Skip to content

Μουσείο Ντομάτας Σαντορίνης: Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της ελληνικής παράδοσης.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η Σαντορίνη, ένα από τα πιο μαγευτικά νησιά του Αιγαίου, είναι γνωστή για τον μοναδικό της φυσικό κάλλος, τα ηφαιστειακά τοπία και την εκπληκτική θέα στην Καλντέρα. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως η Σαντορίνη φιλοξενεί ένα μοναδικό μουσείο που αφιερώνεται αποκλειστικά στην τιμητική και ευωδιαστή ντομάτα.

Το Μουσείο Ντομάτας της Σαντορίνης είναι ένας προορισμός που ξεπερνά τις προσδοκίες κάθε επισκέπτη. Με εκθέματα που αποτελούν μια ολοκληρωμένη αφήγηση της ιστορίας, της παραγωγής και της ποικιλίας της ντομάτας, το μουσείο αναδεικνύει τον πολυσύνθετο πολιτισμό και την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας.

Φέτος, το μουσείο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, που επιστρέφει για 6η συνεχή χρονιά στο νησί. Συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» θα πραγματοποιηθεί ένα δημιουργικό εργαστήριο animation για παιδιά με τίτλο «Από τη ντομάτα στον πελτέ!». Το τρίωρο εργαστήριο animation χρησιμοποιεί ως σημείο εκκίνησης το ιστορικό εργοστάσιο και προσκαλεί παιδιά 10-12 ετών να έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές του animation και παράλληλα να μάθουν τη διαδικασία παραγωγής πελτέ καθώς σχεδιάζουν και φωτογραφίζουν τη δική τους ταινία. Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από την ομαδική δουλειά και τον πειραματισμό με μοντέρνα και παραδοσιακά αντικείμενα, οι συμμετέχοντες να διασκεδάσουν ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τα βασικά βήματα για τη δημιουργία μιας σύντομης ταινίας animation με την τεχνική stop motion.

Το Μουσείο Ντομάτας βρίσκεται στην περιοχή Βλυχάδα της Σαντορίνης, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό Βοθωνάς, και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς γαστρονομικού τουρισμού στη Σαντορίνη. Περνόντας την είσοδο του μουσείου, θα βυθιστείτε σε έναν κόσμο από αρώματα, χρώματα και γεύσεις που σας καλούν να ανακαλύψετε την εκπληκτική ποικιλία της ντομάτας. Η ιστορική παρουσίαση παραδίδει ένα ταξίδι από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τις σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας, ενώ εκθέματα, φωτογραφίες και πολυμέσα αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα αυτού του φυτού στην ελληνική κουλτούρα και διατροφή.

Το μουσείο παρουσιάζει επίσης την τεχνογνωσία και τη δεξιοτεχνία των τοπικών παραγωγών μέσω παραδοσιακών αντικειμένων και εργαλείων. Θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τις διάφορες ποικιλίες ντομάτας, τις τεχνικές καλλιέργειας και τη διαδικασία επεξεργασίας. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν γευστικές δοκιμές με προϊόντα ντομάτας που προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς και να ανακαλύψουν την αυθεντική γεύση της Σαντορίνης.

Το Μουσείο Ντομάτας στη Σαντορίνη δεν είναι απλά ένα μουσείο, αλλά μια εντυπωσιακή εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και τη γαστρονομία. Είναι ένας προορισμός που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στο νησί. Ανακαλύψτε την πλούσια ποικιλία ντομάτας, εξερευνήστε την ιστορία και την παραγωγή της και απολαύστε αυθεντικές γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες. Το Μουσείο Ντομάτας σας καλωσορίζει να απολαύσετε ένα απόλυτα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της ελληνικής παράδοσης και γαστρονομίας.


______________________

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης 2023

13 & 14 Ιουλίου

Χώροι
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός”
Διεύθυνση: Βλυχάδα, Σαντορίνη
Τηλέφωνο: 2286 085141
Επίσημη ιστοσελίδα: www.tomatomuseum.gr

Open Air Cinema Kamari
Διεύθυνση Καμάρι, Σαντορίνη
Τηλέφωνο: 2286 033452Επίσημη ιστοσελίδα:santorinicinema.com

Τιμή Εισιτηρίου: 7€

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων Tickemaster: bit.ly/3PvMnsJ

Δείτε περισσότερα: www.santorinifilmfest.com

______________________

Περισσότερα για το εργαστήριο Animation.

Από τη ντομάτα στον πελτέ!

13 Ιουλίου

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Χώρος: Αίθουσα εκπαιδευτικών
Σχεδιασμός & Υλοποίηση: Ιωάννα Γιακουμάτου
Γλώσσα: Ελληνικά

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείστε μαζί μας στο [email protected] μέχρι τις 7 Ιουλίου 2023. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Oh! My colors!: Τα έργα της Βασιλικής Πεχλίδου στην Chalkos Gallery!
Mr. Z | Beater Tapes