Skip to content

White lies: Το “Friends” είναι κατά κάποιον τρόπο το πρώτο μας album ξανά από την αρχή!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Τους White Lies, ακόμα και από την εποχή που συνέθεταν μουσική υπό το όνομα Fear of Flying, τους συσχέτιζαν με το post punk των Joy Division, ωστόσο ένας τέτοιος συσχετισμός είναι αρκετά περιοριστικός για ένα συγκρότημα, όπου από τη μια μπορεί να μετουσιώνει τις βαθιές συναισθηματικές διεργασίες σε στίχους, από την άλλη όμως γράφει μουσική για χορό. Η αλήθεια λοιπόν ίσως να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο κεφάτο ποπ της Madonna και τη σκοτεινή πλευρά του post punk. Μετά από την κυκλοφορία τεσσάρων διαφορετικών albums και το διάλλειμα τριών χρόνων οι White Lies επιστρέφουν με το “Friends” για να μας θυμίσουν τον λόγο που τους αγαπήσαμε εξαρχής. Λίγο πριν από τις συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι White Lies μίλησαν στον Beater.gr για το νέο τους δίσκο, την έμπνευση, την ανάγκη για καθημερινή δουλειά πάνω στη μουσική τους και τη σχέση τους με την Ελλάδα!

 

Πως ξεκίνησαν οι White Lies;

Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 2008, αφού περάσαμε μεγάλο μέρος της εφηβείας μας παίζοντας μαζί σε μπάντες με διαφορετικά ονόματα. Γράψαμε το “Unfinished Business” και “Death” διαδοχικά το ένα με το άλλο, και δεν έχουμε σταματήσει έκτοτε!

Έχοντας κυκλοφορήσει τέσσερα albums μέχρι τώρα, τέσσερα διαφορετικά albums, ποιο θεωρείτε σας ότι δυσκόλεψε περισσότερο;

Δεν νομίζω πως κάποιο μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Όταν έχεις τελειώσει ένα κομμάτι δουλειάς, η κυκλοφορία είναι το «τελικό σημείο στίξης» σε αυτό. Ακόμα και αν περιοδεύεις και παίζεις τραγούδια από αυτόν τον δίσκο, υπάρχει μια οριστικότητα σε αυτή τη διαδικασία όταν κυκλοφορεί. Δεν μπορείς πλέον να το αλλάξεις. Υποθέτω πως με το “Friends” , ήμουν περισσότερο περίεργος να μάθω πως θα το εκλάμβανε ο κόσμος, καθώς λείπαμε για τρία χρόνια δισκογραφικά.

whitelies0416_steve-gullick

Μετά από την περιοδεία του “Big TV”, κάνατε ένα διάλλειμα. Θεωρείτε πως αυτό το διάλλειμα συνέβαλε στο να βρείτε ξανά αυτή την εσωτερική πείνα που σας ωθεί στο να γράφετε μουσική, και τελικά να ολοκληρώσετε τον τελευταίο σας δίσκο;

Ναι, ίσως. Νομίζω, με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης και της εμπειρίας, ότι είναι μια νοοτροπία το να αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεται να δουλεύεις παρά μόνο όταν «πεινάς» γι’αυτό. Πραγματικά, το να δουλεύεις κάθε μέρα είναι ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσεις ένα καλό αποτέλεσμα μακροχρόνια. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα που έχει γίνει στην Αμερική σε ένα μάθημα κεραμικής. Η μισή τάξη έπρεπε να δουλεύει όλο το εξάμηνο κάνοντας όσα περισσότερα κεραμικά μπορούν, χωρίς να δίνεται έμφαση στην ποιότητα. Το άλλο μισό της τάξης έπρεπε να δουλεύει όλο το εξάμηνο, κάνοντας ένα μοναδικό κεραμικό, το οποίο όμως έπρεπε να είναι τέλειο. Το μισό της τάξης που ξόδεψε περισσότερο χρόνο να αγωνιούν για ασαφείς ιδέες για το τι θα μπορούσε να θεωρηθεί τελειότητα, ενώ το άλλο μισό δούλευε χωρίς να σκέφτεται τέτοια νοήματα. Ήταν τελικά το μισό της τάξης που του ζητήθηκε η ποσότητα, αυτό που δημιούργησε τα καλύτερα κεραμικά. Πάντα το σκέφτομαι αυτό!

Τι επηρέασε το τελευταίο σας album, το οποίο τιτλοφορείται “Friends”; Από πού αντλήσατε έμπνευση τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά;

Πάντα αντλώ έμπνευση από τα αυτά που καταλήγουν να έχουν μια θέση στην καρδιά μου, και αυτά συνήθως είναι οι σχέσεις και οι άνθρωποι με τους οποίους περνάω χρόνο. Μουσικά, η έμπνευση μας προέρχεται από παντού- από Passport, The Ramones, Japan, Lone Lady, Brand X, μέχρι Jason Derulo-. O Harry και εγώ ξοδεύουμε κάθε πρωί περίπου δύο ώρες, πίνοντας καφέ και ακούγοντας μουσική, προσπαθώντας να την «χωνέψουμε». Μετά αν ακούσουμε κάτι που μας αρέσει, πιάνουμε δουλεία!

Πως ήταν να δουλεύετε στο studio του Bryan Ferry; Θεωρείτε πως αυτό το περιβάλλον επηρέασε τον ήχο σας;

Το περιβάλλον είχε επίδραση στον ήχο μας, αλλά όχι με τον αναμενόμενο τρόπο. Αυτό που ήταν το καταπληκτικό με το studio, ήταν οι ατέλειές του, τα πράγματα που δεν δουλεύουν με τον τρόπο που περιμένεις, η ανάγκη να προσαρμόζεσαι για να βρεις νέους τρόπους για να κάνεις αυτό το «κάτι» να συμβεί. Η συλλογή με τα synths ήταν αυτή που χρησιμοποιήσαμε περισσότερο!

whitelies0416_8a2507

Τι αντιπροσωπεύει τελικά το “Friends” για τους White Lies;

Νομίζω πως αντιπροσωπεύει το νέο κεφάλαιο στη δουλειά μας. Κάναμε ένα διάλλειμα και τώρα επιστρέψαμε. Κατά κάποιον τρόπο είναι το πρώτο album ξανά από την αρχή!

Μετά από τέσσερα albums έχετε πολύ υλικό από το οποίο μπορείτε να διαλέξετε για τις live εμφανίσεις σας. Διαλέγετε τα τραγούδια που ικανοποιούν το κοινό ή εσάς;

To set μας αποτελείται 95% από τραγούδια που ξέρουμε ότι fans μας θα ήθελαν να ακούσουν. Μετά επιλέγουμε και ένα-δύο τραγούδια που αγαπάμε να παίζουμε.

Πως πάει η περιοδεία σας μέχρι τώρα; Πως νιώθετε που παίζετε τόσο σε μικρά όσο και σε μεγάλα venues;

Είναι τέλεια! Το κάθε show είναι διαφορετικό, τα περισσότερα μέχρι τώρα είναι sold out. Αυτό είναι ένα φανταστικό συναίσθημα, να βλέπουμε τόση αφοσίωση και αγάπη για το καινούριο μας album.

Πως θα περιγράφατε τις προηγούμενες εμφανίσεις σας στην Ελλάδα; Τι να περιμένουμε από τα επικείμενα live σας;

Πάντα απολαμβάνουμε τις φορές που παίζουμε στην Ελλάδα, τόσο σαν μουσικοί αλλά και σαν τουρίστες! Νομίζω ότι κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Αθήνα, πηγαίνουμε στην Ακρόπολη. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ξαναπαίξουμε σαν headliners στην Ελλάδα. Υπάρχει αναμονή και η αναμονή είναι πάντα το καλύτερο πράγμα για ένα rock show!

**Οι λατρεμένοι του ελληνικού κοινού White Lies επιστρέφουν στη χώρα μας μετά την θριαμβευτική εμφάνισή τους στο EJEKT Festival 2014, όταν ξεσήκωσαν χιλιάδες θεατές και κέρδισαν τις εντυπώσεις ακόμα και σε σχέση με συγκροτήματα του επιπέδου των Editors και των Kasabian.

03.12 – Gagarin, Αθήνα
04.12 – Principal, Θεσσαλονίκη

Αυτές θα είναι πρώτες headline συναυλίες των White Lies στην Ελλάδα. Τo Σάββατο 3 θα εμφνιστούν στο Gagarin 205 και την Κυριακη 4 Δεκεμβριου θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Principal Club Theater.

Οι Le Page και οι Brightside είναι τα συγκροτήματα που θα ανοίξουν τις συναυλίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Για τη συναυλία της Αθήνας
Προπώληση: 29 ευρώ.
Ταμείο: 32 ευρώ

Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης
Προπώληση: 28 ευρώ.
Ταμείο: 30 ευρώ

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στα www.viva.gr, Public, SevenSpots, Reload
Οι μεταπωλητές των εισιτηρίων χρεώνουν έξοδα διαχείρισης ανάλογα με το τιμολόγιό τους.

Πληροφορίες: www.detoxevents.gr, 2109636489

new_thessaloniki_35x50

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Στεκόμαστε Μαζί για να Σταματήσει η Βία ενάντια στις Γυναίκες και τα Κορίτσια.
Το Τσίμπημα της Σφήκας στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη | Κερδίστε Προσκλήσεις