Skip to content

Οι Thievery Corporation “γουστάρουν” ουζάκι και Μάνο Χατζιδάκι!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πολυαγαπημένοι και μοναδικοί στο είδος τους, λατρεμένοι από το ελληνικό κοινό -ειδικά αυτό της Θεσσαλονίκης-, έχοντας αγγίξει και τις πιο λεπτές και ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας και ανατριχιάζοντας μας κάθε φορά που παίζουν τα κομμάτια τους, οι Thievery Corporation επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο μοναδικές εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Λίγο πριν από αυτές, o Rob Garza, το ½ των Thievery, απαντάει στις ερωτήσεις που ετοίμασε η Βίβιαν Γεωργιάδου για μια αποκλειστική συνέντευξη στο Beater.gr!

Πολλά τα είδη μουσικής που χαρακτηρίζουν τον ήχο σας και προέρχονται σχεδόν από όλα τα μέρη του κόσμου. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να δοκιμάσετε αυτό το fusion;

Η ιδέα της ανάμειξης διαφορετικών ειδών και ήχων από όλο τον κόσμο μας βγήκε πολύ φυσικά. Τόσο ο Eric όσο και εγώ ήμασταν πάντα γοητευμένοι από το φάσμα των ήχων που υπάρχει στις συλλογές των βινυλίων μας. Μεγαλώνοντας, αποκτήσαμε επιρροές από ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από punk και reggae μέχρι jazz, dub και ηλεκτρονική μουσική. Έτσι, θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να αντικατοπτρίζει όλες αυτές τις επιρροές. Ο ήχος μας έχει μια προσέγγιση η οποία “γιορτάζει” τον πλούτο που υπάρχει στη μουσική από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές χρονικές περιόδους, καταφέρνοντας να έχει πολλά διαφορετικά στοιχεία τα οποία συνδέονται με έναν αρμονικό και συνεκτικό τρόπο. Πρόκειται για το “σπάσιμο” των φραγμών και το να δείξουμε ότι η μουσική, είναι μια γλώσσα παγκόσμια η οποία μπορεί να ενώσει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό το fusion μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε νέα ηχητικά εδάφη και να δημιουργήσουμε τον δικό μας μοναδικό ήχο ο οποίος βρίσκει απήχηση σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια.

Ποιοί καλλιτέχνες πιστεύετε πως έχουν επηρεάσει περισσότερο τη μουσική σας πορεία;

Έχουμε επηρεαστεί από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών από διαφορετικά είδη και εποχές.
Κάποιοι από αυτούς είναι:
The Clash: Το μείγμα τους από punk, reggae και rock είχε βαθύ αντίκτυπο σε εμάς, δείχνοντας πώς τα είδη μπορούν να αναμειχθούν για να δημιουργήσουν κάτι ισχυρό και μοναδικό.
|Fela Kuti: Ο βασιλιάς του Afrobeat, η ρυθμική του πολυπλοκότητα και η κοινωνική του συνείδηση επηρέασαν βαθιά την προσέγγισή μας στη μουσική.
Augustus Pablo: Η δουλειά του στην dub και τη reggae, ιδιαίτερα η χρήση της melodica και της deep, καθως και τα γεμάτα ηχώ ηχοτοπία του, αποτέλεσαν μεγάλη έμπνευση για εμάς.
Antonio Carlos Jobim: Η ομορφιά και ο εκλεπτισμός των bossa nova συνθέσεων του έχουν επηρεάσει τις ευαισθησίες μας σε μελωδικά κομμάτια και την εκτίμησή μας για τη βραζιλιάνικη μουσική.
Αυτοί οι καλλιτέχνες, μεταξύ πολλών άλλων, έχουν διαμορφώσει τον ήχο μας και την προσέγγισή μας στη δημιουργία μουσικής. Η ικανότητά τους να καινοτομούν και να αναμειγνύουν διαφορετικές επιρροές ήταν μια συνεχής πηγή έμπνευσης για εμάς.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε ή να είχατε συνεργαστεί;

Κοιτάζοντας πίσω, θα ήταν απίστευτο να είχαμε συνεργαστεί με θρύλους όπως ο Fela Kuti ή ο Augustus Pablo. Η δουλειά τους ήταν τόσο πρωτοποριακή και μοναδική.
Είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι με την πιθανότητα νέων συνεργασιών και την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι νέο και απροσδόκητο. Είναι μία από τις πιο ικανοποιητικές πτυχές της δημιουργίας μουσικής.

Οι Thievery Corporation αποτελούνται από τον Rob Garza και τον Eric Hilton. Στο στούντιο και στην σκηνή όμως υπάρχουν συνεργασίες με αγαπημένους και καταξιομένους καλλιτέχνες. Η χημεία που υπάρχει μεταξύ σας είναι μοναδική! Πώς είναι να συνεργάζεστε μαζί τους και τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε περισσότερο όταν βρίσκεστε όλοι μαζί;

Η συνεργασία με τους ταλαντούχους καλλιτέχνες που μας συνοδεύουν στο στούντιο και στη σκηνή είναι από τα πιο ικανοποιητικά επιτεύγματα των Thievery Corporation. Η χημεία που μοιραζόμαστε με αυτούς τους μουσικούς είναι “μαγνητική” και φέρνει μια ιδιαίτερη ενέργεια στη μουσική και τις εμφανίσεις μας.
Η συνεργασία με μια τόσο διαφορετική ομάδα καλλιτεχνών μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε νέες ιδέες και να διευρύνουμε τα όρια του ήχου μας. Κάθε συνεργάτης φέρνει τη δική του “γεύση” και δημιουργικότητα και παρατηρώντας το πώς συνδυάζονται οι διαφορετικές επιρροές και το ξεχωριστό υπόβαθρο του καθενός, είναι κάτι που κάθε φορά μας εμπνέει όλο και περισσότερο.
Όταν είμαστε όλοι μαζί, είτε στο στούντιο είτε σε περιοδεία, υπάρχει μια αίσθηση συντροφικότητας και αμοιβαίου σεβασμού. Ένα από τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο είναι το αίσθημα του ότι όλοι είμαστε μια κοινότητα και υπάρχει το κοινό μας πάθος για τη μουσική. Δεν είμαστε απλώς συνάδελφοι, είμαστε οικογένεια. Αυτός ο δεσμός και οι κοινές εμπειρίες μεταφέρονται στην ενέργεια και τη σύνδεση που βλέπετε στην σκηνή.
Τελικά, είναι το πνεύμα συνεργασίας και η συλλογική δημιουργικότητα που κάνουν τους Thievery Corporation αυτό που είναι. Είμαστε ευγνώμονες για τους απίστευτους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαζόμαστε και για τη μαγεία που συμβαίνει όταν συναντιόμαστε όλοι μαζί.

Ποιό είναι το μήνυμα που θα δίνατε σε όλους τους νέους παραγωγούς που ξεκινάνε τώρα τη μουσική τους πορεία;

Η συμβουλή μου θα ήταν να δημιουργούν πράγματα, επειδη αγαπούν πολύ το γεγονός ότι δημιουργούν κάτι. Η μουσική είναι ένα δύσκολο πράγμα για να βγάλεις χρήματα και να έχεις μια βιώσιμη καριέρα, οπότε να το κάνουν για την αγάπη και το πάθος της δημιουργικής διαδικασίας. Ακόμα και αν η μουσική τους δεν γίνει επιτυχημένη, τουλάχιστον έχουν κάτι που αγαπούν και αυτό είναι εξίσου σημαντικό -αν όχι πιο σημαντικό- από μια επιτυχία.

Μια στιγμή της καριέρα σας μέχρι στιγμής που δεν θα ξεχάσετε εύκολα;

Μια στιγμή που ξεχωρίζει στην καριέρα μας είναι όταν εμφανιστήκαμε στο Burning Man. Ήταν μια τόσο μοναδική και σουρεαλιστική εμπειρία, διαφορετική από οτιδήποτε άλλο έχουμε συμμετάσχει ποτέ. Η ενέργεια, η τέχνη, η αίσθηση της κοινότητας. Ήταν όλα τόσο εμπνευσμένα και “ηλεκτρισμένα”. Το να παίζουμε στο Burning Man ήταν μια υπενθύμιση της μεταμορφωτικής δύναμης της μουσικής και της τέχνης. Ήταν απίστευτο να βλέπουμε πώς η μουσική μας βρήκε απήχηση σε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και το να είμαστε μέρος σε κάτι τόσο πολύ μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους. Αυτή η εμπειρία θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και θα χρησιμεύει ως υπενθύμιση της μαγείας που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι συναντιούνται για να γιορτάσουν τη δημιουργικότητα και την έκφραση.

Την περασμένη χρονιά μας συστήσατε στον νέο μπασίστα σας, τον Dan Africano. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω πως προέκυψε αυτή η συνεργασία αλλά και γιατί σταμάτησε η άλλη με τον Ashish Vyas;

Ο Dan Africano, ο νέος μας μπασίστας, ήταν μια φανταστική προσθήκη στους Thievery Corporation. Γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον Dan μέσω του Jeff Franca, που είναι ο μουσικός μας διευθυντής, και εντυπωσιαστήκαμε αμέσως από το ταλέντο και την ευελιξία του. Είναι κορυφαίος!
Όσο για τον Ashish Vyas, η συνεργασία μας μαζί του ήταν ένα απίστευτο ταξίδι και είμαστε ευγνώμονες για τα χρόνια που περάσαμε κάνοντας μουσική μαζί. Κάποιες φορές, οι αλλαγές συμβαίνουν φυσικά καθώς εξελισσόμαστε και ακολουθούμε νέες κατευθύνσεις. Ο Hash έχει επικεντρωθεί στα δικά του projects και εξερευνά νέους μουσικούς ορίζοντες. Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο και παραμένουμε ευγνώμονες για όλες τις συνεισφορές του στη μουσική μας.

Αυτή την περίοδο δουλεύετε πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ; Να περιμένουμε ένα νέο άλμπουμ στο άμεσο μέλλον;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της συζήτησης για τη δημιουργία ενός νέου άλμπουμ. Μείνετε συντονισμένοι!

Ποιά είναι η σχέση σας με την ελληνική μουσική; Θα σκεφτόσασταν ποτέ μια πιθανή συνεργασία με Έλληνα καλλιτέχνη; Αν ναι, έχετε κάποιον συγκεκριμένο κατα νου;

Αγαπάμε τον ήχο της ελληνικής μουσικής. Στο τελευταίο μας ταξίδι στην Ελλάδα πήγαμε σε ένα μουσείο με αρχαία ελληνικά όργανα και μάθαμε τα πάντα γι αυτά. Θα ήταν πολύ διασκεδαστικό και είμαστε ανοιχτοί στο να συνεργαστούμε με έναν Έλληνα καλλιτέχνη. Μου αρέσει πολύ και θαυμάζω το συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι.

Είναι γνωστό και τιμή μας ότι το πρώτο live των Thievery Corporation που έγινε έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στη Θεσσαλονίκη. Ποιά είναι η ανάμνηση που έχετε από εκείνη τη βραδιά και πώς αισθάνεστε κάθε φορά που επιστρέφετε στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας. Η πρώτη μας συναυλία εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε εκεί και ήταν πραγματικά αξέχαστη. Ήταν απίστευτη και η ενέργεια αλλά και ο ενθουσιασμός του κόσμου και ήταν εκπληκτικό το να βλέπεις πόσο απήχηση είχε η μουσική μας στους ανθρώπους που ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Ήταν μια κομβική στιγμή για εμάς, συνειδητοποιώντας την παγκόσμια εμβέλεια και τον αντίκτυπο της δουλειάς μας. Μείναμε εντελώς έκπληκτοι.
Κάθε φορά που επιστρέφουμε στη Θεσσαλονίκη, νιώθουμε την ίδια ζεστασιά και ενθουσιασμό! Η πόλη έχει μια ζωντανή, φιλόξενη ατμόσφαιρα και το κοινό είναι πάντα παθιασμένο και αφοσιωμένο. Είναι σαν να επιστρέφουμε στο σπίτι μας, σε ένα μέρος που μας είχε αγκαλιάσει εξ αρχής. Έχουμε πολλές όμορφες αναμνήσεις και κάθε φορά που επιστρέφουμε προσθέτονται όλο και περισσότερες!

Τι είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε περισσότερο όταν επιστρέφετε στην Ελλάδα και ποιό είναι το αγαπημένο σας ελληνικό φαγητό;

Κάθε φορά που επιστρέφουμε αναζητούμε την ελληνική κουζίνα! Από ψάρια, μέχρι σαλάτες και τζατζίκι και φυσικά λίγο Metaxa και ούζο. Όλα αυτά συνθέτουν μια φρεσκάδα που δεν τη συναντάς στις κουζίνες των Νέων Πολιτειών της Αμερικής.

______________________

Thievery Corporation live:

Τετάρτη, 10 Ιουλίου
Μονή Λαζαριστών
Εισιτήρια: εδώ

AUTHOR

Βίβιαν Γεωργιάδου

DJ και ενίοτε ραδιοφωνικός παραγωγός, της αρέσει να την παινεύουν για τις μουσικές της επιλογές και προτιμά το χειμώνα! Η αγάπη της για τη μουσική υπήρχε από πάντα και εξελίχθηκε με σπουδές σε ηχοληψία και μουσική τεχνολογία. Θα την βρεις πίσω από πολλά bar της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο, να μιξάρει γκρουβάτες μουσικές!

Loading...
«Αλλόφρονας Ιούλιος» το ποίημα της Παρασκευής.
Bιβλιοπροτάσεις #2: 2+2+1(για αρχάριους, advanced και έμπειρους αναγνώστες)