Urban Soul Project: H καρδιά του αρχιτεκτονικού design χτυπά στη Θεσσαλονίκη.
Με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης μια ομάδα με ψυχή και αισθητική αλλάζει το τοπίο του αρχιτεκτονικού design. Το Urban Soul Project γεννήθηκε για να δώσει μια νέα πνοή στην interior αρχιτεκτονική και με όνειρο την ενασχόληση με κατοικίες στα γαλανόλευκα ελληνικά νησιά. Δέκα χρόνια μετά, έχει καταφέρει να σχεδιάσει και να αναδιαμορφώσει κτίρια και εσωτερικούς χώρους απαράμιλλης αισθητικής, αλλά και να εμπνεύσει με τον τρόπο που «χρησιμοποιεί» τα υλικά, την κλίμακα και φυσικά το περιβάλλον. Η Urban Soul Project συνηθίζει να αναζητά μοναδικές ιδέες σε απροσδόκητα μέρη και δεν σταματά ποτέ να ψάχνει το επόμενο breakthrough! Φέτος, συμμετείχε στο TEDx University of Macedonia και ο Beater.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την ομάδα που κρύβεται πίσω απ’ όλο αυτό!
Πότε και πώς γεννήθηκε η Urban Soul Project και ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομά σας;
Η Urban Soul Project δημιουργήθηκε το 2009 από τον Τάσο και τον Κώστα, ως ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, με όνειρο την ενασχόληση με κατοικίες στα ελληνικά νησιά. Το όνομα του γραφείου δηλώνει την αστική του ταυτότητα και καταβολή του, αλλά και την πνοή που πιστεύουμε ότι έχει η δουλειά μας. Η λέξη project δηλώνει ένα εσαεί υπό διαμόρφωση και εξέλιξη γραφείο.
Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στο χώρο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ποιοι είναι οι άνθρωποι του Urban Soul Project;
Το γραφείο κλείνει φέτος το Δεκέμβριο τα 10 χρόνια λειτουργίας. Φέτος, επίσης γίναμε 40+ άτομα που δουλεύουμε στην Urban Soul Project στην Θεσσαλονίκη και άλλοι 3 είναι στο γραφείο του Λονδίνου. Οι άνθρωποι του γραφείου είναι όλοι οι σημερινοί αλλά και οι παλιότεροι συνεργάτες που έχουν εργαστεί μαζί μας. Δίνουμε σημασία στο τι φέρνει ο καθένας στην ομάδα με την εμπειρία του, την εκπαίδευσή του, τις καταβολές του γενικότερα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό παιδιά και πλέον δουλεύουν μαζί μας.
Πού ειδικεύεται η Urban Soul Project;
Στο portfolio μας βρίσκονται έργα εμπορικά και επαγγελματικά, ως επί το πλείστον interior αρχιτεκτονικής, δηλαδή ξενοδοχεία, καταστήματα και χώροι εστίασης, αλλά και ιδιωτικοί χώροι διαμερισμάτων και μονοκατοικίες. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναλάβει το σχεδιασμό νέων ξενοδοχειακών μονάδων και μονοκατοικιών, κυρίως στα νησιά και την Πελοπόννησο. Επίσης, σύντομα ολοκληρώνεται η κατασκευή γραφειακών χώρων στην Αθήνα, που αφορούσε την μετατροπή ενός διατηρητέου κτιρίου σε γραφεία, με διπλή πιστοποίηση LEED και WELL.
Από που αντλείτε έμπνευση; Τι είναι αυτό που κατευθύνει δημιουργικά την αρχιτεκτονική σας προσέγγιση;
Τα εναύσματα είναι πολλά και προσπαθούμε να αναζητούμε διαρκώς μοναδικές ιδέες. Δεν χρειάζεται να είναι πολλές, αρκεί μία για να κάνει ένα πρότζεκτ να ξεχωρίσει. Αυτές επιδιώκουμε να τις ψάχνουμε σε απροσδόκητα μέρη. Η έρευνα είναι αυτή που σίγουρα μας οδηγεί στο να εξελίσσουμε την εκκίνηση μιας ιδέας. Κάνουμε συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, σε εκθέσεις και events, με σκοπό την ενημέρωσή της ομάδας.
Στο «βιογραφικό» σας συμπεριλαμβάνονται μεγάλα έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζετε και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την ομάδα του Urban Soul Project;
Μέχρι στιγμής τα έργα μας έχουν υπάρξει όλα τους σημαντικά για διαφορετικούς λόγους. Είτε γιατί μας προσέφεραν βραβεία, δημοσιεύσεις, είτε γιατί για κάποιους λόγους εσωτερικής κατανάλωσης υπήρξαν ανατρεπτικά και διδακτικά. Έχουμε αρκετά breakthrough έργα!
Τι θα θέλατε να αλλάξει στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης;
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε µία περίοδο μεταμόρφωσης, καθώς ο αστικός χώρος αναβαθμίζεται µε ένα νέο δίκτυο πεζοδρόμων και πλατειών. Γίνεται προορισμός επισκεπτών από διάφορες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες. Το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης ενισχύεται µε νέα ξενοδοχεία και ανακαινίσεις. Σίγουρα, το design του δημόσιου χώρου προσδίδει ταυτότητα στις πόλεις, είτε στις µόνιµες υποδομές, είτε σε pop-up installations. Κάθε χρόνο, η κατασκευή που τοποθετείται μπροστά στο Flatiron στο Manhattan αποτελεί σηµείο αναφοράς design. Αντίστοιχα, τέτοιες προτάσεις στις ελληνικές πόλεις µπορούν να προωθήσουν το αισθητικό επίπεδο της πόλης.
Ποια είναι η αγαπημένη σας δεκαετία αρχιτεκτονικά;
Δεν θα λέγαµε ότι έχουμε κάποια συλλογική εµµονή µε µία δεκαετία και θα ήταν µία σχετικά λάθος προσέγγιση των έργων µας. Μπορούμε να βρούμε αφορμές σε διάφορα έργα του παρελθόντος, άγνωστα ή µη, και σε συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές λύσεις. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στο interior design η αναβίωση του ’60 και του ’70, µε τα υλικά, τα χρώµατα και τις γεωμετρίες. Τα έργα του interior καλώς ή κακώς οφείλουν να είναι relevant και σύγχρονα συνεπώς γίνονται αντιληπτές οι τάσεις και οι επαναλήψεις.
Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό; Θα λέγατε πως σχετίζονται µε την εργονομία και την εξοικονόμηση ενέργειας;
Σίγουρα το ενεργειακό ζήτημα είναι κεντρικό στις νέες κατασκευές, και αποτελεί ζητούμενο στις προδιαγραφές των νέων κτιρίων. Η εργονομία είναι ένα άλλο ζήτημα, απόλυτα εγγενές ανέκαθεν µε την αρχιτεκτονική.
Στο δίλημμα λειτουργικότητα ή αισθητική, ποια είναι η δική σας απάντηση;
Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το δίλημμα στην αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός βρίσκεται στον κοινό τόπο των δύο περιοχών αυτών.
Τα μελλοντικά σας σχέδια τι περιλαμβάνουν;
Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερό µας έργο µέχρι στιγμής, τα γραφεία της εταιρείας PRODEA στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα διατηρητέο κτίριο 3500τ.µ.. Παράλληλα, δουλεύουμε στο σχεδιασμό ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και μονοκατοικιών σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, και στην Πελοπόννησο.
______________________
Δείτε περισσότερα για το Urban Soul Project: www.usp.gr