Skip to content

Οι ΑpoDec και η Propaganda Rollin co. αφήνουν τα «ίχνη» τους και εσείς πρέπει να τα ακολουθήσετε!

DATE

SHARE THIS ARTICLE


Φωτογραφίες: Ηρακλής Νικολαϊδης

Δύο δημιουργικές ομάδες της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να προσφέρουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης, μια πολυπρισματική εμπειρία. Οι «ΑpoDec» και η «Propaganda Rollin co.», σε συνεργασία με την «Remote Influence», μετουσιώνονται σε πολυμορφικούς πολιτισμικούς αγωγούς και σας παρουσιάζουν μια σειρά από Ίχνη.

Απογυμνωθείτε, λοιπόν, από το ρόλο του απλού παρατηρητή. Υιοθετήστε το ρόλο του ιχνηλάτη και επισκεφτείτε, στις 3 Απριλίου, το χώρο των «ΑpoDec» (Στρ.Σφέτσου 3/Περιοχή Φράγκων), όπου ξεκινά το πρώτο επεισόδιο της σειράς εκδηλώσεων “TRACES”, το οποίο τιτλοφορείται “(a)evolution”. To “(a)evolution” δίνει το κίνητρο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόσφορο έδαφος, για γόνιμο διάλογο, με θεματικό πλαίσιο, την τάση των ειδών να δημιουργούν ομάδες και να εξερευνούν ομαδικά τις προεκτάσεις της συμβίωσης, στο αστικό τοπίο. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα, αναφορικά με την αρτιότητα της σύγχρονης ζωής και συμπεριφοράς των μοντέρνων νομάδων. Το άτομο καλείται να παίξει με τις προεκτάσεις της ανθρώπινης φύσης και προσαρμοστικότητας, μέσα από τις αλλαγές του χωροχρόνου και των φυσικών, κοινωνικοπολιτικών, ή ακόμα και φανταστικών, συνθηκών.

Το έργο «Αποδημία» της Κατερίνας Αθανασοπούλου, βραβευμένη Ελληνίδα video artist , αποτελεί το έναυσμα και την αφορμή, πίσω από το πρώτο σκέλος της σειράς “TRACES”. Η Αποδημία ήταν ανάθεση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, για τους Εικαστικούς Διαλόγους 2012. Μια ψηφιακή αλληγορία, με βάση τον Πλάτωνα, το “Αποδημία”, αναφέρεται στην ανθρώπινη ψυχή και τις γνώσεις, που σαν πουλιά, προσπαθούν να πετάξουν μακριά, ψηλά, αλλού. Για την καλλιτέχνη, που ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο τμήμα animation του «London College of Communication», το έργο αυτό αποτελεί μια προσφορά, στη χώρα που καταρρέει και σε μία πόλη, που αναζητά τη νέα σύνθεση από τα τμήματά της. Αξίζει να σημειωθεί πως το  “Apodemy” κέρδισε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Ψηφιακής Τέχνης, LUMEN 2013, όπου συναγωνίστηκε με άλλα 700 έργα, από 45 χώρες! 

DSC_0116

Η αλληγορική ιστορία, που διαδραματίζεται στο συγκεκριμένο video, έχει τις ρίζες της στον Θεαίτητο του Πλάτωνα, όπου ο Σωκράτης παρομοιάζει την ανθρώπινη ψυχή με κλουβί, μέσα στο οποίο οι γνώσεις είναι πουλιά που πετούν. Ο άνθρωπος γεννιέται με το κλουβί άδειο και καθώς μεγαλώνει, συλλέγει πουλιά-γνώσεις, που μπαίνουν στο κλουβί για μελλοντική χρήση. Όταν χρειαστεί μια γνώση, με το χέρι προσπαθεί να τη πιάσει. Κάποιες φορές, όμως, συλλαμβάνει λάθος πουλί. Πρόσθετα, η Ορνιθολογία χρησιμοποιεί τον όρο “Zugunruhe”, για να περιγράψει την ταραχώδη και ανυπόμονη συμπεριφορά των πουλιών, πριν τη μετανάστευση, που παρουσιάζεται σε ελεύθερα, αλλά και έγκλειστα πουλιά. Συνοπτικά, οι δύο αυτές εικόνες, τα πουλιά σαν κάτοικοι της ανθρώπινης ψυχής και η ταραχή του φυλακισμένου πτηνού, που θέλει να αποδράσει, αποτελούν το θεματικό άξονα της «Αποδημίας». Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται ψηφιακά, σε ένα σμήνος πουλιών, που κυκλώνει και κινεί ένα όχημα-κλουβί, αναζητώντας τη φυγή από μια εγκαταλελειμμένη, μισοτελειωμένη πόλη, με δρόμους που διακόπτονται από θραύσματα αποκαθηλωμένων ανδριάντων. Τα χέρια αυτά είναι ταυτόχρονα η αναζήτηση της γνώσης, αλλά και οι ξεπερασμένοι ήρωες-ηγέτες, που αρνηθήκαμε, αλλά συνεχίζουν να μας κυνηγούν. Η θέαση της «Αποδημίας» ερεθίζει τόσο το συναίσθημα, όσο και τη λογική, δίνοντας τροφή για σκέψη, σχετικά με σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα .

Στο “(a)evolution”, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συμμετοχή της κ. Αργυρώς Μουμτζίδου, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτολογίας Γλωσσών –Πολιτισμών, αλλά και της κ. Σοφίας Προκοπίδου, όντας φιλόλογος, δημοσιογράφος και φιλόλογος. Αυτές οι δύο σημαντικές παρουσίες, θα αναλάβουν το ρόλο του οδηγού στο διάλογο, που στοχεύει στην απτή ερμηνεία του έργου, αλλά και στα ουσιαστικά συμπεράσματα, γύρω από την ιδέα που διέπει το έργο της Κατερίνας Αθανασοπούλου.

DSC_0093

Κάπου εδώ εισέρχεται στο προσκήνιο και η δισκογραφική εταιρία «Remote Influence» , η οποία θα πλαισιώσει μουσικά την εκδήλωση. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, σειρά έχει η παρουσίαση της νέας της κυκλοφορίας, με τίτλο “Reconstructing Thessaloniki“. Ο electro και ο experimental ήχος, που πρεσβεύουν οι καλλιτέχνες της «Remote Influence», συνάδει απόλυτα με το χαρακτήρα του event, μιας και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το όχημα, που θα μας μεταφέρει σε φουτουριστικά μονοπάτια.

Το πρώτο ίχνος είναι εδώ, κι εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να το ακολουθήσετε, για να βιώσετε μια πολυδιάστατη εικαστική, μουσική και διαλογική εμπειρία, στον πολυχώρο των «ΑpoDec»!

Τιμή εισόδου: 5,00 €

Διεύθυνση: Στρ.Σφετσου 3 / Περιοχή Φραγκων
Ώρα έναρξης: 22:00


[email protected]
https://www.facebook.com/apodecdesign?pnref=lhc

[email protected]
https://www.facebook.com/PropagandaRollinCoStore

[email protected]
https://www.facebook.com/remoteinfluence

 

*Διαβάστε περισσότερα για το Apodec εδώ!

**Δείτε εδώ τη συνέντευξη της Propaganda Rollin. Co στον Λάζαρο Αλληλόμη!

DSC_0058

 

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
“Βγερού γλυκά Φανού”. Οι πληγές του χθες γιατρεύονται στο Θέατρο Αυλαία.
Μία Έκθεση Φόρος Τιμής στον Βασίλη Τσιτσάνη.