Skip to content

Φιλομένη Λιάτσα για Europride: Όλ@ μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν από το Europride και το Beater μίλησε με την  Φιλομένη Λιάτσα, στην ομάδα επικοινωνίας του Thessaloniki Pride/Europride για να μας βάλει στο κλίμα και να μιλήσουμε μαζί της ανοιχτά για όλα εκείνα που διεκδικούμε για όλους, όλες και όλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τη συμπερίληψη και την αγάπη!

Photo by: Μηνάς Τσίτσης

Ποια είναι τα κύρια μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσω του φετινού EuroPride;

Αρχικά, αγκαλιάζουμε όπως πάντα τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας που αφορούν την συμπερίληψη, την αγάπη και τον σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο. Γύρω από τα ίδια νοήματα κινείται και η φετινή μας θεματική εξάλλου, Επιμονή-Πρόοδος-Ευημερία, τους τρεις βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζεται το κίνημα μας. Επιμένουμε σε απέναντι σε διακρίσεις και αποκλεισμούς, Προοδεύουμε καθημερινά, γεγονός που γίνεται αντιληπτό μέσα από τα νέα θεσμικά πλαίσια αλλά και την συνεχή κοινωνική εξέλιξη, ενώ τελικό μήνυμα είναι η Ευημέρια, καθώς όταν υπάρχει ισότητα, η κοινωνία θεωρείται ευημέρουσα. Το EuroPride έρχεται να μιλήσει με τον κόσμο σε ιδιαίτερα κομβική πολιτική περιόδο για την Ευρώπη και καλεί την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να ενωθεί, να γιορτάσει, να χαρεί, να διεκδικήσει δικαιώματα κι ελευθερίες. Άλλωστε, όλ@ μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Πώς επιλέχθηκαν τα άτομα που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση; Πώς διαλέξατε το lineup και τα άτομα που θα μιλήσουν στο Συνέδριο;

Όλοι οι καλεσμένοι μας, είτε αυτό αφορά το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είτε αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις μας, όπως είναι οι συναυλιακές μέρες, έχουν επιλεχθεί προσεκτικά, καθώς εκπροσωπούν μέρη της πολύπλευρης κοινωνίας μας. Στο σύνολο τους συντελούν ένα πολύχρωμο φεστιβάλ, δημιουργώντας ένα safe space για όλ@ τ@ επισκεπτ@ μας.

Πώς συμβάλλει το Pride στην ενίσχυση της ορατότητας και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην πόλη μας;

Νομίζω πως η φύση του Pride σαν φεστιβάλ υπερηφάνειας και οι εκδηλώσεις του, όχι μόνο φέτος σαν EuroPride αλλά και κάθε χρόνο, δένουν πολύ όμορφα μεταξύ τους και δημιουργούν ένα υπερθέαμα για όλα τα ενδιαφέροντα, είτε αυτά είναι καλλιτεχνικά, είτε πνευματικά. Αναδεικνύοντας ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες από πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά, κοινωνικά φάσματα κάθε χώρας, σπάμε τα στερεότυπα δίνουμε χώρο στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που δημιουργούν, να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Πώς μπορούν τα άτομα να υποστηρίξουν την EuroPride και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα γενικότερα, πέρα από τη συμμετοχή στην παρέλαση;

Σίγουρα βοηθώντας εθελοντικά, εμείς σαν Thessaloniki Pride κάθε χρόνο αναρτούμε από νωρίς πλατφόρμες δήλωσης ενδιαφέροντος για εθελοντισμό, σχετικά με τα ετήσια pride που λαμβάνουν μέρος στην πόλη. Οι συμμετοχή στις εκδηλώσεις του προγράμματος, αυτό που ονομάζουμε showing up, είναι εκείνο που κάνει την μεγαλύτερη διαφορά και δίνει την ευκαιρία σε ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτεχν@ να αναδείξουν το έργο τους. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι η συμμετοχή στην παρέλαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκεί ενωνόμαστε ολ@ μαζί και περπατάμε περήφαν@.

Photo by: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, sooc

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά την προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης και πώς τις ξεπεράσατε;

Όταν διοργανώνεις ένα EuroPride ξέρεις ότι ο φόρτος εργασίας θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος εκείνου που είχες να διαχειριστείς τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, όταν έχεις τους κατάλληλους συνεργάτες αλλά και την διάθεση να οργανώσεις, όταν νιώθεις το «χρέος» απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να δημιουργήσεις κάτι που θα κάνει τις φωνές μας να ακουστούν στα πλάτη της Ευρώπης, παλεύεις και ξεπερνάς κάθε δυσκολία.

Πώς καταφέρνετε να διασφαλίσετε ότι η παρέλαση παραμένει ένα συμπεριληπτικός χώρος για όλους τους συμμετέχοντες/συμμετεχουσες/συμμετέχοντα;

Ο χώρος και τα άτομα που τον επισκέπτονται, καλλιεργούν το αίσθημα συμπεριληπτικότητας. Έχετε δει πως διαμορφώνεται η παρέλαση – άτομα από διαφορετικά background, τόσες πολυποίκιλες εμφανίσεις, drag queens, drag kings κ.α.. Είναι κάτι το οποίο επιδιώκει η φύση του ίδιου του pride, το οποίο ιστορικά διεκδικεί την συμπεριληπτικότητα, την διαφορετικότητα, προσφέροντας της ορατότητα, όχι μόνο στην παρέλαση, αλλά και κάθε μέρα.

______________________

EuroPride 2024 Thessaloniki:

21-29 Ιουνίου
Πολλαπλοί Χώροι
More info: εδώ

 

AUTHOR

Ερμής Ανδρεάδης

Τρώει όλα τα λεφτά του βλέποντας θέατρο και αγοράζοντας καλοκαιρινά ρούχα. Πηγαίνει σε συναυλίες, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ή και δύο... μπορεί και τρεις! Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει αεροπόρος. Σπούδασε φιλόσοφος.

Loading...
Waterboom Festival 2024: Το μεγαλύτερο υδάτινο μουσικό φεστιβάλ του Καλοκαιριού επιστρέφει!
Cinematic Odyssey #3: Οι ταινίες της εβδομάδας!