Skip to content

Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπεχράκης;

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα το διάστημα 1985-1986. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε να δουλεύει για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στην Αθήνα.

«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο»

Μέσα από τις φωτογραφίες του έδειξε στον πλανήτη τον σπαραγμό των πολέμων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία. Το έργο του, που έφτασε σε όλο τον κόσμο και τον συγκλόνισε, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λήψεις από τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ αλλά και την αιγυπτιακή επανάσταση του 2011.

Το 2016 ο τρόπος που κάλυψε ως επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη του πρόσφερε δικαίως το εμβληματικό βραβείο Pulitzer.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Pulitzer. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”».

Αυτές είναι οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που έφεραν τη μεγάλη διάκριση στον Γιάννη Μπεχράκη και την ομάδα του:

Μία από τις φωτογραφίες του για την προσφυγική κρίση που έκανε το γύρο του κόσμου και χαράχτηκε στα μάτια και στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν αυτή ενός πατέρα που κρατά αγκαλιά τη μικρή κόρη του και περπατά, υπό βροχή, στο δρόμο.

Στην διάρκεια της πλούσιας καριέρας του κάλυψε πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς επίσης και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Η ματιά του σπουδαίου φωτογράφου ήταν διεισδητική και δημοσιογραφική, που παίρνει θέση με θάρρος στα γεγονότα και στην πραγματικότητα.

Ο Γιάννης Μπεχράκης μπορεί να ξεγέλασε τις νάρκες, να γλίτωσε από πολέμους, να εντάχθηκε ενάντια στο μίσος, αλλά νικήθηκε από τον καρκίνο και ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της αλήθειας της εποχής μας, το Σάββατο 02 Μαρτίου, σε ηλικία 59 ετών.

Μια ακόμη συγκλονιστική φωτογραφία από τον Γιάννη Μπεχράκη. Σομαλία, 14 Δεκεμβρίου 1992 μια γυναίκα δίνει λίγο νερό σε ένα παιδί σκελετωμένο από την ασιτία κοντά σε ένα στρατόπεδο προσφυγών στην Μπαϊντόα. Δυστυχώς, η φωτογραφία κόπηκε από το facebook αναφέροντας πως «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας για το γυμνό».

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του ο Κιθ Φλιντ των Prodigy
Ο Morrissey θα κυκλοφορήσει ένα album γεμάτο διασκευές!