Skip to content

«Το Στέκι του Νοσταλγού»: Ένα μικρό δισκοπωλείο με μεγάλους θησαυρούς!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

_dsc2578

Κείμενο: Τσάρτσαρου Δάφνη | Φωτογραφίες: Τοκμακίδου Ιωάννα

Ανεβαίνοντας την οδό Τοσίτσα, μία μέρα που είχα βγει προς αναζήτηση δίσκων, βρέθηκα μπροστά στο Στέκι του Νοσταλγού. Αναφέρομαι σ’ ένα μαγαζί, το πολύ 30 τ.μ., που κρύβει μέσα του χιλιάδες αντικείμενα προηγούμενων δεκαετιών. Ο Νοσταλγός – ιδιοκτήτης της επιχείρησης – ονομάζεται Γιώργος Βερβέρης και είχα τη χαρά να μιλήσω μαζί του και να μου πει κάποια πράγματα σχετικά με τον μικρό παράδεισο που διαχειρίζεται, τις συλλογές του, αλλά και τη μουσική γενικότερα.

Παρά τις πρώτες μου σκέψεις ότι το μαγαζί μετράει πολλά χρόνια ζωής, ο κ. Γιώργος με ενημέρωσε ότι το συντηρεί μόνο 8 χρόνια. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε, η ιδέα του προέκυψε στις αρχές της οικονομικής κρίσης της χώρας, καθώς το προηγούμενο επάγγελμά του δεν μπορούσε πλέον να τον καλύψει οικονομικά. Βέβαια, η πώληση δίσκων και λοιπών ρετρό αντικειμένων δεν αποτέλεσε τότε πρωτόγνωρη εμπειρία γι’ αυτόν.

_dsc2551

Ο κ. Γιώργος είναι συλλέκτης δίσκων εδώ και περίπου 35 χρόνια. Η προσωπική συλλογή του αριθμεί κοντά στους 30.000 δίσκους, από τους οποίους μόνο οι 7.500 υπάρχουν στο κατάστημα. Φυσικά, τα βινύλια δεν είναι τα μόνα αντικείμενα προς πώληση εκεί. Μπορεί κανείς να βρει CD, κασέτες, 8tracks, βιντεοταινίες, πικ-απ, ηχεία, φωτογραφικές μηχανές  κι ένα σωρό άλλα δυσεύρετα, πλεόν, αντικείμενα και μηχανήματα, που πολλοί θα σκότωναν για να αποκτήσουν. Ένα, ακόμα, ευχάριστο νέο είναι ότι έχει κανείς τη δυνατότητα να πάει στο μαγαζί για να μετατρέψει κασέτες, βιντεοταινίες και λοιπά προϊόντα παλαιών τεχνολογιών, στις σύγχρονες μορφές τους. Επίσης, μπορεί εύκολα να εντοπίσει αντικείμενα που κάποτε δεν είχαν ιδιαίτερη αξία (π.χ. καρτούλες, περιοδικά, αφίσες, ταμπακέρες, άδεια πακέτα τσιγάρων κ.α.). Σε αυτό το σημείο, λαμβάνω την τιμή να αναφέρω ότι έχω πλέον στην κατοχή μου σπάνια κάρτα αλλαγής του ’82, από το αδικοχαμένο ΜΙΝΙΟΝ. Το κυριότερο, βέβαια, όλων είναι ότι οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από προσιτές, χωρίς να υποτιμούν την αξία των αντικειμένων.

_dsc2543

Κατά τον ιδιοκτήτη του δισκοπωλείου, ο ανταγωνισμός στο είδος του είναι μια ιδιαίτερη έννοια, γιατί ενώ υπάρχουν κι άλλα δισκάδικα στην πόλη, στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ο μόνος και, μάλλον, ο μοναδικός που διαθέτει τόσο ευρεία γκάμα μουσικών ειδών στους δίσκους και τα CD του. Ακόμα, πιστεύει ότι η διατήρηση ενός τέτοιου μαγαζιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για έναν νέο. Η αξία της διαχείρισης ενός παλαιοπωλείου-δισκάδικου έχει να κάνει με τη γνώση και την εμπειρία του καθενός αντικειμένου ξεχωριστά. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να μπορεί να κατανοήσει την επιθυμία του πελάτη, να τον βοηθήσει να επιλέξει σωστά αυτό που ψάχνει και να του προτείνει και μερικά άλλα που πιστεύει ότι θα τον ικανοποιήσουν, λέγοντας του – παράλληλα – και ορισμένα στοιχεία γι’ αυτά που τον ενδιαφέρουν.

_dsc2575

Τον δυσκόλεψα αρκετά, ρωτώντας τον ποιους δίσκους ξεχωρίζει ή επιθυμεί να αποκτήσει. Γελώντας, μου απάντησε ότι αυτούς που θέλει να αποκτήσει, τους έχει ήδη στη συλλογή του. Αγαπάει όλα τα είδη μουσικής και πιστεύει ότι ο σωστός συλλέκτης ακούει τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά, μου ανέφερε δύο από τους αγαπημένους του∙ το Magic Fly των Space και το No1 του Μυτιληναίου.

Τη δυσκολότερη ερώτηση για τον κ. Γιώργο την άφησα για το τέλος, ρωτώντας τον τι σημαίνει γι’ αυτόν μουσική. Μου χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, μου έδειξε ένα κομμάτι χαρτί πάνω από το γραφείο του.

 

«Χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα»
Φ. Νίτσε

Info:
Τοσίτσα 10 – Περιοχή “Μπιτ Παζάρ”
54631 – Θεσσαλονίκη
Tel.: 2317 751217 – Mob.: 6972 196409
Email: [email protected]
Βερβέρης Γεώργιος

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
57ο ΦΚΘ: Ματιές στα Βαλκάνια και Αφιέρωμα στον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ!
Γνωρίστε τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, παρέα με την dot2dot | Κερδίστε Προσκλήσεις