Skip to content

3 ετικέτες που ξεχωρίσαμε στα φετινά ΒορΟινά!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η ετήσια έκθεση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” , ένωσε και πάλι τους οπαδούς, φίλες και φίλους, του επώνυμου, ποιοτικού Ελληνικού κρασιού. Για πολλούς-ίσως η πιο επιδραστική οινική έκθεση ολόκληρης της χώρας, καθώς η φήμη των οινοποιών-μελών ξεπερνάν τον ελλαδικό χώρο.

Η φετινή διοργάνωση, ήταν πάλι ένα βήμα μπροστά. Αποφάσισε να διοργανώσει ένα πολύ ενδιαφέρον blind tasting με τους φιναλίστ του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων. Μία γευστική δοκιμή, που επιδίωξε να συγκρίνει, το αποτέλεσμα φύτευσης και οινοποίησης διεθνών ποικιλιών, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη! Ένα εγχείρημα δύσκολο, «με γωνίες», αλλά σίγουρα τρομερά νόστιμο και άλλη μια φορά, πραγματικά forward!

To Beater.gr και ο Μιχάλης Φραντζής, ήταν εκεί και ξεχώρισαν 3 ετικέτες που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις:

Κτήμα Παυλίδη, Emphasis, Tempranillo

Το κτήμα Παυλίδη, έφερε λίγο πιο κοντά τη Rioja με τη Δράμα. Ένα ολοκληρωτικό ερυθρό κρασί, με την τυπικότητα και τις διαφοροποιήσεις της ποικιλίας να ισορροπούν σε μία μεστρικά, τεντωμένη κλωστή! Αρωματισμένο από πυκνά αρώματα μικρών φρούτων, μαρμελάδα, αποξηραμένο δαμάσκηνο και νύξεις από ξηρούς καρπούς,με μία ισχυρή τανικότητα, κάνουν το συγκεκριμένο κρασί, μία μοναδική επιλογή!

Κτήμα Ζην Ηδέως, Καλή Πεδιάδα, Μαλαγουζιά-Chardonnay

Ένα ωραίο πάντρεμα, του ταιριαστού ζευγαριού Μαλαγιά-Chardonnay, με το αποτέλεσμα να σε αφήνει πλήρως ευχαριστημένο. Δροσιστικό, με έντονη οξύτητα και μία μεθυστική μύτη, η Καλή Πεδιάδα μας κρατάει νοερά στο καλοκαίρι, που μάλλον δε θέλουμε να φύγει! Τα πυρηνόκαρπα και λευκά άνθη να κυριαρχούν, ενώ μία δειλή αλλά ενδιαφέρουσα μεταλλικότητα, ανεβάζει το συγκεκριμένο κρασί κατηγορία! Δοκίμασε να το συνδυάσεις με θαλασσινά (που τώρα είναι στην πιο νόστιμη περίοδό τους). Το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει!

Οινοποιείο Kitrvs, Syrah

Αυτήν την ετικέτα τη δοκιμάσαμε και στο blind tasting. Αν και το Syrah, δεν είναι η αγαπημένη μου ποικιλία, το Syrah από το Kitrvs, ήταν κάτι διαφορετικό. Καταρχάς, δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις μία ελληνική προσπάθεια οινοποίησης της ποικιλίας με την γαλλική εκδοχή της. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαιτέρως γενναίο! Το συγκεκριμένο κρασί, είναι το μόνο που με μπέρδεψε, και απάντησα ότι προέρχονταν από το διεθνή αμπελώνα (η γευστική δοκιμή ήταν τυφλή και δεν ξέραμε τί δοκιμάζαμε). Ένα κρασ,ί ναι-μεν με τις τυπικότητες της ποικιλίας, αλλά συνάμα πλήρως εναρμονισμένο με την εποχή. Ώριμα κόκκινα φρούτα, εξευγενισμένη τανικότητα, «χρήσιμη» οξύτητα κάνουν ίσως το πιο «new age Syrah» του ελληνικού αμπελώνα.

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Oriana at WE w/ Kapani Project x PRISM x BACKBONEΗ