Skip to content

Σ’ εσάς ήρθε το πνεύμα των Χριστουγέννων;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου

Κάθε χρόνο, το ίδιο. Με το που μπει ο Νοέμβρης, ξεκινάνε δειλά δειλά να εμφανίζονται στις βιτρίνες τα πρώτα λαμπάκια και οι πρώτοι «Αγιοβασίληδες». Στα μέσα του Νοέμβρη, έχουμε φουλ χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Και τώρα που διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν τον Δεκέμβρη, η φρενίτιδα των Χριστουγέννων εξαπλώνεται. Όπου και να κοιτάξεις, υπάρχει και μια υπενθύμιση – καμιά φορά με μια δόση υπερβολής – ότι τα Χριστούγεννα είναι κοντά.

Και δε λέμε, απαραίτητα, ότι αυτό είναι κακό. Νομίζω ότι αυτήν την εποχή, είμαστε χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Οι «τι καλά, ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά» και οι «ρε παιδιά, έχουμε έναν μήνα ακόμα».

christmas spirit in town (35)

Το να είναι κάποιος ενθουσιασμένος, με τον επικείμενο ερχομό των Χριστουγέννων, είναι κάτι παραπάνω από λογικό. Είναι η εποχή, που όλα είναι στολισμένα και ωραία, που επιτρέπονται οι υπερβολές σε όλους τους τομείς, που η καθημερινότητα παγώνει για λίγο και δίνει τη θέση της σε γιορτινές μέρες, αφιερωμένες σε αγαπημένα πρόσωπα. Ειδικά εμείς, που είμαστε μακριά από το σπίτι, έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε στην γενέτειρά μας, αλλά όπως και να έχει, όλοι λίγο πολύ, έχουν κι έναν λόγο να ανυπομονούν.

Από την άλλη μεριά, στέκονται εκείνοι που κοιτάζουν τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις με μισό μάτι. Σκέφτονται ότι είναι νωρίς ακόμα, ότι δεν έχει μπει καν ο Δεκέμβρης, ότι ο κόσμος ξεσηκώνεται, χωρίς λόγο και αιτία. Αναλογίζονται όλους εκείνους, που θα βγουν και θα ξοδέψουν συνολικά ό,τι δεν ξοδεύουν τον υπόλοιπο χρόνο και θα κουνήσουν το κεφάλι αποδοκιμαστικά. Ακόμα όμως κι εκείνοι, όταν τελικά μπούμε στην τελική ευθεία των Χριστουγέννων, δε θα μπορούν, παρά να παρασυρθούν από αυτό το κλίμα ευφορίας και αγάπης. Γιατί, κακά τα ψέματα, όσο ρομαντικό κι αν φαίνεται, αυτά είναι τα Χριστούγεννα.

christmas spirit in town (32)

Είναι η ευκαιρία μας να δούμε κάποιον, να δώσουμε και να πάρουμε μικρά δώρα, να φάμε μελομακάρονα με κάθε επίσκεψή μας  στην κουζίνα, να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχουμε και να περάσουμε τις μέρες μας με την πεποίθηση ότι έρχονται καλύτερες. Δεν είναι τυχαίο, που την εποχή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κάνουμε όλες αυτές τις δηλώσεις, για το τι θέλουμε να κάνουμε διαφορετικό από δω και πέρα. Αν αυτή η εποχή μας δίνει την ευκαιρία να κοιτάξουμε λίγο πίσω και να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει, καλό θα ήταν να την αρπάξουμε.

Carpe the Christmas Diem!

Γι’ αυτό οι μεν συνεχίστε να νιώθετε τη χαρά που νιώθετε, και οι δε μη κατεβάζετε μούτρα. Αυτές οι μέρες σημαίνουν για τον καθένα μας κάτι διαφορετικό κι αν θεωρούμε ότι αξίζει να το γιορτάσουμε, θα το κάνουμε και όταν θα κοιτάμε τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, θα χαμογελάμε.

AUTHOR

Άννα Κορωνιώτη

Έχει μια αγάπη, εξ απαλών ονύχων, για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία, τη μουσική και αυτά τα πλασματάκια που γαβγίζουν. Αν μπορούσε να πίνει καφέ αντί για νερό, θα το έκανε.

Loading...
Νέο άλμπουμ: Μπάμπης Παπαδόπουλος – Μέσα στον πόνο ειν’ η χαρά μεσ’ τη χαρά είναι ο πόνος
Συνέντευξη με τον Γιώργο Βουρδαμή.