Skip to content

«WE» | Ένας εναλλακτικός κόσμος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Ειρήνη Δασκάλου

Μια “κολλεκτίβα”, με συλλογική χροιά. Μια παρέα, με αδηφάγα διάθεση και μεράκι για δημιουργία και μια πνοή πολιτισμού, έρχεται να τυλίξει την πόλη. Το «WE» ήρθε να στεγάσει τον εναλλακτικό κόσμο και τα γούστα της Θεσσαλονίκης. Οι πόρτες ανοίγουν και οι underground κουλτούρες βρίσκουν επιτέλους στέκι. Άστεγοι καλλιτέχνες, αθλητές του “δρόμου”, μουσικόφιλοι και μεστοί, από δίψα για πειραματισμό και αέρα αλλαγής, άνθρωποι βρίσκουν σπίτι και βήμα. Η παρέα του «WE» ακροβατεί με σθένος και αποφασίζει να αφήσει ένα ακόμα αποτύπωμα, στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ιστορία της πόλης, στήνοντας συλλογικά ένα μωσαϊκό πολυπολιτισμικότητας, τέχνης και απαράμιλλης διάθεσης, στιγματίζοντας τα χνάρια τους με ενέργεια και μελωδίες, μέσα από μια καλή παρέα και ακόμα πιο «πολλά υποσχόμενη» πορεία. Μιλήσαμε τον Γιώργο Γεωργιάδη και ξεναγηθήκαμε στο χώρο, από την  Αριάδνη Χατζητάτση που είναι δύο από τα μέλη της ομάδας. Μια φράση τους θα ήθελα να κρατήσω και με αυτήν να κλείσω: «Κύριο μέλημά μας…ένας χώρος με βούληση και φωνή»!

Ποιό ήταν το κίνητρο για την έναρξη δημιουργίας του χώρου;

Πάντα, η ομάδα μας ασχολούνταν, εδώ και πολλά χρόνια, στην πόλη και με τον αθλητισμό και με τον πολιτισμό. Επομένως, συναντήθηκαν αυτές οι δύο ανάγκες και συνδυάστηκαν με τον χώρο που σχεδιάζουμε. Δηλαδή, έναν χώρο πολιτισμού και αθλητισμού. Για περισσότερα από έξι χρόνια, ασχολούμαστε με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα τελευταία 3 χρόνια ασχολούμαστε και με το κομμάτι του αθλητισμού. Επομένως, για το κίνητρο πρέπει να ανατρέξουμε στα προηγούμενα χρόνια, όπου ουσιαστικά η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου ήταν πάντα η ανάγκη της ομάδας να δημιουργήσει. Βρέθηκε φέτος κι έτσι ξεκινήσαμε να το υλοποιούμε.

Η ομάδα από ποιους αποτελείται;

Η εταιρεία που έχει αναλάβει να στήσει τον χώρο, είναι η Άλπικα, η οποία αποτελείται από 7 ανθρώπους, που οι περισσότεροι ζουν στην Θεσσαλονίκη, ο ένας ζει στην Βουλγαρία και ένας ακόμα, στον Καναδά. Είμαστε πολυπολιτισμική ομάδα. Πέρα από τις δραστηριότητες που κάνει ο καθένας ατομικά, συλλογικά σκεφτήκαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε αυτό το project.

IMG_0854

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όλο το κοινό της πόλης, γιατί θα υπάρχει μία ευρεία γκάμα εκδηλώσεων, τόσο αθλητικών, όσο και πολιτιστικών. Άμα λάβουμε υπόψη ότι η πληθυσμιακή ομάδα, που είναι πιο κοντά σε αυτές τις εκδηλώσεις, είναι οι νέοι, ξεκινώντας από έφηβους μέχρι και 45 χρονών, που είναι ενεργές ομάδες σε ότι αφορά τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς και στα πιτσιρίκια. Θα γίνονται,  δηλαδή, εκδηλώσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (4-13 χρονών), όπου όλες οι δραστηριότητες, όπως ο τοίχος αναρρίχησης, το ski, το snowboard, αλλά και οι πολιτιστικές, θα έχουν στο επίκεντρο τους και τα πιτσιρίκια.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για όλο αυτό;

Είμαστε μία ομάδα, που προέρχεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις Επομένως, για πολλά χρόνια, υπήρχε η ομάδα «Παιδιά εν δράσει», που μας ένωσε και με αυτήν μεγαλώσαμε. Έχουμε κάνει πολλά ταξίδια μαζί στην Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Ήταν πολλά τα ερεθίσματα, που συναντούσαμε κάθε φορά που πηγαίναμε κάπου και ιδιαίτερα σε χώρους, όπως αυτό που πάμε να κάνουμε τώρα στην πόλη. Χώρους, δηλαδή, που θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν νέοι άνθρωποι, για να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, μέσα από τις τέχνες και κυρίως τις μη διαδεδομένες τέχνες. Δηλαδή, όχι μόνο την ζωγραφική και την μουσική, αλλά και ό,τι άλλο υποτάσσει η σύγχρονη τέχνη. Επομένως, η ιδέα ξεκίνησε από τα ταξίδια, που έχουμε πραγματοποιήσει σε όλον τον κόσμο, τους ανθρώπους, με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή και τους χώρους, που έχουμε επισκεφτεί, θέλοντας πάντα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Μία πρώτη προσπάθεια έγινε με το Block 33.

Υπήρχε κάποιο πρότυπο, πάνω στο οποίο βασιστήκατε;

Είναι ένα μιξ χώρων ο συγκεκριμένος, που δεν έχει ξαναγίνει, από ότι ξέρω εγώ τουλάχιστον. Που να συνδυάζει, δηλαδή, σε τέτοιον βαθμό, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Υπάρχουν πολυχώροι, είτε αθλητικοί είτε πολιτιστικοί, αλλά δεν υπάρχει κάποιος, που να συνδυάζει και τις δύο αυτές μορφές. Έχοντας την εμπειρία από το Block 33, που το στήσαμε πριν από 6 χρόνια με κάτι άλλους φίλους, αποκτήσαμε μία εμπειρία, πέρα από αυτή των εκδηλώσεων, και μία ρεαλιστική εμπειρία και τεχνογνωσία, στο πως μπορούμε να διαχειριστούμε έναν πολυχώρο πολιτισμού. Η εμπειρία αυτή σαφώς και βοηθάει πολύ στο στήσιμο του συγκεκριμένου, νέου χώρου. Μετά από 6 χρόνια, νιώθουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στο να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο.

IMG_0864

Ποιοί είναι οι συντελεστές του χώρου;

Πίσω από την εταιρία Alpika, είναι 7 άνθρωποι, που έχουν πιστέψει και χρηματοδοτούν αυτόν τον χώρο. Δεν γίνεται και καμία τρελή επένδυση, όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Σκεφτήκαμε, πήραμε το ρίσκο και επενδύσαμε σε αυτό. Η κουλτούρα αυτών των ανθρώπων δεν είναι καθαρά και στεγνά επιχειρηματική. Προέρχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις ,όπως είπαμε, και τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, που βλέπουν διαφορετικά ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα. Την βλέπουμε ως ένα εργαλείο, του να ζήσουμε αξιοπρεπώς, χωρίς ποτέ ο στόχος να είναι το να γίνεις πλούσιος ή βαθύπλουτος. Ουσιαστικά, δημιουργούμε θέσεις εργασίας για εμάς και κοντινούς ανθρώπους, με κύριο στόχο την αξιοπρέπεια στην ζωή, χωρίς οράματα του να πλουτίσουμε από αυτό το πράγμα. Το κύριο είναι ότι κάνουμε κάτι, το οποίο αγαπάμε και μας αρέσει. Επομένως, αν μπορούμε να συνδυάσουμε την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και την ευχαρίστηση του να κάνεις αυτό που θέλεις, θα είναι το ιδανικό για μία πόλη, την οποία έχεις επιλέξει και αγαπάς να ζεις σε αυτήν. Οι συντελεστές, πέρα από τους προαναφερθέντες, μπορεί να είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα σε ομάδες και συλλογικότητες της πόλης, ή αντίστοιχα εταιρίες, όπου θα έχουν εδώ έδρα. Πέρα από τα «Παιδιά εν δράσει» και το περιοδικό «Εξώστης», είναι και το «Destv», μία “κολλεκτίβα” νέων, που ασχολούνται με το βίντεο και την φωτογραφία, αλλά και σύλλογοι και ομάδες, που ασχολούνται με το ποδήλατο. Υπάρχει μια μορφή ανταποδοτικότητας με τις ομάδες αυτές. Ναι μεν τους παραχωρούμε δωρεάν τον χώρο για να έχουν την έδρα τους, το ίντερνετ και κάποιες άλλες παροχές, ανταποδοτικά, ωστόσο, οι ομάδες αυτές ενισχύουν τον χώρο, είτε με το να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους στον χώρο, είτε με άλλου είδους υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα, τα παιδιά από το «Destv» καλύπτουν  φωτογραφικά και με βίντεο, όλες τις εκδηλώσεις του χώρου.

Είναι η συμβολή σου, ο λόγος στο να πάρει ο χώρος μια καλλιτεχνική μορφή και να στηθεί ένα μωσαϊκό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό;

Η εμπειρία, που έχω αποκτήσει από τα 6 χρόνια που ήμουν στο Block33 και το είχαμε ξεκινήσει με άλλους φίλους, προφανώς, μεταφέρεται σε αυτόν τον χώρο. Επομένως, και η λογική θα είναι περίπου η ίδια με του Block. Είναι ένας πολυχώρος ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλες τις ομάδες και τους ανθρώπους, που πραγματικά θέλουν να συμμετέχουν, ή δεν είχαν χώρο πριν, για τις εκδηλώσεις τους. Πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο, όπως και το Block, και η εμπειρία μου αυτή αποτυπώνεται νομίζω, ήδη, στον νέο αυτό χώρο. Στο πώς δηλαδή στήνεται λειτουργικά αυτό το πράγμα, τις προδιαγραφές που θέλει η σκηνή και ο ήχος για να στηθεί, αλλά και μετέπειτα στην καλλιτεχνική αποτύπωση του χώρου.

Επικεντρώνεστε ή δίνετε βαρύτητα σε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή κομμάτι του χώρου, που ίσως θέλετε να προωθήσετε ή να ανελίξετε περισσότερο;

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες είναι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, μέσα από τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε διαφορετικές μορφές τέχνης και άθλησης, που δεν είναι τόσο διαδεδομένες. Πέρα από το συναυλιακό κομμάτι της μουσικής που θα φιλοξενείται στον χώρο, ελπίζουμε να φέρουμε δραστηριότητες, όπως το σύγχρονο τσίρκο, πειραματικό θέατρο, χορό, παραστατικές τέχνες και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή εγκαταστάσεις, βήμα και χώρο σε νέους καλλιτέχνες, που να μπορούν να τον νοιώσουν σαν δικό τους χώρο. Στο αθλητικό κομμάτι, φέρνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, προσομοιωτή ski και snowboard, ο οποίος θα είναι ένας τεράστιος τάπητας, όπου θα μπορείς να προσομοιώσεις το ύψος, αλλά και την ταχύτητά του, ώστε να νιώθεις πραγματικά την προσομοίωση των αθλημάτων αυτών. Θα υπάρχει τοίχος αναρρίχησης τύπου boulder, ο οποίος θα διατίθεται για αρχάριους, αλλά και προχωρημένους, με κύρια έμφαση και πάλι στα πιτσιρίκια. Θα θέλαμε να εμφυσήσουμε στα πιτσιρίκια προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τον εναλλακτικό αυτόν τρόπο ζωής, μέσα από τον αθλητισμό και την τέχνη.

Ποιος θεωρείς ότι μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, που θα καθορίσει την επιτυχία του «WE»;

Θεωρώ ότι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι από την πλευρά τη δική μας και αυτό έγκειται στην συνέπεια και την καλλιτεχνική αισθητική στο χώρο. Φυσικά, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο κόσμος. Αν και εφόσον βρει ενδιαφέρον το εγχείρημα και το αγκαλιάσει. Πιστεύω ότι πιο σημαντικό είναι το δεύτερο.

IMG_0855

Είναι έτοιμο το κοινό της Θεσσαλονίκης, να στηρίξει και να αγκαλιάσει κάτι τέτοιο; Θεωρείς ότι είναι στις ανάγκες του κόσμου και της πόλης κάτι τέτοιο;

Συνήθως, οι επιχειρηματικές κινήσεις, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, ξεκινούν από την αίσθηση ότι έχουμε αυτήν την ανάγκη, για έναν τέτοιον χώρο κι έτσι, ξεκινήσαμε και την δημιουργία. Επειδή ζούμε σε αυτήν την πόλη, κατανοούμε και θεωρούμε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και έτσι το ξεκινήσαμε. Δεδομένου ότι ένας τέτοιος χώρος, δεν είναι ότι λείπει. Είναι κάτι καινοτόμο, αλλά θεωρούμε ότι το χρειάζεται η πόλη. Το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο ζεστά και φιλόξενα κοινά της χώρας, σε οτιδήποτε καινοτόμο. Έχει πολύ μεγάλο νεανικό πληθυσμό, που συνήθως οι νέοι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, δραστήριοι και θετικοί στην φιλοξενία νέων πραγμάτων. Η πόλη έχει δείξει ότι μπορεί να αγκαλιάσει ένα τέτοιο εγχείρημα, αρκεί και εμείς οι ίδιοι να δείξουμε μεγάλη συνέπεια και επαγγελματισμό στις υπηρεσίες, που θα προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους.

Υπήρξαν κάποιοι παράγοντες, είτε διαδικαστικοί είτε προσωποποιημένοι, που στάθηκαν εμπόδιο σε αυτήν την πρωτοβουλία;

Για να αποκτήσουμε την κυριότητα του χώρου, τον οποίο ενοικιάζουμε από την Έκθεση, πέρασε ενάμισης χρόνος, για να μπούμε δηλαδή και να ξεκινήσει το πρώτο συνεργείο. Που σημαίνει ότι ήταν πολύτιμος χρόνος, που χάθηκε άνευ ουσίας. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Έκθεση. Απλά, νιώθω ότι έτσι λειτουργούν οι μεγάλοι αυτοί φορείς της πόλης. Ήδη, θεωρώ ότι καταφέραμε και μπήκαμε και πείσαμε τους ανθρώπους αυτούς, να μας εμπιστευτούν να πάρουμε τον χώρο. Είναι ένα κατόρθωμα και έχει να κάνει με την μακροχρόνια διαπραγμάτευση και συνεργασία. Ένα ακόμα εμπόδιο, ήταν το οικονομικό θέμα, το οποίο ξέφυγε από το πλάνο, λόγω του ότι ο χώρος ήταν παρατημένος. Χρειάστηκαν περισσότερες δαπάνες, για να τον φέρουμε σε μία κατάσταση, ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε να διαμορφώνουμε τους χώρους, όπως εμείς θέλουμε.

Είναι το «WE» η εναλλακτική λύση, που προτείνετε στον κόσμο της Θεσσαλονίκης, σαν αθλητικό χώρο και εναλλακτική μουσική σκηνή, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που ο κόσμος κάνει πολύ προσεκτικές και οικονομικές επιλογές; Και γιατί να είστε στις προτιμήσεις του;

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες, σε όλη την πόλη. Το «WE» δεν ήρθε ούτε να αναπληρώσει κάποιο κενό, ούτε να δείξει πως πρέπει να είναι τα πράγματα. Είναι ένας χώρος, που γίνεται με ταπεινότητα, με μεγάλο μεράκι και αγάπη, από τους ανθρώπους που το χρηματοδοτούν και το στηρίζουν. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρώ ότι είναι μοναδικός. Εμείς κάνουμε απλά μια προσπάθεια έντιμη, την οποία ελπίζουμε ότι θα την αγκαλιάσει ο κόσμος. Νιώθουμε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη, συγκεκριμένα στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και του πολιτισμού, και γι’ αυτό και πήραμε αυτήν την μεγάλη απόφαση. Θα το κρίνει ο χρόνος.

Πώς θα θέλατε να δείτε το «WE» στο μέλλον;

Σαν ομάδα, θα θέλαμε να είναι ένας χώρος, που να σέβεται την διαφορετικότητα, τις διαφορετικές ανάγκες των ομάδων της πόλης. Να είναι ένας χώρος, που να έχει άποψη και που να μην περιορίζεται στο να φιλοξενεί τέχνη, αλλά να δημιουργεί τάσεις. Να μπορεί να είναι ένας χώρος, που να στηρίζει προσπάθειες αλληλεγγύης και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Εκτός από τον τρίτο τομέα της οικονομίας, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις συλλογικότητες ,που θεωρώ ότι ο χώρος  θα πρέπει να έχει έναν τέτοιον χαρακτήρα, να είναι ανοιχτός στο να διοργανώνονται και να συντονίζονται εκδηλώσεις, που προωθούν την αλληλεγγύη και την συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Θέλουμε να είναι ένας χώρος, με δυνατή φωνή. Ένας χώρος, που δεν θα είναι μόνο οι τοίχοι και οι ομάδα των επτά και δέκα ανθρώπων, αλλά ένας χώρος πολυδιάστατος, που να έχει φωνή και βούληση.


Περιήγηση, παρέα με την Αριάδνη!

Η ξενάγηση ξεκινάει και η Αριάδνη μας υπενθυμίζει ότι «WE» σημαίνει «συλλογικότητα»! Καθώς η βόλτα μας είναι ακόμα στην αρχή και ο ενθουσιασμός μας ανεκδιήγητος, μας αναλύει το εσωτερικό του πολυαναμενόμενου χώρου και τις εγκαταστάσεις, που θα μας περιμένουν:

  • Τα γραφεία των ομάδων «WE», «Παιδιά εν δράσει», «Εξώστης», «Destv».
  • Προσομοιωτής πίστας χιονοδρομίας και snowboard MaxxtrackslSB 2000
  • Τοίχος αναρρίχησης τύπου boulder
  • Ράμπες αφιερωμένες στο Skateboard και το BMX
  • Αρένα συναυλιακού χώρου και θεατρικών παραστάσεων χωρητικότητας 1300 ατόμων
  • Κερκίδες χωρητικότητας 100 ατόμων
  • Δύο καφέ μπαρ, για τις ώρες χαλάρωσης
  • Κατάστημα λιανικής
  • Αποθηκευτικοί χώροι, για τους εξοπλισμούς των αθλητών
  • Αποδυτήρια  αθλητών
  • Καμαρίνια καλλιτεχνών
  • Διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, με τραπέζια για τις ηλιόλουστες μέρες

Και τέλος, μας διαβεβαιώνει για την προβλεπόμενη ηχητική κάλυψη και τις δυνατότητες του χώρου, ως μέσο του καλλιτεχνικού στερεώματος. Το μόνο που ευχόμαστε…have fun and be creative!

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Γιατί το “Gold Shadow” του Asaf Avidan είναι ένας από τους δίσκους της χρονιάς!
Η ηπειρώτικη τρέλα τον Folk n’ Roll!