Με την ομάδα «You in Europe» ανακαλύπτεις τον κόσμο μαθαίνοντας!
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του χάρτη; Σε ενδιαφέρει η αναζήτηση και οι νέες εμπειρίες στο εξωτερικό; Μέσα απο το πρόγραμμα Εrasmus plus μπορείς να ανακαλύψεις τις διάφορες ευκαιρίες κινητικότητας που σου προσφέρονται, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες σου και αποκτώντας νέες εμπειρίες.
Η ΑΜΚΕ «You in Europe», στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ετοιμάσεις τις αποσκευές σου, γιατί το ταξίδι τώρα αρχίζει!
«Εσύ στην Ευρώπη», τι είναι το «You in Europe» και πώς συνδέεται με το Erasmus plus;
Βασίλης: Tο «You in Europe» είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία, που εδρεύει στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Αυτή όμως είναι η πρώτη ανάγνωση… Στην ουσία, το «You in Europe» είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό σώμα, ένας χώρος ιδεών, που απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τη δια βίου μάθηση.
Σταυρούλα: Το «You in Europe» δημιουργήθηκε από 4 ονειροπόλους που προερχόμαστε από διαφορετικές αφετηρίες, έχουμε όμως ένα κοινό όραμα. Το να προσφέρουμε συνεχώς κίνητρα σε νέους, ενήλικες, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες να ταξιδέψουν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εξελιχθούν μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης.
Γρηγόρης: Το πρόγραμμα Erasmus+ 2014-2020, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες δράσης μας. Όλα τα σχέδια που υλοποιούμε στο πλαίσιο του Erasmus+, δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα και να εργαστούν εθελοντικά στο εξωτερικό. Και όλα τα παραπάνω δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος, αφού οι δράσεις είναι επιδοτούμενες από την Ε.Ε.
______________________
“Η τυπική μάθηση φυσικά είναι πολύτιμη, όμως χωρίς την μη τυπική εκπαίδευση ο άνθρωπος κινδυνεύει να μείνει μισός. “
Γιάννα: Όμως αυτό που νομίζω αυτό που μας κάνει αγαπητούς σαν οργανισμό είναι ότι είμαστε πολύ… ανθρώπινοι. Επιδιώκουμε πάντα να γνωριζόμαστε πολύ καλά με τους νέους που συμμετέχουν στα project μας, είτε είναι 10 ημερών είτε 1 χρόνου και να τους στηρίζουμε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Και κάτι επίσης σημαντικό: ότι κι εμείς έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε πολύ καλά σαν ομάδα. Γιατί είμαστε τόσο διαφορετικοί σαν χαρακτήρες, όμως χρησιμοποιούμε αυτή τη διαφορετικότητα υπέρ μας και αλληλοσυμπληρωνόμαστε με επιτυχία.
Τι σημαίνει για εσάς Erasmus+;
Σταυρούλα: Μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια!
Γιάννα: Εμπειρία ζωής.
Βασίλης: Ταξίδια, εμπειρίες, χαμογελαστά πρόσωπα, ευκαιρίες που κρύβονται όταν τολμήσεις να βγεις από την comfort zone σου.
Γρηγόρης: Η Ιθάκη του Καβάφη.
Ποια είναι τα προγράμματα που προφέρει το Εrasmus+ και πώς μπορεί να συμμετέχει κάποιος σε αυτά;
Βασίλης: Είναι τόσο πολλά που δεν μπορούν να καλυφθούν σε μια σύντομη απάντηση. Σίγουρα όμως, σε ό,τι αφορά τους νέους, θα πρέπει να αναφέρουμε τις Ανταλλαγές Νέων (Youth Exchanges) που απευθύνονται σε νέους 13-30 ετών και διαρκούν περίπου από 6 έως 21 μέρες. Είναι το καλύτερο βήμα για να πάρει κανείς το βάπτισμα του πυρός!
Έπειτα υπάρχουν τα σεμινάρια κατάρτισης (Training Courses) που απευθύνονται σε συμβούλους νέων (Youth Workers), Youth Leaders και όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το Erasmus+ και να υλοποιήσουν οι ίδιοι τα δικά τους project.
Υπάρχουν τα πιο μεγάλα προγράμματα της βασικής δράσης KA2 που πρόκειται για στρατηγικές συμπράξεις φορέων στον τομέα της Νεολαίας. Και τέλος τα προγράμματα της βασικής δράσης ΚΑ3, που αφορούν την υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής στον τομέα της Νεολαίας.
Όμως το Erasmus+, δεν απευθύνεται μόνο σε νέους. Οι νέοι είναι ένα κομμάτι του. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες κινητικότητας για όλους, στον τομέα του αθλητισμού, της επιχειρηματικότητας, της δια βίου μάθησης κ.α.
Ποιες είναι οι δεξιότητες τις οποίες μπορεί να αποκτήσει ο συμμετέχοντας μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πως η μη τυπική μάθηση μπορεί να εξελίξει τις δεξιότητες μας;
Σταυρούλα: Έχουμε συνηθίσει, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι φτιαγμένο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να θεωρούμε ως σημαντικές δεξιότητες αυτές που σχετίζονται με τη συσσώρευση γνώσεων και πτυχίων. Κι όμως, η ζωή είναι πολλά παραπάνω. Η τυπική μάθηση φυσικά είναι πολύτιμη, όμως χωρίς την μη τυπική εκπαίδευση ο άνθρωπος κινδυνεύει να μείνει μισός. Το σημαντικό στα προγράμματα του Erasmus+ είναι ότι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο, η γνώση γίνεται κτήμα τους, και – το σημαντικότερο – μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν!
Συγκεκριμένα, αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, την ικανότητά τους να εκφράζονται σε μια ξένη γλώσσα ή να βελτιώσουν την έκφρασή τους στη μητρική τους γλώσσα, να βελτιώσουν τις μαθηματικές ή ψηφιακές τους δεξιότητες.
Τί είναι το Youthpass και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βιογραφικό μας;
Γιάννα: Το Youthpass είναι το πιστοποιητικό με το οποίο αποδεικνύεται ότι κάποιος νέος συμμετείχε σε δράση του προγράμματος. Μπορεί στην Ελλάδα και στο ελληνικό δημόσιο να μην αναγνωρίζεται, όμως σίγουρα ενισχύει το προφίλ των νέων καθώς αποδεικνύει τις δεξιότητες που ανέπτυξαν συνεργαζόμενοι ως μέλη μιας πολυεθνικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αδικούμε το πρόγραμμα αν περιορίσουμε την αξία του Youthpass ως μία ακόμα σειρά στο βιογραφικό. Eίναι πολλά περισσότερο από αυτό. Υπάρχουν περιπτώσεις που το πρόγραμμα ώθησε νέους να υιοθετήσουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής. Και αυτό δεν περιγράφεται σε κανένα πιστοποιητικό και δεν εντάσσεται σε κανένα βιογραφικό που αποστέλλεται για πρόσληψη.
Από το 2014 μέχρι σήμερα πόσο έχει αλλάξει η συμμετοχή των νέων στα προγράμματα κινητικότητας;
Γρηγόρης: Η συμμετοχή των νέων έχει αλλάξει εξαιτίας δύο κυρίως παραγόντων. Αφενός η απόφαση της Ε.Ε. να ενοποιήσει επτά προγράμματα κάτω από τον τίτλο του Erasmus βοήθησε να γίνουν γνωστές οι ευκαιρίες που προσφέρονται από την ίδια στους νέους. Το Erasmus ανέκαθεν συγκέντρωνε την προσοχή της κοινωνίας, καθώς από την θέσπιση του κινητοποιεί το πιο ενεργό κομμάτι: τους νέους που επέλεξαν ή είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους μέσα από κάποιο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η Ε.Ε. όμως δεν περιορίζεται μόνο σε όσους είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, αλλά ενδιαφέρεται για όλους. Έτσι εντάσσοντας δραστηριότητες όπως οι ανταλλαγές νέων, οι καταρτίσεις και μέχρι το 2017 και τις δραστηριότητες εθελοντισμού κάτω από την ομπρέλα του Erasmus συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων νέων, είτε με την ιδιότητα του φοιτητή/σπουδαστή είτε με την ιδιότητα του νέου που προέρχεται από ένα λιγότερο προνομιούχο περιβάλλον. Τα προγράμματα κινητικότητας είναι ανοιχτά σε όλες και όλους.
______________________
“Μόνο σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες εθελοντισμού έχουμε στείλει 100 νέες και νέους στο εξωτερικό και πάρα πολλούς παραπάνω σε ανταλλαγές και καταρτίσεις.“
Από την άλλη υπάρχει ο παράγοντας της οικονομικής κρίσης. Πριν από την κρίση, οι νέοι ενδιαφέρονταν για ειδικά προγράμματα εθελοντισμού μακράς διάρκειας σε μεσογειακές χώρες γιατί σε αυτές η κουλτούρα και το μοντέλο ζωής προσομοίαζε με το ελληνικό. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και όσο αυτή ήταν στο αποκορύφωμα της με την ανεργία να κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό, η συμμετοχή διαφοροποιήθηκε. Οι μεσογειακές χώρες έχοντας παρόμοια προβλήματα δεν ήταν πλέον στο επίκεντρο. Το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στις χώρες της Κεντρικής αλλά και ως ένα βαθμό της Ανατολικής Ευρώπης. Και αυτό γιατί ειδικά τα προγράμματα μακράς διάρκειας δίνουν τη δυνατότητα στο νέο με ελάχιστα ή και καθόλου προσωπικά έξοδα να δοκιμάσει τον εαυτό του σε μια άλλη χώρα, να εξοικειωθεί με την κουλτούρα, τη γλώσσα και τους ανθρώπους και στο τέλος να αποφασίσει εάν μπορεί να παραμείνει σε αυτή. Έχουμε παραδείγματα νέων που έμειναν στη χώρα που υλοποίησαν κάποιο πρόγραμμα ως εργαζόμενοι πλέον ή άλλων που διερεύνησαν ακόμα βαθύτερα τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα τους και μετεπήδησαν σε άλλες χώρες με εξαιρετικές επιδόσεις στην εργασία τους. Αλλά ακόμα και όσοι επέλεξαν για τον όποιον λόγο να επιστρέψουν στην Ελλάδα έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ότι πλέον έχουν την εμπειρία εργασίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με ανθρώπους που είναι φορείς άλλης κουλτούρας, νοοτροπίας και οργάνωσης.
Τέλος εκείνο που άλλαξε είναι και οι ηλικίες. Συνήθως πριν το 2010 οι συμμετέχοντες ήταν έως 25 ετών και ελάχιστοι έως 30 ετών. Από το 2010 και έπειτα τα ποσοστά συμμετοχής των 25+ έχουν αυξηθεί. Καθώς αφήνουμε τα πρώτα δύσκολα χρόνια της κρίσης πίσω μας, αναμένουμε ότι θα υπάρχουν και πάλι αλλαγές.
Πόσα προγράμματα έχει φιλοξενήσει το «You in Europe» στην Ελλάδα μέχρι τώρα;
Βασίλης: Από το 2012 έως σήμερα έχουμε υλοποιήσει στην Ελλάδα 10 ανταλλαγές νέων, 1 κατάρτιση καθώς και 4 προγράμματα εθελοντισμού μακράς διάρκειας και 2 σύντομης διάρκειας. Σύνολο, δηλαδή 15 προγράμματα με περίπου 450 συμμετέχοντες χάρη στη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Βέβαια τα νούμερα αυτά είναι πολλαπλάσια αν αναλογιστούμε και τα προγράμματα στα οποία ο φορέας μετέχει ως εταίρος και υλοποιούνται στο εξωτερικό. Μόνο σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες εθελοντισμού έχουμε στείλει 100 νέες και νέους στο εξωτερικό και πάρα πολλούς παραπάνω σε ανταλλαγές και καταρτίσεις.
Μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις πιο έντονες στιγμές κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων!
Γιάννα: Οι πιο έντονες στιγμές είναι πολλές και δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ένα πρόγραμμα από ένα άλλο γιατί θα αδικήσουμε κάτι. Και αυτό γιατί οι νέοι που συμμετέχουν είναι διαφορετικοί. Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε πρόγραμμα αναδεικνύεται το αξιακό φορτίο που φέρουν σήμερα οι νέοι και σε κάνουν με ανακούφιση να λες ότι υπάρχει ελπίδα. Αλλά για εμάς ένα πρόγραμμα έχει πετύχει όταν παρατηρούμε δύο πράγματα. Χαμογελαστά πρόσωπα στη διάρκεια του προγράμματος και δακρυσμένα μάτια τη στιγμή του αποχαιρετισμού. Αλλά εκείνο που μας γοητεύει περισσότερο είναι όταν οι συμμετέχοντες επιστρέψουν στις χώρες τους και ξεκινούν να ανταλλάσσουν επισκέψεις μεταξύ τους. Είναι η στιγμή που πραγματώνεται το όνειρο για μια γενιά με κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία χωρίς φόβους και προκαταλήψεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόσφατα το Erasmus γιόρτασε 1.000.000 νέους Ευρωπαίους πολίτες που ήρθαν στη ζωή καθώς το πρόγραμμα έγινε αφορμή να γνωριστούν οι γονείς τους.
______________________
“Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόσφατα το Erasmus γιόρτασε 1.000.000 νέους Ευρωπαίους πολίτες που ήρθαν στη ζωή καθώς το πρόγραμμα έγινε αφορμή να γνωριστούν οι γονείς τους. “
Πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα το πρότυπο του Ευρωπαίου Πολίτη, ο οποίος μπορεί να ζήσει και να εργαστεί στο ποικιλόμορφο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Γρηγόρης: Ο Ευρωπαίος πολίτης είναι κάπως διχασμένος. Από την μια πιστεύει στην Ευρώπη και συγχρόνως συνεπαίρνεται από ακραίες φωνές. Του αρέσει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του δίνει η Ευρώπη. Από την άλλη, την προσεγγίζει και με σκεπτικισμό. Ως ένα βαθμό δεν είναι περίεργο. Αν αφαιρέσουμε για λίγο τις ακραίες φωνές της ξενοφοβίας και του ρατσισμού από την εικόνα, θα διαπιστώσουμε ότι η Ε.Ε. είναι ίσως η μεγαλύτερη προσπάθεια ενοποίησης λαών με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην ιστορία. Αυτό από μόνο του γοητεύει αλλά συγχρόνως προκαλεί και ανησυχία αδικαιολόγητα ή μη. Εμπειρικά από τη συναναστροφή με τους νέους, ο ευρωπαίος πολίτης διακρίνεται για τα αισθήματα αλληλεγγύης, απολαμβάνει την πολυμορφία και την ελευθερία έκφρασης των ιδεών, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρώπης και αναζητά την τύχη του σε κάθε γωνιά της. Αναφορικά με την ίδια την Ευρώπη, θα πρέπει να εφοδιάσει τους πολίτες της όχι μόνο με δεξιότητες για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά κυρίως με κριτική και δημιουργική σκέψη ώστε να μην ανησυχούν με το διαφορετικό και να μην προσελκύονται από το ψεύτικο, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τον πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής.
______________________
Facebook: @youineurope
www.youineurope.gr
Περισσότερες πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα:
www.ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_el