Skip to content

Το Rap, η ζάλη και ο νέος δίσκος του SNUB!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Σωτήρης Θεολόγης

Ψυχρές τελείες, μεταμορφώνονται σε ασθματικά κόμματα, ενώ τρεμάμενα αποσιωπητικά δηλώνουν εκκρεμότητες. Εκκρεμότητες, που η τέχνη αφήνει να υπονοηθούν και η «ζάλη» ωθεί να εκφραστούν. Δράσεις, αντιδράσεις, δημιουργίες, νέοι καλλιτέχνες, όλοι φωνάζουν μέσα από τη ψυχή τους, το ίδιο σύνθημα… ελευθερία και δρόμος! Μανιφέστα, που διακηρύττουν την αρχή της hip hop κουλτούρας, ραπαρίσματα που εκφράζουν ανομολόγητους φόβους και δίψα για κατάργηση του εγκλεισμού, τρυπώνουν, για μια ακόμα φορά, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και στα φωταγωγημένα με κόκκινο neon μπιλιάρδα της πόλης, αφηγούμενα ιστορίες περί «Ραπ και Ζάλης». Υπερφίαλες ρίμες, με λακωνικό νόημα και συνθήματα, κρυμμένα πίσω από ρυθμούς, μικρόφωνα και κονσόλες, που μας ξεναγούν στα άδυτα του SNUB. Κλαυθμός στίχων και οδυρμός beats θα συντονίσουν παλμό και λικνίσματα στις άκρες των δακτύλων και τις μύτες των παπουτσιών. Τα υπόγεια βρίθουν και πάλι και ξανανοίγουν ιστορίες για σκοροφαγωμένες κοινωνίες, ασελγώντας πάνω σε «βρόμικες» κουλτούρες και έκλυτα συναισθήματα.

Πώς προέκυψε η είσοδος σου στον χώρο του hip hop;

Ήταν κάπου στο 2000, όταν για πρώτη φορά άκουσα hip hop από έναν φίλο μου. Μια κασέτα, με επιλογές ελληνικά και ξένα μπερδεμένα. Κόλλησα! Μετά ξεκίνησα να γράφω με 2 κολλητούς μου τα πρώτα raps, freestyles στη Ναυαρίνου, στα πάρκα. Τότε το hip hop ήταν πιο πολύ στις γειτονιές, παρά στα μαγαζιά!

Ποιες ήταν οι επιρροές σου για το νέο δίσκο που ακούσαμε πριν λίγες ημέρες;

Έχω μια βασική επιρροή για τα κομμάτια μου, τους δικούς μου ανθρώπους. Θα ακούσεις πολλές φορές να αναφέρομαι σε αυτούς στο δίσκο. Από μουσικής πλευράς οι επιρροές μου είναι αρκετές, άλλωστε, πάντα πριν γράψω κάτι καινούριο, παρακολουθώ την εξέλιξη των μουσικών πραγμάτων της hip hop σκηνής. Ακούω, μελετάω, κάνω την εξάσκησή μου και ξεκινώ τη γραφή μου!

IMG_9470Πού απευθύνεται;

Ο δίσκος αυτός, αλλά και γενικά η μουσική μου απευθύνεται -κυρίως- σε αυτούς που είναι HipHop Fans. Μια μουσική, βγαλμένη από ανθρώπους που ζουν απλά, έχουν δυσκολίες, πάθη και δε φοβούνται να τα μοιραστούν με το κοινό τους. Μουσική και λόγια από την γειτονιά μας, απευθυνόμενα σε κάθε γειτονιά.

Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν ως guests και ποια τα κριτήρια, κάθε φορά, για την επιλογη τους;

Στις συμμετοχές του δίσκου έχω φίλους Rappers και Beatmakers, που γουστάρω πολύ. Ο καθένας τους έχει το style του και είναι που έδωσε τη μορφή στο “Το Rap και η Ζάλη μου”, όπως το είχα φανταστεί εξ’ αρχής. O Smuggler, που έβγαλε το Σεπτέμβρη το δίσκο του, συμμετέχει σε 2 κομμάτια, ο Ανάρχων The Don, που ανέλαβε και όλη την επεξεργασία του ήχου, ο Mpelafon, φίλος μου 100 χρόνια, ο AdHoc από το Βόλο, με 2 συμμετοχές, και ο Μικρός Κλέφτης, που ήταν ιδιαίτερη τιμή να συμμετάσχει στη δουλειά μου. Στα Beats, δίπλα μου σταθερά ο The Madking, ο Phaser, ο Bouklas, o Ανάρχων The Don και ο AdHoc.

Τι εκφράζουν οι ρίμες σου;

Καταρχάς, εμένα (γέλια) και κατ’ επέκταση, όποιον γουστάρει τη μουσική γενικά! Αποτυπώνουν το ελεύθερο, το όμορφο, το θυμό, την αγανάκτηση, την κόντρα, το δρόμο, τους φίλους… Τη Φυλακή που ζούμε… Γενικά, μ’ αρέσει να γράφω και να μοιάζει αυτό που ακούς, λες και καθόμαστε σ’ ένα τραπέζι και μιλάμε και πίνουμε. Γι’ αυτό, άλλωστε, και έδωσα αυτόν τον τίτλο στο δίσκο.

Τι διαφοροποιεί το νέο δίσκο, από τον προηγούμενο;

Στο μόνο που μπορώ να αναφερθώ, είναι ότι τον έγραψα σε μια πολύ καλή περίοδο της ζωής μου. Σίγουρα, τεχνικά, είναι πολύ πιο δουλεμένος, αλλά τις ουσιαστικές διαφορές θα τις εντοπίσουν οι ακροατές. Αυτοί, στην πραγματικότητα, είναι εκείνοι που, με βάση την κριτική τους, θα με εξελίξουν.

IMG_9464Χωράνε νέοι καλλιτέχνες στην ελληνική hip hop σκηνή;

Αν χωράνε, λέει! Όποιος θέλει να εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο – δεν έχει παρά να το κάνει.

Δεν είναι είδος μουσικής με όρια. Γενικά, η Τέχνη δεν έχει όρια, ούτε μπαίνει σε καλούπια! Αντιθέτως, η ανάγκη να ξεφύγουμε από τα όρια γέννησε το hip hop. Μ’ αρέσει να ακούω κόσμο να γράφει, να κρατάει την κουλτούρα ζωντανή.

Ποιοι καθιέρωσαν, κατά την γνώμη σου, το hip hop στην Ελλάδα;

FFC, Active Member, ZN…

Low bap-hip hop, μια αιωνία διαμάχη! Πού οφείλεται αυτή η ρήξη και αυτή η hate στάση;

Δεν υπάρχει τέτοια διαμάχη, πλέον. Μουσική κάνουμε… Άλλος έτσι, άλλος αλλιώς… Όλα hip hop είναι! Το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να κρατούν τέτοιες κόντρες ζωντανές για να διαφημιστούν, δε νομίζω ότι μας ενδιαφέρει, ούτε μας εξελίσσει.

Underground, mainstream, ταμπέλες, ξεπουλήματα, κόντρες, τσαμπουκάδες, είναι μερικά αμετάβλητα ζητήματα στα τραπέζια του hip hop. Επηρεάζει, πλέον, αύτη η σειρά θεμάτων την hip hop!

Ναι! Κόντρες υπάρχουν κι είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής αυτής. Μ’ αρέσει πολύ το battle. Δεν πιστεύω σε ξεπουλήματα και τέτοιες αηδίες. Underground, mainstream… ό,τι θέλει ο καθένας! Το μόνο που δε μου κάθεται καλά, είναι αυτή η “μόδα” να κάνουν τραγουδιστές pop – για παράδειγμα – Rap στα κομμάτια τους. Δεν υπάρχει λόγος. Κατά τα άλλα, οι ταμπέλες είναι για τους κομπλεξικούς!

Τι είναι τελικά η hip hop κουλτούρα και κατά πόσο αυτή υφίσταται ή εξελίσσεται στην Ελλάδα;

Η κουλτούρα έχει πολλές διαστάσεις. Ο τρόπος που την προσεγγίζω, είναι κοντά στην άποψη ενός άσημου σχετικά ερευνητή, ο οποίος θεωρεί ότι η κουλτούρα είναι δημιουργία, δράση, μία μορφή κινήματος. Ό,τι μπορείς να δεις, να ακούσεις σε μια πόλη – χώρα, δεν μπορεί να είναι κάτι, άλλο εκτός από μια “ζωντανή κουλτούρα”. Το χιπ χοπ είναι εδώ, κουβαλάει από μόνο του μια κουλτούρα χρόνων κι όσο κυλάει ο χρόνος, τσουλάει κι αυτό.

Οι στόχοι σου μετά την κυκλοφορία του δίσκου;

Σε λίγο καιρό, ξεκινάμε τις παρουσιάσεις του δίσκου σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Αυτό, βέβαια, δεν είναι στόχος, αλλά λογική συνέχεια. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κρίση του κόσμου κι αυτήν περιμένω. Εάν υποθέσουμε ότι ο καλλιτέχνης είναι ένα κομμάτι πλαστελίνης, τότε το κοινό – μοιραία – πλάθει ένα κομμάτι του. Προσωπικός στόχος είναι, σε κάθε μου δουλειά, να υπάρχει εξέλιξη. Εάν δε νιώθω ότι έχω κάτι να πω, δεν το αποτυπώνω στο χαρτί.  Πάντως, όποιος κι αν είναι ο στόχος κάθε φορά, το μέσον για να επιτευχθεί, είναι η δουλειά!

 

*Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το νέο δίσκο του Snub εδώ!
Snub Official Page on Facebook

Στις 15 Ιανουαρίου ο Snub παρουσιάζει τον δίσκο του “Το Rap και η Ζάλη μου” στην Μαυρη Τρυπα.
Guests οι:
Μικρος Κλεφτης , Αναρχων The Don , Smuggler , AdHoc , The Madking .
Συμμετέχουν οι Τέταρτη Αγέλη + Acin, DK (Trash talk)
On decks . Don K
Opening act : 2310 Crew

Οι πόρτες ανοίγουν στις 9
Είσοδος 5 €

12507185_10153452964295852_8168241224141806515_n

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Νέο tribute album για τους Joy Division!
Κλείδωσε η ημερομηνία κυκλοφορίας για το νέο album του David Bowie!