Τιμή στον Tériade – Hommage à Tériade
Φωτογραφίες: Έλενα Χαραλαμπίδου
Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Τιμή στον Τεριάντ – Hommage à Tériade», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
Σαράντα χρόνια μετά τη μεγάλη έκθεση, στο Grand Palais στο Παρίσι, το Τελλόγλειο Ίδρυμα τιμά το μυτιληνιό κοσμοπολίτη εκδότη και τεχνοκριτικό, Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade (1897-1983).
ύμφωνα με την υπεύθυνη της έκθεσης, κ. Βουτυρά, πρόκειται για μια μεγαλειώδη συνεργασία με το Μουσείο Teriade, στην Μυτιλήνη. Το υλικό, στη μεγαλύτερή του μορφή, είναι, μέχρι τώρα, αδημοσίευτο, καθώς φυλασσόταν στις αποθήκες του μουσείου. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η προσωπικότητα αυτού του σπουδαίου Έλληνα. Ποιητής, ζωγράφος και δήλωνε κι εκδότης, ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος του 20ού αιώνα. Ευπατρίδης, με πλατιά παιδεία, με τα περίφημα “Μεγάλα Βιβλία” του, σκιαγράφησε την Ιστορία της Τέχνης, όχι μόνο την σύγχρονη, αλλά από την αρχαιότητα. Στις εκδόσεις του, κατάφερε να ενώσει τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του, όπως Picasso, Matisse, Chagall, Mirò κ.α., με μεγάλους συγγραφείς, θέτοντας ως στόχο, ένα νέο κοινό έργο. Επίσης, βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη και προβολή του Θεόφιλου στο Παρίσι και συγκεκριμένα, στο Λούβρο. Τέλος, στο τρίτο επίπεδο της έκθεσης, θα δει κανείς έργα του ζωγράφου κ. Μανιατόπουλου, ο οποίος είναι ο διευθυντής του Μουσείου Tériade. Θεματική των έργων είναι τοπία από το νησί και αποσκοπούν στην οπτικοποίηση του τόπου καταγωγής του Στρατή Ελευθεριάδη, του Θεόφιλου αλλά και του Ελύτη.
Εμφανώς συγκινημένος στην συνέντευξη τύπου, ο κ. Μανιατόπουλος δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει στο μέλλον προσωπικότητα στο μέγεθος του Στρατή Ελευθεριάδη, μιας και είχε το χάρισμα να πείθει τους καλλιτέχνες, γύρω του, να δημιουργούν όχι για χρήματα ή δόξα, αλλά για το μεράκι της δημιουργίας. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως έπεισε τον απογοητευμένο, από ερωτική απόρριψη, Πικάσο, να αποτραβηχτεί στις Βαλεαρίδες Νήσους και να ζωγραφίσει αυτό που ένιωθε. Έτσι, έφτασαν 150 σχέδια στα χέρια του Tériade. Σχετικά με τον Θεόφιλο, είναι αυτός που τον ανέδειξε και έφερε στο φως τη σύγχρονη λαϊκή τέχνη.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, παράλληλα με την έκθεση, θα υπάρχουν και ενδιαφέρουσες δράσεις του Τελλογλείου, σχετικές την μουσική, τη ζωγραφική και την ποίηση.
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αγίου Δημητρίου 159Α
Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.
Διάρκεια έκθεσης: 14 Νοεμβρίου 2014- 18 Μαρτίου 2015