Άρης Σουλτάνος, ο άνθρωπος πίσω από την Eklektikon, γνωρίζει όσο λίγοι το ελληνικό «φυσικό» κρασί!
Στα πλαίσια της έκθεσης Φυσικά Fysika, συναντήσαμε τον Άρη Σουλτάνο. Ο Άρης, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας eklektikon γνωρίζει όσο λίγοι τα κρασιά ήπιας παρέμβασης στην Ελλάδα. Με καταγωγή από την Καβάλα, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση στην Αμερική όπου και εκεί ξεκίνησαν όλα…
Λάτρης του φυσικού κρασιού, όντας μεταπτυχιακός φοιτητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, του γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσει ένα δίκτυο διανομής και προώθησης ελληνικών κρασιών ελάχιστης παρέμβασης. Σήμερα, ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Καβάλα και στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας μερικά από τα πιο αξιόλογα οινοποιεία του ελλαδικού χώρου. Τον συναντήσαμε και συζητήσαμε μαζί του, με αφορμή την έκθεση όπου και θα συμμετέχει, τόσο για το την εταιρεία eklektikon, όσο και για το φυσικό κρασί στην Ελλάδα σήμερα.
Η Φιλοσοφία της εταιρείας
Η eklektikon δημιουργήθηκε το 2011, από το πάθος για το κρασί και την ελληνική κληρονομιά, αναλογιζόμενοι ότι το ελληνικό κρασί και ο πολιτισμός δεν εκπροσωπούνταν σωστά στις ΗΠΑ. Όραμά της εταιρείας ήταν η δημιουργία μιας «γέφυρας» μεταξύ της ελληνικής παράδοσης και της αμερικανικής αγοράς, με τη μορφή εισαγόμενων, χειροποίητων, φυσικών ελληνικών κρασιών. Έκτοτε, η eklektinon βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση καθαρών, παραδοσιακών ελληνικών κρασιών, που εκφράζουν τις χαρακτηριστικές αυτόχθονες ιδιαιτερότητες του ελλαδικού χώρου, εκπροσωπώντας οινοπαραγωγούς μικρής εμβέλειας σε όλη τη χώρα, οι οποίοι καλλιεργούν χειρωνακτικά τα δικά τους σταφύλια, χρησιμοποιώντας βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές.
Η οινοποίηση είναι ελάχιστης παρέμβασης, χρησιμοποιώντας παλιές και δοκιμασμένες στο χρόνο μεθόδους τοπικής παράδοσης, σε μικρά δοχεία. Συνεπώς, το χαρτοφυλάκιο της eklektikon χαρτογραφεί τους ελληνικούς αμπελώνες και τις τοπικές ποικιλίες, τα χαρακτηριστικά και την παράδοση κάθε περιοχής. Έχοντας εξελιχθεί στην κύρια πηγή φυσικού Ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ, με διανομή σε περισσότερες από 25 πολιτείες, αποφάσισαν να ξεκινήσουν και το πρώτο χαρτοφυλάκιο αποκλειστικά φυσικών κρασιών της Ελλάδας, το 2022.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για το τί ορίζεται ως φυσικό κρασί, τί είναι φυσικό κρασί για σένα και πώς θα το παρουσίαζες σε κάποιον που δεν έχει ξαναδοκιμάσει;
Γι’ έμενα είναι μία φιλοσοφία… Υπάρχουν προφανώς κάποιοι πυλώνες που στηριζόμαστε και βάσει αυτών το προσεγγίζουμε. Το φυσικό κρασί δε βασίζεται σε έτοιμα πλαίσια και σε συμβατικές σοφίες. Έχει μία έντονη προσωπικότητα και ειλικρίνεια! Αν ψάξει κανείς τη διεθνή αρθρογραφία θα δει ότι, παροτρύνουν τους καταναλωτές να δοκιμάσουν και να καταλήξουν οι ίδιοι στη δική τους πεποίθηση. Θέλω να πω ότι είναι ένα άκρως προσωποκεντρικό προϊόν, τόσο από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή, όσο και αντίστροφα. Όσον αφορά τώρα τις ενέργειες που ίσως θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν- καλό είναι να γίνεται άγρια ζύμωση για να υπάρξει μία πολυπλοκότητα, να μην υπάρχει υπερβολικό φιλτράρισμα & πολύ παρεμβατικές πρακτικές- πέρα από ελάχιστα θειώδη, που ορισμένες χρονιές είναι απαραίτητα.
Θα του έλεγα καταρχάς να δοκιμάσει. Να είναι ανοιχτός στο διαφορετικό και να αποφασίσει μόνος του πώς του φαίνεται. Θα του έλεγα ότι είναι ένα προϊόν που εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των πρώτης ύλης. Επίσης, σίγουρα θα έχεις ακούσει αρκετό κόσμο να λέει ότι :¨«δεν πίνω κόκκινο κρασί, γιατί μου φέρνει πονοκέφαλο», οπότε θα του εξηγούσα ότι ίσως δεν έχει να κάνει με το κρασί αλλά με τα πρόσθετα, επομένως μία δοκιμή ενός κρασιού ελάχιστης παρέμβασης θα τον έκανε ίσως να αλλάξει γνώμη.
Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την προώθηση και την πώληση κρασιών ελάχιστης παρέμβασης;
Καταρχάς, προέκυψε από μία δική μου ανάγκη σαν καταναλωτής να βρίσκω όπου πηγαίνω τέτοιο κρασί. Με ενδιαφέρει πολύ το «τί βάζω στο σώμα μου», όχι μόνο σε ότι αφορά το κρασί αλλά και σε όλη μου τη διατροφή γενικότερα. Όταν πρωτοξεκίνησα να δοκιμάζω φυσικά κρασιά στην Αμερική, μου έκανε εντύπωση γιατί δεν υπάρχει καμία ελληνική ετικέτα. Όταν τους ρώτησα γιατί συμβαίνει αυτό, μου απάντησαν πολύ απλά, ότι ποτέ κανείς δεν είχε πάει μέχρι τότε να τους πουλήσει. Άρα, κατάλαβα βάσει και της έρευνας που έκανα, ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αγορά γενικότερα σε ότι αφορά τα ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης. Όσον αφορά την αγορά της Ελλάδας, εκεί διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει μία εταιρεία με ξεκάθαρη ταυτότητα που εκπροσωπεί αποκλειστικά τέτοιους οινοποιούς, και αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος.
Έχοντας ζήσει και επιχειρήσει για αρκετά χρόνια στην Αμερική, τί feedback έχεις από εκείνη την αγορά σε σχέση με το ελληνικό φυσικό κρασί; Τους αρέσει;
Ο πλούτος της Ελλάδος είναι ανεξάντλητος! Η ιστορία της, η ποικιλομορφία των περιοχών της και πολλά άλλα χαρακτηριστικά εξιτάρουν τους αγοραστές! Επίσης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να δοκιμάσουν νέες ποικιλίες που δεν έχουν ξανακούσει. Ωστόσο, εξαρτάται από την περιοχή που απευθυνόμαστε. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για το κέντρο του Manhattan, εκεί θα δεις ότι λόγω του μεγάλου ποσοστού τουριστών αλλά και των high-class εστιατορίων, προτείνουμε κρασιά ήπιας παρέμβασης τέτοια ώστε να είναι αποδεκτά σε ένα εταιρικό γεύμα χωρίς πολλές «γωνίες». Αν μιλήσουμε από την άλλη για το Brooklyn, εκεί είναι η καρδιά της διαφορετικότητας. Ο κόσμος ψάχνει προσπάθειες <<out of the box>>, κρασιά με έντονη προσωπικότητα, δυνατά χαρακτηριστικά και κάτι που πραγματικά δεν θα μοιάζει με τίποτα που έχουν δοκιμάσει μέχρι τώρα. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και περιέργεια προς τις ελληνικές ετικέτες.
Ποια είναι η δική σου αγαπημένη ποικιλία;
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σου πω μόνο μία… Μου αρέσουν οι ποικιλίες με έντονη προσωπικότητα! Δε θα πρωτοτυπήσω αν σου πω ότι είμαι λάτρης του Ξινόμαυρου, διότι είναι μία όντως πολυδύναμη και ιδιαιτέρως ξεχωριστή ποικιλία. Αντίστοιχα, αγαπώ το Λημνιό που έχει μία τεράστια ιστορία όπως και το Μανδηλάρι, που είναι προς το παρόν ανεξερεύνητο. Πάρα πολλές επίσης και λευκές ποικιλίες που έχουν το δικό τους μοναδικό χαρακτήρα. Μου αρέσουν μερικές Γεωργιανές ποικιλίες, Ιταλικές και φυσικά οι διεθνείς ποικιλίες είναι πάντοτε μία επιλογή, τόσο στην εκδοχή του «νέου κόσμου», όσο και του «παλαιού».
Τί κρασί θα έβρισκε κανείς αν άνοιγε το ψυγείο σου;
Η αλήθεια είναι ότι δεν πίνω συχνά κρασί στο σπίτι… Αν δοκίμαζα κάτι στο σπίτι θα ήταν κάτι που θα με εξιτάρει. Συνήθως κάτι πολύ διαφορετικό. Τις περισσότερες φορές δηλαδή, δοκιμάζω πειραματικές οινοποιήσεις από συνεργάτες για να αποφασίσουμε πώς μας φαίνεται.
Ποια είναι για σένα η πιο «upcoming» αμπελουργική περιοχή στην Ελλάδα, που δεν της έχει δοθεί η δέουσα προσοχή μέχρι σήμερα;
Και πάλι δεν μπορώ να σου μόνο μία. Ο Αττικός αμπελώνας νομίζω ότι σιγά σιγά αρχίζει να μας δείχνει τη σπουδαιότητα του. Το Σαββατιανό ας πούμε από την Αττική, είναι μία παρεξηγημένη ποικιλία εντός συνόρων, αλλά αρέσει πολύ στους ξένους. Επίσης, η Κρήτη είναι ένα νησί που έχει πολλές δυνατότητες και πλέον κάνει πολύ αξιόλογες δουλειές. Έχει πάψει εδώ και χρόνια να παράγει κρασί για τουρίστες και μόνο, αλλά εξελίσσεται σε μία αμπελουργική ζώνη που θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως. Γενικότερα η νησιωτική Ελλάδα αναπτύσσεται σημαντικά με την πάροδο των χρόνων. Ωστόσο και η σπουδαιότητα της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι αναμφισβήτητη.
Τα κρασιά ήπιας παρέμβασης είναι ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ. Πολλοί λένε ότι είναι μία τάση και ίσως περάσει. Ποια είναι η δική σου γνώμη πάνω σε αυτό;
Γι’ εμένα δεν είναι σίγουρα τάση. Δεν μπορείς να αποκαλείς τον τρόπο που φτιάχνονταν τα κρασιά ανέκαθεν (αν εξαιρέσουμε τα τελευταία 70 χρόνια) ως τάση! Είναι η παράδοσή μας. Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του κρασιού. Θεωρώ, ότι είναι μία αντίδραση στην υπερβιομηχανοποίηση του κλάδου του κρασιού, το οποίο μας γυρνάει πίσω στις ρίζες μας. Είναι ότι πιο ειλικρινές για την εκπροσώπηση ενός τόπου, και αυτό δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να είναι τάση!
Τί θα δούμε από την eklektikon στα Φυσικά Fysika;
Θα δούμε οινοποιούς από πολλές μεριές της χώρας μας. Θα δούμε παραγωγούς που αναβιώνουν ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες, και θα μας τις παρουσιάσουν στη φυσική εκδοχή τους! Νέες συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που νομίζω ότι θα σας εντυπωσιάσουν. Θα πρότεινα στους επισκέπτες να έρθουν και να δοκιμάσουν τις ετικέτες της έκθεσης, να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των οινοποιείων και να μας πουν τη γνώμη τους. Επίσης θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το brand «SUPER NATURAL». Το πρώτο wine-club & ηλεκτρονική κάβα, αποκλειστικά με φυσικό κρασί! Περισσότερα για το project θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες, αρχή γενομένης την πρώτη μέρα της έκθεσης.
______________________
Περισσότερα για την eklektikon θα βρείτε εδώ!
ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA
Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023
Πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους)
Μια διοργάνωση του Τανίνη Αγάπη Μου και της Oenosophy υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το fysikafysika.gr
Προπώληση εισιτηρίων: more.com