Skip to content

Σου βρήκαμε τα καλύτερα apps επεξεργασίας εικόνας και βίντεο για το Instagram!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: @mister.vid

Αν, χαζεύοντας στο Instagram, έχεις αναρωτηθεί «πώς το έκανε αυτό;», «πώς βγαίνει τόσο τακτοποιημένο το story του με πολλές φωτογραφίες;» και άλλα παρόμοια, σου έχουμε την απάντηση. Έχει χρησιμοποιήσει ένα από εκείνα τα mobile apps, για επεξεργασία εικόνας και βίντεο. Για να μην ψάχνεσαι μόνος σου, σου φτιάξαμε μια λίστα με αυτά που συναντούμε και χρησιμοποιούμε περισσότερο. Όλα είναι δωρεάν, τα περισσότερα, όμως, έχουν και δυνατότητες που είναι διαθέσιμες επί πληρωμή. Μη τρομάζεις, με τις δωρεάν λειτουργίες τους θα ασχοληθούμε! Είτε έχεις android κινητό είτε iOS, κάποια από αυτές θα σε βολέψει!

 

Lightroom Mobile: Η ναυαρχίδα αρχειοθέτησης και επεξεργασίας φωτογραφιών από την Adobe ήταν μέχρι πρόσφατα προσβάσιμη αποκλειστικά μέσω υπολογιστή. Πλέον, υπάρχει και σε app! Η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει στον χρήστη πλήρη έλεγχο στις χρωματικές καμπύλες, στις καμπύλες αντίθεσης και φωτεινότητας, στις ρυθμίσεις οξύτητας και αφαίρεσης ψηφιακού θορύβου και σε πολλές άλλες από τις κλασικές επιλογές που παρέχει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας σε υπολογιστή. Έχει, επίση,ς και αρκετά έτοιμα presets, φίλτρα δηλαδή, τα οποία μπορούν να αλλάξουν πολλές ρυθμίσεις στην φωτογραφία σου με ένα κλικ. Τέλος, είναι πολύ χρήσιμο το crop και το straighten στις ρυθμίσεις της γεωμετρίας, διότι μας επιτρέπουν να επιλέξουμε εύκολα και με ακρίβεια τις διαστάσεις που θέλουμε να έχει η φωτογραφία μας. (4:5, για post και 16:9 για story π.χ.) Επίσης, με ένα click έχουμε αυτόματα σωστή ευθυγράμμιση του ορίζοντα (straighten)!

Θετικά: Περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας μέσω κινητού από ποτέ. Αυτόματη και τακτοποιημένη αρχειοθέτηση φωτογραφιών, είτε με χρονική σειρά είτε με την προτίμηση του χρήστη, βαθμολογώντας ο ίδιος την κάθε του φωτογραφία. Η δυνατότητα για ανεξάρτητη ρύθμιση κάθε χρώματος είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Εύκολα presets κάνουν από μόνα τους όλη τη δουλειά για έτοιμα καλλιτεχνικά look. Για χρήστες Lightroom ή Photoshop σε υπολογιστή, η μετάβαση στο app είναι πανεύκολη:

Αρνητικά: Πολλές από τις έννοιες και λειτουργίες του Lightroom, απευθύνονται σε προχωρημένους. Με πολύ πειραματισμό, όμως, μαθαίνει κανείς τι κάνει η κάθε ρύθμιση και μπορεί να αποκτήσει γρήγορα τον έλεγχο. Οι επί πληρωμή λειτουργίες περιλαμβάνουν την επιλεκτική επεξεργασία σε ένα μέρος της εικόνας, την αρχειοθέτηση ανάλογα με το θέμα και τις προχωρημένες γεωμετρικές αλλαγές του κάδρου. Χρήσιμες μεν, αλλά καθόλου απαραίτητες.

Tip: Δοκίμασε στην επόμενη φωτογραφία σου από ένα ηλιοβασίλεμα να ελαττώσεις τον κορεσμό του μπλε!


Snapseed: Το Snapseed είναι ένα πραγματικό πολυεργαλείο για επεξεργασία φωτογραφιών από το κινητό. Από επεξεργασία χρωμάτων και οξύτητας, μέχρι γεωμετρικές αλλαγές και επιλεκτική ρύθμιση περιοχών. Έχει, επίσης, μια πολύ ωραία λειτουργία, το Double Exposure, όπου χρησιμοποιούνται 2 ή περισσότερες φωτογραφίες για την παραγωγή μιας συνδυαστικής (θα αναφερθούμε στη διπλοέκθεση εκτενώς σε επόμενο άρθρο). Ενδιαφέρουσες είναι και οι επιλογές σε φίλτρα με ρυθμίσεις των χρωματικών καμπυλών (Curves) καθώς και το τεχνητό περιμετρικό θόλωμα μιας φωτογραφίας και οι γεωμετρικές διορθώσεις για τοπία και πορτραίτα.

Θετικά: Προσφέρει όλες του τις δυνατότητες δωρεάν και είναι γρήγορο και πολύ αποτελεσματικό. Σημαντική και η δυνατότητα ρύθμισης της φωτογραφίας σε πολλαπλά επίπεδα (layers), με επεξεργασία/διαγραφή κάθε layer ξεχωριστά ώστε να μην ξεκινάμε από την αρχή αν κάτι πάει λάθος.

Αρνητικά: Έχει πολλές ρυθμίσεις και απαιτεί αρκετό χρόνο, πειραματισμό και ψάξιμο. Το crop στις διαστάσεις της φωτογραφίας δεν είναι 100% ακριβές.

Tip: Στα settings του “Image Sizing” επέλεξε “Not Resize” και εκεί που λέει “Format and Quality” επέλεξε JPG 100%, ώστε να έχεις τις τελικές φωτογραφίες σου στην πλήρη δυνατή ανάλυση.


Inshot: Ίσως το πιο εύκολο app επεξεργασίας εικόνας και βίντεο κινητού. Η αρχική του μορφή παρείχε την δυνατότητα αλλαγής του κάδρου μιας φωτογραφίας, είτε αλλάζοντας το μέγεθος της είτε προσθέτοντας ένα έγχρωμο φόντο στις διαστάσεις γύρω από την εικόνα. Εύκολα και γρήγορα μπορείς να δημιουργήσεις κολλάζ ή να αλλάξεις το μέγεθος μιας φωτογραφίας ή ενός βίντεο για να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σου. Επιπρόσθετα, το Inshot παρέχει και αρκετές λειτουργίες για επεξεργασία βίντεο. Υπάρχει, για παράδειγμα, δυνατότητα κοπής ενός βίντεο σε όσα δευτερόλεπτα θέλεις, δυνατότητα συνδυασμού πολλαπλών κλιπ, ρυθμίσεις ταχύτητας, έντασης ήχου και προσθήκη μουσικής, είτε από την δωρεάν βιβλιοθήκη του app, είτε μέσω των αρχείων mp3 του κινητού σου. Διάφορα φίλτρα χρωμάτων και μερικά περίεργα effect, όπως χιόνια, glitch γεωμετρικές αλλαγές, καθρέφτισμα και άλλα είναι διαθέσιμα δωρεάν ή επί πληρωμή.

Θετικά: Γρήγορο, εύχρηστο, απλό και αποτελεσματικό. Δωρεάν δυνατότητα αποθήκευσης βίντεο σε HD ανάλυση 1080p.

Αρνητικά: Οι δυνατότητες επεξεργασίας χρωμάτων είναι περιορισμένες. Προσθέτει διαφημιστικό υδατογράφημα στην δωρεάν έκδοση.

Tip: Στην επιλογή canvas επέλεξε ως ratio το 4:5. Έτσι, η φωτογραφία σου θα καλύπτει τα περισσότερα δυνατά «τετραγωνικά» στις οθόνες των κινητών του κοινού σου!

Extra tip: Για να φύγει το υδατογράφημα ” Inshot” από το βίντεο ή τη φωτογραφία σου, κάνε tap στο μικρό Χ που έχει πάνω και αριστερά του. Θα σε παραπέψει σε μια διαφήμιση η οποία, αν δεν θέλεις να την δεις, έχοντας κλείσει από πριν την σύνδεση σου στο ίντερνετ, δεν εμφανίζεται.


Power Director: Πρόκειται για μια μικρή κινητή μονάδα βίντεο – μοντάζ στην τσέπη σου! Παρέχει εκτεταμένες δυνατότητες για επεξεργασία βίντεο, όπως ο τεμαχισμός σε μικρότερα κλιπ, η σύνδεση πολλών κλιπ μεταξύ τους με transition, η αλλαγή της ταχύτητας ή ακόμα και η αντιστροφή ενός βίντεο! Σου επιτρέπει, με εύκολο τρόπο, να βάλεις πολλαπλά soundtrack ή εικόνες στο βίντεο σου, καθώς και να ρυθμίσεις τα χρώματα του.

Θετικά: Περισσότερες επιλογές επεξεργασίας βίντεο. Δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας σε slow motion και fast forward καθώς και reverse.

Αρνητικά: Η δωρεάν έκδοση σου επιτρέπει να εξάγεις βίντεο μέχρι 720p ανάλυση. Οι Full HD και 4Κ αναλύσεις είναι διαθέσιμες με πληρωμή. Προσθέτει αυτόματα κάτω δεξιά υδατογράφημα “Power Director”, το οποίο αφαιρείται επίσης με πληρωμή.

Tip: Για να γλυτώσεις από το υδατογράφημα χωρίς πληρωμή, επεξεργάσου και αποθήκευσε το κάθετο βίντεο σου σε οριζόντιο προσανατολισμό. Έτσι το υδατογράφημα θα μπει στην κενή δεξιά γωνία και πριν το ανεβάσεις στο instagram μπορείς να το «κόψεις» με τις διαστάσεις που θέλεις!


Αυτό το΄ χεις διαβάσει; «Το περιληπτικό λεξικό ενός φωτογράφου!»


Nebi Film Photo & Huji Cam: Αν έχεις δει φωτογραφίες με γρατσουνιές, σκόνη ή έντονα πορτοκαλοκόκκινα φωτεινά σημεία (light leaks) που θυμίζουν παλιές φωτογραφίες φιλμ, τότε κατά πάσα πιθανότητα έγιναν με ένα από τα δύο παραπάνω app. Ελαφρύ προβάδισμα κατ’ εμέ έχει το Nebi, διότι παρέχει δυνατότητα επιλογής του “film look” που θέλουμε ως φίλτρο σε ήδη τραβηγμένη φωτογραφία από τη συλλογή μας και με ρυθμίσεις προσανατολισμού και έντασης του φίλτρου.


Unfold, Mojito & StoryArt: Και τα τρία αυτά Apps παρέχουν έτοιμα διαγράμματα (templates) για προσθήκη πολλαπλών φωτογραφιών και τίτλων με ωραίες γραμματοσειρές σε μια εικόνα. Έχουν επίσης αρκετές δωρεάν επιλογές, τα πιο όμορφα ωστόσο διατίθενται επί πληρωμή.


Lens Distortions: Το Lens Distortions παρέχει εφέ με οπτικές παραμορφώσεις, που κανονικά προκύπτουν από κάποιους φακούς. Επίσης, έχει εφέ καπνού βροχής και άλλα διάφορα. Ενδιαφέρον έχει η δυνατότητα για την ρύθμιση του opacity (πόσο θέλουμε να φαίνεται το εφέ δηλαδή) καθώς και η ρύθμιση στο χρώμα του κάθε εφέ. Η ποιότητα της τελικής φωτογραφίας δυστυχώς δεν είναι top.


Coolgram: Το Coolgram εκμεταλλεύεται την λειτουργία “carousel” του instagram. Το instagram πλέον μας επιτρέπει να ανεβάσουμε πολλαπλές φωτογραφίες σε ένα post. Στο post εμφανίζονται με τη σειρά από 2 έως 10 φωτογραφίες τις οποίες για να τις δούμε κάνουμε swipe. Εκμεταλλεύοντας, λοιπόν, αυτή την λειτουργία το coolgram «τεμαχίζει» μια φωτογραφία σε 2 ή περισσότερες μικρότερες, ώστε να εμφανίζεται σταδιακά ολόκληρη η φωτογραφία κάνοντας swipe. Δοκίμασέ το με μια πανοραμική φωτογραφία. Very cool!


Super 16: Το super 16 είναι μια εφαρμογή σε πειραματικό στάδιο για χρωματική επεξεργασία βίντεο στο κινητό, μιμούμενο αναλογικές βιντεοκάμερες με φιλμ τύπου Super8 και Super16. Πολύ ενδιαφέροντα φίλτρα με τα χρώματα από φιλμ που παρέχει, καθώς και τα light leaks, τα οποία εμφανίζονται με το πάτημα ενός λαμπτήρα οπότε το επιλέξεις. Λίγο περίεργο στην χρήση του, αλλά με δύο τρεις δοκιμές θα βγάλεις άκρη!

 

Για να δεις ποια είναι καλύτερη εφαρμογή για το αποτέλεσμα που θέλεις, πειραματίσου και δώσε χρόνο σε όλες. Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς το hashtag #beaterGR στις φωτογραφίες που δημοσιεύεις. Έτσι, θα τις βλέπουμε μαζί!

AUTHOR

Χρήστος Βιδούρας

Λατρεύει τα ταξίδια και απολαμβάνει, ως άξιο υποκατάστατο τους, την τέχνη σε κάθε της μορφή. Δραπετεύει με κάθε ευκαιρία από τις σπουδές του στην Ιατρική μέσω της φωτογραφίας.

Loading...
Οι Gadjo Dilo συναντούν τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης για καλό σκοπό!
Ένα απόλυτα χαρούμενο και παιχνιδιάρικο σχολείο μόλις δημιουργήθηκε στην Κίνα!