Skip to content

Το 7ply Project κλείνει τα 10 του χρόνια και γίνεται ακόμα καλύτερο!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Κατερίνα Μποτζώρη

Κουλτούρες αναδυόμενες από τα υπόγεια και ανάγκες φωταγωγημένες από τα άδυτα συμπράτουν δημιουργόντας το ημερολογιακό λεύκωμα τέχνης της πόλης. Ιχνηλατούν πάνω στους δρόμους διαγράφοντας τις βρόμικες σελίδες της Θεσσαλονίκης, μετρώντας οκτώ μερόνυχτα και δέκα χρόνια επανάστασης. Όλες κάτω από τον ίδιο σκοπό, υπό την διάδοση του ίδιου συνθήματος, υπό το φως του ίδιου banner, ρολάρουν για χάρη του ενδελεχούς εγχειρήματος. Φλύαρες ράμπες υποδέχονται λόγια σανίδια υπό την διαυγή πνοή της “Propaganda Rolling co.“, την αγκαλιά του “Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης” και την φιλοξενία του πολυχώρου “WE” δίνοντας ζωή στο δέκατο συνεχόμενο 7ply Project.

Διαβάστε ακόμα: Συνέντευξη: Propaganda Rollin co. | Beater TV

Oι δημιουργίες υποτροπιάζουν και η διαδαλώδης ανάγκη έκφρασης μετεσαρκώνεται σε πολυδιάσταστο φεστιβάλ υπό την μαεστρία της Propaganda και τον ρυθμό της έκρυθμης ράμπας. Λιωμένα καουτσούκ σλαντλάρουν πάνω σε δολοπλόκες ράμπες, όσο οι παραβάσεις, οι ποινικοποιήσεις και οι προκαταλήψεις εξαϋλόνονται μπροστά στην τέχνη. Η έκφραση αυθύπαρκτων αναγκών μεταβάλλεται σε κολεκτίβα δημιουργίας, ομαδικότητας και αλληλεπίδρασης, κάνοντας τα ευμετάβλητα φύλλα ξύλου να αποτελούν ομοιώματα από ίριδες καλλιτεχνικών υπάρξεων, δημιουργώντας σανίδια εναρμονισμένα στον ρυθμό της καλλιτεχνικής ηδονής που προσφέρει το 7ply Project!

Η ιδιοτέλεια αποτελεί παρελθόν ενώ η συλλογικότητα στόχο και έμπρακτο μέλλον. Συγκερασμός ψυχής, μυαλού και σώματος συντελούνται για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, με την έκφραση,την ιδέα και την πρακτική να απεμπολούν πάνω στον σανιδοειδή καμβά που φέρει την άρση κάθε ηθικού φραγμού και καθιστά έννομη πλέον κάθε μορφή έκφρασης και τέχνης. Ινστρούχτορες του 7ply είναι η “Propaganda Rollin co.“, ένα brand name που καθιερώθηκε στις ρόδες και τις ρίμες των μικροφώνων της πιάτσας, αφού το μήνυμα, η ιδέα και η δράση της, κατάφεραν να στιγματίσουν την street community της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ωδή στην πορεία της street art κουλτούρας και ένα αφιέρωμα στην καλλιτεχνική οξυδέρκεια και τoν ευφάνταστo αφουγκρασμό του δρόμου και της πολυφασματικής υπόστασης της τέχνης.

61

Η ανάγκη για αποποινικοποίηση του skateboard και η επιθυμία συμφιλίωσής του με το ευρύ κοινό, οδήγησε τον Χάρη στην μετάφρασή της, ως πλέον 7ply project. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες μηχανορραφίες και το μοίρασμα των πρώτων σανιδιών σε καλλιτέχνες, με στόχο να αναπλάσουν τα 7φύλλα από τα οποία είναι κατασκευασμένη μία σανίδα του skate, σε οτιδήποτε θυμίζει τέχνη και αποτελεί έκφραση. Η σανίδα κατάφερε να οπτικοποιηθεί διαφορετικά και να είναι και ο υπαίτιος για την εναρκτήρια κατάθεση του πρώτου 7ply το 2006. Έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας του από την σκηνή της Θεσσαλονίκης και την πραγματοποίησή του αποκλειστικά πλέον στην Αθήνα, το 7Ply κούρνιασε και πάλι στην γενέτειρα του το 2012, με την Propaganda ως προκάτοχο και στυλοβάτη των πρώτων ελληνικών σανιδιών, να οργανώνει ένα event που και πάλι απόηχός του θα είναι η ελευθερία έκφρασης και η δυνατότητα διάδοσης του skateboarding ως μια διακριτική ματιά και μια επίσημη εισβολή στον κόσμο της τέχνης. Όταν ωστόσο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποφάσισε να προσεγγίσει το 7ply, ο ορισμός και το εγχείρημα της Propaganda απέκτησαν πολυδιάστατο χαρακτήρα. Οι προσπάθειες βρήκαν αντίκτυπο και η ανάγκη επιβράβευση, με την διεξαγωγή πλέον ολοκληρωμένων και στιβαρών εκθέσεων που στοχεύουν στην ποιοτική δουλειά εκ μέρους των καλλιτεχνών και επιδιώκουν την εικαστική παρέμβαση πάνω σε ένα σανίδι. Αναγεννημένα αντικείμενα μέσα από πριονίδια και μερικές πινελιές έκφρασης δίνουν στις εκθέσεις την χροιά της ελευθερίας και της δημιουργίας από ανθρώπους που την τριβή τους με την τέχνη την μετέφρασαν σε περιέργεια και αγάπη για το σανίδι.

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα συνέβησαν στο party για τα 10 χρόνια της Propaganda Rollin. Co!

Ο ορισμός της λέξης “Προπαγάνδα” αποσιωπεί την ανάγκη του Χάρη και της Πασχαλιάς για την διάδοση μιας αρνητικής ιδέας. “Το skate είναι χαρακτηρισμένο αρνητικά και εμείς προσπαθούμε να προσυλητίσουμε ανθρώπους σε αυτό που κάνουμε”. Απότοκος…η αναγέννηση μιας πλατφόρμας που συνδέει όλους τους ανθρώπους κάτω από μια σκηνή, στα μύχια μιας κουλτούρας, στην διάδοση μιας ιδέας, με έναυσμα μία μονάχα σανίδα. Και γιατί την σανίδα…; Διότι εκτός του ότι το σχήμα της αποτελεί ένα “μια ωραία φόρμα για να δημιουργήσεις και να δουλέψεις πάνω του”, η σανίδα είναι “ο πρώτος αποδέκτης του τι συνέβη στον δρόμο”. Το φιλτράρισμα των εμπειριών και των βιωμάτων “ωθεί στην διοχέτευση είτε του skate ως άθλημα είτε στην μουσική, στα εικαστικά και σε άλλους τομείς που εκδηλώνεται δημιουργικά”. Κάπως έτσι σταματάμε να αναρωτιόμαστε και απλά δεχόμαστε την άποψη πως το σανίδι αποτελεί πηγή έμπνευσης και πυρήνα σε πολλές πτυχές της street κουλτούρας, διεκδικώντας άξια την πρωταγωνιστική θέση στο φεστιβάλ.

181

Δημιουργώντας τάσεις και δονήσεις από φιλήδονα συναισθήματα εικαστικής παρεμβατικότητας και δημιουργικότητας, το 7ply Project ενσαρκώνει βιώματα και ερεθίσματα του δρόμου σε καλλιτεχνικά πταίσματα. Επιδιώκει να σταθεί ως ένα “movement”, που απευθύνεται σε όλους και που “ανταποκρίνεται στην σύγχρονη πραγματικότητα της αστικής ζωής των ανθρώπων”. Συγκεντρώνει μια ομήγυρη καλλιτεχνών και με θεμελιώδη αξία του την ποιοτική έκθεση δημιουργημάτων, ακτινοβολεί τάσεις που ξεκινούν από κάποια ιδιαίτερα μουσικά ακούσματα, στριμάροντας πίσω από κονσόλες, μικρόφωνα και βρόμικες κιθάρες. Ευχή του, η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και η συμμετοχή του στην εξέλιξη και την πορεία τους. Εξομολόγησή του, η πεποίθηση πως οι καλλιτέχνες είναι η ψυχή του φεστιβάλ, είναι αυτοί που το διαμορφώνουν κάθε χρόνο, είναι αυτοί που το ορίζουν και θέτουν τους κανόνες, “είναι ο πυρήνας που έχει την διάθεση και αφιερώνει τον χρόνο για να δημιουργήσει, να πάρει το σανίδι και να εκφραστεί με τον τρόπο του”.

Ως εκπρόσωπος της “εννοιολογικής και απτής έκφρασης της ελευθερίας” και υπέρμαχος της δημιουργικότητας, το 7ply project απευθύνεται προς όλους όσους επιθυμούν να γευτούν κάτι από την ύπαρξή του, προς όσους σταματούν να βλέπουν τα πεζοδρόμια ως πεζοδρόμια και αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν έστω και λίγο στην νεότητα και την ενέργεια που αυτή εμπεριέχει. Συντονίζουμε λοιπόν τους δείκτες μας την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του 7Ply project 2015 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τις 18:00 ως τις 22:00 και παραμένουμε καθηλωμένοι το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στον πολυχώρο WE, όπου θα dropάρουμε στους ρυθμούς του 7Ply, με εργαστήρια skate, graffiti performance από την ομάδα του Box Gallery και άλλων καλλιτεχνών, διαγωνισμό skate με τρεις νικητές και τρία νικητήρια κόλπα στο VANS best trick contest (χρηματικό έπαθλο 300€). Πίσω από τα μικρόφωνα θα συναντήσουμε τους: Disphonia, Kush Electricity, Αντίθεση, Mpelafon, Grecho, Jafar, Tsaros, Nekkid, DJCron, Jumattack, για μια ζωντανή αναμετάδοση της “street battle”.

H διάδοση της ιδέας του skateboard, η συγκατάθεση και η συμβίωση με την street κουλτούρα, η ομαδικότητα, η αλληλεπίδραση και η ρήση “skateboarding takes me places”, είναι μερικές μόνο από τις προϋποθέσεις του  7Ply project. Oι μαχητές των δρόμων ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού και δίνουν το παρόν τους μπροστά στις αδιάπτωτες προσπάθειες, για να συνθηματολογήσουν με φωνές που ηχούν την ανάγκη για ελεύθερη έκφραση. Αν έπρεπε να είστε σίγουροι για κάτι αυτό θα ήταν η διαβεβαίωση πως “όλοι μπορούν να μάθουν να τσουλάνε”, αν έπρεπε να κάνετε κάτι διασκεδαστικό που να αντιπροσωπεύει μια μορφή άσκησης, “αντί να πάτε για τζόκινγκ μπορείτε να κάνετε για αερόβια skateboard”, αν υπήρχε το ενδεχόμενο να τραυματιστείτε ας επιλέγατε την ράμπα, “τα πόδια σου κινδυνεύουν όσο και στο ποδόσφαιρο”, αν έπρεπε να φωνάξετε ένα μήνυμα αυτό θα έπρεπε να είναι το “boards with no borders”!

 

*Περισσότερες Πληροφορίες

7Ply Project – Έκθεση

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Εγκαίνια: Παρασκευή 9/10
Ώρα: 19.00
Διάρκεια: 10-17 Οκτώβρη (Εκτός Δευτέρας και Κυριακής)
Ώρες: 10.00-18.00

7Ply Project 2015 – Main Event

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015
Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού WE

Προπώληση: 6€ (περιορισμένος αριθμός) & 8€ || Ταμείο: 10€
Σημεία προπώλησης:
– WE : Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη, Τ: 2310 284 700 (πίσω από την HELEXPO, λίγο πιο κάτω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
www.7plyproject.eu

7PLY closing party: Synthetic w/ Kassem Mosse-live, Helena Hauff & more 

Ώρα έναρξης: 22:00
WE, Λεωφόρος Γ’ Σεπτεμβρίου & Λαμπράκη
http://www.weskg.gr/
7PLY Festival
http://7plyproject.eu/
Propaganda Rollin CO.
http://www.propagandask8.com/

Τιμές εισιτηρίων:
10 ευρώ (250 περιορισμένα), 8 ευρώ φοιτητικό (100 περιορισμένα- ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η επίδειξη ταυτότητας)
Τιμή στην πόρτα: 15 ευρώ.

Προπώληση ηλεκτρονικού ειστηρίου (e-ticket):
https://www.viva.gr/tickets/music/polyxoros-we/7ply-closing-party/
Εισιτήρια μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Media Markt.
και τα
Stereodisc Record Shop, Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη.
WE, Λεωφόρος Γ’ Σεπτεμβρίου & Λαμπράκη, Θεσσαλονίκη.
(Αποκλειστική διάθεση φοιτητικών εισιτηρίων)
Lotus Record Shop , Σκρα 7 , Θεσσαλονίκη.
COO Cafe|Bar, Βασιλέως Ηρακλείου 4, περιοχή Βαλαωρίτου, Θεσσαλονίκη.


Propaganda Rollin co.
www.propagandask8.com

[email protected]
https://www.facebook.com/pages/7PLY-Project/387157148072154
https://www.facebook.com/propagandask8
https://instagram.com/7plyproject/

Πολυχώρος WE:
Website: www.weskg.gr
Διεύθυνσης: September 3rd Avenue & Gr. Lambraki
Tηλ: 2310 284 700

71

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Ακούστε το καινούριο κομμάτι των Vinyl Suicide!
Νέο μουσικό θέμα από τον David Bowie!