Skip to content

Το καλό πικ νικ θέλει σνακ, φανκ μουσική και καλή παρέα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: @mister.vid

Αν πήγαινες ως παιδί για οικογενειακά πικνίκ, αυτό το άρθρο ίσως σου ξυπνήσει μερικές όμορφες αναμνήσεις. Αν πάλι όχι, ίσως διαβάζοντας το να αρχίσεις να δημιουργείς της δικές σου υπαίθριες πικνίκ στιγμές.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη, όντας καλεσμένος σε ένα πικνίκ πάρτι γενεθλίων στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Αρχικά δεν ήξερα τι να περιμένω, αλλά μόλις φτάσαμε στο πάρτι, αναρωτήθηκα γιατί δεν συμβαίνει συχνότερα. Το setup: Μία ομπρέλα θαλάσσης στο κέντρο της παρέας για να υπάρχει σκιά για όλους, φορητό ψυγειάκι με πάγο και ποτά, ζακέτες, ψάθες και χαλάκια στο γκαζόν και κάθισμα οκλαδόν περιμετρικά. Ένα φορητό ηχείο έπαιζε διακριτικά funk μουσική και οι κουβέντες και τα πηγαδάκια γύρω-γύρω αλληλοτροφοδοτούσαν συνεχώς το γενικότερο κέφι του πάρτι. Κλασικά σνακ όπως φουντούνια, πατατάκια και φυσικά λίγο αργότερα, η τούρτα (οι τούρτες για την ακρίβεια!), πηγαινοερχόταν και η ημέρα κύλησε σαν μια ζεστή ταινία των 70’s. Ήταν το λιγότερο «δήθεν» πάρτι γενεθλίων που έχω βρεθεί και μακράν το απολαυστικότερο, άρχισε από νωρίς το μεσημέρι και κράτησε μέχρι την πρώτη ψύχρα μετά δύση του ηλίου. Στο τέλος, όλη η παρέα συνεργάστηκε ώστε να μην μείνει πίσω τίποτα που δεν ανήκει εκεί και ένα πικνίκ πάρτι έγινε μια πολύ όμορφη ανάμνηση. Ένα απολαυστικό πάρτι είναι σίγουρα είναι και θέμα οικοδεσπότη, αλλά όταν υπάρχει ήλιος, γκαζόν, ωραία θέα και ευδιάθετη παρέα, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.

Αργότερα, το καλοκαίρι, σε ένα ταξίδι στην Ιταλία, μια ημερήσια εξόρμηση προς τις αλπικές λίμνες του βορρά είχε ως κεντρικό κομμάτι της ημέρας το πικνίκ δίπλα στη λίμνη. Καταπράσινα ψηλά βουνά γύρω-γύρω και μια γαλάζια λίμνη στη μέση, μορταδέλα και ιταλικά τυριά μαζί με ένα ταπεράκι από φημισμένα ντοματίνια ήταν οι πρωταγωνιστές του μεσημεριού. Η μέρα ξεκίνησε με πολύ περπάτημα και εξερεύνηση του φυσικού τοπίου γύρω από τη λίμνη, ξεκούραση και πικνίκ δίπλα στη λίμνη χαζεύοντας τολμηρούς kite surfers και τελείωσε με περπάτημα προς το κοντινότερο χωριό για την επιβίβαση στο λεωφορείο της επιστροφής, λίγο μετά την έναρξη μιας αποχαιρετιστήριας καταιγίδας.

Δεν είναι ανάγκη να πας τόσο μακριά, η Ελλάδα έχει χιλιάδες υπέροχα σημεία για πικνίκ, από τη θάλασσα μέχρι τα βουνά και σε κάθε σημείο ενδιάμεσα. Ακόμα και στις πόλεις υπάρχουν σημεία με φυσική ομορφιά που ενδείκνυνται για πικνίκ. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, παίρνοντας το αστικό λεωφορείο με το νούμερο 23 φτάνεις στην στάση Παλιό Τέρμα δίπλα ακριβώς από το Γεντί Κουλέ, στο ψηλότερο σημείο του Επταπυργίου. Εκεί, θα βρεις μια μεγάλη έκταση με χωμάτινα δρομάκια, λίγα δέντρα, γρασίδι και μισό-γκρεμισμένα Βυζαντινά τείχη που προσφέρονται για το ιδανικό πικνίκ με θέα ολόκληρο τον Θερμαϊκό Κόλπο και την Θεσσαλονίκη. Δεν χρειάζεται καμία φοβερή οργάνωση, ούτε και κανένα σπουδαίο budget. Θέλει όρεξη και καλή διάθεση, ενώ το περπάτημα που θα χρειαστεί μέχρι να βρεις το τέλειο σημείο είναι το αποτελεσματικότερο ορεκτικό!

Προμηθεύεσαι μια μπαγκέτα ή ένα ψωμί του τοστ, το αγαπημένο σου αλλαντικό και τυρί, μερικά δροσερά λαχανικά, ένα ωραίο κρασί και το πικνίκ είναι έτοιμο. Αφού βρεις το σημείο που σου αρέσει, μπαίνουν όλα στη μέση και το πικνίκ έχει ξεκινήσει. Μια ψάθα, ένα τραπεζομάντηλο ή ένα μικρό χαλάκι είναι εξαιρετικά χρήσιμα αν δεν υπάρχουν τραπέζια στον χώρο. Προτίμησε ένα κρασί χωρίς φελλό, ή πρόσθεσε ένα τιρμπουσόν στο σακίδιο που θα ετοιμάσεις, καθώς και περισσότερα χαρτομάντιλα από ότι συνήθως. Η μουσική δεν είναι απαραίτητη και όταν υπάρχει, καλό είναι να περιορίζεται η εμβέλεια της στην παρέα που την απολαμβάνει. Υπάρχουν αρκετά decibel για όλους μας μέσα στις πόλεις. Φτιάξε μια λίστα με τραγούδια που αγαπάς ή ακόμα καλύτερα, αν έχεις σήμα, άσε το Web Radio του Beater.gr να επιλέξει τις μουσικές για εσένα.

Τέλος, ο σεβασμός στον χώρο και στην φύση είναι απαραίτητος γιατί μόνο έτσι θα εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα τόσο για εξορμήσεις, αλλά κυρίως η δυνατότητα για ζωή. Σκουπίδια, πλαστικά και αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά δεν έχουν θέση παρά μόνο στους αντίστοιχους κάδους. Δοκίμασε λοιπόν μια Κυριακή μεσημεράκι, αντί για έναν καφέ και brunch σε κάποιο πολύβουο μαγαζί της πόλης, να οργανώσεις ένα πικνίκ με την παρέα σου στη φύση, ίσως και να γίνει η αγαπημένη σου Κυριακάτικη δραστηριότητα!

AUTHOR

Χρήστος Βιδούρας

Λατρεύει τα ταξίδια και απολαμβάνει, ως άξιο υποκατάστατο τους, την τέχνη σε κάθε της μορφή. Δραπετεύει με κάθε ευκαιρία από τις σπουδές του στην Ιατρική μέσω της φωτογραφίας.

Loading...
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε καλωσορίζει στο δικό του TEDx!
Οι νέες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου με μειωμένο εισιτήριο!