Skip to content

Μοναστηριακή Κουζίνα: Το food trend που μας επιστρέφει στις ρίζες μας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ας το παραδεχτούμε, μπορεί να αγαπάμε τις περίτεχνες δημιουργίες με αφρούς και τζελ στα πιάτα μας, αλλά, κατά βάθος, όλοι λαχταράμε λίγο από το φαγητό της μαμάς ή της γιαγιάς μας. Εκείνη την κλασική μυρωδιά που σε κάνει να νιώθεις πως όλα θα πάνε καλά. Και κάπου εδώ, κάνει την εμφάνισή της η μοναστηριακή κουζίνα, φέρνοντας μαζί της ένα κομμάτι αυθεντικότητας που τόσο έχουμε ανάγκη.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να απολαύσω ένα δείπνο στο Salonika, το εστιατόριο του Σωτήρη Ευαγγέλου στο Makedonia Palace. Ένα από τα highlights του μενού ήταν το αρνάκι στη γάστρα, ένα πιάτο που σε κερδίζει με την απλότητα και την αυθεντική του γεύση. Στο μενού υπήρχαν επίσης μοσχαρίσια μάγουλα που έλιωναν κυριολεκτικά στο στόμα και τραχανάς, σε μια εκδοχή που έδειχνε την τέχνη του να παίρνεις το παραδοσιακό και να το μετατρέπεις σε υψηλή γαστρονομία.

Ο τραχανάς, όμως, έκρυβε κάτι ακόμη πιο δυνατό: αναμνήσεις. Θυμήθηκα τη γιαγιά μου, που τον ετοίμαζε πάντα όταν ήμουν μικρή και δεν ένιωθα καλά. «Θα δυναμώσει το κορίτσι μας», έλεγε στη μαμά μου, καθώς τον μαγείρευε υπομονετικά. Ο τραχανάς της είχε αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά του καλού βουτύρου, που πλημμύριζε όλο το σπίτι και έκανε την κάθε κουταλιά να μοιάζει με αγκαλιά. Αυτή είναι η δύναμη της μοναστηριακής κουζίνας• δεν είναι μόνο γεύσεις, είναι συναισθήματα.

Γεύσεις που μας γυρίζουν νοσταλγικά στη θαλπωρή του σπιτιού μας

Η μοναστηριακή κουζίνα φέρνει στο τραπέζι μας μια γεύση από το παρελθόν που μας ζεσταίνει την καρδιά. Οι μοναχοί, με την απλότητα και τη βαθιά γνώση των υλικών, έχουν δημιουργήσει πιάτα που αντέχουν στον χρόνο. Από τη φασολάδα μέχρι τα τουρσιά και τον τραχανά, οι συνταγές αυτές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και γεμάτες ιστορία.

Το μυστικό βρίσκεται στην αγνότητα και την ποιότητα των υλικών. Όλα είναι φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα: αλεύρι, γάλα, λαχανικά από τον κήπο. Και φυσικά, η παρασκευή τους έχει κάτι το τελετουργικό. Όταν βλέπεις τον τραχανά να ψήνεται με υπομονή, με το καλό βούτυρο να «δένει» τα υλικά, νιώθεις πως συμμετέχεις σε μια παράδοση που δεν πρέπει να χαθεί.

Γιατί η Μοναστηριακή Κουζίνα Είναι το Food Trend που Χρειαζόμαστε

Στον σύγχρονο γαστρονομικό κόσμο, όπου συχνά κυνηγάμε την καινοτομία, η μοναστηριακή κουζίνα μας επαναφέρει σε κάτι πιο αυθεντικό και ουσιαστικό. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με πολύπλοκες τεχνικές. Είναι αφοπλιστικά ειλικρινής. Αλλά, ταυτόχρονα, με την προσοχή που της δίνουν κορυφαίοι σεφ, καταφέρνει να γίνει μοντέρνα, χωρίς να χάσει την ψυχή της.

Η απλότητα των πιάτων της και η φιλοσοφία που τα συνοδεύει –η ισορροπία, η ταπεινότητα και η αγάπη για τα υλικά– είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Και ίσως, γι’ αυτό, τη βλέπουμε να κυριαρχεί στα μενού κορυφαίων εστιατορίων.

Ένα Ταξίδι που Αξίζει

Η επίσκεψή μου στο Salonika δεν ήταν απλώς ένα γεύμα. Ήταν μια εμπειρία που με έκανε να θυμηθώ τις ρίζες μου και να αναλογιστώ τη δύναμη που έχουν οι παραδοσιακές γεύσεις. Η μοναστηριακή κουζίνα, με το παρελθόν που κουβαλά, καταφέρνει να μας υπενθυμίσει πως το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολυτέλειες. Χρειάζεται απλότητα, ποιότητα και λίγη μαγεία – σαν αυτή που έβαζε η γιαγιά μας σε κάθε πιάτο.

Αν κάτι μένει από αυτή τη γευστική εμπειρία, είναι πως η μοναστηριακή κουζίνα δεν είναι απλώς ένα trend. Είναι μια γαστρονομική επιστροφή στην ουσία. Και ίσως τελικά, αυτό είναι που χρειαζόμαστε όλοι, λίγη θαλπωρή τυλιγμένη στη μυρωδιά του καλού βουτύρου και των γεύσεων της παιδικής μας ηλικίας!

AUTHOR

Ναταλία Παπαδημητρίου

Εξερευνά τη Θεσσαλονίκη με την όρεξη ενός επαγγελματία γευσιγνώστη και την ακρίβεια ενός μαθηματικού (ναι, είναι και αυτό). Αν υπάρχει κάτι καινούργιο για δοκιμή, θα το βρει πρώτη — από το πιο κρυφό καφέ μέχρι το πιο ψαγμένο street food. Δημιούργησε το “Explore Thess” γιατί, αν υπάρχει ένα μέρος που αξίζει να ανακαλύψεις στην πόλη, εκείνη το έχει ήδη τσεκάρει και έχει να σου πει κάτι γι αυτό !

Loading...
«Παπαρούνες του Γενάρη» το ποίημα της Παρασκευής.
Γ. Ρους: Τα πάντα μπορούν να κερδηθούν όταν υπάρχει πίστη κι υπομονή!