Skip to content

Η ανατρεπτική παράσταση του Σίμου Κακάλα, «Καταποντισμός του Εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ», ταξιδεύει στη Ρουμανία!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο «Καταποντισμός του Εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» του Μπέρτολντ Μπρέχτ, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, διασκευή Ελένης Βαροπούλου και μουσική Γιάννη Αγγελάκα, που παρουσιάστηκε πέρσι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ταξιδεύει στην Ρουμανία στο Διεθνές Φεστιβάλ UTE FEST – 18ο Φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, όπου και επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου (στις 15.30 και στις 22.00).

Κείμενο που ανεβαίνει σπάνια, υπηρέτησε για τον Μπρεχτ μια άσκηση διάρρηξης των ορίων προς το αδύνατο, το ουτοπικό. Γέννημα ιδιόρρυθμο κι εκρηκτικό, μιας γραφής που επιχείρησε να υπονομεύσει κάθε σύμβαση με διάθεση ριζοσπαστική όσο ποτέ άλλοτε στα χρονικά της μπρεχτικής θεατρικής λογοτεχνίας και πράξης. Ακριβώς χάρη στα εγγενή χαρακτηριστικά της ουτοπικής του φύσης αποτελεί μια ελκυστική πρόταση για ένα «άλλο θέατρο». Κείμενο πρόκληση τότε, αλλά και τώρα, όπως σημειώνει η Ελένη Βαροπούλου που υπογράφει τη μετάφραση, εξασφαλίζει τη θέση του στο πεδίο του σύγχρονου πειραματισμού για τη θεατρική εμπειρία σε κάθε της έκφανση.

Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, πιστός στην ανήσυχη ιδιοσυγκρασία του και με την ίδια πάντοτε ανατρεπτική διάθεση, απαντά στην πρόκληση του μπρεχτικού κειμένου με μια παράσταση που αποδεικνύει ότι οι καινοτόμες ιδέες του Γερμανού δραματουργού παραμένουν αφετηρία προς γόνιμες αναζητήσεις. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας στην πρώτη του συνεργασία με τον Σίμο Κακάλα και το Εθνικό Θέατρο.

Ο «Καταποντισμός του Εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» είναι ένα πολυσυζητημένο, αλλά και σχεδόν άγνωστο έργο που ο Μπρεχτ έγραψε μεταξύ 1926 και 1931 αφήνοντάς το ημιτελές, αποσπασματικό, ανοιχτό. Αυτό το δραματικό και ποιητικό υλικό ξεδιπλώνεται σε περισσότερες από πεντακόσιες σελίδες. Περιλαμβάνει σκηνές, σημειώσεις, χορικά, λυρικά κομμάτια και κείμενα φιλοσοφικού περιεχομένου. Είναι ένα «λατομείο» ιδεών και μορφών που προσφέρεται για διασκευές, πολιτικό στοχασμό και σκηνικούς πειραματισμούς.

Τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες λιποτακτούν από το Δυτικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Ανάμεσά τους, ο Γιόχαν Φάτσερ, πρόσωπο με ιδιαίτερα εγωιστική συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας. Οι λιποτάκτες κρύβονται στην πόλη Μιλχάιμ και καταποντίζονται καθώς ο ευρηματικός ατομικιστής Γιόχαν Φάτσερ, με την ανεύθυνη συμπεριφορά του, τινάζει την ομάδα, το μικρό «κολλεκτίφ», στον αέρα.

Ταυτότητα Παράστασης
Μετάφραση – Διασκευή: Ελένη Βαροπούλου, Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, Σκηνικά – Κοστούμια: Kenny MacLellan, Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής, Μουσική: Γιάννης Αγγελάκας, Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Επιμέλεια Ήχου: Coti Κ. , ,Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Καλακίδης, Εκτέλεση Παραγωγής: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Διανομή: Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Απόστολος Καμιτσάκης, Σίμος Κακάλας, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Άλκηστις Νικολαϊδη, Φελίς Τόπη

 


UTE Fest – 18ο Φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης
Ουγγρικό Θέατρο της Κλουζ (Hungarian Theatre of Cluj)
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου παράσταση στις 15.30 και στις 22.00
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 10.00 Q&A με τους συντελεστές της παράστασης.

H παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές από 15 ετών και άνω.
Με αγγλικούς, ουγγρικούς και ρουμάνικους υπέρτιτλους.

Loading...
Ένα party για τα 40 χρόνια του ιστορικού Berlin Bar!
Ο Keanu Reeves στη νέα ταινία του Μπομπ Σφουγγαράκη!