Skip to content

Το ταξίδι των WoolBear μόλις ξεκίνησε!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου

Δύο παλαιότερα συγκροτήματα, οι «Vipervikings» και οι «Grain of Sense», διαλύονται και μετουσιώνονται σε μια νέα πενταμελή μπάντα, που ακροβατεί ανάμεσα στην ηλεκτρονική και εναλλακτική ροκ μουσική. Ο λόγος για τους «Woolbear». Mε έδρα τους τη Θεσσαλονίκη,  οι «Woolbear» ξεκινούν, κάπου μέσα στο 2014, το δικό τους μουσικό ταξίδι για την κυκλοφορία του πρώτου τους album, το οποίο τιτλοφορείται “Lunar Operator”.  Ένα τέτοιο πρώτο album, με πολυδιάστατους ηλεκτρονικούς ήχους,  διπλά φωνητικά, εναλλαγές μεταξύ πολυεπίπεδων synthesizers  και  επιβλητικών drums, μας προδιαθέτει για ένα συγκρότημα, που απεχθάνεται τη στασιμότητα και επιδιώκει τη συνεχόμενη εξέλιξη, με δόσεις πειραματισμού.  Εμείς  τους επισκεφτήκαμε στο studio τους και συζητήσαμε για το νέο τους μουσικό εγχείρημα.

Ας ξεκινήσουμε με το ιστορικό της μπάντας. Μερικοί από εσάς, ήταν στους «Vipervikings» και άλλοι στους «Grain of Sense». Πώς, τελικά, καταλήξατε στο ιδιαίτερο αυτό συνονθύλευμα που λέγεται «Woolbear»;

Οι «Woolbear» αποτελούν ένα μείγμα, που προήλθε από τους «Vipervikings» και τους «Grain Of Sense». Το studio το φτιάξαμε μαζί. Στην πορεία, προέκυψαν αποχωρήσεις και όταν είδαμε πως δεν μπορεί να συνεχίσει η κάθε μπάντα χωριστά, θεωρήσαμε πως οι εναπομείναντες θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι μαζί . Κάπως έτσι, λοιπόν, σχηματίστηκαν οι «Woolbear».

Το  όνομά του συγκροτήματός σας είναι αρκετά ευφάνταστο. Από πού προήλθε;

Αρχικά, ψάχναμε κάτι που να μην υπήρχε ήδη, κάτι πρωτότυπο. Πρωτότυπο, όχι μόνο σαν όνομα συγκροτήματος, αλλά και στην αναζήτηση της Google. Πρόσθετα, ψάχναμε και κάτι εύηχο. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε το «Woolbear» και μιας που μας αρέσουν και οι αρκούδες, το κρατήσαμε σαν όνομα.

synenteuksi agoria (18)

Το album σας χαρακτηρίζεται ατμοσφαιρικό και παράλληλα δυναμικό, σύγχρονο, αλλά και με vintage αισθητική. Είναι το “Lunar Operator”, ένα album που εναρμονίζει τις αντιθέσεις;

Ναι, ισχύει εν μέρει. Τα τραγούδια του album δεν είναι flat. Θα υπάρχουν δυναμικά στοιχεία, θα υπάρχουν και πιο υποτονικά στοιχεία.  Από την άλλη πλευρά, δεν θα βρεις στα τραγούδια μας  τεράστιες αντιθέσεις, απόλυτες μουσικολογικές αντιθέσεις. Παρόλα αυτά, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, γι’ αυτό και στο “Lunar Operator”  συγκεντρώνονται τόσα πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

Στιχουργική έμπνευση, από πού αντλείτε;

Είναι συνδυασμός καθημερινής τριβής στο studio, με τα όνειρα και «σενάρια Hollywood”.  Παίρνουμε πράγματα καθημερινά και προσπαθούμε να τα απογειώσουμε. Άλλες φορές, πάλι, αντλούμε έμπνευση από πράγματα πιο προσωπικά.

Ποιες  επιρροές σας διαφαίνονται στο “Lunar Operator”;

Ξεκινάμε από δεκαετίες 60s, 70s και συγκροτήματα όπως «The Beatles», «Pink Floyd» και «Simon And Garfunkel» . Από τη δεκαετία του ’80, αντλήσαμε ηχητική έμπνευση. Δεν περιοριστήκαμε σε συγκεκριμένα συγκροτήματα. Από εκεί κι έπειτα, «Radiohead». Οι «Radiohead» αποτελούν τον κοινό παρανομαστή ανάμεσα στις μουσικές μας επιρροές.

synenteuksi agoria (20)

Ολοκληρώσατε το “Lunar Operator”, στο οποίο μάλιστα η παραγωγή έγινε εξολοκλήρου από εσάς. Τώρα βρίσκεστε σε διαδικασία αναζήτησης κάποιου label;

Έχουμε στείλει και έχουμε μιλήσει με μερικές δισκογραφικές. Δεν έχουμε κατασταλάξει κάπου. Πιο συστηματικά, ασχολούμαστε με αυτό τον τελευταίο μήνα, αλλά το αφήσαμε λίγο στην άκρη για να κανονίσουμε την παρουσίαση του δίσκου.  Είμαστε σε φάση, που το παλεύουμε. Αν δεν καταλήξουμε κάπου, υπάρχει και η προοπτική να το αναλάβουμε όλο εμείς. Βέβαια, εμάς θα μας βοηθούσε πολύ η συνεργασία με κάποια δισκογραφική.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει το μουσικό σας παρελθόν, ούτε την μουσική αισθητική των «Woolbear», πως θα περιγράφατε τον ήχο σας;

Φοβερό (γέλια)! Είμαστε ηλεκτρονικοί, χωρίς να είμαστε dance, και παίζουμε κιθάρες, χωρίς να είμαστε οι «Foo Fighters»! Αυτοί είναι οι «Woolbear»!

Μουσική ανασκόπηση. Ποιο δίσκο άκουσαν περισσότερο οι «Woolbear» μέσα στο 2014;

Σαν συγκρότημα ακούσαμε πολύ «Plastic Beats». Ακούσαμε, επίσης, πολύ το “Yeah Ghost” από «Zero 7», «Gorillaz» και «Moderat».

Στις 28 Δεκεμβρίου θα βρεθείτε στη Μαύρη Τρύπα. Τι αναμένουμε από το επερχόμενο live σας;

Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, θα παίξουμε στη Μαύρη Τρύπα, μαζί με τους «Brightside». Έπειτα θα υπάρξει και ένα after party, για να γιορτάσουμε “καθώς πρέπει” την κυκλοφορία του “Lunar Operator”.  Θα μας δει εκεί,  για πρώτη φορά, ο κόσμος. Θα παρουσιάσουμε όλα τα τραγούδια από το νέο μας album, μιας και που δεν έχουν ανέβει ακόμη όλα στο internet. Γενικά, στοχεύουμε σε ένα πιο εναλλακτικό set up, που δεν το συναντάς συχνά στη Θεσσαλονίκη.

synenteuksi agoria (31)

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των «Woolbear»;

Θα θέλαμε να κάνουμε πολλές συναυλίες.  Επίσης, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε video clips, αλλά και μια live ηχογράφηση εδώ στο studio, την οποία θα φιλμάρουμε. Ευελπιστούμε να ηχογραφήσουμε και μερικά ακόμα νέα τραγούδια. Πρόσθετα, υπάρχει και η προοπτική για εξωτερικό, όταν βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι.

Τελευταίο σχόλιο των «Woolbear»;

Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως το δίσκο τον κάναμε, εξ’ ολοκλήρου, μόνοι μας, χωρίς να βασιστούμε σε εξωτερικούς παράγοντες, με δικό μας budget. Γενικότερα, αυτή η «παρανόηση» που υπάρχει  στο χώρο, πως είναι σχεδόν ακατόρθωτο για ένα συγκρότημα να αναλάβει προσωπικά τη δημιουργία του δίσκου, δεν ισχύει. Ναι, συναντήσαμε δυσκολίες και είναι λογικό. Αλλά οι μπάντες μπορούν να βοηθήσουν η μια την άλλη. Και αν και απαιτείται πολλή προσωπική δουλειά και χρόνος,  η όλη διαδικασία σε ανταμείβει, γιατί το αποτέλεσμα είναι καθαρά δικό σου.

*WOOLBEAR “Lunar Operator” live παρουσίαση δίσκου
+guests: BRIGHTSIDE.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στη Μαύρη Τρύπα (Βάιου 5, Λαδάδικα)
Ώρα Έναρξης : 21.30
Είσοδος: Ελεύθερη

Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, στη Μαύρη Τρύπα στα Λαδάδικα, οι «Woolbear» γιορτάζουν την επίσημη κυκλοφορία τους ντεμπούτου τους “Lunar Operator”. Συνδυάζοντας στοιχεία από electronic, expertimental, αλλά και alternative rock, θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά ζωντανά, το ολοκαίνουριο άλμπουμ τους.
Μαζί τους θα είναι κι οι «BrightSide», που με τον χαρακτηριστικό indie / post punk ήχο τους, μετράνε πολλά live σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμά τους θα περιέχει κομμάτια από παλιές δισκογραφικές τους δουλειές, αλλά και καινούρια από το επερχόμενο άλμπουμ τους. Θα ακολουθήσει after party.

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Νεο videoclip: See-I – Queen of Sheba ft. Edy Blu
New tracks: Lana Del Rey – I Can Fly & Big Eyes