Skip to content

Αλέξανδρος Μιχαήλ: «Η σιωπή αλλάζει ποιότητες διαρκώς».

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Ηρακλής Νικολαΐδης 

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ παρουσιάζει ένα κομμάτι για 2, στο θέατρο «BlackBox». Ένα αντρικό και ένα γυναικείο σώμα αποτελούν το μέσο, για την εκκίνηση ενός μαγικού ταξιδιού στον κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων.

 

Η έλλειψη μουσικής στην παράσταση.

Όλα γίνονται σε ένα πλαίσιο οικονομίας. Δεν χρησιμοποιούμε τίποτα άλλο, πέρα από ένα τραπέζι και δυο καρέκλες, γιατί δεν είναι απαραίτητα. Ο ήχος με την κλασική μορφή απουσιάζει, γιατί δεν είναι απαραίτητος, αλλά για μένα, υπάρχει και αλλάζει ποιότητες διαρκώς. Νιώθεις πού κρατάει ο καθένας την ανάσα του, όταν η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη. Επίσης, υπάρχει έντονη αλληλεπίδραση με το κοινό, γύρω από αυτό το ζήτημα. Η παράσταση ντύνεται ηχητικά με τα βήματα των πρωταγωνιστών, με τα χαστούκια που ανταλλάσσουν, με τις πνοές και τα χέρια που μπλέκονται σε αγκαλιές.

Η μουσική θα ήταν ένα σχόλιο και θα υπέβαλε μια ατμόσφαιρα, γύρω από τους δύο ήρωες. Σκοπός μας ήταν να απογυμνωθούν από οτιδήποτε εξωτερικό.

Το μοναδικό τραγούδι που ακούγεται στο κλείσιμο της παράστασης, είναι μια πολύ λυρική άρια του Μότσαρτ, από τους Γάμους του Φίγκαρο.

Η ιστορία τους.

Δεν μπορώ να ορίσω γραμμικά την ιστορία των δυο ηρώων πάνω στην σκηνή. Θέλω ο κάθε θεατής να φτιάξει την δική του ιστορία και να κάνει τις δικές του σκέψεις γι’ αυτούς. Υπάρχουν στιγμές. Όχι ιστορία. Η σύνδεσή τους είναι ελεύθερη. Με πολύ αυτοσχεδιασμό, βρήκαμε τι ακριβώς θέλαμε να κάνουμε. Από τους αυτοσχεδιασμούς, προέκυψαν μοτίβα, τα οποία είτε κρατήσαμε αυτούσια, είτε αναλύσαμε περισσότερο. Περίπου ασυνείδητα, βρήκαμε τη ροή των κινήσεων και μπορέσαμε να τις ταξινομήσουμε.

5

Ο χρόνος προετοιμασίας.

Το κομμάτι για 2, δουλεύτηκε σε δυο φάσεις. Η πρώτη ήταν πέρυσι τον Μάιο, όπου έγινε η περισσότερη δουλειά πάνω στο πραγματικό πεδίο των σχέσεων με τις τροχιές τους. Τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, όπου η διαδικασία ήταν πιο συνοπτική στο επίπεδο της εξερεύνησης. Κρατήσαμε, επομένως, κάποια μοτίβα της πρώτης φοράς και εντάξαμε κάποια νέα, τελείως διαφορετικά. Θεωρώ πως δε θέλουμε να σταματήσουμε να εισάγουμε νέα στοιχεία. Το αναχαιτίσαμε πριν την παράσταση, αλλά είναι κάτι που μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Μετά από τη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις και θα επιστρέψουμε ξανά στη βάση μας, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μάλλον τότε, θα υπάρχει μια νέα εκδοχή, επίσης διαφορετική από τις προηγούμενες.

Η συνεργασία.

Με το Δημήτρη Παπαδόπουλο γνωριζόμασταν. Είχαμε δουλέψει μαζί στο παρελθόν και του είπα πως θέλω να κάνω ένα κομμάτι για 2. Έτσι, μας έμεινε και ο τίτλος. Κάναμε ακρόαση για τη γυναίκα ηθοποιό και στην ομάδα μας, προστέθηκε η εξαιρετική Χριστίνα Γυφτάκη.

2

Το σωματικό θέατρο.

Δεν θεωρώ πως ορίζεται εύκολα το σωματικό θέατρο, αλλά σίγουρα προτεραιότητα έχει το σώμα και όχι ο λόγος. Σωματικό θέατρο, θεωρώ την προβολή του εσωτερικού κόσμου στο σώμα, αλλά από την άλλη, το θέατρο είναι ένα και οι διακρίσεις του σε σωματικό και θέατρο του λόγου, δεν είναι κάτι που πρέπει να εστιάζει κανείς. Είναι σαν να κοιτάς το δάχτυλο και να χάνεις το δέντρο. Το αντικείμενο των σπουδών μου είναι πάνω στο σωματικό θέατρο και αν με ρωτάς γιατί το επέλεξα, θα πω πως με ενδιέφερε το σώμα και όχι να υποδυθώ έναν ρόλο. Είναι πιο ανοιχτό σε μια ποιητική διάσταση. Με έχει επηρεάσει ιδιαίτερα η δουλεία των Πίνα Μπάους, Μαρκ Στόρερ και Λευτέρη Βογιατζή.

______________________

*Πληροφορίες Παράστασης

Συντελεστές
Σύλληψη/ σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Ενδυματολογία/ σχεδιασμός σκηνικού: Νίκος Καλαϊτζίδης
Μουσική/ τραγούδι: Ελένη Ευθυμίου
Εικαστική Επιμέλεια/ Φωτογραφίες/ βίντεο: Κυριαζίδης Χρήστος
Βοηθός Ενδυματολόγου: Μαριαλένα Χρυσογονίδου
Παίζουν: Χριστίνα Γυφτάκη, Δημήτρης Παπαδόπουλος

Παραστάσεις
Πρεμιέρα: Δευτέρα 20 Απριλίου 2015
Ημερομηνίες παραστάσεων: 20-21 & 27-28 Απριλίου και 4-5 Μαΐου 2015
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 60’
Εισιτήρια: Κανονικό 12€, Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων) 10€
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του BlackBox
Ώρες ταμείου: Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00

1

AUTHOR

Έλενα Χαραλαμπίδου

Ξεκίνησε να βλέπει θέατρο, σε όχι και τόσο μικρή ηλικία, αλλά της άρεσε κι ένα βράδυ, που είχε πιει μερικά τζιν παραπάνω, ένας φίλος την ρώτησε γιατί δεν γράφει όλα αυτά που σχολιάζει μετά από κάθε παράσταση.

Loading...
In-Edit Festival | Τελευταία μέρα και το καλύτερο Closing Party!
6η μέρα In-Edit Festival με μουσικές “Beater.gr” στο φουαγιέ του κινηματογράφου Ολύμπιον!