Skip to content

11 μουσικά σχήματα που «φορτίζουν» τις ρίζες της μουσικής ηλεκτρικά…

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μια τάση στη μουσική σκηνή όπου γεννιούνται projects, σχήματα και μπάντες που παντρεύουν την παράδοση με ένα rock ύφος. Παλιότερα, το λαϊκό τραγούδι, ενώ σήμερα ακόμα και το ρεμπέτικο ή το ποντιακό τραγούδι, που άλλοτε απλά συνοδεύεται από μια ηλεκτρική κιθάρα σε ambient ατμόσφαιρα και άλλοτε όλες οι κιθάρες είναι ηλεκτρικές και προκαλούν τους λαιμούς για διονυσιακά headbangings.

Μια επιτυχημένη πλέον συνταγή με πολλά παραδείγματα που θα σου παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο και θα προτείνουμε να ανακαλύψεις. Οι δονήσεις και ήχοι που γεννάει μια παραδοσιακή μουσική αγωγή, μια ριζωμένη νότα των προγόνων μας ή και ίσως απλά μια υποσυνείδητη ιδέα, φωλιάζει και φυτρώνει μέσα στους νέους καλλιτέχνες, που έχουν πλέον τόσες επιρροές και έμπνευση για κάτι ξεχωριστό, ενώνοντας το παρελθόν με το σήμερα.

Το ταξίδι του εγχειρήματος παντρέματος rock στοιχείων και του παλιού ελληνικού τραγουδιού ξεκινάει τη δεκαετία του 60’, όταν ο Γεράσιμος Λαβράνος, κορυφαίος συνθέτης της εποχής που γράφει μουσική για ταινίες του παλιού κινηματογράφου διασκευάζει το «Tο πες και το ‘κανες» της Καίτης Γκρέυ σε ένα ξέφρενο twist, με συνοδεία μπουζουκιού. Έπειτα, ακολουθεί η χορευτική ορχήστρα όπως συνηθιζόταν να αποκαλούνται τα συγκροτήματα του είδους εκείνη την εποχή, οι the forminx (η φορμιγξ είναι αρχαίο έγχορδο) διασκευάζοντας το «βασιλικός θα γίνω» σε ένα αγγλόφωνο shake. Την ίδια δεκαετία ο Μίμης Πλέσσας μαζί με τους Orbiters κυκλοφορεί τον δίσκο Greece goes modern με 11 διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών σε rock and jazz ρυθμούς σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Την επόμενη δεκαετία, χαρακτηριστικό παράδειγμα επηρεασμένο από την ψυχεδέλεια των χίπις αποτελεί η εκτέλεση του σμυρναϊκού αγριλαμά «Αραμπάς περνά» από την Μαρίζα Κωχ. Τα επόμενα χρόνια οι Socrates συνεργάζονται με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και δημιουργούν το εμβληματικό “Mountains” στο οποίο ο κιθαρίστας τους, κοινωνεί την αγάπη του για την ηπειρώτικη μουσική  και τον διαπρεπή κλαρινίστα Τάσο Χαλκιά, ο Διονύσης Σαββόπουλος ηχογραφεί τη «Θαλασσογραφία» και ο Παύλος Σιδηρόπουλος τη «Παράγκα του Θωμά». Μπορεί όλα τα παραπάνω να μην είναι διασκευές, αλλά ενορχηστρώνουν -συνδυάζοντας τα στοιχεία για τα οποία κάνουμε λόγο- και ασκούν τεράστια επιρροή σε νεότερους καλλιτέχνες.

Κάνοντας μερικά βήματα μπροστά μετά το «Υπάρχω» του Δημήτρη Πουλικάκου που γράφει τη δική του ιστορία, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ηχογραφεί τον «Βραχνό προφήτη», ασκώντας επιρροή ίσως ακόμα και σήμερα στις νέες γενιές και στη συνέχεια έρχεται το “Kemal” των Raining Pleasure και η συνεργασία του Ψαρογιώργη και του Jim White, που μαζί κάνουν τους Xylouris White. Κάπως έτσι, ερχόμαστε στο «σήμερα» και την ηλεκτρική κιθάρα που βυσματώνει όλο και περισσότερο στις ρίζες της ελληνικής μουσικής και στις καρδιές των νέων καλλιτεχνών και το κοινό τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε με τυχαία σειρά διάφορους μουσικούς που ενώνουν το χθες με το σήμερα…

______________________

Δάρνακες (Darnakes)

Οι Δάρνακες είναι ένα folk rock/balkan/progressive συγκρότημα που σχηματίστηκε το Μάρτιο του 2002 στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά, το συγκρότημα περιλάμβανε δύο αδέρφια από τις Σέρρες που έπαιρναν μέρος σε υπαίθρια φεστιβάλ. Στη συνέχεια, έγινε πολυμελής μπάντα με πλούσια ορχήστρα: Φώτης Δούσος (λαούτο,κιθάρα), Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρινέτο), Γιώργος Αγγελάκης (ακορντεόν, τρομπόνι), Λευτέρης Μουτσινάς (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Αρτζόγλου (μπάσο), Γιώργος Παναγώπουλος (τύμπανα), Αλέξανδρος Παναγώπουλος (κρουστά), Λίνα Σωπιάδου (φωνητικά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, φωνητικά), Όθωνας Κόκκινος και Πάρης Φράγκος. Οι Δάρνακες συχνά τραγουδούν εν χορώ όπως συνέβαινε, παραδοσιακά και στα Νταρνακοχώρια (Δαρνακοχώρια) Σερρών, από όπου πήραν και το όνομά τους. Δυστυχώς, ανενεργοί εδώ και χρόνια, ίσως είναι αυτοί που επηρέασαν περισσότερο από κάθε άλλο σχήμα τις επόμενες γενιές στα ενεργά τους χρόνια, στο να ακολουθήσουν τα χνάρια τους και να μπλέξουν τη παράδοση με «νέους» ήχους.

«Ελενάκι», ένα από τα πιο διαδεδομένα τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης, που η προέλευση της έμπνευσης του χάνεται κάπου στο 1910… Η πιο παλιά ηχογραφημένη εκτέλεση που υπάρχει στο YouTube, φαίνεται να είναι αυτή των  Λευτέρη Μενεμενλή και Γιάννη Τσανάκα. Εδώ, οι Δάρνακες πετυχαίνουν κάτι το μοναδικό συνδυάζοντας τη μουσική του Schism από τους ΤΟΟL, μαζί με τη μουσική και τους στίχους του σμυρναϊκού τραγουδιού, δημιουργώντας ένα απίστευτο progressive/folk αποτέλεσμα.

______________________

Pagan

«Φως και σκοτάδι έγιναν ένα …βρήκαν την μάνα γη οι μελωδίες …και εγένετο Άπειρο» …με αυτά  τα λόγια καλωσορίζει η σχετικά νεοσύστατη μπάντα Pagan τους επισκέπτες στην επίσημη ιστοσελίδα της. Ένα συγκρότημα που ιδρύθηκε το 2020 σε δύσκολους καιρούς και το όνομα του σημαίνει «ο άνθρωπος της υπαίθρου» από την λατινική λέξη “paganus”. Εμπνευστής της μπάντας, ο μπασίστας, συνθέτης και παραγωγός Σταύρος Τσουμάνης και στη φωνή και την κίνηση ως frontwoman η δυναμική  Έβελυν Ασουάντ, συριακής καταγωγής, που γνωρίσαμε ως ηθοποιό. Στο πλευρό τους ο έμπειρος έγχορδος μουσικός Βασίλης Προδρόμου, που έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της εγχώριας λαϊκής σκηνής και έχει αρκετό σόλο υλικό. Στη γκάιντα ο Μάρκος Παύλου, ο Δημήτρης Μπίζος στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Σωτήρης Ντούβας στα τύμπανα.

Η «Καρότσα», ή «Μαύρη ήταν καρότσα», όπως το ονομάζουν στην Αλιστράτη Σερρών απ’ όπου προέρχεται, είναι ένα σκοτεινό μοιρολόι. Ο θρύλος λέει πως αναφέρεται στα κορίτσια που στο παρελθόν απήγαγαν με τη βία από τα σπίτια και τις οικογένειες τους, για να τα εκμεταλλευτούν με οποιοδήποτε τρόπο.

______________________

Villagers of Ioannina City (VIC)

Οι VIC πειραματίζονται από το 2007 με τον progressive ήχο και την ηπειρώτικη παράδοση μέσα από την έμπνευση του κιθαρίστα και τη γλυκιά ζάλη του κλαρίνου. Παίζουν μαζί από παιδιά και όταν μας χάρισαν το πρώτο τους live στα Γιάννενα, με το -πρωτοεμφανιζόμενο τότε- κλαρίνο στη σκηνή. Ήμουν κι εγώ εκεί, οπότε ήταν εύκολο να καταλάβω πως η επιτυχία τους ήταν μονόδρομος. Το τελευταίο τους άλμπουμ “Αge of Αquarius” μπορεί να ξεφεύγει από την διασκευή ως περίπτωση, αλλά η παραδοσιακή επιρροή παραμένει αναλλοίωτη στις συνθέσεις τους. Οι Villagers of Ioannina City απαρτίζονται από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Αλέξη Καραμέτη, τον μπασίστα Άκη Ζώη, τον κιμπορντίστα Αχιλλέα Ράδη, το ντράμερ Άρη Γιαννόπουλο και τον βιρτουόζο Κωνσταντίνο Πιστιόλη στα πνευστά και τα δεύτερα φωνητικά.

«Τι κακό» – Δημοτικό Ηπείρου # you lied – peach # tool # αγαπώ κι εγώ μια νιά…

______________________

ΚΟΥΠΕΣ (Koupes The Band)

Οι Kούπες σχηματίστηκαν το 2017 με καταγωγή από την Καστοριά και -όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε συνέντευξη τους, πηγή της δημιουργίας τους υπήρξε «ένα μπέρδεμα στο μυαλό ανάμεσα σε rock, παράδοση, ανατολή και μια ανάγκη να τα μπλέξουμε όλα αυτά μαζί». Το όνομα της μπάντας εμπνεύστηκε και από το μικρασιάτικο τραγούδι «Θα σπάσω κούπες» που «αναβίωσε» η Μαρίνα Σάττι και από τη τράπουλα -όπως φαίνεται στο logo τους, ενώ το μήνυμα τους είναι η αγάπη, τόσο απλά….«αγαπήστε για να αγαπηθείτε. Αγαπήστε κι ας μην αγαπηθείτε…». Αναμένεται το τρίτο προσωπικό τους album. Τις Κούπες αποτελούν οι Φρίντα Ήργη (ex performer), Φρειδερίκη Ήργη (φωνητικά), Μπάμπης Στεφανίδης (Κιθάρα & φωνητικά), Αχιλλέας Παρζίγκας (Κιθάρα & φωνητικά), Σάκης Σαράφας (μπάσο), Χρήστος Πολύζος (τύμπανα).

«Η μάνα εν κρύο νερόν» – Η ποντιακή ωδή στη μάνα του Γιάννη Τσανάκαλη, διασκευασμένη με μοναδικό τρόπο από τις Κούπες. Στην έναρξη και στο φινάλε του τραγουδιού ακούγεται η φωνή του 87χρονου θείου Σίμου.

______________________

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC

Είχα τη τύχη να γνωρίσω στην Ορεστιάδα τα αρχικά μέλη της μπάντας πριν ακόμα κάνουν το μεγάλο «μπαμ», όταν οι δυο τους Γιώργος και Βαΐτσης παίζανε ήδη τοπικά και -πολλές φορές- μόνο για τη παρέα μετά από τσίπουρο και νυχτερινή φιλοσοφία. Τόσο στα στέκια τους μέσα στη πόλη, όσο και λίγο πιο μακριά δίπλα στις ράγες του τρένου…. «Ο κόσμος έχει μπουχτίσει και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επαφή. Το πανηγύρι, και γενικά ο χορός κι η μουσική μας συνδέουν. Θέλουμε όλα τα κομμάτια μας να εκφράζουν κι εμάς και τον κόσμο, να μας απελευθερώνουν, να μας κάνουν όλους να νιώθουμε όμορφα. Είμαστε άνθρωποι που προσπαθούμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα, κι από μόνο του αυτό, σαν στάση ζωής, είναι punk» …. Οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC είναι οι Γιώργος Σταυρίδης (νταούλι/φωνή), Βάιος Χαροκοπίδης (γκάιντα/φωνή), Πάνος Γκίνης (κιθάρες), Μάρκος Κουτσιανάς (ηχοληψία). To τελευταίο τους εκπληκτικό album πρόκειται για πρωτότυπη μουσική για το έργο Βάκχες του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Η παράσταση ανέβηκε το καλοκαίρι του 2021 με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκτελέστηκε ζωντανά σε Επίδαυρο, Ηρώδειο και Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Το «Κόνιαλι» είναι παραδοσιακός μικρασιατικός χορός από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, από όπου έλαβε και το όνομά του. Οι χορευτές κρατούν από τέσσερα ξύλινα κουτάλια, δύο στο κάθε χέρι, και για τον λόγο αυτό ονομάζεται και ο χορός των κουταλιών. Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια…

______________________

Manitarock n’ trolls band

Αρχικά τέσσερις επαγγελματίες «μανιταρόφιλοι μύστες» με αγάπη για το rock και τη παράδοση από τα Γρεβενά ξεκίνησαν να υπερβαίνουν τα μουσικά στερεότυπα ενώνοντας την αρχαία πεντατονική κλίμακα με κλασσικές rock συνθέσεις. «Σύμφωνα με την κβαντική φυσική, όλα είναι ένα, εμείς έχουμε την ψευδαίσθηση του ξεχωριστού, άρα και οι μουσικές είναι όλες μία. Ας πούμε, κάποια rock, κλασικά τραγούδια που ταιριάζουν με δικά μας παραδοσιακά, ηπειρώτικα κομμάτια φαίνεται ξεκάθαρα ότι βασίζονται στις ίδιες κλίμακες, στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες μελωδίες». Οι Manitarock είναι οι Γιώργος Κωνσταντινίδης (φωνή, μπουζούκι, σύνθεση και στίχοι), Δέσποινα Κλεισιάρη (φωνή, κρουστά), Δημοσθένης Κωνσταντινίδης (τύμπανα, κρουστά), Θωμάς Τσιοτίκας (βιολί, φωνή), Θάνος Γκουντάνος (ηλεκτρική κιθάρα), Θύμιος Παπαστεργίου (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Δούμας (μπάσο, φωνή). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συναυλίες τους στο παρελθόν στο τελευταίο τραγούδι τους, ανεβαίνουν  στη σκηνή ντυμένοι trolls, νεράιδες και ξωτικά του δάσους και χορεύουν εκστατικά γύρω από τη φωτιά της μουσικής των μανιταροκ.

«Αλησμονώ + Whole Lotta Love» – Εδώ η μπάντα επιχειρεί κάτι το ξεχωριστό, πάνω στην ίδια πεντατονική κλίμακα από το «Aλησμονώ και χαίρομαι» της Ηπείρου μεταβαίνει με περίτεχνο τρόπο στον ύμνο της rock των Led Zeppelin.

______________________

Transidelia

Οι Trasnidelia πειραματίζονται με την μουσική των προγόνων μας με έδρα την Αθήνα από το 2018-19 και δημιουργούν ένα πιο προσωπικό υβριδικό ήχο που ωθεί μέσα από την ψυχεδέλεια στην έκσταση του χορού και ίσως να μην έχουν ένα αμιγώς rock προφίλ, αλλά σίγουρα ενορχηστρώνουν με μοναδικό τρόπο και δίνουν άλλη πνοή στη παράδοση και, τελικά, το αποτέλεσμα είναι rock, αντισυμβατικό και άναρχο.

Το όνομα προέκυψε ως λογοπαίγνιο μεταξύ του transition (μετάβαση) και τη psychedelia. Τα μέλη του συγκροτήματος Tάσος Κοφoδήμος (λαούτο, φωνή), Γιάννης Ριζόπουλος (τύμπανα, κρουστά), Κωσταντής Παπακωνσταντίνου (ηλεκτρική κιθάρα), Κώστας Λάζος (πνευστά, φωνή), Στέλιος Γκόγκολ (ηλεκτρικό μπάσο, Χρήστος Δανάς (βιολί), Αστέρης Παρταλιός (ήχος, εφέ). Ο τελευταίος τους δίσκος ΑΝΑΤΟLΙ αποτελείται από 9 τραγούδια εκ των οποίων τα 7 είναι διασκευές.

Ikariotikos/ Messaritikos – παραδοσιακός από την Ικαρία, ενώ ο Mεσσαρίτικος  προέρχεται από τα Κύθηρα, ο αέρας που φυσά μέσα στη χώρα λέγεται Μεσσαρίτικος (Μεσοχωρίτης). Αιγαίο και Ιόνιο ενωμένα σε μια ψυχεδελική έκρηξη  έμπνευσης από τους Transidelia.

______________________

Babel Trio

Οι Babel Trio συναντήθηκαν το 2013 και έκτοτε δημιουργούν τον βαρύ ήχο που αγαπούν, κουβαλώντας ο καθένας τις ντόπιες μουσικές παραδόσεις του με κοινή αναφορά τους πρώιμους Black Sabbath, τον Ψαραντώνη, το stoner και τις μαντινάδες. Στο ενεργητικό τους έχουν ήδη 3 albums και μετά την δική τους εκδοχή του Sound of Silence των Simon and Garfunkel, που αξίζει να ψάξετε, δημιούργησαν το τελευταίο τους album Τhe Μartyr, με πιο βαρύγδουπο prog ήχο. H μελωδία της παράδοσης και οι μαντινάδες της Κρήτης πάλι κρύβονται μέσα στον ηλεκτρισμό -αυτή τη φορά όχι της κιθάρας, αλλά του λαούτου, καθώς ο Δημήτρης Σιδέρης παίζει ηλεκτρικό λαούτο (!), το οποίο μάλιστα σχεδίασε ο ίδιος (!) το 2015 μαζί με τον Γιάννη Λεβεντάκη (#lute electric- ντοκιμαντέρ) και είναι το πρώτο ηλεκτρικό λαούτο που κατασκευάστηκε επίσημα (!). Ο Δημήτρης Σιδέρης λοιπόν μαζί με τον Μιχάλη Αυλωνίτη στο μπάσο και τον Γιώργο Ζαμπακά στα ντραμς, μας προσκαλούν σε ένα metal παραδοσιακό κρητικό doom stoner γλέντι.

Ikaria – Τραγούδι με δίστιχα στον σκοπό της «Συμπεθέρας» και προέλευση από την Ικαρία με ηλεκτρικό λαούτο σε stoner ρυθμούς.

______________________

Balothizer

Ξεκίνησαν το 2016 με έδρες την Αγγλία και την Κρήτη. Πλέον, έχουν κυκλοφορήσει δύο album μπλέκοντας με «θράσος» στοιχεία punk, noise, ψυχεδέλεια, doom – stoner με μαντινάδες, Ξυλούρη, κρητικό λαούτο, πεντοζάλι,  ρακί και μπαλωθιές στον φασισμό. «Στην Κρήτη, οι μουσικοί παίζουν συνεχόμενα και οι βηματισμοί των κρητικών χορών στις γιορτές είναι ασταμάτητοι. Θέλουμε να κρατήσουμε τον βαρύ ψυχεδελικό ήχο, αλλά παράλληλα να σκάψουμε βαθύτερα στις ρίζες της παράδοσης, ακολουθώντας τους χορούς αυτούς ως οδηγό.» Τα μέλη του σχήματος είναι ο μπασσίστας και τραγουδιστής Παύλος Μαυροματάκης (Electric Litany), ο Στέλιος Μυλωνάκης (κρητικό λαούτο, κοσνόλα) και ο Μιχάλης Σαγάνης (ντραμς). Το συγκρότημα έχει παίξει ζωντανά σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρο και Γερμανία.

Cradle to the Grave, συρτά του Ναύτη (το τελευταίο δάκρυ) του Κώστα Παπαδάκη μέσα από τον λαμπάτο ενισχυτή των Balothizer.

______________________

Θωμάς & Άπιστοι

Ο Θωμάς Κυρίτσης, γιος του Αντώνη Κυρίτση, για όσους δεν τον γνωρίζουν από τους «μεγαλύτερους» χρυσούς  ερμηνευτές της παράδοσης με περισσότερους από 50 δίσκους, συνάντησε τον Πέτρο χαλκιά, εγγονό του επίσης «μεγάλου» βιρτουόζου κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά. Οι δυο τους αποφάσισαν να κάνουν μουσική μαζί, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοι τους. Γαλουχημένοι με κλασσικό rock λοιπόν ξεκίνησαν το 2018 το project Θωμάς & Άπιστοι και μας έχουν χαρίσει καταπληκτικές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, κυρίως ηπειρωτικών, ενώ αναμένουμε την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, τόσο με διασκευές, όσο και με δικά τους κομμάτια. «Ο γλεντζές παλιότερα είχε σεβασμό απέναντι στον μουσικό. Τώρα σε θεωρούν σαν juke-box που ανά πάσα στιγμή πρέπει να αλλάζεις κομμάτι για να ευχαριστείς τον κόσμο. Η Ήπειρος, που ήταν άβατο παλιότερα, γέμισε τα πανηγύρια της με τέτοια τραγούδια. Οπότε, η παράδοση άρχισε και χαλάρωνε. Όχι, ότι εγώ με αυτό που κάνω εκπροσωπώ 100% την παράδοση. Απλά, λέω ότι ο κόσμος θα πρέπει σιγά – σιγά να εκσυγχρονίζεται. Είμαστε σε μια εποχή που δεν γίνεται να έχουμε τις παθογένειες του ’50…. η μουσική δεν έχει όρια, τα όρια τα βάζουμε εμείς, αν θέλουμε». Οι Θωμάς & οι Άπιστοι είναι οι Θωμάς Κυρίτσης (φωνή), Πέτρος Χαλκιάς (κλαρίνο), Κώστας Παπασπύρου (κιθάρα), Γιάννης Σιφναίος (μπάσο), Αντώνης Τσάτσης (τύμπανα), Γιάννης Γευγελής (κρουστά), Παναγιώτης Σταθάκης (λαούτο) και ο Δημήτρης Κατσούλης (βιολί).

Για σένα και για μένα – Παραδοσιακό  τραγούδι ερωτικού περιεχομένου με προέλευση από το Πωγώνι Ηπείρου. Στον παρακάτω σύνδεσμο η κλασσική  εκτέλεση από πατέρα και παππού: https://www.youtube.com/watch?v=IJjj5UJC0EU

______________________

Alkyone

Η Αλκυόνη μπορεί όπως και οι Τransidelia να μην διαγράφει ένα rock μονοπάτι στην καριέρα της, αλλά υιοθετεί ένα πιο indie ambient ύφος στις συνθέσεις της.  Για το κλείσιμο τους αφιερώματος ήθελα να παρουσιάσω μια καλλιτέχνη πολλά υποσχόμενη για το μέλλον και -παρόλο που έχει κυκλοφορήσει λίγες επίσημες  διασκευές, αυτές  έχουν ήδη ξεχωρίσει, ενώ η ίδια  αναμένουμε να φτάσει ακόμα πιο «ψηλά» τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και στο κοινό του εξωτερικού. Η δημιουργός και ερμηνεύτρια Μαρία Ζλατάνη από την Έδεσσα πήρε το όνομά της από το πτηνό που έβλεπε στον ύπνο της όταν ήταν παιδί. «Ο μπαμπάς μου είχε μια ερασιτεχνική μπάντα και έπαιζε παραδοσιακή μουσική, παλιά λαϊκά και έντεχνα. Άκουγε όμως και πολλή κλασική μουσική.» Πλέον όντας και ειδικός παιδαγωγός έχει πει στην ίδια συνέντευξη της: Θυμάμαι ένα μικρό παιδάκι με το οποίο δεν υπήρχε λεκτική επικοινωνία (στο φάσμα του αυτισμού), αλλά κάθε φορά που άρχιζα να παίζω αρμόνιο στο σχολείο ερχόταν κοντά και έβαζε τα χέρια του πάνω, θέλοντας να παράξει ήχο. Μου αρέσει να πλάθω εικόνες που έχουν να κάνουν με μια συνειδητοποίηση: ότι ανήκουμε σε κάτι πιο μεγάλο από εμάς. Ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον… Ότι όλοι θέλουμε να αφήσουμε μια μικρή πατημασιά στον κόσμο, αλλά μετά καθόμαστε και λέμε ότι θα έρθει η θάλασσα να τη σβήσει… Ναι, είμαι ακόλουθος αυτού του κύματος (της νέας γενιάς που αναβιώνει την παραδοσιακή μουσική). Υπάρχει τεράστιος θησαυρός σε αυτή, μερικά κομμάτια έχουν γραφτεί για κάθε εποχή. Και κάθε φορά που βλέπεις νέους να τα τραγουδούν σε συναυλίες, αισθάνεσαι σαν να αδελφώνονται γενιές, σαν να κουβαλάς πολλούς ανθρώπους μέσα σου».

Xenitemena mou poulia – Παραδοσιακό ηπειρώτικο,  από τα γνωστότερα τραγούδια της ξενιτιάς διασκευασμένο μέσα από το μοναδικό ονειρικό πρίσμα της Alkyone.


Extra

Για το τέλος, παρουσάζουμε μια λίστα με 15 προτάσεις τραγουδιών από διάφορους καλλιτέχνες και σχήματα, κάποια περισσότερο rock κι άλλα όχι που δεν είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της πορείας τους να ενώνουν την μουσική τους με την παράδοση ή το λαϊκό τραγούδι αλλά μας έχουν χαρίσει μια στιγμή έμπνευσης πάνω σε αυτό ακριβώς το πάντρεμα είτε διασκευάζοντας είτε δημιουργώντας πηγαία.

Loading...
Paul Kalkbrenner, ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών έρχεται στο reworks.
Νομοθεσία τυχερών παιχνιδιών για το Wazamba Greece: Παγίδες & Χαρακτηριστικά.