Skip to content

5+1 ερωτήσεις σε έναν πειρατή!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το φετινό καλοκαίρι, κάπου ανάμεσα στα κύματα γνώρισα ένα πειρατή που με προθυμία μου διηγήθηκε την ιστορία του. 1828, αξιωματικοί του ελληνικού στόλου μαζί με Γάλλους συμμάχους τους προσπαθούν να καθαρίσουν το Αιγαίο από τους πειρατές. Πειρατές με ονόματα όπως Γώγος ο Ξινόγαλος, Μήτσος ο Ταπεινός ή Λάκης ο Ζόρικος, αναζητούν τον θησαυρό του Γάντζου του Σούσουρα.
Δαίμονες σαν τον Χασάν Μπαρμπαρόσα γυρεύουν εκδίκηση. Όμορφες και σκληρές δεσποσύνες θυσιάζουν τη ζωή τους ή παρατάνε τα πλούτη και την καλοζωία τους για την αγάπη και τον έρωτα. Αδίστακτες Σειρήνες κλέβουν ψυχές, δράκοντες που φυλάνε θησαυρούς μιλάνε και δίνουν δεύτερες ευκαιρίες. Ναυάγια, φουρτούνες, ναυμαχίες συνάντησα μέσα στις σελίδες του νέου βιβλίου του Γιώργου Χατζόπουλου με τίτλο «Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής». Ένα παιδικό μυθιστόρημα, που όμως χαρακτηρίζεται από ιστορική αλήθεια, έντονη δράση και πλούσιες περιπέτειες.

 

Ποιος είναι ο Νι Πι και σε ποιους απευθύνεται μέσα από αυτό το βιβλίο;

Ο Νι Πι είναι το τελευταίος πειρατής του Αιγαίου. Γεννήθηκε γύρω στα 1800, και αν και ήταν γόνος μιας πολύ πλούσιας οικογένειας από την Πόλη, μεγάλωσε κάτω από την κηδεμονία ενός πειρατή, ονόματι «Γάντζος ο Σούσουρας», όταν οι γονείς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός κούρσου. Στο βιβλίο τον συναντάμε στα είκοσι οχτώ του χρόνια, ναυαγό πάνω σε μία βάρκα μαζί με το φίλο του τον Βαρθολομαίο, αλλά με τον χάρτη του πολυπόθητου θησαυρού του Γάντζου του Σούσουρα στα χέρια τους. Εκεί, καταμεσής στο πέλαγος, τους περισυλλέγει ένα καράβι του ελληνικού πολεμικού στόλου και η περιπέτεια αρχίζει… Θεωρώ πως κάθε περιπέτεια που -τυπικά- απευθύνεται σε παιδιά, μπορεί να συναρπάσει και τους μεγάλους. Ο «Νι Πι» ακόμα περισσότερο, γιατί, όπως και πολλοί ενήλικες που το διάβασαν, παρατήρησαν πως το βιβλίο έχει ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης.

Ποια είναι η βασική ιδέα κι η πνευματική αφόρμηση αυτού του έργου;

Το νόημα της ζωής, ο φόβος του θανάτου και η λύτρωση από αυτόν, η ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία και περιπέτεια, η αξία της φιλίας, η δύναμη του έρωτα, η σχέση των δύο φύλων, η ανάγκη για ταυτότητα και τέλος, η σημασία του παρελθόντος και της ιστορίας στο παρόν… Αυτές θα έλεγα πως είναι οι βασικές ιδέες του βιβλίου κι αυτές διαπραγματεύομαι, όχι μόνο στον Νι Πι, αλλά γενικά σε ό,τι κι αν γράφω. Σ’ ένα κείμενο μου μπορεί να κυριαρχεί μία από τις παραπάνω ιδέες περισσότερο, σ’ ένα άλλο κάποια άλλη, αλλά σε όλα, λίγο ή πολύ, είναι παρούσες.

βγερου-γλυκα-φανου-beater-19
Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου

Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα, παραμύθι ή περιπέτεια φαντασίας;

Είναι ένας συνδυασμός και των τριών. Θα έλεγα πως περισσότερο είναι ένα παραμύθι για μια εποχή, την εποχή της πειρατείας στο Αιγαίο στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα πραγματολογικά στοιχεία της εποχής είναι παντού διάσπαρτα στο έργο, είτε πρόκειται για καθημερινές συνήθειες και έθιμα, που μπορεί να αφορούν τη διατροφή ή το ντύσιμο, είτε πρόκειται για τη γλώσσα, για ιδιωματικές λέξεις κ.λπ.. Αρκετά από τα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι υπαρκτά, ωστόσο, εκείνο που κυριαρχεί είναι η φαντασία και ο μύθος.

Ποιες ιδιαιτερότητες έχει η συγγραφή ενός βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά σε σχέση με ένα για ενήλικες;

Σίγουρα, όταν γράφεις και έχεις στο νου σου ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, νομίζω πως σε επηρεάζει και στο τι λες και στο πως το λες. Υπάρχουν πράγματα που δεν θα ήταν καλό να διαβάσει ένα παιδί. Εγώ ωστόσο, όταν γράφω δεν σκέφτομαι κάποιο συγκεριμένο κοινό, ούτε με ηλικιακά, ούτε με κάποια άλλα κριτήρια. Γι’ αυτό και όταν με ρώτησαν πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Πατάκη, «σε ποιο κοινό νομίζω ότι απευθύνεται το βιβλίο», δεν μπορούσα να απαντήσω. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το είχα καθόλου σκεφτεί. Εντέλει, καταλήξαμε να βάλουμε ένα αρκετά μεγάλο ηλικιακό φάσμα 9-18 ετών, για να μην αποκλείσουμε καμία ηλικία.

Ποιες είναι μέχρι τώρα οι αντιδράσεις του κοινού; Πως υποδέχτηκαν τα παιδιά τον Νι Πι;

Αρέσει πολύ τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Οι κριτικές και τα σχόλια που παίρνω είναι πολύ πολύ ενθαρρυντικά. Πρόσφατα, βρέθηκα σ’ ένα σχολείο με παιδιά Δ΄Δημοτικού που είχαν διαβάσει το βιβλίο και μου έκανε εντύπωση το πόσο είχαν ευχαριστηθεί το με την ανάγνωση του και πόσο τους είχαν εντυπωσιάσει οι ήρωές του. Ο Βαγγέλης ο Ηλιόπουλος, ο γνωστός συγγραφέας του Τριγωνοψαρούλη, στην παρουσίαση του βιβλίου που κάναμε στην Αθήνα και είχα τη χαρά και την τιμή να είναι ο κύριος ομιλητής, μου είπε πως πρωτάκουσε για το βιβλίο από έναν ενήλικο, ο οποίος είναι μέλος μιας λέσχης ανάγνωσης για μεγάλους την οποία συντονίζει. Οι κριτικές που παίρνει είναι πολύ καλές, οπότε θα δούμε πόσο μεγάλο ταξίδι θα κάνει ο Νι Πι. Πάντως, ξεκίνησε φορτσάτος.

Οι μέχρι τώρα βιβλιοπαρουσιάσεις γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ποια τα σχέδια για το μέλλον; Θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις;

Μέχρι στιγμή, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις καλά οργανωμένες παρουσιάσεις, που έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Χίο. Εκεί, είχα την τύχη και τη χαρά να συμμετέχουν κάποιοι φίλοι ηθοποιοί, μουσικοί και εκπαιδευτικοί, που αναπαρέστησαν με μεγάλη επιτυχία αποσπάσματα από το βιβλίο. Αυτός ο τρόπος παρουσίασης του βιβλίου είναι πολύ γοητευτικός και ευχάριστος, τόσο για τα παιδιά όσο για τους μεγάλους και σκοπεύουμε να τις συνεχίσουμε όπου μας καλούν. Επίσης, είχα αρκετές προτάσεις για να μιλήσω για το βιβλίο σε σχολεία, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και δεν το κρύβω πως ανυπομονώ να πάρω και πάλι το feedback από παιδιά και δασκάλους. Εξάλλου, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που γράφω.


 

Το βίβλίο «Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής» του Γιώργου Χατζόπουλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ!

ISBN: 9789601677897
Σελίδες: 216

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Γιώργος Μπόσνας: Ένας από τους πιο ξεχωριστούς designers της Θεσσαλονίκης!
Το open call του Music Showcase Greece ολοκληρώθηκε!