Skip to content

Το “Smells Like Teen Spirit“ ένωσε μια ολόκληρη γενιά | Sunday Track Tales

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

#SundayTrackTales

Κείμενο: Έυη Παπαγιάννη

Ο Kurt Donald Cobain ήταν Αμερικανός μουσικός, γνωστός ως τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του ροκ συγκροτήματος Nirvana. Σχημάτισε το συγκρότημα το 1987 μαζί με τον Krist Novoselic και τα επόμενα 2 χρόνια συνδέθηκε με την ανερχόμενη σκηνή του grunge στο Σιάτλ.

Είναι αμήχανο να γράφεις για κάποιον που πέθανε μερικές μέρες πριν γεννηθείς. Να γράφεις για κάποιον που, με το θάνατο του, οριοθέτησε χρονικά την Γενιά Χ, κι εσύ να ανοίκεις στην Γενιά Y – που είναι πιο έξυπνη και καλλιεργημένη, αλλά της λείπει το συναίσθημα. Ενίοτε και η λογική σκέψη, αλλά αυτό το μέρος της συζήτησης μπορεί και να ήταν αδιάφορο στον Kurt. Υποθέτω πως τα πράγματα τότε ήταν πιο απλά.

Συχνά αναρωτιέμαι, εάν εκείνο το όμορφο αγόρι από την αμερικανική πρωτεύουσα είχε επίγνωση του ταλέντου και του μεγέθους που επρόκειτο να αποκτήσει το όνομα του. Βλέποντας ξανά το live στο MTV, μπορώ να αμφισβητώ. Ίσως ευθύνονταν τα ναρκωτικά ή η κατάθλιψη, ίσως η εσωστρεφής ιδιοσυγκρασία του και το ανήσυχο πνεύμα του. Ο Kurt Cobain ήταν σίγουρα, περισσότερα από όσα μπορούσε ο ίδιος να δει. Γι’ αυτό και μίλησε σε μια ολόκληρη γενιά, ωμά και ειλικρινά, βιωματικά. Και τον άκουσαν. Πέρα από τους στίχους του, τον ένιωσαν.

22 χρόνια και μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του Cobain, τότε που το σώμα του ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο ηλεκτρολόγος ανέφερε πως δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού και αρχικά νόμιζε πως ο μουσικός κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πρόσωπο του. «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια» έγραφε ένα σημείωμα που βρέθηκε στο σημείο.

Με το “Smells Like Teen Spirit“ ο Kurt Cobain κατάφερε να ενώσει μια ολόκληρη γενιά. Εκατοντάδες άνθρωποι ταυτίστηκαν και συνεχίζουν να ταυτίζονται. Ένα ολοκληρωτικό anthem, με μια παράδοξη ιστορία.

[youtube id=”hTWKbfoikeg” mode=”normal” autoplay=”no”]

Στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 ο Kurt Cobain γνώρισε την Tobi Vail, μέλος του συγκροτήματος Bikini Kill και γοητεύτηκε από το ελεύθερο πνεύμα και τις πολιτικές της πεποιθήσεις. Ξεκίνησαν μια σχέση, η οποία ενέπνευσε πολλούς από τους μετέπειτα στίχους του, ενώ δημιουργήσαν μαζί και το μουσικό σχήμα Bathtub is Real, όπου οι δυο τους έπαιζαν κιθάρα, κρουστά και τραγουδούσαν.

Κάποιο απόγευμα, εν μέσω μιας έντονης πολιτικής συζήτησης με την Kathleen Hanna, φίλη και bandmate της Vail, εκείνη έγραψε στον τοίχο του διαμερίσματος του Cobain “Kurt smells like teen spirit”, αναφερόμενη στο όνομα του αρώματος που συνήθιζε να φορά τότε η Vail.

Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία.

Παρακάτω, θα βρεις πέντε διασκευές του “Smells Like Teen Spirit” που πρέπει να ακούσεις.

Patti Smith | Στο άλμπουμ με διασκευές “Twelve” η μεγάλη Patti Smith αποθέωσε, με το μοναδικό της τρόπο, το κομμάτι.

[youtube id=”M_ciiCyxOJA” mode=”normal” autoplay=”no”]

Tori Amos | Άλλη μία μεγάλη κυρία της μουσικής, που μετέφρασε ιδιαίτερα και ξεχωριστά το γνωστό anthem. Από το δίσκο “Crucify”, του 1992.

[youtube id=”HaAI3jI7uCc” mode=”normal” autoplay=”no”]

The Bad Plus | Φαίνεται πως το “Smells Like Teens Spirit“ είναι από τις αγαπημένες επιλογές συγκροτημάτων στις live εμφανίσεις τους. Το 2003 οι The Bad Plus, ένα Jazz trio από τη Μινεάπολη, έδωσαν στη δημοσιότητα μια πιο γκρουβαριστή εκδοχή του κομματιού, συνοδευόμενη από swing κρουστά, πιάνο και τον ήχο ενός κλασσικού κόντρα-μπάσο.

 [youtube id=”1j2l0HsFyvw” mode=”normal” autoplay=”no”]

Μωβάστρο | Τον Οκτώβριο του 2011 το περιδικό Sonik κυκλοφόρησε μια συλλεκτική έκδοση του άλμπουμ Nevermind, με cover ελληνικών σχημάτων. Ξεχωρίζουμε την εκτέλεση των Μωβάστρο για την τρυφερή της προσέγγιση.

[youtube id=”4Kj-mvpJ8Q8″ mode=”normal” autoplay=”no”]

Of Montreal w/ Andrew Van Wyngarden | Οι Of Montreal συνεργάστηκαν στη Νέα Υόρκη το 2010 με τον Andrew Van Wyngarden των MGMT, ισορροπώντας μεταξύ των indie καταβολών τους και της αρχικής έκδοσης.

[youtube id=”2obfmYJhvvc” mode=”normal” autoplay=”no”]

*Το κομμάτι “Smells like teen spirit” βρίσκεται ανάμεσα στα 500 καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών, σύμφωνα με το περιοδικό ΝΜΕ.

Loading...
Οι Echo Train και DUSK στο Death Disco | Κερδίστε Προσκλήσεις
Οι “Balloon Over Glasgow” γράφουν μουσικές για ταξίδια και αναμνήσεις!