Η Ζωή Σαμσαρέλου μας μιλά για την επιτυχία του International Pelion Festival!
Είστε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου από το 2000. Όλα αυτά τα χρόνια διοργανώσατε με μεγάλη επιτυχία σεμινάρια και εκδηλώσεις με αναφορά στη μουσική. Ποιος είναι για εσάς ο απολογισμός όλων αυτών των χρόνων;
Το Φεστιβάλ μπόρεσε και στάθηκε στην περίοδο της κρίσης και μάλιστα είχε ανοδική πορεία. Οπότε, ο απολογισμός είναι απόλυτα θετικός. Παρόλο που δεν έχουμε καμία επιχορήγηση ή κάποια μεγάλη οικονομική βοήθεια και χωρίς να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη διαφήμιση, από στόμα σε στόμα, μας έχουν μάθει και έχουμε πληρότητα σχεδόν σε όλους τους καθηγητές. Το Φεστιβάλ κατά βάση είναι τα σεμινάρια και οι καθηγητές που έρχονται για διδασκαλία και συναυλίες. Οι μαθητές που έχουμε έρχονται πάρα πολλά χρόνια και όλα αυτά τα καλοκαίρια το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί και σαν κέντρο συνάντησης, κυρίως για τους βιολοντσελίστες. Αναφέρομαι στο βιολοντσέλο ειδικά, γιατί μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, έχουμε δημιουργήσει το Φεστιβάλ βιολοντσέλου, το οποίο είναι το μόνο στην Ελλάδα και έχει μεγάλη επιτυχία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την δημιουργία του Φεστιβάλ στο Πήλιο;
Η καταγωγή μου είναι από την Ζαγορά και όλα μου τα καλοκαίρια, συνεπώς, τα περνάω εδώ. Είμαι και μουσικός και η φύση σε αυτό το μέρος είναι τόσο όμορφη και μαγευτική, οπότε ήθελα πολύ να τα συνδυάσω. Γνώριζα πολύ καλά ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης γίνονται παρόμοια Φεστιβάλ και είπα γιατί να μην υπάρχει και στην Ελλάδα. Κάπως αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι αντίστοιχο εδώ, στον τόπο μου. Πραγματικά, με το που πατάει κανείς το πόδι του εδώ πέρα, αλλάζει η διάθεσή του. Κυρίως για εμάς τους μουσικούς η φύση είναι πηγή έμπνευσης. Έτσι λοιπόν, με μικρά διστακτικά βήματα και με την βοήθεια φίλων, ξεκινήσαμε από το 2000 και μπορώ να πω ότι ο στόχος μου επετεύχθη και η εξέλιξη όλων αυτών των χρόνων είναι τεράστια.
Στην περιοχή όπου δημιουργείτε το Φεστιβάλ, ποια είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια;
Η αλήθεια είναι πως οι κάτοικοι μας δέχτηκαν σιγά – σιγά, όπως είναι λογικό. Η Ζαγορά είναι ένα χωριό απομονωμένο. Όταν ξεκινήσαμε το 2000 δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη ανταπόκριση από τον κόσμο εδώ, ωστόσο με μεγάλη προθυμία ήθελαν να βοηθήσουν όλοι, γιατί αντιλαμβάνονταν το οικονομικό όφελος για το χωριό. Η μεγαλύτερή μας χαρά ήταν ότι αποκτήσαμε φίλους από το χωριό που έρχονται στις συναυλίες. Αυτό με οδήγησε να κάνω προγράμματα για τα παιδιά του χωριού που εμπεριέχουν γνωστές θεατρικές παραστάσεις, διασκευασμένες για παιδιά. Πιστεύω πως, σε έναν βαθμό, έχω πετύχει στο να κάνω τον κόσμο εδώ να ενδιαφερθεί για την μουσική και να ανοίξει τους ορίζοντές του. Η είσοδος είναι δωρεάν, κάτι που δίνει σε όλους την δυνατότητα να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
Τί θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ; Υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις;
Πέρα από γνωστούς καθηγητές, έχουμε καλέσει μια καθηγήτρια στο βιολί, την Lena Neudauer, καθηγήτρια στο Μόναχο και ανερχόμενο αστέρι, και έναν καθηγητή στην βιόλα από το Παρίσι, τον Laurent Camatte. Επιπλέον, θα έχουμε την διάλεξη του γνωστού μαέστρου και βιολοντσελίστα Βύρωνα Διδετζή, όπου θα μιλήσει για την διάδοση της ελληνική μουσικής. Πολύ σημαντικό να αναφέρω κάτι που ξεκίνησε από πέρυσι το οποίο είναι η ανάδειξη των μνημείων του τόπου, με τη διοργάνωση συναυλιών σε εξωκλήσια. Φέτος, διοργανώσαμε συναυλία στο μοναστήρι των Ταξιαρχών για το οποίο έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την αναστήλωσή του. Τέλος, όπως και κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ θα κλείσει με την ορχήστρα βιολοντσέλου, που είναι η μοναδική στην Ελλάδα με πλούσιο θεματικό ρεπερτόριο και καταπληκτικούς μουσικούς. Θέλω, επιπλέον, να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την θεματική δωρεά του, ένα πιάνο, αλλά και τον Δήμο Ζαγοράς, για την αιγίδα και την ηθική υποστήριξη που μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.
Διάβασε Επίσης: Το Pelion Festival είναι κάτι παραπάνω από ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής!
Είστε ένας άνθρωπος που τρέφει αγάπη για την κλασική μουσική. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που οι νέοι δεν πλησιάζουν τέτοια μουσικά ρεύματα;
Πιστεύω πως υπάρχει γενικά λάθος αντίληψη για την κλασική μουσική. Επίσης, δεν υπάρχει ενσωματωμένη παιδεία για την κλασική μουσική στα σχολεία, από μικρή ηλικία και καθ’ όλη την εκπαίδευσή τους. Τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν το μάθημα της μουσικής ως κάτι βαρετό. Όπως και οι κάτοικοι εδώ στην Ζαγορά, όμως, που άρχισαν να συμμετέχουν, τους άρεσε σιγά-σιγά η κλασική μουσική. Πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα και να προσπαθούμε να δείχνουμε τους νέους ότι η κλασική μουσική είναι για όλους.
Πιστεύετε ότι η μουσική φέρνει κοντά τους ανθρώπους; Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας;
Η μουσική είναι ανάγκη της ψυχής. Πιστεύω πως οποιοσδήποτε που θα αφεθεί στη μουσική θα του ανοιχτούν άλλοι ορίζοντες. Η μουσική, και κυρίως η κλασική, βοηθά στο να στραφεί κανείς μέσα του και να χαλαρώσει, κάτι που το χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Η μουσική είναι το ανώτατο είδος επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Δεν έχει λόγια, δεν παρεμβάλλει η λογική. Συμβαίνει με έναν αυθόρμητο τρόπο και μοναδικό.
Εκτός από Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο Φεστιβάλ Πηλίου είστε και καθηγήτρια πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και μητέρα τριών παιδιών. Προκύπτει λοιπόν η άμεση ερώτηση, πώς τα καταφέρνετε;
Με σωστό προγραμματισμό και διάθεση πάνω σε αυτό που ασχολείσαι, μπορούν όλα να γίνουν πραγματικότητα. Θέλει, όμως, πίστη, αφοσίωση και αγάπη σε ό,τι και να κάνεις, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε σε προσωπικό. Προσωπικά, δεν εγκατέλειψα ποτέ την μελέτη μου και αγωνίζομαι μέχρι και σήμερα να ασχολούμαι με αυτό που με κάνει να αισθάνομαι γεμάτη.
Διαπιστώνοντας ότι έχετε πετύχει πολλά στη ζωή σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τα όνειρα για την ζωή συνεχίζουν για εσάς.
Πάντα. Δεν σταματώ ποτέ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εξελίσσομαι σαν άνθρωπος. Το έχω πετύχει μέσω της μουσικής, που με βοηθάει στην εσωτερική μου εξέλιξη και αυτή η σχέση δεν σταματάει ποτέ.
______________________
20ο International PelionFestival
Music Festival & Academy
18 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2019
www.pelionfestival.com
Facebook: Pelionfestival | Instagram: pelionfestival