Cinematic Odyssey #5: Οι ταινίες της εβδομάδας!
Στο απόκοσμο βασίλειο του ψυχολογικού τρόμου, όπου το σκοτάδι συγκλίνει με τον ανθρώπινο ψυχισμό, τρεις ταινίες ξεχωρίζουν σαν σκιές στη νύχτα: Κάθε μία από αυτές εξερευνά τα βάθη του τρόμου με ξεχωριστές αφηγήσεις και φιλοσοφικό υπόβαθρο.
______________________
The Skin I Live In
O Dr. Robert Ledgard είναι ένας ηθικά αμφιλεγόμενος και ταλαντούχος πλαστικός χειρουργός. Έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός, ο Robert επιδιώκει να δημιουργήσει ένα συνθετικό δέρμα ανθεκτικό σε εγκαύματα και άλλα τραύματα. Για τον σκοπό αυτό, αιχμαλωτίζει τη Vera, μια νεαρή γυναίκαμε σκοτεινό παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, η ταυτότητα της Vera αποκαλύπτεται σταδιακά, εξετάζοντας θέματα ταυτότητας, εμμονής και ηθικών ορίων στα πειράματα του Robert. Το “The Skin I Live In” διερευνά τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης και τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης επιστημονικής φιλοδοξίας.
Ο μεγάλος σκηνοθέτης Pedro Almodóvar, μέσα από την αφήγησή του, δίνει έμφαση στις έννοιες της ομορφιάς, τουαυτοελέγχου και της διασταύρωσης μεταξύ δημιουργού και δημιουργήματος. Προβληματίζει το κοινό για το αν η επιδίωξη της τελειότητας μπορεί να δικαιολογήσει τη θυσία της αυτοδιάθεσης, θολώνοντας τα όρια μεταξύ θύματος και θύτη. Πρόκειται για μια τρομακτική εξερεύνηση της ανθρώπινηςψυχής που θέτει ερωτήματα για τα ηθικά όρια της επιστήμης και την ουσία της ανθρώπινης ταυτότητας, κάνοντας το κοινό να αναλογιστεί τις συνέπειες της επιστημονικής υπεροψίας.
______________________
Suspiria
Το “Suspiria” διαδραματίζεται το 1977 στο Βερολίνο, όπου εδράζεται τμία πετυχημένη ακαδημία χορού που φημολογείται ότι την διοικούν μάγισσες. Εκεί θα ενταχθεί η Susie, μία χαμηλών τόνων χορεύτρια που εισέρχεται στην ακαδημία με το που γίνεται γνωστή η μυστηριώδης εξαφάνιση μίας άλλης χορεύτριας. Τότε λοιπόν, η Susie θα ανακαλύψει τις σκοτεινές δυνάμεις και τιςτελετουργίες που παραμονεύουν στους τοίχους της σχολής. Η Susie θα ανακαλύψει σταδιακά όλα τα βαθιά κρυμμένα μυστικά της ακαδημίας που κρύβουν οι καθηγητές και οι μαθητές, ενώ οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις θα την οδηγήσουν σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Η ταινία εξερευνά τις συνέπειες της εμμονής και της εξουσίας, φέρνοντας στο φως τον τρόμο που κρύβεται κάτω από την πρόδηλη επιφάνεια.
Πέρα από κλασσική ταινία τρόμου, η ταινία αυτή μοιάζει με μια βαθιά φιλοσοφική αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης και των βαθύτερων φόβων μας. Εξερευνά πώς οι καταπιεσμένες και κρυφέςεπιθυμίες εκδηλώνονται μέσω του χορού, απελευθερώνοντας πρωτόγονες ενέργειες και ανησυχητικές αλήθειες. Προκαλεί τους θεατές να έρθουν αντιμέτωποι με σκιές του παρελθόντος, προσφέροντας ένα οπτικά εντυπωσιακό αλλά ανησυχητικό ταξίδι στο βαθύ σκοτάδι. Ο σκηνοθέτης της ταινίας , Luca Guadagnino καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα διαρκούς αγωνίας και έντασης, εξερευνώντας την ανθρώπινη ψυχή και την διαρκή πάλη μεταξύ φωτός και σκοταδιού.
______________________
The Golden Glove
Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το “The Golden Glove” ακολουθεί τη ζωή του Fritz Honka, ενός αποκρουστικού και απομονωμένου άνδρα που ζει στο Αμβούργο της δεκαετίας του 1970. O Honka όπως παρατηρούμε στην ταινία, συχνάζει στην κακόφημη pub “Zum Goldenen Handschuh” (Το Χρυσό Γάντι), εκεί όπου παρέσυρε τα θύματα του στον θάνατό τους. Η ταινία ακολουθεί αμετανόητα την μετάπτωση του Honka στην τρέλα και την σκληρή βία τωνεγκλημάτων του, γεγονότα που αντιπαρατίθενται με την παρακμή της μεταπολεμικής Γερμανίας. Τα εγκλήματα του Honka παρουσιάζονται με λεπτομέρεια και η ατμόσφαιρα της εποχές αναδεικνύει την απόγνωση καθώς και την ηθική κατάπτωση που χαρακτηρίζει την κοινωνία που παλεύει να ανακάμψει από τα πλήγματα του πολέμου. Οι παθητικοί και παραιτημένοι χαρακτήρες που συναντά ο Honka καθώς και τα τοπία της πόλης, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αποπνικτικής ατμόσφαιρας τρόμου και απελπισίας, καθιστώντας την ταινία μια σοκαριστική ματιά στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Η εξερεύνηση των εγκλημάτων του πρωταγωνιστή από τον σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν λειτουργεί ως μια υπενθύμιση της βαρβαρότητας που μπορεί να κρύβεται μέσα σε φαινομενικά λιτούς ανθρώπους.
Το “The Golden Glove” αντιμετωπίζει ωμά τις επιπτώσεις την μοναξιάς, της φτώχειας, καθώς και της κοινωνικής απομόνωσης μέσω ρεαλιστικής απεικόνισης των πραγματικών αυτών γεγονότων. Επιπλεόν, θέτει ερωτήματα σχετικά με την ενσυναίσθηση και τις συνθήκες που γεννούν τη βία, απεικονίζοντας τη λεπτή γραμμή μεταξύ θύματος και θύτη σε έναν κόσμοσκιών και απόγνωσης. Τέλος, η σκηνοθέτης επιθυμεί να τονίσει την ευθύνη της κοινωνίας στην διαμόρφωση τέτοιων ατόμων λόγω των συνθηκών που επιτρέπουν στην σκληρότητα να ανθίσει.
______________________