Skip to content

Ode to Vinyl #2: Ο δίσκος του μήνα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι Moderat. Ένα επιτυχημένο σχήμα στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής από τη Γερμανία. Είναι – θα λέγαμε – ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τη συνεργασία του Apparat, δηλαδή του Sascha Ring, και του ντουέτου των Modeselektor, που αποτελείται από τους Gernot Bronsert και Sebastian Szary

______________________

Ποιοί είναι οι Moderat;

Όλα ξεκίνησαν κάπου το 2002 στο Βερολίνο. Τα μέλη των Moderat συναντήθηκαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ για ανερχόμενους καλλιτέχνες. Ο Ring, με το avant-garde στυλ του, έπαιζε με λάπτοπ – κάτι που τότε θεωρούνταν ξεχωριστό – ενώ οι Modeselektor με την πιο παραδοσιακή προσέγγιση, βασιζόμενοι σε αναλογικά όργανα. Παρά τις διαφορετικές μουσικές κουλτούρες τους, μοιράζονταν μια κοινή αγάπη για τεχνικά, λεπτομερή θέματα, τα οποία έγιναν η βάση της δημιουργικής τους σύμπραξης. 

Από τη μία, οι Modeselektor, πριν σχηματιστούν οι Moderat, ήταν ήδη γνωστοί στη σκηνή του underground techno του Βερολίνου. Έπαιζαν σε κλαμπ για πάνω από 15 χρόνια. Από την άλλη, ο Apparat ήταν επίσης μια σημαντική παρουσία στη σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής. Ο συνδυασμός της πιο “σχολαστικής” του προσέγγισης με την ενέργεια των Modeselektor δημιούργησε ένα μοναδικό combo. 

______________________

Έξι χρόνια μετά…

Το 2022, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους, “More D4ta”. Ο δίσκος αυτός σηματοδοτεί την επιστροφή τους, από την κυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ, III το 2016. Το “More D4ta” έρχεται σε μια εποχή που τα δεδομένα, τα social media και η υπερφόρτωση πληροφορίας είναι στο επίκεντρο της σύγχρονης ζωής. Κάτι που βλέπουμε ξεκάθαρα και στον τίτλο του άλμπουμ. 

______________________

More Data

Ο ήχος του άλμπουμ διατηρεί τα χαρακτηριστικά που έχουν αγαπηθεί από τους θαυμαστές των Moderat – από τα βαθιά, μελαγχολικά φωνητικά του Apparat μέχρι τις σύνθετες ρυθμικές δομές και τα ηχητικά τοπία που δημιουργούν οι Modeselektor. Παράλληλα, εξερευνά νέους ήχους και θεματολογίες που σχετίζονται με την ψηφιακή εποχή, τη μοναξιά και την υπαρξιακή αναζήτηση. Τραγούδια όπως το “Fast Land” και το “More Love” είναι ενδεικτικά αυτής της διάθεσης.

Ο δίσκος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και είναι ένας από τους λόγους που τα στοιχεία της απομόνωσης και της μοναξιάς είναι πολύ έντονα.

Το “More D4ta” έλαβε θετικές κριτικές, με τους κριτικούς να επαινούν την ικανότητα των Moderat να εξελίσσονται. Ταυτόχρονα όμως διατηρούν και τη μοναδική τους ηχητική ταυτότητα. 

Αν θέλεις να τον αποκτήσεις άρπαξε την ευκαιρία σου! Αυτόν τον μήνα ο Beater και το Vinyl Salvation, σου κάνουν δώρο το βινύλιο των ModeratMore data. Μη χάσεις τον διαγωνισμό που τρέχει στα social του Beater.

*Το κομμάτι που ξεχώρισα εγώ είναι:

______________________

powered by Vinyl Salvation Βίκτωρ Ουγκό 14, Θεσσαλονίκη

AUTHOR

Γωγω Πελέκα

Οι playlists της στο Spotify αποτελούν ένα περίτεχνο μωσαϊκό. Η Γωγώ, γεννημένη το ένδοξο '94, ως true millennial προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την αίγλη του παρελθόντος. Αν δεν τη βρεις να γράφει, σίγουρα θα τη πετύχεις να αναζητά βινύλια, βιβλία, DVD ή αντικείμενα σε παλιατζίδικα της πόλης. Τη συλλογή της με δίσκους την ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, μιας που μέχρι σήμερα δεν γνώριζε από πού να αρχίσει. Η μουσική για την ίδια είναι έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων και όλες οι μορφές τέχνης αποτελούν έμπνευση για τη δουλειά της και τη ζωή ευρύτερα.

Loading...
Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons, στο θέατρο Αυλαία