουδετέρωσε την μεταλλική γεύση του αυγού και το Ασύρτικο ταίριαξε ωραία με τις γαρίδες και την αλμυρή υφή του πιάτου. Ο Αμέθυστος ροζέ συνδυάστηκε με αχνιστό πετρόψαρο και κουσκουσάκι με πικάντικη κόκκινη σάλτσα, όπου η οξύτητα του Cabernet και το κόκκινο φρούτο του, εξισορρόπησαν την πικάντικη γεύση και την λιπαρότητα του ψαριού. Ο Αμέθυστος ερυθρός με το έντονο κόκκινο φρούτο του, τις μαλακές ταννίνες, το γεμάτο σώμα και την υψηλή του οξύτητα, ταίριαξε γάντι με αρνίσιο παϊδάκι και κεμπάπ με σάλτσα παντζάρι και πουρέ από γλυκό κρεμμύδι. Για το τέλος, οι άνθρωποι του Κτήματος μας επιφύλαξαν μια έκπληξη καθώς σερβιρίστηκε πορτοκαλόπιτα με κρέμα από μαστίχα Χίου η οποία συνδυάστηκε με ένα πειραματικό πλούσιο γλυκό κρασί από Sauvignon Blanc όψιμου τρύγου το οποίο τρυγήθηκε τέλη Νοεμβρίου, κλείνοντας έτσι την βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.
Μπορεί στην εποχή μας η σειρά Αμέθυστος να φαίνεται σε κάποιους τετριμμένη, ωστόσο προσωπικά, δεν γνωρίζω πολλές ελληνικές ετικέτες που να μετρούν 33 χρόνια ζωής και να συνεχίζουν να παραμένουν διαχρονικές.