Skip to content

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για στοίχημα και τένις στο χόρτο.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Ρολάν Γκαρός 2024 είναι μια όμορφη ανάμνηση και ο κόσμος που ακολουθεί το σπορ, ίσως και επειδή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο στοίχημα, ετοιμάζεται να στρέψει το βλέμμα του στα πράσινα γήπεδα της Βόρειας Ευρώπης. Δηλαδή στα τουρνουά στο χόρτο, στην πιο γρήγορη επιφάνεια του αθλήματος. Επιφάνεια που αποθέωσε το στυλ τένις του Ρότζερ Φέντερερ και παικτών που βασίζονται στην ταχύτητα, στο σερβίς και στο παιχνίδι στο φιλέ.

Πριν μπείτε σε κάποια σελίδα στοιχήματος για να ποντάρετε σε Στουτγάρδη, Μαγιόρκα, Haale, Queens και φυσικά στο Wimbledon, θα ήταν καλό να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία για το τένις στο χόρτο. Που είναι ένα σχεδόν διαφορετικό άθλημα, σε σχέση με τις αργές και γεμάτες top spin χωμάτινες επιφάνειες του Μόντε Κάρλο, της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, της Ρώμης και του Παρισιού και των ATP τουρνουά που είδαμε το τελευταίο δίμηνο.   

Τα βασικά στοιχεία του τένις στο χόρτο

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από κάτι που δε γνωρίζουν πολλοί παίκτες του στοιχήματος. Τα γήπεδα με γρασίδι είναι διαφορετικά στην έναρξη των τουρνουά και στο τέλος τους. Το χόρτο, η μόνη φυσική επιφάνεια που χρησιμοποιείται στο άθλημα, φθείρεται και αλλάζει υφή και ιδιότητες όσο προχωράει ένα τουρνουά. Ειδικά στα grand slams, που οι αγώνες μπορεί να διαρκούν ακόμα και τέσσερις ή πέντε ώρες, οι ιδιότητες του γηπέδου διαφοροποιούνται σημαντικά στα τελευταία ματς.

Αυτό αλλάζει ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα του παιχνιδιού στην εν λόγω επιφάνεια. Που περιλαμβάνει χαμηλότερες μπάλες, οι οποίες λόγω της γλιστερής υφής του γρασιδιού μένουν πιο κοντά στο έδαφος και μπορούν να πάρουν απροσδιόριστα και απρόσμενα φάλτσα. Ως εκ τούτου, παίκτες με δυνατό σερβίς (Monfils, Cilic, Raonic, Kyrgios) έχουν συνήθως καλά τουρνουά στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Και τους έχουμε δει να φτάνουν ακόμα και σε τελικούς, ενώ σε χώμα και σκληρές επιφάνειες ζορίζονται ακόμα και να φτάσουν στους «8» ή στους «4».

Φυσικό επακόλουθο της συγκεκριμένης συνθήκης είναι και το να διακρίνονται παίκτες που είναι καλοί στο σερβίς – βολέ. Τη γρήγορη μετάβαση στο φιλέ για βολέ, μετά από ένα καλό πρώτο σερβίς. Τακτική που τελειοποίησε ο μεγάλος Ρότζερ Φέντερερ, που είναι φυσικά και ο πολυνίκης στα Slams στο χόρτο με οκτώ κατακτήσεις στο Wimbledon. Φυσικά, η συγκεκριμένη τακτική απαιτεί τρομερές ικανότητες και δεν έχουμε δει πολλούς παίκτες να μπορούν να κυριαρχήσουν σε αυτήν όπως ο Ελβετός σούπερ σταρ του σπορ.

Ο ρόλος του καιρού

Δεδομένου πως τα περισσότερα τουρνουά στο χόρτο διεξάγονται στη Βόρεια Ευρώπη (με εξαίρεση αυτό στη Μαγιόρκα), ο καιρός είναι πάντα ένας καθοριστικός παράγων στην εξέλιξη των αγώνων.  Αλλά και ολόκληρου του τουρνουά. Οι βροχές, η υγρασία και η συννεφιά επηρεάζουν την ποιότητα του χόρτου, που με τη σειρά της καθορίζει τη δυσκολία του σερβίς αλλά και την ταχύτητα του ματς. Τουρνουά σε συνθήκες υγρασίας και βροχής κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο γρήγορο. Ευνοώντας παίκτες με πολύ γρήγορα πόδια και δυνατό σερβίς.

Αντίθετα, αν η χρονιά είναι ζεστή και το γήπεδο ξεραθεί πιο γρήγορα, οι μπάλες θα αναπηδούν περισσότερο στην πορεία των αγώνων. Επιτρέποντας και σε παίκτες με περισσότερο top spin ή πιο αργά πόδια να περάσουν στους επόμενους γύρους.

Κλείνοντας, να ξεκαθαρίσουμε πως τα γήπεδα χόρτου στο ATP είναι γήπεδα με φυσικό χόρτο. Το οποίο διαφέρει σημαντική από το τεχνητό που θα βρει κανείς στα προπονητήρια. Τα δύο είδη γρασιδιού έχουν εντελώς άλλες ιδιότητες και αρκετοί παίκτες αδυνατούν να προετοιμαστούν σωστά για τη σεζόν στο γκαζόν, αφού δεν υπάρχουν πάρα πολλά γήπεδα αυτού του είδους. Πριν ποντάρετε στη φετινή σεζόν, διαβάστε που έχει προετοιμαστεί κάθε παίκτης. Δείτε τις προγνώσεις του καιρού καθημερινά αλλά και σε βάθος εβδομάδας. Αποφύγετε τα στοιχήματα για το νικητή των τουρνουά, παρά μόνο ίσως την τελευταία εβδομάδα. Και ειδικά τα πονταρίσματα στο ζευγάρι του τελικού. Αφού στη μετά – Φέντερερ εποχή του χόρτου οι διεκδικητές του τίτλου αλλάζουν συχνά. Και ειδικά στο Wimbledon, των πέντε σετ και του Βρετανικού καιρού, έχουμε δει να φτάνουν στον τελικό τενίστες που δεν έχουν ξαναφτάσει τόσο μακριά σε κάποιο slam.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οργάνωσε την παπουτσοθήκη σου με αυτά τα tips!
Τα καλύτερα κόλπα για να απογειώσετε την καριέρα σας στο Casinia Casino!