Skip to content

Φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές 2015»

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανοίγει το Θέατρο «Άνετον – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης», στις θεατρικές Ομάδες της πόλης και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης 2015», από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 7 Απριλίου 2015

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

27-28/2/15

“Η Παρεξήγηση” του Albert Camus από τη Θεατρική Ομάδα «Ρίσκο»

Ένα έργο σύγχρονο και κλασικό, σκληρό, δραματικό, αληθινό, που έχει στον πυρήνα του εξαρτώμενες οικογενειακές σχέσεις, αγάπης και μίσους. Η νοσταλγία του εξόριστου γιού, του «ξένου», που επιθυμεί να ξαναβρεί την οικογένειά του, την πατρίδα του, θα φέρει σε σύγκρουση τη λογική και το συναίσθημα, το σκοτάδι και το φως.

2-3/3/15

“Ο Επαγγελματίας” του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, από τη Θεατρική Ομάδα «Enigma»

Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, και ένας ογκώδης αστυνομικός φάκελος, που μετατρέπεται σε λογοτεχνικό έργο. Πώς μπορεί, άραγε, μια ολόκληρη ζωή να χωρέσει μέσα σε μια βαλίτσα;

6-7/3/15

“Μαζί με τάπλυτα” του Christopher Durang από την «Push your Art Company»

Μια προκλητική μαύρη κωμωδία, με καυστικό χιούμορ. Μια σάτιρα, στην οποία μπλέκονται, με τον πιο παρανοϊκό τρόπο, 2 εγωιστές γονείς, ανίκανοι να καταλάβουν τι φύλο είναι το παιδί τους, ένα απροσάρμοστο παιδί, που δεν λέει να ξεκολλήσει από τ’ άπλυτα ρούχα, μια τρελούτσικη νταντά, με αντισυμβατικές μεθόδους ανατροφής, μια λυπημένη μάνα, που έφαγε το παιδί της, ο πεινασμένος της σκύλος, 2 περήφανες μητέρες σε ένα πάρκο, μια διευθύντρια, με αλλοπρόσαλλη σεξουαλικότητα, και άλλοι τρελάρες.

img_7291-thumb-large

11-12/3/15

“Ζήτω η Αμφίβολη Ζωή!” του Σάκη Σερέφα, από το Θέατρο «Αναζήτηση»

«Δώδεκα ιστορίες, που δείχνουν πόσο απρόοπτες είναι οι ζωές μας. Για καλό ή για κακό. Δώδεκα ιστορίες, που αμφισβητούν τις μασίφ βεβαιότητες, μέσα στις οποίες κατοικούν οι τρόμοι ή οι παρηγοριές μας». Και που θέτουν στον θεατή το ερώτημα: «Εσύ, τι θα ‘κανες;» Γιατί, εδώ, ο θεατής είναι συμμέτοχος, είναι ο φίλος, ο κριτής, ο εξομολόγος, ο (συν)πάσχων.

16-17/3/15

“Ορέστης” του Ευριπίδη, από τη Θεατρική Ομάδα «Kunst»

Ο γιος του Βασιλιά Αγαμέμνωνα, Ορέστης, και η αδελφή του, Ηλέκτρα, υπακούοντας σε χρησμό του θεού Απόλλωνα, σκοτώνουν την μητέρα τους Κλυταιμνήστρα. Οι πολίτες του Άργους τους καταδικάζουν για την πράξη τους αυτή σε θάνατο. Οι δύο πρωταγωνιστές παλεύουν για την επιβίωση τους, με κάθε τρόπο.

20-21/3/15

“Ο Δράκος” του Ευγένιου Σβαρτς, από Θεατρική Ομάδα «Ο επιπόλαιος Φρεντ»

Σε μια πολιτεία μακρινή, πριν από πολλά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα δράκοι και ιππότες, βασίλευε ένας αυταρχικός δράκος, με τρία κεφάλια και πέντε πόδια, εδώ και 400 χρόνια!

23-24/3/15

“Για απόψε αυτοσχεδιάζουμε Πιραντέλλο” από την Ομάδα «09 (Οι Γενναίοι του Βορρά)»

Ένα κείμενο, που μιλά για το θάνατο του κειμένου…

27/3/15

“Αυτοσχεδιασμοί ζωής”, από το Ελληνικό «Playback» Θέατρο

Μέσα σε μία τελετουργική διαδικασία, οι άνθρωποι αφηγούνται γεγονότα ή στιγμές από την προσωπική τους ζωή και τα παρακολουθούν, να διαδραματίζονται άμεσα στη σκηνή, αυτοσχεδιαστικά από την ομάδα ηθοποιών και μουσικών, υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστή.

30-31/3/15

“Το Αρχοντικό της Μινόρε” του Δημήτρη Ράπτη, από τη Μουσικοχοροθεατρική εικαστική ομάδα «ΣΩΜΑ Ως»

3-4/4/15

“Καρακορούμ” του Ανδρέα Στάικου, από την Ομάδα Τέχνης «Oberon»

Δύο γυναίκες κι ένας άντρας, εγκλωβισμένοι στο απόλυτο πουθενά, σαν ήρωες

του Μπέκετ, στην έρημο του Καρακορούμ.

Μία σουρεαλιστική ματιά, στην τραγικότητα της εποχής μας.

6-7/4/15

“Εξορία” του Παύλου Μάτεσι, από τη Θεατρική Ομάδα «Ουκ Νουκ»

Δυο ηττημένοι του Εμφυλίου, ο Θανάσης κι η Μάρθα, ζουν «εξορισμένοι» στις αναμνήσεις του παρελθόντος τους κάπου στην Αθήνα. Ο χρόνος ορίζεται πια, μόνο ως το μεγάλωμα της απόστασης, που τους χωρίζει από όσους χάθηκαν. Ένα παρελθόν, που διατηρεί ζωντανή η μόνιμη παρουσία του χαφιέ, που τους παρακολουθεί. 

Τα παιδιά τους, έχοντας αποκοπεί από το παρελθόν, καταδικασμένα έτσι να στερηθούν οποιοδήποτε μέλλον, ζουν εγκλωβισμένα σ’ ένα διαρκές παρόν.

Μέχρι που η έλευση ενός νεαρού, βάζει ξανά το χρόνο σε κίνηση, τόσο προς τα πίσω, όσο και προς τα εμπρός. Με τις δύο συνιστώσες του, να τέμνονται σ’ έναν επικείμενο φόνο.

 Ακόμη, στο πλαίσιο παράλληλης εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί στις 28-29/3/15, στο «Αλατζά Ιμαρέτ», το έργο “Κανελόριζα” της Σμαρώς Πλατιώτη, με τη συνεργασία των ομάδων «kontakt^ensemble» και «SourLiBooM».

Ο έρωτας δύο νέων, ο ξενιτεμός των πολλών, η μοίρα/ το ριζικό του ανθρώπου, η κοινωνία και οι ταγές της, η θάλασσα στην ψυχή του ναυτικού, ο αποχωρισμός ως αποχαιρετισμός, παροδικός ή και μόνιμος, ο θρήνοςεικόνες μιας άλλης εποχής, που “συμβολοποιούνται” και αποκωδικοποιούνται κατά το δοκούν, από τον καθένα σας, ξεχωριστά και μοναδικά.

unnamed

AUTHOR

Έλενα Χαραλαμπίδου

Ξεκίνησε να βλέπει θέατρο, σε όχι και τόσο μικρή ηλικία, αλλά της άρεσε κι ένα βράδυ, που είχε πιει μερικά τζιν παραπάνω, ένας φίλος την ρώτησε γιατί δεν γράφει όλα αυτά που σχολιάζει μετά από κάθε παράσταση.

Loading...
O Δημήτρης Καλαϊτζόπουλος, οι Los Mujeros και ένα μεγάλο ταξίδι στην κεντρική Ευρώπη!
Οι ταινίες της εβδομάδας!