Skip to content

Συνέντευξη με το beat box δίδυμο των Word of Mouth.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τι είναι το Beat boxing; Είναι μια μορφή τέχνης; Ένα, ακόμα, viral στο YouTube, που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια; Οι Word of Mouth ξεκίνησαν, πριν κάποια χρόνια, επτά για την ακρίβεια, και από τότε έχουν τη μουσική σφηνωμένη στο κεφάλι τους. Έχουν φτάσει μέχρι την πρωτεύουσα της τέχνης, την Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχαν  στο American Human Beat box Festival , έπαιξαν στο TedXAthens και αυτό το μήνα, κυκλοφορούν το πρώτο τους LP, με μουσική, σχεδόν αποκλειστικά γραμμένη, με τη φωνή τους. Αποτελούνται από δύο άτομα, τον Bitman και τον El Pap Chico, τους οποίους ακούσαμε το περασμένο Σάββατο στη Μαύρη Τρύπα και μιλήσαμε μαζί τους, με αφορμή την παρουσίαση του δίσκου τους στο Koo Koo, στην Αθήνα, το βράδυ της Παρασκευής.

 

Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η φάση, με το Beat box;

Είναι μία μουσική τέχνη, που σχετίζεται, αρκετά, με το χώρο της hip hop κουλτούρας. Παράγεις ήχους και ρυθμούς, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το στόμα σου, χωρίς κάποιο μουσικό όργανο. Είναι μια τέχνη, που ξεκίνησε το 81’. Οι περισσότεροι το γνώρισαν μετέπειτα, με την άνθιση του στο You Tube, αλλά δεν είναι αυτό. Είναι από τις λίγες τέχνες, που κάποιος μπορεί να επικαλεστεί ότι το έχει ξεκινήσει αυτός και συγκεκριμένα, ο  Doug E Fresh, o οποίος, απλά, έπαιξε ένα κομμάτι με το στόμα του στο σχολείο. Κάποιος είπε ότι του αρέσει όλο αυτό και μπορείς να πεις πως, κάπως έτσι, ξεκίνησε το beat box.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική, για να μπορέσεις να γίνεις ένας beat boxer;

Ναι, σίγουρα υπάρχουν τεχνικές για να βγάλεις διάφορες μορφές ήχου, αλλά πρέπει να έχεις, γενικά, τη μουσική που θες να παίξεις, μέσα στο μυαλό σου – αυτό είναι το πιο βασικό.

Άρα, είναι κάτι που πρέπει να έχεις έμφυτο;

Δε ξέρω ακριβώς, αλλά είχα δει, τελευταία, ένα βίντεο, με τον Tony Royster Jr., όπου έλεγε πως το ότι είναι καλός στα drums, είναι ευλογία. Κάποιες φορές, αυτό το πράγμα προκύπτει, δε μπορείς να ξέρεις το «πώς». Πλέον, αυτή η τέχνη και διδάσκεται και μπορείς να τη μάθεις, αν προσπαθήσεις. Είναι πιο καθοδηγημένο όλο αυτό, αλλά  ειδικά στους Beat boxers της γενιάς μου, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Άρα, πώς κινείστε, γενικά, για να παράγετε αυτούς τους ήχους;

Κοίτα, τεχνικές υπάρχουν αρκετές και το καλό είναι πως, με αυτή την επανάσταση που έχει γίνει, όσον αφορά τη γνώση, ειδικά μέσα από το ίντερνετ, μπορείς πλέον να βρεις και να μάθεις, σχεδόν, τα πάντα. Το σημαντικότερο, για μένα, είναι το πώς ακούς τη μουσική – ο καθένας στο δικό του μυαλό. Όλοι έχουμε τις ίδιες φωνητικές χορδές – κι όμως, κάποιοι τραγουδούν καλά και κάποιοι φάλτσα, οπότε, κάπως, ο εγκέφαλος του καθενός, δίνει το ανάλογο σήμα για να κάνει αυτό που πρέπει.

WORD OF MOUTH - (c) Zissis Tsoubos

Ισχύει, ακόμα. Κι εγώ έμαθα τι είναι το beat box, μέσα από videos στο YouTube. Έχω δει ότι έχετε συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, ακόμα και στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι κινήσεις, που μπορεί να κάνετε, για να προωθήσετε τη δουλειά σας;

Εμείς έχουμε μια πολυτέλεια και μια δυσκολία. Πολυτέλεια, γιατί αυτό που κάνουμε, γίνεται για πρώτη φορά, οπότε μπορούμε να κάνουμε, σχεδόν, ό,τι θέλουμε και δύσκολα, γιατί είμαστε οι πρώτοι και δε ξέρουμε με ποιον τρόπο να το κάνουμε. Δεν υπάρχει κάποιος χαραγμένος δρόμος για το πώς να κινηθείς. Υπάρχουμε επτά χρόνια, ως Word of Mouth, και μάλιστα, ο El Pap Chico είναι και από τους παλαιότερους beat boxer στην Ελλάδα. Έτσι, κινούμαστε σύμφωνα με τη δική μας αισθητική, για να προωθήσουμε, όσο μπορούμε, το Beat box, ως μία τέχνη.

Έχετε κάνει, όμως, πολλά πράγματα και στο εξωτερικό!

Ναι, υπάρχει μία παγκόσμια κοινότητα γενικότερα. Αυτό σε κάνει να δεις διάφορα πράγματα και να βελτιωθείς, ακόμα, πιο πολύ. Όπως υπάρχουν πολλοί beat boxers και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Τώρα τελευταία, ξεκίνησε να προωθείτε πιο πολύ όλο αυτό.

Στα live σας, τι ήχους ακούει κανείς;

Γενικά, είμαστε οι Bitman και El Pap Chico και τώρα προστέθηκε στο line up και ο Dj Mode, για να μπορέσουμε να τον παρουσιάσουμε και στο δίσκο.

Ο οποίος βγαίνει σε LP, έτσι;

Ναι, κυκλοφορεί, με την υποστήριξη της DNA Records, και θα υπάρχει διαθέσιμος και στο live της Αθήνας.

Υπάρχουν, γενικότερα, δισκογραφικές εταιρείες, που να στηρίζουν αυτό το είδος;

Δε θα το έλεγα τόσο εύκολα. Είχε γίνει μία κίνηση, για να φτιαχτεί μια εταιρεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και μας είχε γίνει και πρόταση να βγάλουμε εκεί το δίσκο, αλλά τελικά, ναυάγησε το σχέδιο. Πλέον, υπάρχει και μία σύγχυση στις δισκογραφικές εταιρείες, για το τι στηρίζουν και τι όχι.

Οι συνεργασίες που έχετε κάνει, πως προέκυψαν; Ας πούμε, πως ταίριαξε ο ήχος σας με αυτόν της Ματούλας Ζαμάνη;

Αυτό έγινε, κυρίως, για να δούμε τι απήχηση μπορεί να έχεις ο ήχος μας στο κοινό. Βγάλαμε, δηλαδή, κάποια κομμάτια του δίσκου, πριν αυτός κυκλοφορήσει, για να έχουμε μια ιδέα για την απήχηση που μπορεί να έχει η μουσική μας στον κόσμο. Γενικότερα, υπάρχει μία ποικιλομορφία στο δίσκο. Αυτοί που θα τον ακούσουν, θα δουν ότι, παρόλο που η βάση του είναι το beat box, υπάρχουν μέσα και άλλες μουσικές. Επίσης, έχουν προκύψει αρκετές συνεργασίες για το δίσκο, που, με όλους αυτούς τους ανθρώπους, έχουμε, σίγουρα, κάνει κάτι μαζί και στο παρελθόν.

Σκοπός μας, γενικά, είναι να ανοίξει ο δρόμος και για τους άλλους beat boxer. Έχουμε μια δυναμική στο live μας και μια κλιμάκωση, που συνδυάζεται και με αλλά πράγματα, πέρα από τα απλά κομμάτια, που μπορεί να ακούσει κάποιος στο δίσκο!

______________________

**Οι Word of Mouth παρουσιάζουν το νέο τους δίσκο, την Παρασκευή 7/10, στις 21.00, στο Koo Koo Live Music Bar!

WORD OF MOUTH LP COVER - I AM BEATBOX

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
“Itsi bitsi”,Q&A session | #tiff55
Montage Of Heck ή αλλιώς η κασέτα του Kurt