Skip to content

Cinematic Odyssey #3: Οι ταινίες της εβδομάδας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το μοναδικό ταξίδι της αγάπης είναι άλλοτε τραχύ και άλλοτε απολαυστικό. Αυτές οι τρεις ταινίες λοιπόν, εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα της αγάπης, προσφέροντας οδυνηρές, προκλητικές εξερευνήσεις των ανθρώπινων σχέσεων, του σπαραγμού και της ανθεκτικότητας της καρδιάς.

______________________

Paris, 13th District

Το “Paris, 13th District” είναι μια σύγχρονη εξερεύνηση της αγάπης, της ταυτότητας και της ανθρώπινης σύνδεσης, με φόντο το δυναμικό σκηνικό της 13ης συνοικίας του Παρισιού. Σε σκηνοθεσία του Jacques Audiard, η ταινία πλέκει περίτεχνα τις ζωές τεσσάρων νέων ατόμων, καθώς περιηγούνται στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων σχέσεων. Η Émilie, μια ζωηρή γυναίκα με καταγωγή από την Ταϊβάν, ξεκινάει μια αυθόρμητη σχέση με τον καινούργιο της συγκάτοικο Camille, έναν φιλόδοξο καθηγητή. Η παθιασμένη αλλά ασταθής σχέση τους δοκιμάζεται σύντομα όταν ο Camille ερωτεύεται τη Nora, μια φοιτήτρια νομικής που προσπαθεί να ανακαλύψει ξανά τη ζωή της. Η Nora, που αντιμετωπίζει τις δικές της συναισθηματικές αναταραχές, δημιουργεί έναν απροσδόκητο δεσμό με την Amber, εξερευνώντας μαζί συναισθήματα όπως η οικειότητα και η αυτοεκτίμηση. Καθώς οι δρόμοι αυτών των χαρακτήρων διαπλέκονται, η ταινία ζωγραφίζει ένα οδυνηρό και πορτρέτο της αστικής ζωής, όπου η αγάπη και η σύνδεση είναι τόσο φευγαλέα όσο και βαθιά. Η ασπρόμαυρη κινηματογράφηση προσθέτει ένα στρώμα ωμής αυθεντικότητας, αποτυπώνοντας τη ζωντανή ενέργεια της πόλης και τις προσωπικές στιγμές των κατοίκων της.

Το “Paris, 13th District” εμβαθύνει σε θέματα ταυτότητας, επιθυμίας και αναζήτησης νοήματος σε έναν κόσμο απρόσμενων συναντήσεων και ψηφιακών συνδέσεων. Είναι ένας προβληματισμός για το πώς η αγάπη μπορεί να είναι πηγή χαράς και πόνου, στιγματίζοντας την ζωή μας με απροσδόκητους τρόπους.

______________________

Chungking Express

Το “Chungking Express”, σε σκηνοθεσία του Wong Kar-wai, είναι μια μαγευτική εξερεύνηση της αγάπης, της απώλειας και της φευγαλέας φύσης των ανθρώπινων σχέσεων. Με φόντο το πολυσύχναστο Χονγκ Κονγκ, η ταινία συνθέτει δύο ξεχωριστές αλλά διακριτικά αλληλένδετες ιστορίες αστικής μοναξιάς και νοσταλγίας: Η πρώτη ιστορία ακολουθεί τον αστυνομικό 223, έναν πληγωμένο αστυνομικό που συλλέγει κονσέρβες ανανά με ημερομηνίες λήξης που αντικατοπτρίζουν την αγάπη του που ξεθωριάζει. Η τυχαία συνάντησή του με μια μυστηριώδη γυναίκα με ξανθιά περούκα, που εμπλέκεται στον υπόκοσμο της πόλης, οδηγεί σε μια απροσδόκητη νύχτα συντροφικότητας και προβληματισμού. Η δεύτερη ιστορία επικεντρώνεται στον αστυνομικό 663, ο οποίος παλεύει με την αποχώρηση της αεροσυνοδού φίλης του. Ο κόσμος του μεταμορφώνεται αθόρυβα από την ιδιόρρυθμη Faye, μια εργαζόμενη σε σνακ μπαρ, η οποία εισβάλλει ιδιόρρυθμα στη ζωή και το διαμέρισμά του, φέρνοντας μαζί της μια αίσθηση χάους και ανανέωσης.

Το «Chungking Express» αποτυπώνει την εφήμερη ομορφιά των καθημερινών στιγμών. Εμβαθύνει στην παροδική φύση της αγάπης και στην ανθρώπινη επιθυμία για σύνδεση μέσα στην ανωνυμία της ζωής της πόλης. Η αριστοτεχνική αφήγηση του Wong Kar-wai και η πλούσια κινηματογράφηση του Christopher Doyle δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα, όπου ο χρόνος μοιάζει να σταματάει και κάθε καρέ πάλλεται από ζωή. Η ταινία προσκαλεί τους θεατές να αγκαλιάσουν την ποίηση στο καθημερινό και να βρουν παρηγοριά στην πιθανότητα ενός νέου ξεκινήματος, όσο άπιαστο κι αν φαίνεται.

______________________

Sidewalls (Medianeras)

Η ταινία “Sidewalls (Medianeras)”, σε σκηνοθεσία του Gustavo Taretto, είναι μια ξεχωριστή ταινία που αποτυπώνει την ουσία της αστικής απομόνωσης και την τύχη της ανθρώπινης σύνδεσης. Τοποθετημένη στο εκτεταμένο αστικό τοπίο του Μπουένος Άιρες, η ταινία παρακολουθεί τις παράλληλες ζωές του Μαρτίν και της Μαριάνα, δύο μοναχικών ψυχών που περιηγούνται στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής. Ο Μαρτίν, σχεδιαστής ιστοσελίδων, είναι αγοραφοβικός και βρίσκει παρηγοριά στον εικονικό κόσμο, ενώ η Μαριάνα, αρχιτέκτονας που έχει μετατραπεί σε διακοσμήτρια βιτρινών, απογοητεύεται από τις ανώφελες και αποτυχημένες σχέσεις καθώς και τη δική της αίσθηση αποσύνδεσης. Και οι δύο διαμένουν σε διαμερίσματα που βλέπουν στους ίδιους πολυσύχναστους δρόμους, αλλά οι δρόμοι τους δεν διασταυρώνονται ποτέ. Οι ζωές τους, που απεικονίζονται μέσα από τη γεωμετρία της αρχιτεκτονικής της πόλης, αντανακλούν τους τοίχους -κυριολεκτικούς και μεταφορικούς- που τους χωρίζουν από τον κόσμο και ο ένας από τον άλλον. Η αφήγηση της ταινίας εκτυλίσσεται με ένα μείγμα ιδιόρρυθμου animation και συγκλονιστικής αφήγησης, απεικονίζοντας τη βαθιά μοναξιά που μπορεί να προκαλέσει η αστική ζωή. Ωστόσο, ανάμεσα στις ψηφιακές οθόνες και τις τσιμεντένιες προσόψεις, υπάρχει μια υποβόσκουσα ελπίδα και η πιθανότητα να βρεθείμια ουσιώδης σύνδεση.

Το “Sidewalls” εμβαθύνει σε θέματα μοναξιάς, τονίζει τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τη ενδόμυχη ανάγκη για συντροφικότητα. Πρόκειται για μια ωδή στην ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος, που υποδηλώνει ότι ακόμη και μέσα στον λαβύρινθο μιας πόλης, η αγάπη και η σύνδεση είναι πάντα εφικτές, απλώς περιμένουν να τις ανακαλύψουμε στα πιο απροσδόκητα μέρη. Το ποιητικό όραμα του Taretto καλεί τους θεατές να δουν την ομορφιά στα τετριμμένα και να πιστέψουν στις τυχαίες στιγμές που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά.

______________________

AUTHOR

Ιωάννα Λογάρου

Το αγαπημένο της χρώμα είναι το κόκκινο, εξού και η προτίμηση της για τον Αλμοδοβάρ. Εμπνευσμένη από την υπαρξιακή αγωνία του Καμύ, η Ιωάννα είναι μία φοιτήτρια μοριακής βιολογίας που μέσα από τα άρθρα της εξερευνά την συσχέτιση των ταινιών με την φιλοσοφία και τις υπόλοιπες τέχνες.

Loading...
Φιλομένη Λιάτσα για Europride: Όλ@ μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών, Akropoditi DanceFest, επιστρέφει!