Skip to content

Το ξεκίνημα του United We Stream Balkan και η νέα συνεργασία!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η σειρά των live videos του United We Stream έρχεται και στα Βαλκάνια με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για φορείς που σχετίζονται με την νυχτερινή ζωή των πόλεων, πολιτιστικούς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα σε Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Από 8 Ιανουαρίου έως 16 Απριλίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα του United We Stream Balkan μέσα από το επίσημο site και τη σελίδα του στο Facebook. Σε αυτό, επιπλέον, θα παρουσιαστούν μερικές από τις πιο εμβληματικές περιοχές των εκάστοτε πόλεων, με πλήρως επιμελημένη αναμετάδοση, διάρκειας 5 ωρών και με συχνότητα μια φορά τη βδομάδα.

Η επιτροπή ειδικών BAM-C (Balkan Advanced Music Conference), με έδρα το Σαράγιεβο, θα συντονίζει όλη την διαδικασία της παραγωγής και θα βοηθήσει στο στήσιμο του στρατηγικού πλάνου για τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας. Ακόμη, στο όλο εγχείρημα προστίθεται και η συμβολή του Goethe-Institut, με επιμέρους δράση ανά χώρα, ως ένδειξη αναγνώρισης της σημασίας, του ενωτικού χαρακτήρα και της προοπτικής ενός πολιτιστικού αντικτύπου από μια τέτοια προσπάθεια.

Μια κουλτούρα που επινοήθηκε και σχεδιάστηκε στην απομόνωση επέστρεψε στις ρίζες της. Σε μόλις 9 μήνες, το λεγόμενο «έτος πανδημίας» εξάλειψε τα περισσότερα από τα καθιερωμένα επιχειρηματικά μοντέλα και τις δράσεις από μια ποικιλία πολιτισμών και δραστηριοτήτων. Έστρεψε τον κόσμο της μουσικής ανάποδα και έφερε νέα -αφάνταστα μέχρι πρότινος- εγχειρήματα και συνεργασίες. Η τωρινή κατάσταση έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πολιτιστικό τομέα, όπου η κοινότητα είναι μεγάλη αλλά η υποστήριξη θα λέγαμε χαμηλή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτό το έργο δεν αποτελεί «νέα κανονικότητα» ή μια εναλλακτική για αληθινές εμπειρίες, είναι απλώς ένα φως στην άκρη του τούνελ για να μας κατευθύνει σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας. Είναι αυτό που κάνει το μοντέλο UWS αναγκαίο για τώρα.

Mersel Bujak, UWS Balkan Regional Coordinator

Κι έτσι, σειρά παίρνει η περιοχή των Βαλκανίων. Ένας τόπος με πλούσια μουσική ιστορία και πρωτοποριακές φεστιβαλικές εμπειρίες, με μέρη που έχουν αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων από όλον τον κόσμο που αγαπούν την μουσική και τα ταξίδια. Οι Βαλκάνιοι θα ενωθούν με έναν διαφορετικό τρόπο σε μια αποστολή που στοχεύει στην υποστήριξη των φεστιβάλ και της club σκηνής, που χαρίζουν τόσες αξέχαστες και όμορφες στιγμές τα καλοκαίρια και τις νύχτες. Με αυτό ξεκινάει λοιπόν η πρώτη φάση σε 5 χώρες, για αρχή, έχοντας ως βασική ιδέα ο κόσμος να απολαύσει και να ζήσει την μουσική, την τέχνη και την κουλτούρα των Βαλκανίων, μέσω του live stream και των κοινωνικών μέσων. Όπως και τα υπόλοιπα, έτσι κι αυτό δε θα έχει κάποιο αντίτιμο για την παρακολούθηση, δεχόμενο φυσικά τις δωρεές του κόσμου. Όλα τα έσοδα θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των καλύτερων δυνατών επιχειρηματικών μοντέλων, ιδεών και πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, παρέχοντας επίσης και βοήθεια στην καμπάνια “The Balkan rivers – Save Europe’s Blue Heart”.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυβερνήσεις πλήττονται από ουσιαστικά προβλήματα με τον πολιτισμό να παραμένει χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων τους. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναλάβουν δράση ανθεκτικά και ενεργά μέλη των πολιτιστικών κοινοτήτων. Σε μια εβδομάδα, το United We Stream (UWS) δημιουργήθηκε στο Βερολίνο. Μια πλατφόρμα live streaming όπου συγκεντρώνονταν χρήματα για τα clubs και που έδωσε φωνή σε όσους δεν είχαν ακουστεί ως τότε. Από τις 18 Μαρτίου 2020 και μέχρι τώρα καταφέραμε να ενώσουμε 92 πόλεις, 363 τοποθεσίες, 1.800 καλλιτέχνες και 300 live streaming, συγκεντρώνοντας 1.5 εκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη του clubbing ως κομμάτι της πολιτιστικής κουλτούρας. Με τα πρόσφατα streams από Ασία, Σουηδία, Αυστραλία, Λονδίνο, Παρίσι και Μαδρίτη γίνεται αργά και σταθερά το μεγαλύτερο εικονικό club στον κόσμο.

Danaja A. Volk, UWS Global Project Coordinator

Τα ποτάμια των Βαλκανίων -γνωστότερα και ως «η μπλε καρδιά της Ευρώπης»- αντιμετωπίζουν μια επικίνδυνη κατάσταση από την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, συμπεριλαμβανόμενων και των προστατευόμενων περιοχών, με σχέδια που αριθμούν στο χτίσιμο 3.000 φραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Ο σκοπός της καμπάνιας είναι να εκθέσει τον υδροηλεκτρισμό ως μη βιώσιμη μορφή ενέργειας που απειλεί τις τοπικές κοινωνίες, τη βιοποικιλότητα, τα δάση και επηρεάζει το κλίμα για βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Η φύση αυτής της ενέργειας, λαμβάνοντας υποστήριξη και από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών και ακτιβιστών, έχει πρόθεση την ένωση των Βαλκανικών χωρών σε έναν αγώνα για ελεύθερα ποτάμια, ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας στο ταξίδι του United We Stream Balkan για να ξαναζήσουμε και να χορέψουμε στο ρυθμό του Βαλκανικού μουσικού τοπίου. Μαζί μπορούμε να αναδείξουμε το σθένος και το πάθος μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, μα πάνω απ’ όλα να το διατηρήσουμε.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας (στις 08/01), που θα αναμεταδοθεί και από την σελίδα του Beater.gr στο Facebook, διαμορφώνεται ως εξής:

  • 19:30 – Etceteral
  • 20:45 – Audiostorm
  • 22:00 – Vizelj
  • 23:15 – Borgie
  • 00:30 – Insolate

______________________

Περισσότερα: www.unitedwestream-balkan.com

Loading...
To Φεστιβάλ Φέγγαρος «μετακομίζει» στο διαδίκτυο!
Earwig and the Witch, η πρώτη 3D ταινία του Studio Ghibli!