Skip to content

5+1 επιλογές για να γιoρτάσεις την παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στις 1 Νοεμβρίου, οι λάτρεις του κρασιού έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, μια ημέρα αφιερωμένη σε μία από τις πιο εμβληματικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Το Ξινόμαυρο, με τη χαρακτηριστική του πολυπλοκότητα και τα έντονα αρώματα, αντιπροσωπεύει την καρδιά και την ψυχή του ελληνικού κρασιού.

Από τους αμπελώνες του Αμυνταίου και της Νάουσας μέχρι τις σύγχρονες οινοποιίες, το Ξινόμαυρο κρύβει ιστορίες που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Κάθε γουλιά αποκαλύπτει την πολυπλοκότητά του, με νότες κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και γης που το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση. Αυτή τη χρονιά, ετοιμαστείτε να γνωρίσετε έξι μοναδικές ετικέτες που θα σας ενθουσιάσουν και θα σας δείξουν γιατί το Ξινόμαυρο αξίζει μια θέση στο ποτήρι σας.

Δε χρειάζεται να είσαι wine expert, για να απολαύσεις την-ίσως πιο-νόστιμη ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Άλλωσε, το Ξινόμαυρο, είναι μία από τις ελάχιστες ποικιλίες παγκοσμίως που μπορείς να το απολαύσεις: ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα. Ας γιορτάσουμε το Ξινόμαυρο και την πλούσια ελληνική οινική κληρονομιά του με 6 ετικέτες για όλα τα γούστα:

Ξινόμαυρο Reserve, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Ένα από τα πιο αντιπροσευτικά Ξινόμαυρα του ελληνικού αμπελώνα! ΄Ένα κρασί που συνεχίζει εκεί που τα άλλα σταματάνε… Αμπελώνες μεγάλης ηλικίας και χαμηλής απόδοσης, δίνουν ένα ιδιαιτέρως γευστικό αποοτέλεσμα, με ένα παντρεμα φρέσκων και ώριμων κόκκινων φρούτων σε συνδυασμό με ένα μπουκέτο μπαχαρικών και όμορφες νότες λουλουδιών.

______________________

Bucephale, Κτήμα Λίγα, Πέλλα

Σίγουρα όχι το πιο προσιτό κρασί…γενικά! Είναι μία από τις ελάχιστες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα που πράγματι μπορούν να χαρακτηριστούν ως συλλεκτικές. Κοφτερό, γεμάτο γωνίες και με έντονη προσωπικότητα, κάνουν το Βουκεφάλα ένα κρασί που αντιπροσωπεύει επάξια το όνομά του. Κοφτερή οξύτητα, δυναμικές τανίνες, αρώματα λιαστής τομάτας, δέρματος, κανέλας αλλά και με ζωικές νύξεις.

______________________

Αμύνταιο Blanc de Noir Sec, Amyntas Winery, Αμύνταιο

Ποιος είπε ότι το Ξινόμαυρο το απολαμβάνουμε μόνο στην ερυθρή εκδοχή του; Το συνεταιριστικό οινοποιείο Αμυνταίου, είναι εδώ και μας διαψεύδει περίτρανα! Το ιστορικό πλέον ονοποιείο της περιοχής του Αμυνταίου, διατηρώντας το σεβασμό και την εώς τώρα αξιπρεπή πορεία του, επανασυστήνεται στην ελληνική αγορά με νέα ετικέτα και όχι μόνο! Εντυπωσιακό, νόστιμο και πάντα ξεχωριστό, καταφέρει να δώσει στο Ξινόμαυρο μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή. Εύκολα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το απόλυτο πάντρεμα της παραδοσιακής εκδοχής του Ξινόμαυρου-με αυτήν του 2024! Εξευγενισμένη οξύτητα, πυρηνόκαρπα και φρυγανισμένο ψωμί, κάνουν την λευκή-γεμάτη φυσαλίδες-εκδοχή του Ξινόμαυρου, απλά ακαταμάχημητη!

______________________

Blanc De Noir,Οινοποιείο Πατιστής, Πήλιο

Και φυσικό, και λευκό και ξινόμαυρο, γίνεται; Κι όμως, γίνεται! Στους πρόποδες του Πηλίου με το θαλασσινό αεράκι να δροσίζει το βιολογικό αμπελώνα, το οινοποιείο Πατιστή μας παρουσιάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λευκά ξινόμαυρα. Έντονη μύτη από ώριμα εσπεριδοειδή, κυδώνι και ελιά, συνοδεύουν ένα γεμάτο, αρκετά λιπαρό στόμα με τραγανή οξύτητα. Ένα κρασί που θα συνόδευε άριστα ένα κόκκινο ψάρι ή κόκκινο κρέας, ακόμη και τα ντολμαδάκια της γιαγιάς!

______________________

Old Roots, Κτήμα Τάτση, Γουμένισσα

Ένα από τους παλαιότερους αμπελώνες της Γουμένισσας, από δύο αδέρφια που ακολουθούν μία μοναδική πορεία! Άξιοι εκπρόσωποι του terroir της γοητευτικής Γουμένισσας, το κτήμα Τάτση μας χαρίζει ένα κρασί που δεν το βάζει κάτω στα δύσκολα! Με γνώμονα το σεβασμό προς στο περιβάλλον και τους αμπελώνες, οι αδερφοί Τάτση, ο Στέργιος και ο Περικλής, καλλιεργούν το Ξινόμαυρο εφαρμόζοντας βιοδυναμικές μεθόδους. Το Old Roots Ξινόμαυρο γεμίζουν το ποτήρι με αρώματα από τομάτα, γλυκόριζα, ενώ νύξεις δέρματος και μελανιού ολοκληρώνουν το μοναδικά πολύπλοκο αρωματικό σύνολο!

______________________

Rose de Xinomavro, Αμπελώνες Θυμιόπουλος, Νάουσα

Ο “rock star” του Ξινόμαυρου τα πάει εξίσου καλά και στα ροζέ! Αν και τα περισσότερα ροζέ προτείνεται να πίνονται φρέσκα, το Rose de Xinomavro φαίνεται να τα πηγαίνει τέλεια και με την παλαίωση. Ένα κρασί με ωραία δομή, έντονη οξύτητα και υπάρχουσες τανίνες που μοσχοβολάει γλυκά μπαχάρια και μαρμελάδες κόκκινων φρούτων.

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Μπάµπης Μπατµανίδης: Είμαστε το αποτέλεσμα μίας εντολής στο ΑΙ για το πως μπορείς να επιβιώσεις σε μία κοινωνία “ότι να ναι mode”!