Skip to content

«ΑpoDec» | Ένας χώρος γεμάτος ιδέες!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Ηρακλής Νικολαϊδης

Επισκέφθηκα τον πολυχώρο «ΑpoDec», έχοντας άγνοια για το τι να περιμένω. Ένας χώρος μινιμαλιστικός και σύγχρονος, με τοίχους tabula rasa, που περιμένουν να φιλοξενήσουν διάφορα έργα αστικής τέχνης. Σχεδιαστικό γραφείο και πολυχώρος, αυτός είναι ο επίσημος προσδιορισμός του. Τα εύσημα για την εφαρμογή της ιδέας ενός “Design + Culture Boil Studio” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παίρνει το δίδυμο των Μαριάννα Κόττη και Τένια Μενεγάκη. Γένους θηλυκού, λοιπόν, η ομάδα του «ΑpoDec»! Το εμπνευσμένο όνομα του πολυχώρου προέρχεται από τη σύζευξη των λέξεων «apotheke», που σημαίνει «φαρμακείο» στα γερμανικά, και της λέξης «deck», που ορίζεται ως «επικοινωνιακή πλατφόρμα». Ονομασία άκρως κατάλληλη, καθώς πρόκειται για έναν πολυχώρο, που πρεσβεύει και ενισχύει τη δημιουργική και καλλιτεχνική δημοκρατία, ενώ παράλληλα, απεγκλωβίζει τη δημιουργικότητα των επισκεπτών, φέρνοντάς τους σε επαφή και αλληλόδραση με την αστική κουλτούρα.  Τη ξενάγησή μου στη φιλοσοφία, τις λειτουργίες και τους στόχους του πολυχώρου, ανέλαβε η Μαριάννα, η οποία μας υποδέχτηκε με ζεστό καφέ και ταχινόπιτα.

Σύμφωνα με τη Μαριάννα, κάπως έτσι τέθηκαν οι βάσεις,  για την υλοποίηση του «ApoDec».  Η ιδέα ξεκίνησε μεταξύ μιας μπύρας κι ενός ντολμαδακίου, στη Βαρκελώνη, γιατί εγώ και η Τένια κάναμε εκεί το μεταπτυχιακό μας. Όταν αρχίσαμε να συζητάμε τι θα κάνουμε γυρνώντας στην Ελλάδα και επειδή ήταν λίγο γεμάτο το κεφάλι μας με ιδέες που είχαμε δει στο εξωτερικό, θεωρήσαμε πολύ φυσική εξέλιξη, να έρθουμε να κάνουμε κι εμείς εδώ έναν τέτοιο χώρο. Κάπως έτσι ξεκίνησε, ούτε και εμείς καταλάβαμε πολύ πως έγινε . Δουλεύαμε και οι δύο, ένα χρόνο πριν, χωρίς χώρο. Προσπαθούσαμε να δούμε τι συμβαίνει σε αυτή την πόλη και στη συνέχεια, πήραμε την απόφαση να έρθουμε εδώ και να δημιουργήσουμε αυτόν τον πολυχώρο, που όπως είπα, θέλαμε να είναι ένας ανοιχτός χώρος σε ιδέες, να μπαινοβγαίνει κόσμος και να ανταλλάσσουμε αυτή την ενέργεια. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο «ΑpoDec» . Η Τένια έχει τελειώσει Interior Design και εγώ Product Design, με μετεκπαίδευση στο Graphic Design και μεταπτυχιακό στο Retail Design και το Branding. Οι σπουδές μας έρχονται σε πλήρη αντιστοιχία και εφαρμογή, στο «ApoDec»,  και αυτός ήταν ο λόγος που συνεργαστήκαμε, καθώς θεωρούμε πως το design είναι καθολικό. Θέλω, επίσης, να τονίσω τη σημασία της ομάδας, πίσω από το χώρο που δημιουργήσαμε. Μέσα σε μια ομάδα, ο διάλογος είναι πιο αποτελεσματικός και οι διαφορετικές ιδέες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

DSC_0058

Στο εξωτερικό είχαμε δει πάρα πολλούς τέτοιους χώρους και θεωρήσαμε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα τέτοιο κενό, που θα μπορούσε να καλυφθεί. Αρχικά, το είχαμε λίγο διαφορετικά στο μυαλό μας. Στη συνέχεια, εξελίχθηκε η κεντρική ιδέα του πολυχώρου, μαζί με εμάς, αλλά και τις απαιτήσεις του κόσμου. Ένας από του λόγους, που φτιάχτηκε με αυτόν τον τρόπο το «ApoDec», είναι η ικανότητά του, να μεταμορφώνεται, κάθε φορά, ανάλογα με τις περιστάσεις. Είναι πολύ modular όλα και, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε event,  ο χώρος στήνεται διαφορετικά.  Μάλιστα, έχουν υπάρξει φορές, που ο κόσμος που το έχει επισκεφτεί πρωί, εκφράζει την έκπληξή του, καθώς το προηγούμενο βράδυ είχε δει τον ίδιο χώρο, εντελώς διαφορετικά διαμορφωμένο.

Το «ApoDec», αν και μετρά μόλις δύο χρόνια στον πολιτιστικό χώρο της πόλης, έχει αφήσει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα. Οι εκδηλώσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί, καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και αυτό, άλλωστε, είναι που επιδιώκει η Μαριάννα και η Τένια. Μέχρι τώρα, στο «ApoDec» έχει λάβει χώρα η παρουσίαση του βιβλίου «Ωδή στον Κώδικα», που είναι μια συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και «Σχήμα και Χρώμα», σε μία έκδοση, όπου συμμετείχαν 43 γραφεία της πόλης. Οπτικοποιήθηκαν  μορφές κώδικα και όλα τα έσοδα πήγαν στο ΚΕΘΕΑ. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο ισόγειο, ενώ στον πάνω όροφο, υπάρχει η αντίστοιχη έκθεση. Παράλληλα, έχουν διοργανωθεί 2 σεμινάρια παραμετρικού σχεδιασμού. Πρόσθετα, συνεργαζόμαστε, καθημερινά, με τον  «Κήπο», όπου στον διπλανό χώρο, στεγάζονται διάφορα σεμινάρια και μαθήματα . Ακόμα, έχουμε κάνει μια unplugged συναυλία, γυρίσματα για video clip,  parties και βραδινά events. Για να μην παρερμηνευτεί, όμως, το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο «ApoDec», θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε πως δεν επικεντρωνόμαστε, αποκλειστικά, στα parties, αλλά ο κεντρικός στόχος των events, που στεγάζουμε στο χώρο μας, είναι η δημιουργία πολύπλευρων εμπειριών.

DSC_0093

H συνεργασία του «ApoDec» με τον Κήπο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου και ζήτησα από τη Μαριάννα περισσότερες σχετικές πληροφορίες.  Αρχικά, η πρώτη επαφή  με τον Κήπο έγινε όταν η υπεύθυνη του Κήπου, μας επισκέφτηκε, αναζητώντας χώρο και επειδή συνεργαστήκαμε πολύ ομαλά, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε αυτή τη συνεργασία. Κάθε Τετάρτη, διοργανώνονται ανοιχτά σεμινάρια προς το κοινό, χωρίς συμμετοχή. Ο κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει ιδιαιτέρως τα τούρκικα, τα μαθήματα δημιουργικής γραφής και την αφήγηση παραμυθιού. Η φιλοσοφία του Κήπου συμβαδίζει με τη φιλοσοφία του «ApoDec». Και οι δύο στοχεύουμε σε βιωματικές εμπειρίες. Το κοινό της Θεσσαλονίκης  είναι έτοιμο να κάνει διαφορετικά πράγματα και να γεμίσει τα απογεύματά του, με εναλλακτικές ασχολίες.

Η κουβέντα μας συνέχισε με το ζήτημα των πολυχώρων στην πόλη και εξελίχθηκε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, αναφορικά με το ευρύτερο θέμα της τέχνης.  Η παρουσία πολυχώρων  στη Θεσσαλονίκη, είναι αρκετά περιορισμένη. Το «ApoDec» συγκαταλέγεται στους πρώτους πολυχώρους της πόλης και η ειδοποιός διαφορά με τους υπόλοιπους, είναι η ικανότητά του να μεταβάλλεται και να αναδιαμορφώνεται τόσο εύκολα. O κόσμος που έρχεται στο «ApoDec», ενστερνίζεται τη φιλοσοφία, ότι ο καθένας σέβεται το χώρου του άλλου, ενώ παράλληλα, γίνεται ένας διάλογος, μια συζήτηση. Όταν με την Τάνια συζητούσαμε το θέμα του σχεδιασμού, μιας και αυτό είναι η δουλειά μας , δεν θέλαμε να εγκλωβιστούμε μόνο σε αυτό. Δεν θέλαμε να είμαστε αποκλειστικά σχεδιάστριες και διεκπεραιωτές. Θέλουμε, συνέχεια, να είμαστε σε μια διάδραση με τον κόσμο. Μας αρέσει πάρα πολύ το ευρύτερο κομμάτι της Τέχνης και πως μπορείς αυτό, να το μεταφράσεις σε εμπειρίες.  Γι’ αυτό  και κάποια στιγμή, το ονομάσαμε «boil studio», γιατί θέλαμε να «μαγειρέψουμε» πολλά συστατικά, τα οποία μετουσιώνονται σε εμπειρίες. Δεν πιστεύουμε σε αυτό που ονομάζουμε η «Τέχνη για την Τέχνη». Η τέχνη για εμάς, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ανοιχτή, τόσο στον τρόπο που την αντιμετωπίζει ο κόσμος, όσο και στον τρόπο που την αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες. Προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε το τι γίνεται γύρω μας και τι ζητάει ο κόσμος  και με αυτόν τον τρόπο, οργανώνουμε τα μελλοντικά μας σχέδια. Μέλημα μας, είναι να γίνουμε γνωστοί σε ένα ευρύτερο κοινό, στο οποίο να μπορούμε να προσφέρουμε, συνεχώς, νέες εμπειρίες. Αυτό δε σημαίνει πως δεν παίρνουμε ρίσκα.

DSC_0080

Η τοποθεσία του χώρου κεντρίζει την προσοχή του επισκέπτη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί, δεν ήταν λίγοι οι περαστικοί που σταμάτησαν να ρωτήσουν περί τίνος πρόκειται. Όταν ρώτησα τη Μαριάννα για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, μου απάντησε αφοπλιστικά, ότι ο χώρος ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Γενικότερα, ψάχναμε στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του κέντρου. Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε από Βαλαωρίτου, αλλά καταλήξαμε, τυχαία, στο συγκεκριμένο ισόγειο, που έχει το βασικό προτέρημα, να είναι εμφανές από το δρόμο. Πρόσθετα, ο συγκεκριμένος χώρος, παλαιότερα, ήταν αποθήκη, κάτι που μας έδωσε το δικαίωμα, να αλλάξουμε και να μεταμορφώσουμε αυτόν τον λευκό καμβά, χωρίς περιορισμούς. Στα δύο χρόνια που βρισκόμαστε εδώ, βλέπουμε την περιοχή να αλλάζει και να εξελίσσεται συνεχώς και πιστεύουμε πως έχει προοπτικές να ανανεωθεί πλήρως.

Ένας χώρος, λοιπόν, που αλληλεπιδρά με τον κόσμο, το αστικό τοπίο και την κουλτούρα, όπως αυτή διαμορφώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σας δίνει το κίνητρο να απαγκιστρωθείτε από τις οποιεσδήποτε δημιουργικές ανασφάλειες, μέσα από εμπειρίες. Αναμφίβολα, αξίζει να πάρετε μια γεύση από τις εναλλακτικές δράσεις, που αντιπροσωπεύει η ομάδα του «ApoDec», και να ενταχθείτε σε μια φρέσκια δημιουργική οικογένεια!

*ApoDec Στρ. Σφέτσου 3, περιοχή Φράγκων.
https://www.facebook.com/apodecdesign

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Ένα ακόμα κομμάτι από το νέο δίσκο των Blur!
Ιστορίες ενός κρυφού δολοφόνου. |#tdf17